Wednesday, January 27, 2010

Te - Fredagstema

Eftersom vi flyger söderut redan ikväll tänkte jag att jag får publisera mitt sista fredagstema redan idag istället. Sista fredagstemat för januari som Sparkling valt är kort och gott Te. Jag är definitivt en stor tedrickare. Jag dricker i princip lika mycket te som jag dricker kaffe. Varje morgon kör jag en kopp av varje faktiskt. Jag älskar att gå in i olika små tebutiker i Stockholm och kolla in alla etiketter på de stora plåtburkarna med olika smaker. Att sedan be dem ta fram några och stå där och dofta mellan olika för att sedan välja ett par stycken. Tyvärr finns det inte lösviktiste att köpa här i USA utan bara te på påse. Finns många olika goda sorter här också men man får inte den där helhetsupplevelsen som man får då man handlar på lösvikt i en tebutik i Sverige.

Jag dricker alla sorters te, svart, rött, grönt, örtte. Tidigare kunde jag dricka vilken sort som helst närsom helst på dygnet men med åren har jag blivit mer känslig för koffein på kvällen och därför dricker jag bara antigen rött te eller örtte på kvällen numer. Te ska drickas i en stooor kopp eller mugg. Gärna så att man kan hålla båda händerna kring koppen och värma sig om man önskar.

Finns ett äppel-kanel te här av märket Celeste som är ett örtte som är hur gott som helst som just kvällste. Här finns bara te på påsar och inte lösviktste. Lösviktste brukar jag passa på att köpa då jag är i Sverige. Det känns alltid underbart att kliva in i en riktig te och kaffebutik med alla sina brukar som står på rad på hyllorna. Jag brukar stå där en lång stund och läsa etiketterna på alla burkar innan jag ber dem ta fram några olika som man kan dofta på innan jag bestämmer mig för vilka jag ska ha. Jag gillar alla möjliga olika tesorter. Ibland känner jag för bär och frukter, ibland vill jag har kryddiga tesorter och till mat vill jag ofta ha enkla rena sorter som mynta eller citrus.

Mitt te dricker jag helst precis som det är, utan mjölk, socker eller annat. Vilken tekopp man dricker ur tycker jag har betydlese för hur teet upplevs. Gillar inte för grova porslinsmuggar som har en för tjock kant. Känns på något sätt finare och trevligare att dricka ur en porslinskopp som är tunn.

Köpte ett underbart te i sommras på NK som hette Blå Sommar. Det är ett svart te som innehåller bergamott, citron och svalkande toner av vanilj. Teet har sedan dekorerats med tre sorters olika blå sommarblommor. Jag provköpte också ett te som hette Ipanema som var riktigt gott med friska smaker av både lime och apelsin. Även detta te dekorerat med blommor så som riddarsporre och malva.

Det kan alltså bli en hel del tekoppar om dagen för mig. En stor på morgonen med svart te sedan en stor på eftermiddagen till lunchen med grönt te och då och då blir det också en kopp örtte eller rött te på kvällskvisten. Känner man sig lite frusen på kvällen är en varm kopp te perfekt.

Ikväll bär det alltså av mot Florida. Våran flight lämnar Birmingham vid 17 och vi kommer att landa i Ft Lauderdale vid 21. Dagen därpå hoppar vi in i hyrbilen och startar våran resa mot fastlandets sydligaste spets. Bilder och reseberättelse kommer självklart nästa vecka. Jag får önska er en riktigt trevlig helg redan nu.

8 comments:

Sparkling said...

tebutiker är underbara :) stooora koppar ska det vara ja!

ha det bra i florida!

Annika said...

LYCKLIG RESA!!!! HA så jättekul!!
JAG är avis!

Celeste teerna är UUUNDERBART goda! Jag är som du, älskar te!!!
Men, jag kör mest koffeinfritt eftersom jag också blir lite "wired" av kaffein.

HAVE FUN!!!!
Kram!!!

Saltistjejen said...

Å jag är också tedricakre av stora mått. Får dock se ifall jag hinner få ihop ngt tema till imorgon. Annars kommer det senare.
Ha nu en otroligt HÄRLIG resa!!!!!!!!
Ser fram emot att få ta del av den via dina vackra bilder och även reseberättelse senare!
KRAAAM!

Marie said...

Härligt med te!

Hoppas ni får en bra resa!

Katarina said...

Tebutiker är underbara att besöka. Det blir en påse då och då.

Man kan gå in i en tebutik ibland för att bara få lukta på aromen där.

Ha en härlig resa!

Annika said...

Är inte så förtjust i te men tycker att det luktar gott. Äpple-kanel låter ju riktigt mumsigt!

Anna, Fair and True said...

Jag älskar också te! Dricker både te och kaffe under min dag. Mer information kommer i mitt inlägg :)

Anna said...

Jag koper loste har!

http://www.teavana.com/shop.axd/StoreLocations