Tuesday, May 6, 2008

TunnbrödrulleMan kan ibland undra varför man blir så svensk bara för att man blivit utlandssvensk ibland. Det är ett interessant fenomen. Igår gjorde vi tunnbrödrullar med äkta svenskt tunnbröd som vi handlat på IKEA. Mmm, så gott! Hemlagat mos och Oscar Mayers kalkonkorv som vi upptäckt är riktigt god. Det känndes lyxigt och speciellt att sitta och äta just tunnbrödrullar. Det blir så mycket mer speciellt då man inte kan mumsa i sig det närsom helst.

Den svenska tunnbrödrullen är nog Sveriges motsvarighet på amerikas Sloppy Joe. Sloppy Joe är en amerikansk klassiker som vi fått chans att prova hos våra grannar en gång Detta är en rätt som består av en slags köttfärssås som man lägger mellan två hamburgerbröd. Det ska motsvara en enklare form av en BBQ smörgås. Namnet sloppy joe kommer från att det blir ganska kladdigt att äta eftersom köttfärsen har en tendens att droppa och ramla ut varje gång man tar sig en tugga. En sloppy joe som istället gjorts på kalkonfärs kallas tydligen för en Sloppy Tom.

Man vet inte riktigt vart rätten har uppstått men det finns recept på detta som man hittat ända från 1935. Rätten har troligtvis inte blivit uppkallad efter någon speciell Joe utan det är bara ett namn som vilket annat. Det viktiga ordet i namnet är sloppy just för att det innebär en del kladd att äta detta. Helt ok men man måste nog vara amerikan för att riktigt förstå det speciella i en Sloppy Joe precis som man nog måste vara svensk för att förstå det speciella i en tunnbrödrulle.Våra hemlagade tunnbrödrullar. En egen variant med lite spenatblad i också. Så gott!


En klassiker här i USA är Sloppy Joe. (Bild från nätet).


15 comments:

Marie said...

hmm, jag tror jag föredrar tunnbrödsrullen framför slappy joe! jag gillar inte när maten blir kladdig! =)

Saltistjejen said...

Tunnbröd tycker jag är supergott!! Fast jag föredrar att äta dem med enbart smör faktiskt. Som macka. Eller möjligtvis med tunnt skivat rökt renkött och pepparrotsvisp (om man är i Sverige). Mmmmmmm!!!

Sloppy Joes hade jag aldrig hört talas om innan, än mindre ätit. Verkar lite trist dock att det bara är kött i dem. Men gissar att man kan sätta till lite grönt där med (som er spenat eller sallad och kanske ngn tomat) så det blir mer som en burgare?! Fast då kanske det inte längre är en äkta Sloppy Joe??!! ;-)

Annika said...

Tunnbrödsrullar är så goda! Speciellt dom man köper därhemma på "korvmojjarna" med potatismos, sallad, tomat, gurka och korv. Slurp smask!
Nu har jag inte ätit en sån på flera år, men jag får god lust att prova en i sommar.
Sloppy Joes är rätt goda, men samma där---lÄNGE sen jag åt en sådan.
Visste inte att det hette sloppy tom när man använder kalkonfärs.

Anne said...

Slurp, nu blev jag rejält sugen på tunnbröd faktiskt. Sloppy Joe har jag hört talas om men faktiskt aldrig ätit.
Apropå joe, "a cup of joe" hör man ju lite nu och då eller får frågan om man vill ha a cup of joe. Första gången jag hörde det var under en flygning, fattade inte alls vad det var flygvärdinnan erbjöd mig... Men som jag fattat det nu är det slang för kaffe.

Desiree said...

Marie, ja sloppy joe blir defnitivt kladdigt om fingrarna.

Saltis, jag är som du och vill gärna ha lite grönt i och därför stoppade jag in lite spenatblad i min tunnbrödrulle.

Annika, där lärde jag mig något nytt. Visst inte heller att det hette sloppy tom med kalkonfärs.

Anne, tunnbröd hittade vi i frysen på IKEA men jag har sett att även Whole Foods verkar ha något som liknar tunnbröd ganska mycket som jag tänkte ta och prova någon dag. A cup of joe hade jag faktiskt hört någongång så jag visste att detta rör sig om kaffe.

Anna, Fair and True said...

Tycker nog tunnbrödsrullen verkar godare!

Desiree said...

Anna, jag håller helt med dig. Men kanske är det för att man är svensk.

Petra H said...

Eh? Tunnbrödsrulle med mos och sallad? Det har jag aldrig ätit och tror inte att jag har sett heller? Har jag varit alldeles för länge borta från Sverige eller är det ngt regionalt som inte finns i Skåne?? Konstigt!
Jag har bara ätit tunnbrödsrulle som Saltis beskrev, med renkött och pepparrotsvisp eller med ost / skinka dvs som en smörgås.
Jag har inte heller testat en Sloppy Joe men har sett många recept och reklam för dem, jag har fattat att det är som typ ha köttfärssås på ett hamburgerbröd!? Kladdigt verkar det iaf!

Petra H said...

Nu måste jag ju göra efterforskningar när jag är hemma i Sverige - besöka alla gatukök i Skåne (korvmoj hörde jag förresten för första gången i Västerås 1995!) för att se om de säljer tunnbrödsrullar... ;-)

Desiree said...

Petra, jo tunnbrödrulle är en klassiker i korvmojar i Sverige. Men det brukar vara utan sallad och innehålla:korv och mos och sedan kan man välja tillbehör som senap, ketchup, räkröra, bostongurka, torkad lök. Finns garanterat på närmaste Sybilla i Sverige.

Anonymous said...

Hej Desire.

Som nyss hemkommen från Florida och Key West kan jag även tillägga att Sloppy Joe's är en bar i Key West där Ernest Hemingway brukade hänga. Annars så hade vi det mycket bra och synd att ni inte kunde komma ner.

Ha det så bra och hälsa gubben.
Kristofer

Lullun said...

Visst är det ett konsitgt fenomen det där med svenskheten som smyger sig på en. Jag måste säga att jag dessutom fick enorm tunnbrödssug efter att ha läst ditt inlägg. :-)

Sloppy Joes var dock en stor hit i min familj där ett tag, efter att min syster flyttade hem från USA. Då skulle vi tonårsdöttrar var och varannan helg lyxa till TV-kvällen med hembakad pizza, tacos eller Sloppy Joes. Smått exotiskt tyckte vi. *hihi* Sloppy Tom var dock något nytt. :-)

Desiree said...

Kristofer, vi hade så gärna velat träffa er vid Hemingways berömda bar men tyvärr funkade det inte. Kul att höra att ni har haft det bra. Jag ser fram emot att träffas i sommar då jag kommer hem. Hälsa Emma och småtjejerna.

Lullun, lite kul att mina inlägg ibland ger sug på olika svenska produkter. Att du fått tunnbröds sug och Millan fick ju ett stort sug på just kaviar och ägg macka efter något av mina andra inlägg. Roligt att du och din familj brukade fixa Sloppy Joes. Det är ju perfekt fredagmat eller framför tv-mat.

Marianne said...

Måste nog erkänna att din tunnbrödsrulle minus korven skulle jag nog kunna klämma i mig lätt, men det beror mest bara på grönsakerna. Jag är inte någon älskare av korvmojar överhuvudtaget vilket min Klas tycker är väldigt konstigt.

Äter helst tunnbröd med smör och ost, jag ...

Och visst är det väl så att man blir sugen på det man inte kan få tag på. I Sverige lägger man inte märke till att man blir sugen på en viss grej, för då går man ju bara och köper just det. Så enkelt har vi det ju inte i förskingringen.

Och jag lovar, när man sedan flyttar från allt det där nya konstiga som fanns i ett land, då blir man plötsligt sugen på DET. Aldrig kan man vara nöjd : )

Desiree said...

Marianne, ja det är nog precis så som du säger att man märker att man blir sugen på olika saker och ting bara för att det inte går att få tag på för annars går man bara och köper det. Ja när man flyttat hem blir man nog sugen på amerikanska saker.