Tuesday, September 25, 2007

Kriminalitet och våld

Allt fler mord i USA står det i dagens DN på nätet. De skriver att våldsbrotten fortsätter att öka och vara ett problem i USA. Det handlar både om gatugäng, drogproblem och annat. Detta är sant och korrekt. Men man ska också komma ihåg att mängden våld och kriminalitet skiljer sig som natt och dag mellan olika områden och olika ställen i USA. I varje stad finns det områden och kvarter man ska undvika. Det som ibland kan vara läskigt är att ett fint och bra kvarter kan ligga alldeles i närheten av ett dåligt kvarter. De kan ligga 100 meter från varandra men gränsen är knivskarp.

Enligt Birmingham News så rankas B-ham som USAs fjärde stad då det gäller USA:s mest kriminella städer. Det må mycket väl vara så på sina ställen i Birmingham. Men vi vistas aldrig på dessa ställen. Jag har nog aldrig ens varit i de delarna av Birmingham som har hög kriminalitet. Jag är inte heller interesserad av att bege mig dit. Där det är fattigast är det också oftast hög kriminalitet. Norra och västra B-ham ska vara bland de fattigaste delarna. Där vi jobbar känns det säkert att gå. Jag har aldrig sett eller upplevt något kring labbet. Skulle man jobba sent och vara ensam finns till och med en eskort service som skjutsar en till parkeringsplatsen där man har sin bil så att man slipper gå själv.

Där vi bor känns det otroligt säkert. Har aldrig hört talas om ett endaste inbrott. Våra grannar brukar inte ens låsa sina dörrar då de åker bort några dagar. De tycker vi är lite underliga som låser när vi bara ska till affären eller vara borta några timmar. Varje gång vi har fått leveranser med paket så ställs dessa bara vid dörren. Vi har aldrig varit med om att något försvunnit eller inte kommit fram. Det gäller alltså inte att missledas när man läser att Birmingham har hög crime rate. Det beror mycket på vilket område man menar och vistas i.

Sedan spelar också vapen kulturen in en hel del i att det är större mängd kriminalitet även om många här inte ser det så. Många hävdar ju att ”Guns don´t kill people, people kill people...” Detta är NRA:s slogan. Det räknas med att ca 25000 till 30000 personer varje år dör då de blir mördade eller vådaskjuts. Fler personer har dött pga av skjutvapen jämfört med alla amerikaner som har dött i krig från inbördeskriget till dagens krig.

Som europée har man svårt att begripa sig på USAs vapenkultur. Varför ska alla behöva ha vapen och försvara sig själva då det finns ett rättssamhälle och poliser? Detta ska väl ändå vara ett civiliserat samhälle och inte vilda västern eller? Men här tycker vapenanhängarna att varför ska bara skurkarna få ha vapen. Man hävdar att det står i konstitutionen att alla har rätt att försvara sig med vapen. Konsitutionen är något heligt, nästan lika heligt som bibeln och inget som ifrågasätts. Rätten att bära vapen symboliserar själva friheten som man har som amerikan. Frihet är ett nyckelord bland amerikanerna och den amerikanska kulturen. Detta är ju ”land of the free”.

NRA stödjer både vapengrupper och vapenindustrin. Dessutom bidrar de i olika politiska kampanjer. De är oftast bland republikanerna som de finner sitt starkaste stöd.

Jag läste ett interessant exempel på en händelse och hur olika man tänka och tolka saker och ting. I Kalifronien blev en man avskedad. Han bestämde sig därför för att hämnas på sina chefer och återvände en dag med skjutvapen och sköt ihjäl sina fyra chefer när de satt på ett möte. Européer och vapenmotståndare hade hävdad att lagen för skjutvapen borde skärpas och att man borde göra det svårare för vem som helst att skaffa skjutvapen. Vapenanhängarna däremot tänker helt annorlunda. De ser det som om det är vapenmotståndarnas fel. Att dessa påverkat folk för mycket. Hade dessa fyra chefer varit beväpnade hade de minnsan kunnat besvara elden och försvara sig. Det behövs alltså mer vapen enligt dem.

Vapenlagarna och hur lätt det är att skaffa sig vapen skiljer sig från delstat till delstat. I vissa delstater får man sitt vapen på en gång då man handlar det och i andra delstater kan man få vänta upp till en vecka efter att man handlat det innan man får ut det.

10 comments:

Sporty Spice said...

Här har ingen jag känner eller hört talas om vapen. Stor skillnad inte bara mellan stadsdelar utan även stater. Folk i CT är som Européer är mest. Skönt tycker jag såklart.

Desiree said...

Sporty Spice, skönt att det är så. Här hör man talas om att det i vart och varannat handskfack finns vapen. En kollega till oss har sitt vapen i handskfacket.

Fia said...

Man ska också ha helt klart för sig att även om mordstatistiken har gått de två senaste åren här i USA så har den faktiskt gått NER, stadigt, sedan 1986.

Och ska man se till antalet mord per tusen invånare så ligger Sverige skyhögt över USA då det gälelr kvinnomord. Det är det inte många som vare sig vet eller kan tro på då man berättar det. Men så är det.

När det gäller allvarliga våldsbrott så ligger Sverige högre än USA om man ser till per tusen invånare också...knepigt att man aldrig hör svenska reportrar förfasa över DESSA siffor!!

Och när man nu ändå tittar på siffrorna över den ökade mordfrekvensen så är den ganska blygsam trots allt. Lustigt att du skriver om detta, jag pratade just idag med en av våra loka FBI agenter och han trodde att mordstatistiken, om man undantog gängvåld, faktiskt fortfarande pekade nedåt. Men jag lärde att detta med statistik kan man använda till mkt då jag läste statistik för att få ut min magister i kriminologi.

Petra H said...

Jag har också hört att Sverige ligger jättedåligt till när det gäller kvinnovåld. Var det på ngn blogg eller ngnannanstans som jag läste att någon man påstod att det var för att kvinnor är så självständiga i Sverige så männen blir frustrerade och tar till våld?? Låter ju ganska hemskt men kan det verkligen vara så? Som jag redan har diskuterat med mina belgiska vänner som ska flytta till Sverige så läser man ofta om våldtäkter i svenska tidningar, i Belgien är det mycket vanligare med rån om man rör sig ute på kvällarna. Kanske det har med vad som rapporteras men jag är definitivt mer rädd för våldtäkt i Sverige och för rån i Bryssel.
Skillnaden mellan vapenkulturen i Sverige och USA är väl den att i Sverige har vi vapen för att jaga och de är inte till för att skjuta på folk/skydda sig. Michael Moore visade på den skillnaden mellan Canada och USA i Bowling for Columbine...
Otäckt är det iaf med vapen och jag hoppas att jag slipper komma i kontakt med kriminaliteten och våldet som frodas i Puerto Rico pga gängkrig, narkotikhandeln etc (det är visst mycket av drogerna i USA som kommer från Sydamerika via PR). Samma sak i San Juan som i Birmingham, det sägs att undviker man vissa områden så ska det inte vara nga problem. "Världens mest pittoreska slum" ska vara La Perla i SJ men också jättefarlig...

Desiree said...

Fia, jo statestik kan man verkligen vrida och alla möjliga håll. Självklart ska man se på det per X antal invånare som du säger. Jag tror också att man i Sverige förfasar sig lite väl mycket över våldet här. Sedan blir det konstigt när man bara skriver "våldet ökar i USA". USA är stort och har många invånare. Kvinnor går inte speciellt säkra i Sverige.

Petra, interessant att det skiljer så mycket även mellan olika europeiska länder som Sverige och Belgien. Våldtäckt är verkligen något man ska tänka på om man är tjej och går igenom Stockholm då man varit ute lite senare. Jag tror inte att du kommer att komma i kontakt med kriminaliteten i PR. Så även om det är en stad med mycket kriminalitet så beror det helt på vart man bor, i vilket område. Sysslar man inte med droger och gängbildning så undviker man det mesta av våldet.

Anne said...

Jag läste också artikeln i DN, så kul du skrev ett inlägg på temat och ämnet.
Det där med stadsdelar som ska undvikas och som du skriver att ett tryggt kvarter kan ha ett otryggt kvarter bara 100 m bort är rätt intressant. Det upphör inte förvåna mig att gränsen kan vara så knivskarp, men det är ju så det ser ut. Vi har inga såna problem här, men jag kommer ihåg då vi semestrade i Miami och de på hyrbilsfirman gav info om vilka områden man skulle undvika köra i/genom och om man mot förmodan ändå skulle hamna i "fel" kvarter skulle man se till ha bildörrarna låsta vid rödlysen.

En annan sak som vi inte har här med som jag sett på andra håll i USA (Florida och Californien) är sk gated community. Det är ju inget man ser i Sverige.

Personligen så känner jag mig friare och tryggare här än vad jag gjorde de senaste åren i Stockholm. Våldtäkter var ju vardagsmat att läsa om. Vi bodde inte i "dåliga" områden i Sthlm,men våldtäkter hände ju precis överallt. Skrämmande läsa att jaha, ett kvinnoöverfall nära "min" t-banestation.
Jag känner större trygghet och frihet här, det trodde jag inte skulle bli en effekt av flytten. Men så är det. Sverige är inte så tryggt (många i Sverige verkar dock tro alla ställen i USA är vilda västern och farligt...).

Desiree said...

Anne, håller helt med dig. Jag känner mig också tryggare här. Jag tycker också att man ser mycket fler poliser här. Du har helt rätt i att Sverige faktiskt inte är så tryggt som många tycks tro. Här i Alabama har vi en del gated communities kring Birmingham. Jag har bara varit inne i ett sådant. Där står det ju en vakt vid grinden och har exakt koll på vilka som åker in och ut. Det där med dåliga områden har jag varit med om i Miami precis som du. I San Fransisco har jag också råkat ut för det. Någon gång har vi kört fel i Atlanta och hamnat på ställen där det inte har känts så bra. Antar att alla större städer har detta.

Annika said...

Du har så rätt i det du skriver, Desiree. Det skiljer sig milsvitt mellan stadsdel till staddel i en stad. Ibland så pass mkt att en gata utgör gränsen mellan ett dåligt och ett bra område.
Jag bor ju i Washingtomorådet som är erkänt för sina mord...OCH det fick jag höra när jag flyttade hit av andra svenskar i sve...HUR kan du bosätta dig där??? Dom som har högst mordfrekvens i hela USA!!!

Vad kan man säga? Här där jag bor känner jag mig så trygg, hör aldrig om inbrott, våld eller annat. I lördags for vi och handlade flera timmar och lämnade ytterdörren på VID gavel. Det var INTE meningen, det var karolina som skulle ha stängt och hon glömde. Men ingen hade varit inne här under tiden...

Jag känner inte heller till ngn som äger vapen. fast jag vet att i VA är det otroligt lätt att få tag på vapen, och det är ganska hemskt. Tänker på morden på VA Tech i våras där gärningsmannen så lätt fixat sina mordvapen...

Monica said...

Desiree, jag tycker verkligen det du skriver om är väldigt intressant.

Jag bor ju i Silicon Valley där många små städer anses vara väldigt bra vad gäller skolor, jobb och allmän säkerhet. I Palo Alto där jag bor finns det mest vita och även en hel del asiater.

Sedan tar du bilen över 101:an och hamnar i East Palo Alto (en egen stad namnet till trots). Här bor mest latinamerikaner och svarta. Alltså 5 minuter bort och demografin skiljer sig enormt. East Palo Alto hade USAs högsta mordfrekvens under början av 90-talet (det har blivit mycket bättre nu). Här finns oerhört mycket droger, drogrelaterade brott och gängvåld.

Jag pratade med en polis om det här. HUr kan det komma sig att det då varit så (relativt)brottsfritt i Palo Alto, det är ju bara 5 minuter bort med bil. Man tycker ju att tex en som vill stjäla borde dras till ställen där det finns paengar, snygga bilar och hus fulla av värdefulla saker.

Men polisen kunde inte svara på det och sa att det alltid varit så, att det finns en linje mellan dessa städer som länge inte överskridits. Inbrotten har dock börjat öka de senaste åren och enligt polisen jag pratade med så beror det framföallt på ökad produktion och ökat missbruk av meth.

Millan said...

Har tror jag inte att just vapen ar sa otroligt vanligt men kriminaliteten ar relativt hog pa sina stallen. Gang och drogproblem finns det gott om i vissa delar av Bristol.
Precis som i USA ar det underligt att ett jatte daligt omrade kan ligga precis brevid ett fint omrade. Man vet inte ens om att man gatt in ett nytt omrade om man inte reflekterar over att husen plostligen ser valdigt mycket finare ut.
Vi bor pa en bra gata men bara 5 minuters gangvag ligger 'council houses' och annu nagra minuters gangvag bort ligger ett omrade som ar bland de varsta i hela bristol. Mycket skumt!