Tuesday, December 4, 2007

Julgranar

Det är både kul och interessant att se hur något som julfirande och jultraditioner skiljer sig åt mellan Sverige och USA. Här är det nu dax att ta in eller ta fram julgranen och klä den. Förra året blev vi så himla förvånade över hur tidigt de klär sin gran. Men å andra sidan tar man utan sin gran betydligt tidigare här. De flesta klär granen direkt efter thanksgiving (slutet på november) och sedan ska granen bort ganska snabbt efter nyår. Det gäller att handla sina julgransdekorationer ganska tidigt om man vill kunna välja bland soritimentet och få tag i de riktigt fina. Redan nu är det rea på ljusslingor och lite andra juldekorationer.

Något jag också märkte förra året var att det är vanligt att man inte nöjer sig med en gran inomhus här utan två. Sedan är det inte vanligt att man har gran utomhus utan man dekorerar hus, träd och buskar istället. Då det gäller juldekorationer så är man inte ett dugg sparsam. The more the merryer är det som gäller. Hus och hem dekoreras i överflöd. En sak som är riktigt kul är att åka runt bland bostadsområdena och kolla på alla juldekorationer.

Även julgranen eller julgranarna kläs ordentligt och inte futtigt eller spartanskt så som våra svenska granar brukar se ut. När man klär en svensk julgran är man oftast nöjd med lite julkulor och lite gillter och sedan är det bra. Här ska granen kläs med dekorationer så att varenda kvist är klädd. Måste säga att jag faktiskt tycker att det blir finare med lite mer dekorationer. Det är glitter och julkulor och diverse annat som man hänger upp. De är också populärt med pärlband och ribbons (band och girlanger av olika slag). Vi köpte en plastgran förra året. Jag tycker inte den är tokig alls. Den ser väldigt äkta ut och är tät och fin. Väldigt praktisk och man slipper att ha barr i hela huset. Förra året hade vi inte lika mycket pynt så när vår grannfru kom in för att kika på våran gran tyckte hon nog lite synd om oss. Hon sprang in till sig och kom med två hela stora papperkassar med pynt och kulor som vi kunde hänga upp i granen. Det var hennes gamla pynt sedan tidigare år som hon inte längre andvände. Det var då vi upptäckte att det faktiskt blev mycket finare med lite mer grejer. Jag köpte också riktiga polkastänger som jag hängt upp i granen så att man kan få något gott att se fram emot då man ska plundra granen.


Jag tycker att vi blandar svenska och amerikanska vanor och traditioner ganska bra. Julklapparna har vi lagt under granen som man gör i Sverige. Det gör man ju inte här. Några ljusstakar i fönstret har vi inte kunnat ha för vi har inga fönsterbräder i vårt hus (det har inte husen här iallfall). Krukväxter är inget man ställer i fönstrena här. Kanske beror det på klimatet.


Jag har dekorerat våran gran med små svenska och amerikanska flaggor också.

Lite har vi pyntat ute i trädgården också.


Svenska julstjärnor tog jag med mig från Sverige och dem har vi hängt upp i fönster (3 stycken) istället för ljusstakar.

13 comments:

Petra H said...

Oh, vad fin er gran är! Jag tog precis foto på vår gran, det har nämligen börjat skymma så jag tände den - men jag tror faktiskt att jag hänga upp lite fler kulor :-). Precis som du så tycker jag faktiskt att det är ganska fint med mycket pynt, den ser lite naken ut nu, ha ha!
Och snygg adventsstjärna, jag vill hänga upp mina också (jag har FYRA!) men jag har inte fixat amerikanska sladdar än... vi inte heller några fönsterbräden, vilket inte gör något för vi har ändå inga ljusstakar att sätta i fönsterna.

kamelens leende said...

Kolla in det här julpyntade huset. =)

http://www.youtube.com/watch?v=93yuoi-nMhg

Desiree said...

Petra, ser fram emot att få se din gran. Inga nakna granar här inte. Det blir nog jättefint med dina adventsstjärnor. Du får ta en sväng till Home Depot och fixa sladdar bara.

Kamelen, oh shit vilket hus. Jag skulle få epilepsianfall om jag bodde granne med dem. Vilket jobb att få till det så som de har fixat det. Måste verkligen bo en jultokig familj där. Väldigt tacksam att jag inte har några sådana extrema grannar.

Annika said...

Fint, fint!! Tycker mkr om er gran! Och allt annat också. Ni verkar ha högt i tak och kan därför ha en ordentlig gran.
Jag har helt svalt bytet med täta Disney granar och mkt pynt. Skulle inte vilja ha en "svensk" gran längre. Tycker alltid som ser så "fattiga" ut numera (brain washed?)
I fjol köpte jag två vita papperstjärnor som jag nu hängt i v-rummet. Hittade sladdarna på Urban Outfitters.
KUL med bilderna!

CresceNet said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. If is possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll, I thank. Good bye friend.

SEASIDE LIVING said...

Vilken gran!!! Jag fick polkastänger av min mamma för sisådär 15 år sedan som hon hade köpt i Washington en jul när hon var där. De har jag fortfarande kvar! Så de är nog inte så goda längre... *fniss* Barnen tycker att vi ska äta upp dom varje år, men jag vill spara dom tills nästa år och nästa år igen!

Mmm, ska nog gå och värma en lussebulle i micron, blev så sugen när jag såg dina! :)

Ha en mysig onsdag! Kram Jenny

Desiree said...

Annika, det är lustigt men härom kvällen kollade jag och C på lite bilder från tidigare jular och tyckte också att de svenska granarna redan såg så små, taniga och fattiga ut. Jag har väl redan blivit brainwashed.

Seasideliving,polkastänger som är 15 år gamla är nog inte så goda länger som du säger. Lika bra att hänga upp dem igen och njuta av dem som prydnader istället. Jag brukar också värma lussebullen i micron några sekunder. Blir så himla gott då de är uppvärmda.

Saltistjejen said...

Jättefin gran Desiree!
Förra året köpte vi en liten liten gran här. Vi har ju inte så stort så vi ville ha en liten bara. Och vi dekorerade den väldigt amerikanskt tyckte jag. Mycket saker och ljus! Lite Disneykänsla.
Men jag måste säga att jag gillar både mycket och lite...! ;-) Amerikansk julstil är kanske roligare på vissa sätt än den svenska. Men jag tycker den svenska är "stiligare". Så allt handlar om vilken stil man vill ha. Men om man har två granar kan man ju ha båda!! Haha! :-)

Anne said...

Åh, mysiga julbider. Härligt,härligt se. Trädet ni satt ljusslingor i var jättefint, är det samma träd du tidigare visade bild på (det med röda löv)?. Håller helt med dig om att granarna ska ha mycket pynt på sig, vissa traditioner och sätt snappar man åt sig snabbt. Perfekt plats ha granen där ni har den, den syns säkert ut genom fönstret också så andra kan njuta.

Fröken fräken said...

Nu har jag hittat till din blog också. Mysiga julbilder du har lagt upp också. Dina lussekatter såg jättegoda ut och fin ljulgran har ni också

Desiree said...

Saltis, ha ha ja det vore nåt med två granar, en amris gran och en svensk. Mysigt även med en liten gran. Bra att ni lyckades få tag i en mindre variant.

Anne, japp det är samma träd som jag visade som hade intesivt färgade röda blad. Nu är i princip alla bladen borta. Ja granen står väldigt bra placerad faktiskt så att man ser den fint utifrån.

Fröken Fräken, kul med ännu en ny läsare. Varmt välkommen. Tack så mycket.

Marie said...

vilken fin gran ni har! =)

Lullun said...

Så var man igång med att ta ikapp två veckor utan bloggläsande. Det tar sin lilla tid, men kul är det. Och vilken julstämning man får. Jättefint julpyntande! :-)