Wednesday, December 19, 2007

Smores

I helgen gjorde vi något så ultramerikanskt som Smores vid brasan. En riktig gotte grej. Självklart snackar vi grillade marshmellows som läggs mellan två kex helst också med en bit choklad som får smälta till sig av mashmellowns värme. Vi skippade chokladen och det blev gott iallfall. Marshmellowsarna smälter och blir både goa och varma men också ganska kladdiga. Kexen måste vara graham crackers. Ganska gott faktiskt och kul och mysigt att grilla marshmellows vid brasan. En lite annorlunda och rolig efterrätt.

Detta är annars något riktigt traditionellt då man ger sig ut på camping eller så fort man är utomhus kring en öppen eld. Man tager en marshmellow och trär den på en pinne som man sedan håller precis ovanför elden tills dess att den fått färg och blivit ordentligt varm. Marshmellown har då börjat smälta på insidan och är rejält geggig och kletig. Den läggs då mellan de två grahams kex där man redan lagt en bit choklad på det ena kexet. Värmen från mashmellown kommer att få chokladen att delvis smälta och det blir en kletig söt gegga av allt som man sedan mumsar i sig.

Numer finns det tydligen också hela färdiga smores kit man kan köpa i affären. Dessa kit ska vara ungefär som fondue-set. Alla ingredenser som behövs ingår men också en liten brännare/värmare och pinnar för att trä marshmellowsarna på.

Namnet Smores ska komma från frasen ”some more”. Det ska vara så gott så att man knappt kan tugga ur munnen ordentligt för att säga att man vill ha mer helt enkelt.

Precis som vi har kanelbullensdag i Sverige har amerikanerna sin officiella smoresdag vilket infaller 10 augusti varje år. Vill man uppleva smores på resturang ska man bege sig till den amerikanska restruangkedjan som heter Cosi. De är nämligen kända för sina smores.


10 comments:

Anita said...

Ja, man lar sa lange man lever! Trots mina snart 30 ar har i USA hade jag ingen aning om vad Smores ar! Har ju hort ordet, men trodde det var nan slags godis man kopte fardig. Vi har brukat grilla marshmellows nar vi har taltat, och ibland pa vintern nar vi har oppen brasa. Men vi har alltid atit dom som dom ar, grillade. Visste inte att man lagger dom i Graham kex med choklad, sa blir det Smores. Det far vi ju gora ocksa nan gang. Vi har ju en 'Amerikansk' dotter, och hon maste ju fa uppleva denna ultraamerikanska sed! Tack for info!

Toini said...

Det går bra att grilla marshmellows över ett värmeljus också, det gjorde vi när vi var i Calgary för två veckor sen.

Har dock inte provat med Grahamkex, kanske blir det nästa gång.

SEASIDE LIVING said...

Oj, det där lät smarrigt! Mysigt att sitta framför brasan och mumsa på!

Kram från en julstressande Jenny

Millan said...

Oj det later smaskigt!! Jag har aldrig hort talas om Smores forrut. Men det ar ju gott att grilla marshmallows sa jag kan tanka mig att det har ocksa ar gott. Fast jag skulle nog inte ha skippat chokladen forstas... ;-)

Marie said...

mmmm, det där såg gott ut! vi brukar grilla marsmallows över öppna elden elelr över bbq på sommaren, men det där har jag aldrig provat! nog väldigt gott med lite choklad till också =)

Annika said...

Smores är underbart gott!! Har infört traditionen i sommarstugan nu också...ALLA älskar att äta smores, såklart.
Har ni restaurangen "Cosi" hos er? Där kan man göra S'mores vid bordet. Jättemysigt...
Mums, gott.
Inte visste jag att S'mores hade en egen dag!!! KUL att få veta...

Petra H said...

Hade inte heller hört talas om Smores innan, men grilla marshmallows har man ju gjort framför brasan. Låter som en mysig kväll!
På tal om amerikanska traditioner, har du testat jordnötssmör och marmelad-mackor? Jag har inte gjort det än men det kanske man ska göra...

Desiree said...

Anita, jag kan verkligen rekomendera smores. Väldigt enkelt att göra och väldigt gott.

Toini, ah kul att höra att det också går bra att grilla över värmeljus. Grahamkex är riktigt goda så prova med dessa nästa gång.

Seasidelivning, grahamkexen liknar Digestivekexen så det funkar nog utmärkt med dessa.

Millan, denna gång körde vi utan choklad och det blev riktigt gott det också. Blir nog gott både med och utan choklad.

Marie, detta är helt klart smarrigt och värt att prova på.

Annika, jag vet faktiskt inte om vi har resturangen Cosi hos oss. Får ta och googla det för det lät kul att testa på någon gång. Mysigt att sitta och göra egena smores vid bordet.

Petra, har ännu inte testa mackor med jordnötsmör och sylt som kallas för PB&J´s (penutbutter and jellys). En kaloribomb för visso men värt att prova på tror jag nog.

Anne said...

Mysig bilder! Smores är gott, jag håller med. Choklad ska det vara också :) De där grahamskexen till (som ej är så söta) gör mixen perfekt.
apropå jordnötssmör (såg du och Petra H diskuterade jordnötssmör). Min amerikanska granne äter ofta färska äppelklyftor med en rejäl klick jordnötssmör på. Uäk, säger jag. Såg även det tipset i en amerikansk kokbok som handlade om hur man ska få barn äta frukt och grönt, att sätta lite jordnötssmör på frukten/äpplet.
Onyttigt värre!

Desiree said...

Anne, ja visst är smores gott :-)
Det där med äppelklyftor och jordnötssmör lät faktiskt inget vidare. Inte undra på att fetman blir till ett problem då det ska vara socker och fett i stora mängder helst för att många här ska tycka att det ska bli gott. Grönsaker och frukt är ju goda i sig utan för mycket socker eller smör eller jordnötssmör ect. Kanske därför svensk jordgubbstårta inte gick hem så bra bland våra grannar, den var väl helt enkelt inte tillräckligt söt!