Är en traditionel rätt från södern. Den kommer ursprungligen från Louisina och är en kryddstark sopp-gryta som är riktigt god. En av huvudingredienserna är kryddstark louisansk korv (andouille sausage). Två klassiker på Gumbo är antingen med korv och kyckling eller korv och skaldjur. Sedan har man även bladselleri, lök och paprika som tillsammans kallas för den heliga treenigheten. Gumbon i sig själv är en härlig mix av olika kulturer. Rätten i sig har sitt ursprung i den franska bouillabaissen. Den heliga treenigheten av grönsaker har spanskt/portugiskiskt ursprung (sofrito) och sist men absolut inte minst okran som är en grönsak som kommer från västafrika utgör en huvudroll. Själva buljongen i grytan får sin tjocka goda konsistens just från okran eller genom att använda en mjölbaserad bas som kallas för roux. Detta är en rätt som är väldigt traditionell för just södern. En Gumbo serveras alltid på en bädd av ris.
Våran granne Kim som kommer från Louisiana brukar ofta göra Gumbo och bjuda på. Detta är en perfekt gryta att kunna bjuda många på. Den är lätt att göra och blir bara godare om den får stå och puttra länge på spisen. Man kan alltså förbereda den i god tid och sedan låta den stå och koka in i ordentligt så att smakerna verkligen framhävs och kommer fram. Jag gjorde en gumbo häromveckan som blev riktigt bra. C har en kollega som kommer från Lousiana på sitt jobb och då han såg gumbon som C hade som lunchlåda häromdagen sa han att den såg riktigt god och äkta ut. Det var lite roligt att få beröm från någon från Louisiana.
Ingredinser:
Kycklinglår filé ca 600 gram
Gullök 1 stor hackad
Vitlök 2 klyftor
Grön Paprika 1 stycken hackad
Bladselleri 4 stjälkar skivade
Okra
Burk med hela tomater 1 burk
Kryddstark korv 1 paket
Kycklingbuljong 2 tärningar
Vatten ca 1 liter
Cajunkryddmix annars kan man ha lite cayenne peppar och paprikapulver.
Salt, Peppar
Bryn kycklingen i lite olja. Tag ur kyckling ur grytan och ställ åt sidan så länge. Skiva korven relativt grovt. Stek korven med lök, paprika, selleri, vitlök. När grönsakerna mjuknat ha ner kycklingen igen i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar, burken med tomater, skivad okra och kryddor. Låt det hela puttra på svag värme 30 till 45 minuter. Koka under tiden riset.
9 comments:
Mmmmmm.... nu blev jag riktigt hungrig! Ser riktigt gott ut! Det ska jag försöka prova nån gång!
Marie, ja det blev jättegott och inte alls svårt att laga. Kyckligen blir så där härligt god och mör då den får puttra på spisen länge. Man behöver inte vara så exakt med tiden. Den kan gärna få stå och puttra till sig i två timmar om man önskar bara man ser till att det finns tillräckligt med vätska kvar och inte blir för torrt.
Å jag åt en jättegod Gumo när jag var i New orleans för ett par år sedan! :-)
Smarrigt!!!!
Hoppas ni snart får vackert vårväder också. Här är det underbart just nu. Jag hoppas det ska hålla i sig över helgen!
ram!
Gumbo!!
Gillar!
OCh du är ju verkligen i gumbotrakterna. Det är coolt, tycker jag.
JAPP, idag är ALLA IRISH!!! ALLA firar!
Lite kul!!!
Kram!
Saltis, kul att du fick prova på en äkta Gumbo i New Orleans. Bättre och mer genuit än så blir det inte. Helt rätt att äta den rätten just där den kommer ifrån. Här verkar det iallfall bli bra väder till lördagen men tyvärr inte så bra på söndagen men det är alltid något.
Kram!
Annika,yes detta är gumbotrakterna och det var därför jag tänkte att jag skulle ta upp det på bloggen. Det är också något jag skulle tycka vore kul att bjuda andra på då vi flyttat tillbaka till Sverige.
Har sett väldigt många som är klädda i grönt idag. Ha en skön St. Patricks.
Kramar.
Oh!! Kyckling och korv gumbo är bland det bästa som finns helt klart! Det bästa är att jag kan få det närapå var som helst här. När/om vi flyttar härifrån måste jag verkligen lära mig hur man får till det rätt för annars kommer jag sakna det något grymt!
Synd att man inte kan känna doften av grytan! Den ser obevekligen god ut! Verkar lätt att göra så den tar jag till mig!
Hoppas våren är där hos Er nu och att ni får fortsätta njuta av vårens blomningar.
Gumbo är så gott! Men jag har bara ätit det en gång, i North Carolina.
Det låter som ett jättegott recept! Okra har jag aldrig testat men jag kommer ihåg att Annika väl HATAR okra?? Eller det är något annat som hon hatar (ser ju att hon skriver att hon gillar gumbo!?).
Jag har nog aldrig testat creolmaten så det är nog jag borde göra.
KRam!
Post a Comment