Tuesday, January 26, 2010

Drive Thru och Valet Parking

Jag tänkte att jag skulle fortsätta på min serie om olika amerikanska fenomen. Dagens fenomen får bli drive-thru. Drive thru finns förvisso också i Sverige men då egentligen bara på vissa snabbmatskedjor. Här finns också denna möjlighet på de flesta banker och apotek. Man behöver inte kliva ur bilen utan kör bara fram till luckan och lämnar in sitt recept på apoteket för att få ut sin medicin. På banken lämnar man in sin check, inbetalningskort eller räkning. Rätt smidigt ibland om det till exempel regnar rejält så slipper man kliva ut i regnet. Annars brukar jag för det mesta ändå föredra att parkera bilen och kliva ur och uträtta mitt ärende.


Något annat som finns här och som var helt nytt för mig då vi flyttade hit vara Valet Parking. Detta brukar finnas på finare hotel och resturanger. Man kör fram till stället och sedan låter man någon anställd få åka iväg med bilen och parkera den. Man får en liten nummer lapp som man sedan lämnar över då det är dax att åka hem och då springer det någon och hämtar och kör fram ens bil. Funkar ungefär som att lämna in jackan i garderoben fast man lämar in bilen i garderoben. Vet inte om valet parking finns i Sverige och vad det i sådana fall kalls eller heter. När man kör med valet parking brukar det kosta några dollar som man får ha tillgängligt för att ge till killen redan då man lämnar in sin bil. Väldigt smidigt när det finns ont om parkeringsplatser. Man slipper bekymra sig om att inte behöva hitta en plats, behöva cirkla runt länge eller gå en längre sträcka i kvarter som kanske inte är helt ok.

10 comments:

Saltistjejen said...

Ofta är ju valet parkings på hotell ngt man får betala ganska mycket för. Ovanpå dricksen till de som tar hand om bilen. Tror att när vi var i Miami betalde vi ca 35 dollar per 24 timmar i valet parking. Haha det blev dyrare än själva bilhyran!!! Men visst, det var ett "fint" hotell också och då är det ofta dyrt med parkering.
Men vanliga bemannade p-platser tror jag itne kostar lika mycket.
kram!

Christoffer said...

Ngt som skrämmer mig är när jag hörde att det fanns "drive-thru-systembolag" Louisiana, man kunde köpa en öl och köra vidare.
Själv klart ska man ju inte behöva öppna den, men på sättet som jag fick det berättat för mig lät det inte bra.

Men jag håller med dig att jag hellre vandrar runt och gör ärende och hellre går tillbaka och lämna sakerna i bilen.

take care

Desiree said...

Saltis, jo det stämmer ju att man ofta inte bara betalar dricks utan också en viss summa för just valet parking. Du har helt rätt i att det kan bli dyrt och det är väl därför det också känns lite extra lyxigt när man ibland anväder sig av den servicen. Men finns valet att parkera själv eller andvända valet så väljer vi att parkera själva.

Christoffer, ja det kan nog stämma att det finns sådant. När det gäller alcohol och bilkörande så har ju alla stater egna regler och lagar. Här i Alabama får man köra med en ganska hög promillehalt men skulle du råka ut för någon form av olycka och druckit så blir du skyldig. Men det är vanligt att man tar sig några öl eller ett glas vin och sedan sätter sig i bilen på ett helt annat sätt än i Sverige. Det finns ingen kollektivtrafik att förlita sig till här och att ta taxi för att man varit på middag eller fest gör folk inte. De flesta som ska köra ser istället till att dricka försiktigt och med måtta men nog skulle man kunna undvika en hel del olyckor i trafiken om man tillät lägre promille halter.

Kramis.

Annika said...

Ja, drive-thru breweries finns ju i bla North carolina...
men inte säljer de öl en och en utan snarare i six-packs.
Som du säger har alla stater olika alko-lagar. I VA är det 0,8.
Men poliskontrollerna har blivit flera har jag märkt. Så jag är väääldigt försiktig då jag är ute, dricker inte mer än ett glas vin om jag kör...
Ja drive-thru är en klassker. Det finns ju drive-thru Starbucks tom.
jag är som du, kliver hellre ur bilen och går in.
Valet kan vara bar att använda sig av ibland, tycker jag. Inne i DC etc.

Imorrn sticker ni, era LYLLOSAR!!!!
Kram!!!

Petra H said...

O HATAR valet parking, speciellt när de säger att det är gratis men så måste man ändå dricksa ;-) Och särskilt hatar han när det är på Marshalls!! Japp, vi har ett Marshalls där man BARA kan parkera med valet... Det är inte bara det att man måste dricksa som han hatar, utan han gillar inte att lämna ifrån sig sin bil till vilt främmande människor. Vi försöker alltid att "tömma" bilen om vi måste göra det.
På det stora köpcentret finns det också valet parking, och för oss européer är det bara ännu ett bevis på att amerikaner och puertoricaner inte orkar GÅ till sin p-plats.
Naturligtvis är det annorlunda om man är på ett ställe där det är ont om p-platser... Jag var faktiskt med om det i Bryssel precis innan jag flyttade, att en helt vanlig, ganska enkel restaurang hade den servicen eftersom de hade så ont om utrymme.

Desiree said...

Annika, aha så det finns alltså drive thru breweries. Har för mig att promillehalten här i AL också ligger på just 0.8. Själv skulle jag aldrig överväga att ens sätta mig i bilen vid den halten. Det finns mycket fler poliser här jämfört med Sverige. Fortkörning är de ju rätt noga med och man ser ofta folk som åker fast. Ja imorgon blir det verkligen fredag för oss på en torsdag men torsdag ÄR ju nya fredag som du säger och imorgon blir det verkligen så. :-)

Petra, här finns det inte så mycket valet parking och det brukar finns möjlighet att välja om man vill ha det och betala extra för det eller att parkera själv som tur är. Det är vissa resturanger inne i stan här som har det. Även om det inte kostar något så måste det ju självklart dricksas ändå precis som du säger. Du har så rätt i att många här inte gillar att gå. De kan snrikla runt parkeringen i många minuter för att hitta en p-plats som är så nära ingången som möjligt när det ändå bara handlar om att gå ynka 50 till 100 meter. Själv parkerar jag helst själv och har inget emot att gå en bit.

Annika said...

När vi bestämmer oss för att använda drive-through (det händer rätt sällan) så slutar det alltid med att vi konstaterar att det hade gått snabbare att gå in i banken, starbucks, etc. än att sitta i bilkön.

I New England var det mycket mer logiskt att använda dom (speciellt drive through dunkin´donuts) när det var kallt och halt och regnigt och man inte hade lust att stiga ur bilen...

Anne said...

Drive thru är ju verkligen vanligt. Precis som du utnyttjar jag det inte så ofta utan parkerar hellre på vanligt sätt.
Valet parking har jag till och med råkat ut för på en hälsocentral, de hade valet parkering där. Det kändes lite konstigt faktiskt. Det är ju nåt man förknippar med finare hotell och restauranger.

Anne said...

Håller förresten med det Petra H skrev, tycker inte heller om att lämna ifrån bilnycklar och bil till främmande människor (valet parkering) och brukar de gånger det måste ske se till att tömma bilen.

Anna, Fair and True said...

Finns ju t o m drive-thru dry cleaning! :)