Monday, September 17, 2007

En helg i frityroljans teckenNu får ni nog rysningar av titel på detta inlägg. Men helgen har helt klart varit väldigt amerikansk a la sydstaterna. Det har råkat bli friterad mat både fredag och lördag kväll därav titeln. Amerikansk fotboll är riktigt stort här. Det är den sport som ALLA kollar på.Den första frågan man får då man flyttar hit är i princip ”who are you for?” Då menar man vilket fotbollslag man hejar på. Då finns det bara två svar. Antigen är man för Alabama som symboliseras av en elefant eller så är man för Auburn som symboliseras av en tiger. Här är det collage fotbollen som drar mest och störst publik. Fotbollssäsongen börjar i september och håller på tills slutet på januari. Egentligen borde det inte heta fotboll för de spelar ju mest med händerna. Men se amrisarna är ju annorlounda helt enkelt. I fredags följde vi med våra grannar för att kolla på highschool fotboll. Vi har ju aldrig varit på något sådant här innan så vi tänkte att detta blir nog en kul grej att uppleva vilket det var.

De brukar börja med något som de kallar för ”tail gating” vilket betyder att man följs åt några stycken med sina olika bilar och kör till parkeringen där stadion ligger. Där har man sedan picknick på asfaltparkringen i bilarnas baggageluckor. Man tar med lite fällstolar och dukar upp mat från olika snabbmatsresturanger och lite chips och olika röror som man fixat hemma. Så dricker man läsk till detta. Öl eller andra alkholhaltiga drycker får ej medföras till dessa sportevenemang. Vi åkte dit med två av våra grannpar och anlände ca 1.5 timmar innan matchen började och hade våran lilla asfalt picknick med fiterad mat. Sedan började matchen vid 19. Fast detta bara var highschool fotboll så var stadion helt fylld med folk ca 4000 personer var där för att kolla.

En amerikansk fotbolls match har fyra perioder. En match kan hålla på allt mellan 1 timme och 20 minuter upp till 3-4 timmar. Det beror helt på hur ofta matchen blåses av. Jag ska inte gå in på att försöka förklara spelet för det är så mycket jag fortfarande inte fattar. Men det var kul att se eftersom vi aldrig har varit på något likande innan och eftersom det är så stort här nere. Innan matchen börjar spelades nationalsången och då står man upp med stolt och rak hållning och håller höger hand över sitt bröstet. Ur speakern ropas sedan att in god we trust.

Det som var riktigt kul att uppleva var allt annat som också pågår runt omkring medans matchen håller på. Båda lagen hade varisitt stort brassband som spelade olika trudelutter för att sporra sina lag. Varje lag har självklart också sina cheerleaders som hoppar och skuttar i olika formationer och gör olika danser. Ibland visste jag inte vad jag skulle kolla på , spelarna, orkestern eller cheerleaders. Efter andra perioden blir det en paus och då är det också underhållning. Brassbanden spelar och intar olika häftiga formationer på plan. Cheerleaders uppträder. Sedan finns det också ett gäng med drillflickor och flaggdansare som uppträder. Häftigt och snyggt var det att se dessa uppträdanden.

Vi fick alltså en helamerikansk fredagskväll.

Lördag kväll blev det mer ur söderns kök. Buffalo wings. Kycklingvingar som man friterar i olja och sedan har en speciel sås på. Som är lite stark men urgod. Friterad kyckling är som en slags nationalrätt här nere i södern. Friterat över huvudtaget faktiskt. Men nu känner vi att vi har fått våran dos av frityrolja så att det räcker ett bra tag."Tail gating", picknick på parkeringen innan matchen.
Brassbandet marcherar in.


Cheerleaders.

11 comments:

Fia said...

Eftersom jag inte klarar av att äta skinnet på kycklingen (känns lite som att äta något som ska skalas av...brrr) så har jag aldrig ätit wings...eller wangs som det ju kallas här i södern.

Men det ser ut som ni har haft en kul helg!

Desiree said...

Fia, jag gillar man inte skinet på kycklingen är det rätt bortkastat att äta wings för det är ju där man har den goda såsen. Det gäller att inte äta wings allt för ofta för annars kommer man väl att se ut som en stor stoppad kalkon.

Desiree said...

eh, ja gillar man inte skinet ska det ju stå och inte jag...

Annika said...

Vad kul, Desiree. Friday Night Lights helt enkelt. Verkligt amerikanskt! Vår grannflicka är med i the marching band och uppträder varje ggn vår HS har hemmamatch. Vi ska gå och se henne spela endera fredagen. Hårt schema för denna 14 åring. två dagar i veckan tränar hon 3 h efter skolan, sen spelar hon i bandet nästan varje fredag, och sen på lördagar är det "competitions" mot andra HS runt om i kommunen hela dagen, 8-20. Tur att HS fotbollssäsongen är rätt kort.

I LOVE chkn wings!! Med alla dess goda såser, mums, mums...

Btw, jättesnyggt bildspel. Var det svårt att lägga in???

Anne said...

En riktigt amerikansk fredag! Härligt! Snart är det halloween också (apropå amerikanska grejeR), det är jag så förväntansfull och nyfiken på. Vi bodde ju inte här förra året då det var H. Vad gjorde ni i fjol på er första halloween?
Hmmm, jag får väl fråga er andra hur man förbereder sig inför den högtiden.

Hur som helst, det där med att det är en massa kringaktiviteter runt sportarrangemangen här i USA (som du skriver om), det håller jag med. Jag tror det är därför hela familjer kan tycka det är roligt gå och se en match, det är inte bara sportdårar liksom som får ut nåt av en match, alla kan få lite behållning pga det händer så mycket vid sidan av matchen.

Petra H said...

Jätteintressant att höra om amerikansk fotboll och traditionerna runt omkring. Jag har sett baseball, det var i Toronto 1992 - jättekul, min svenska kompis och jag fattade typ reglerna i sista inningen, men sedan blev vi stora baseball-fans! Det roligaste var "the stretch" när hela publiken ska sträcka på sig och göra rörelser efter the cheerleaders.
Äter inte heller skinnet på kycklingen... Och kyckling är stort i Karibien också, gärna med friterade bananer (plataner).

VÅRT NYA HEM said...

Det lät väldigt gott, men jag kan tänka mig att man inte ska äta för mycket och för ofta av den friterade maten! Fina bilder har du också tagit! Annorlunda med picnic på bilparkeringen - coolt!! Må så gott! Kram från Jenny

nika said...

Det finns inget så amerikanskt som en amerikansk footballgame med tillhörande Tailgate party. ha en bra dag

Kent Filppu said...

Amerikansk fotboll är mer intressant än europeisk då det i alla fall händer lite mer. Här i Honduras så är det bara europeisk fotboll som gäller, även om det går att få in amerikansk fotboll, tennis och baseboll på TV. Tyvärr är det ingen av över 100 TV-kanaler som förstått att sporten framför alla andra är hockey :-(.

Desiree said...

Annika, japp det var en härlig fredag kväll. Tufft och imponerande schema er grannflicka har. De som är med i marchingband verkar dock vara väldigt duktiga så jag antar att det behövs läggas ner en hel del träning och repetioner. Bildspelet är jätteenkelt att lägga in. Ladda ner programet genom att klicka på det från tex mitt reportage. Skapa ett konto för dig, lägg in de bilder du önskar och sedan får du en html kod som du bara lägger in i ditt inslag.

Anne, jaaa snart är det halloween. Jag tror nästan att det är min favorithelg. Den är riktigt mysig. De små barnen är så söta i sina små dräkter. Se till att köpa ordentligt med godis. Vi satt ute på vår trapp och delade ut godis och kollade på alla häftiga kostymer och kläder folk hade på sig.

Petra, kul att du och din kompis varit på baseball. The stretch lät helt klart som en kul grej att se. Friterade eller stekta bananer kan verkligen vara gott. Det finns så mycket olika banansorter i tropikerna.

Vårt nya hem, ja vi ser till att det inte blir friterad mat för ofta för då skulle man bli stor som ett hus på nolltid.

Nika, ja det är verkligen kul att lära sig dessa riktigt amerikanska traditioner som tailgate party osv.

Kent Filppu, amerikansk fotboll verkar vara något som endast amerikanerna håller på med, övriga världen har vanlig traditionell fotboll. Hocky verkar ingen direkt bry sig om här heller. Kanske har det med klimatet att göra. Om man bodde längre norrut där det finns både snö och is kanske hocky är större.

SweFlo said...

Ja det är helt klart det runt omkring matchen som är kul, mycket underhållande! Själva footballen kan de ju behålla... Glad att jag ahr en man med noll intresse att titta på sport!