Thursday, May 15, 2008

Grönska


Här är det verkligen grönt och frodigt just nu. Det verkar det växa så att det knakar överallt. Det är lagom varmt och det regnar lagom mycket för att det ska vara optimala förhållanden för grönskan. Längst med vägarna och på andra ställen ser det näst intill ut som en tropisk djungel. Vegetationen är närmast massiv med slinger och klätterväxer som brer ut sig över stora ytor. Det finns gott om olika klängväxter som nästan tar över och växer över och på övriga träd och buskar. Kudzu är en av dessa klängväxter som har tagit över på många ställen och nästan blivit till ett problem. Kudzun kommer från Japan och importerades hit till södra USA under trettio till sextiotalet för att förhindra erosion. Här i sydöstra USA trivdes Kudzun så pass bra att den som sagt tagit över och blivit ett modernt ogräs. Den tar död på övriga träd och buskar där den sprider sig eftersom den täcker dessa totalt så att de inte får något solljus.

Våran gräsmatta behöver vi definitivt klippa varje vecka för att gräset inte ska bli för långt.
Här är en del av grönskan och Kudzun som jag fotat i närheten av vårt område där vi bor. Som ni ser klänger den sig fram och växer likt en stor grön matta.

13 comments:

Marie said...

det ser faktiskt nästan lite läskigt ut! som i nån skräckfilm där växterna tar över världen! =)

Annika said...

Det är som den sk English Ivy som tar över här. Slingrar sig utefter träden. Men det är nog värre hos er ändå.

Jamenvisst är det GRÖNT nu, och vi har ju haft SÅÅÅÅÅ mkt regn. Grönskan exploderar!
Har ni också haft mkt regn på sistone? Det lär visst ska regna imorrn igen. Depp, jag vill inte se mer av den varan på ett bra tag, känner jag.

Desiree said...

Marie, ja det kan faktiskt kännas lite småläskigt att just Kudzun kryper fram överallt och på allt.

Annika, du har helt rätt i att grönskan formligen exploderar. Här har det regnat nästan hela dagen idag. Nu har det slutat men det är som en varm fuktig filt som ligger över Birmingham. Det ska dock inte regna imorgon. Det kommer ju både regn och åskskurar några gånger per vecka så det är verkligen som ett gigantiskt växthus man lever i just nu. Regnar mycket mer detta året än vad det gjorde förra året.

Annika said...

Ja, det gör det. Regnrekordet har slagits här för maj redan. Imorrn ska det bli riktigt pissigt här. Förmodligen är det ert väder som kommer hit.
Vi har inte fått det så fuktigt ännu, men det märks att det är på g...
Du har rätt i att det känns som att bo i ett gigantiskt växthus när sommaren kommer.

Lullun said...

Det lät lite läsktigt, som Marie skrev. Hoppas det går att få bukt med problemet. Men vad otroligt grönt ni ändå har det. Här har jag inte sett ett endaste grönt grässtrå ännu, men jag letar febrilt så fort jag är ute! ;-)

Anne said...

Mmmm, jag gillar grönskan och färgerna. Jag tycker inte alls det ser läskigt ut, tvärtom, det ser frodigt och trolskt ut. Härlig årstid just nu!

Saltistjejen said...

Grönska är vackert!!! Men visst är det lite tråkigt när växter "importeras" från andra ekosystem och därmed tar över och förstör de inhemska ekosystemen. Likadant med djur såklart.
Här ligger vi klart efter er. Men grönt har det blivit nu. äntligen! Fast än så länge är det mest ljusgrön och skir grönska. Typisk vårgrönska med andra ord, medan er verkligen ser ut emr som tropisk skog!

Marianne said...

Man kanske skulle sätta lite kudzu i Sahara och se om det blir grönt där också ... Här är det definitivt inte lika grönt som hos er. Det ser nästan ut som en regnskog!

Sporty Spice said...

Härlig grönska (förutom Kudzun då). På vår back yard ser det inte ut som New England på sommaren - det är som att bo i en tropisk djungel.

aurorabuddha said...

Vi har problem med bambu har. Den som planterar bambu betraktas nastan som kriminell... den sprider sig och tar over all plats. Varsta ograset.

MY WHITE COTTAGE said...

Visst är det härligt med allt som växer och frodas just nu. Men kanske inte om det tar över... hihi... Här hemma börjar allt bli så fantastiskt vackert, man blir nästan tårögd av allt...

Ha en skön helg!
Många kramar Jenny

Petra H said...

Härligt med grönska, men synd när den där kudzun tar över all annan växtlighet. O tycker att det är så speciellt med grönskan på vår ö eftersom han kommer från en väldig torr region i Spanien, och vi upphör aldrig att lägga märke till allt det gröna när man kör runt här. Tropiskt klimat...

Jemayá said...

Hej! Jag har inte varit här förr - hittade hit via Annikas blogg. Vad fina foton du har, tror jag ska titta in oftare :)! Har själv bara varit en gång i södern, men jag kommer än ihåg lummigheten, fukten, mustigheten...trevligt att bli påmind om det igen! Hälsningar Ulla