Tuesday, May 13, 2008

Morsdag och Doughnuts

I söndags var det morsdag här i USA. Här känns firandet så mycket större än i Sverige. Nästan alla verkar hitta på något speciellt som att gå ut och äta middag samt ge bort presenter och blommor. JaCal skriver på sin blogg att hon hittat lite statestik över morsdag i USA. Tydligen firar hela 94% av amerikanerna morsdag och varje familj lägger ut ca 140 dollar på presenter och firande. Totalt konsumeras 15.8 billioner dollar denna dag! Många resturanger har speciell morsdag meny. Det gäller nog att boka bord i tid om man ska gå ut och äta denna dag. När det gäller våra närmaste grannar fick Kim en Spadag med familjen på ett trevligt hotel.

Liz, våran andra granne önskar sig alltid äppelfyllda munkar på morsdag. När Jeff fick höra att vi aldrig provat dessa dök han upp med en påse med varsin till oss också. Det var ju väldigt gulligt. Jag brukar verkligen inte stoppa i mig dessa typer av sötsaker men blir man bjuden och det är en engångshändelse så måste man ju få lov att prova. Doughnuts hör ju verkligen till den amerikanska kulturen och är man här måste man ju prova. Måste säga att dessa var riktigt goda. De blev inte sämre av att köras i micron kort så att de var härligt varma och sedan serveras med en liten kula vaniljglass till. Oooh syndigt, syndigt men riktigt gott måste jag erkänna.

I helgen har det varit pingst i Sverige. Det insåg jag inte förrän jag läste DN imorse. Pingst och andra liknande religösa helgdagar firas ju inte alls här. Men kanske har pingst blivit mindre helg i Sverige också eftersom annandag pingst nu är borta. Verkar som om sommaren också anlände till Sverige under helgen. Nu hoppas jag bara att det blir en fin sommar i Sverige. Här är man ju annars rätt bortskämd med soligt och fint väder.
19 comments:

Annika said...

Ah, men vilken bra ide att äta glass till donuts!
Mums. Inte för att jag direkt gillar donuts heller, men ibland går det ju bra...Men högst sällan ändå.
Mors dag ÄR verkligen STORT! Ja, ska man ut och äta gäller det att boka bord. Jag fick brunch av Peter på hemmaplan, mysigt. Sen fick jag biljetter till en konsert, ett nattlinne och två dvd-filmer. Trevligt.

Anne said...

Det har jag aldrig tänkt på, glass till donuts men det låter ju inte helt dum men svalkande glass till.
Jag har också tänkt på att Mors dag är oerhört stort här. De senaste veckorna har det varit mycket reklam som vevats runt också. Jag blev lite chockad över siffrorna jag läste på JaCals blogg, tänk vilka enorma summor som spenderats på en dag... Överhuvudtaget tycker jag alla högtider (mors dag, alla hjärtans dag, julen osv osv) så spenderar medelsnittsamerikanen mycket mer än en svensk. Jag har inga siffror på det här, men det känns bara som man köper mer och dyrare julklappar, mors dags presenter osv. Jag har fått höra jag är snål, men jag tycker inte jag är snål. Tror mycket handlar om olika traditioner och sätt att se på saken bara, hur man är van "fira" olika högtider och vad för tradition man har. Det skiljer sig nog en del mellan svenskar och amerikaner.

Desiree said...

Annika, just med denna äppelkanelfyllning så passade vaniljglass hur bra som helst. En brunch på hemmaplan låter hur nice som helst. Du blev verkligen uppvaktad med både brunch och presenter. Det är ju toppen. Why not liksom? Det är ju jättetrevligt.

Anne, jo nog verkar det som om folk spenderar mycket mer pengar här på presenter och uppvaktningar. Jag är övertygad om att du inte är snål. Det är som du säger att man bara har olika traditioner. Vi svenskar reser ju betydligt mer verkar det som. Ofta reser man utomlands kanske någongång per år och lägger en hel del pengar på att få komma till solen som man inte gör i lika stor utsträckning här och det är ju faktiskt också en form av present både till sig själv och till familj. Kanske konsumerar man lika mycket men man lägger pengarna på lite olika saker helt enkelt.

Ninnie said...

Mmm, ser goda ut, de där munkarna!
Jaa, pingst har det varit, men det är sant som du säger, sen annandag pingst togs bort som helgdag känns pingsthelgen ganska bortglömd, bara som en vanlig lördag-söndag. Synd, för det är ju så skönt att få lite extra ledigt nu på våren!

Desiree said...

Ninnie, ja det förstår jag att pingst numer känns som en vanlig helg. Hade inte varit fel med en dag extra speciellt som ni haft så vackert väder under denna helg. Hoppas det blir lika fint väder till nationaldagen som byts ut mot annandag pingst.

Petra H said...

Mums, det lät gott med donuts och glass - som du säger så är det kanske inget man äter särskilt ofta... men varför inte en enstaka gång om året.
Jag blev också chockad över siffrorna som JaCal nämnde, hos oss brukar mor själv baka en tårta för mors dags-fika, och jag hör av mig per telefon eftersom jag väl aldrig hemma vid den tidpunkten och säger "grattis på mors dag". Kanske man ritade en teckning när man var mindre... mer avancerat än så brukar det väl inte vara i Sverige!? Alla de här kommersiella dagarna som Alla hjärtans dag, mors och fars dag känns lite krystade tycker jag - ska man inte vara söta och gulliga mot varandra under hela året, och visa sin uppskattning för föräldrarna...

Saltistjejen said...

Oh, jag gillar doughnuts!!!!! :-D
Det är en av de söta saker jag faktiskt gilar mycket här i USA!!!! Mmmmm......
Äter de dock inte så ofta, men ibland när man blir riktigt sugen är det supergott att gå till Dunkin och köpa en! Jag gillar också att man kan köpa "hålen" på Dunkin. Då kan man testa lite olika sorter! :-)

Mors Dag firade vi aldrig hemma, men här har jag insett att det är otroooligt stort. Och jag håller emd Anne också. Det är trist att man "förväntas" köpa en massa dyra saker på t ex Mors Dag. Det tycker jag tar udden av dagen. Själv blir jag oftast gladast av spontana presenter eller ngn form av uppvaktning en vanlig dag när man inte alls tror ngt ska hända. :-)
Och för min del räcker det gott och väl med en lite roligare frukost eller ngt gott till middagen. Det måste inte var dyra gejer.

Desiree said...

Petra, ja precis. Vi firade morsdag som ni brukade med lite extra fika och en teckning man hade ritat då man var liten. I vuxen ålder ringer man och säger grattis. Hade jag bott hemma i Sverige hade jag bakat något till mamma och kommit över och ätit söndagmiddag ihop. Det känns faktiskt också som att just morsdag här faktiskt är större än farsdag. Att det är viktigt att man går runt och säger just Happy mothersday till varandra. Så gick grannfruarna runt och sa till varndra i söndags. Är man tjej och typ över 25 får man höra det från barnen också. Jag har fått höra happy mothersday till mig fast jag inte har barn ännu från just andra barn på våran gata. De traditionella könsrollerna verkar mer cementerade här på ett helt annat sätt än i Sverige.

Desiree said...

Saltis, åh kan man alltså bara köpa "hålen". Det vore ju perfekt om man alltså kunde köpa mindre bitar så att man inte behövde köpa en hel stor munk. Vad brukar själva hålen kallas för? Nej dyra grejer på morsdag skulle jag inte heller känna att jag behövde.

Anna, Fair and True said...

Glöm inte den svenska Mors dag som är sista söndagen i månaden!

Vi brukar fira dagen (och Fars dag) i vår familj men snarare med lika fika och en liten present, ibland kanske bara en blomma. Pappa är alltid väldigt duktig och åker och köper blommor till mamma och till sin egen mamma. Mamma fyller år i maj så nu som vuxen när jag inte bor hemma så brukar vi slå ihop firandet. Detsamma gäller Fars dag i november som är ungefär samtidigt som min pappans födelsedag.

Lullun said...

De munkarna såg ju riktigt sötsliskiga ut! Håller mig också borta från sånt normalt, men visst måste man ändå testa. :-)

Och oj, 140$ det är mycket. Här var ju också firandet i söndags, men man firar det inte mer än i Sverige. Själv har jag inte alls någon direkt vana att fira varken fast eller mors dag med något stort. Ett grattis och eventuellt något extra till kaffet typ... ;-)

Desiree said...

Anna, nejdå jag ska se till att inte glömma svenska morsdag. Vad gulligt av din pappa att alltid se till att köpa blommor. Blommor är något man alltid uppskattar och blir glad av. Trevligt att både din mamma och din pappa har mors respektive farsdag i samma månad som de fyller år och kan slå ihop firandet lite.

Lullun, ja brist på socker är det verkligen inte i dessa munkar. Det är aldrig brist på socker i amerikanska bakverk och tårtor över huvudtaget. Brukar vara snarare på tok för mycket. Ja 140 dollar känns som väldigt mycket iallfall för oss svenskar som inte riktigt har denna tradition med dyra presenter på just fars och morsdag.

Marie said...

de där donutsen ser läskigt goda ut!

Sporty Spice said...

Jag har faktiskt ALDRIG ätit en donut i hela mitt liv. Det verkar så läbbigt med friterade bullar med gegg i mitten. Och nu har det blivit en principsak. Haha, pojkvännen skojar och säger att det kan komma att bli ett problem den dagen jag söker Green Card - det är ju så amerikanskt. =)

Desiree said...

Marie, de var goooda.

Sporty, kanske borde du överväga att ta en munsbit någon gång. Det kan vara värt att prova. Visst är dessa fritterade och innehåller mycket socker men vid något enstaka tillfälle tycker jag att det är ok. När man bor här vill jag testa något så amerikanskt som just en doghnut. Du får ta en tugga någongång och inte tänka på transfetter och frittert utan smaka på smaken. Smakmässigt var det här faktiskt gott. Det är en speciell smak på doghunut deg. Åt du någonsin munkar i Sverige som barn? Det är samma smak. Kalorimässigt är faktiskt dessa inte så hemska som man skulle kunna tro, finns bra många värre efterrätter på resturanger här.

Simone said...

Pingst, jag skrev i min blogg, "är det pingst" det märktes inte alls. Annandagen bortplockad och inget extra alls:-(

Desiree said...

Simone, lite trist att pingst som varit en sådan storhelg under våren i Sverige blivit till en helt vanlig helg.

Saltistjejen said...

Ja man kan köpa "hålen". Jag vet inte riktigt vad de heter faktsikt. Men de brukar ligga på samma ställe som sjölva donutsen. Men de är bara små runda "kulor". När vi köpte dem har jag för miga tt jag bara frågade efter "the holes" eller ngt ditåt. Tja, de fattade iallafall vad jag menade...!
Det är jättebra tycker jag för att man ju då kan testa olika smaker utan att det blir "för mycekt". Annars är man ju proppis efter en donut!

Sporty Spice said...

Desiree. Nej, munkar har jag aldrig ätit. Och jag tror jag avstår från donuts, jag äter aldrig friterad mat. Inte enbart pgs transfett och kalorier utan för att jag tycker att det är rätt äckligt.