Thursday, September 27, 2007

Stekta gröna tomater och Whistle Stop Café

En välkänd film som spelades in här nere i södern är ju filmen ”Stekta gröna tomater” av Fannie Flagg. Hon är författare och från Alabama. Filmen spelades in 1991. Helt klart en av mina favoritfilmer. Den är underbart härlig och jag har sett den många gånger. Den utspelar sig i Alabama. Sedan vi flyttade hit har vi hyrt den och sett den igen och det var riktigt kul. Man ser den med nya ögon nu när man bor här och känner igen saker på ett annat sätt. Själva platsen där scenerna ur Whistle Stop Café är dock inspelade i en mycket liten stad i Georgia som heter Juliette. Det var en liten bortglömd håla där nästan ingen bodde fram tills att just några scener ur filmen spelades in där. Numer åker folk dit bara för att gå på Whistle Stop Café och äta. Vi har också stannat till där och ätit en lunch då vi var på väg hem från Georgia. Det var kul att få prova på äkta stekta gröna tomater, de var mycket goda. Däremot tyckte vi inte att BBQ:n var den bästa. Kanske hade vi också lite otur den dagen vi var där för vi fick vänta mycket länge på att få bord, ca 1 ½ timme. Det blev inte den snabbaste lunchen. Men caféet ser precis ut som i filmen. Whistle stop caféet i Juliette är tänkt att efterlikna Irondale Caféet här i Birmingham. Här kan man också fortfarnde gå och äta. Har dock inte varit där ännu men skulle gärna vilja gå dit. Nu vet ni vart ni ska åka om ni vill få chansen att äta äkta stekta gröna tomater.

Andra härliga filmer som också spelats in eller utspelar sig här i södern är ju: Forest Gump(Alabama), Drivning Miss Daisy (Georgia) och Midnight in the garden of good and evil (Savannah, Georgia). Alla dessa filmer kan jag verkligen varmt rekomendera om ni inte sett dem.

11 comments:

Annika said...

Alltså, när "Fried Green Tomatoes" kom ut såg jag den säkert 6 ggr på bio, både här och i Sverige. ÄLSKADE den!! ÄLSKAR den!! En riktig kick-ass film, tycker jag! Oj, vad bra den är...
En annan av mina favvis-filmer, gråtfilmen nummer 1: Steele Magnolias utspelar sig också i södern.
Jag skulle gärna åka till Whistle Stop Cafe och äta stekta gröna tomater där...Mums!!
NU vill jag se om "Tomatoes"...Den tror jag inte att jag äger på dvd. SKA införskaffas!!!

Anne said...

Mums, skulle gärna äta Whistle Stops stekta tomaterna. Instämmer annars helt och hållet i attt Stekta gröna tomater är en underbar film!!! Precis som Annika fick jag också sån lust se om filmen NU. Hmmm, det här med bloggläsning är farligt, man får så många impulser och idéer på saker att göra, köpa....
Spännande förresten filmerna du nämner spelats in i dina trakter, kan helt klart tänka mig du såg Stekta gröna med lite andra ögon nu när du själv bor i södern. Forest Gump är för övrigt också jättebra. Fina miljöer i båda filmerna, helt klart.

Fia said...

Jaaaa både FGT och Driving Miss Daisy är konooonfilmer. Nästa gång ni kommer hit ska jag gärna visa er den del av Atlanta där filmen spelades in, det finns en massa små mysiga ställen där man kan kika på...

JaCal said...

Jag har läst boken flera gånger faktiskt. Gillar Fannie Flagg. Har bara sett filmen en gång - men det är boken som etsat sig fast. Forest Gump är en favorit också!

Nästa år någon gång kommer vi med största sannolikhet att dyka ner i Södern då en av makens bästa vänner flyttar dit med familjen. Ska bli otroligt spännande! Måste studera kartan så att jag kan få till lite "alien-träffar" också! ;-)

Millan said...

Ah ja jag alskade ocksa Stekta Grona Tomater! Laste boken och sag filmen flera ganger. Vad skoj att ni varit pa Cafeet och atit!

Desiree said...

Annika, visst kan man inte låta bli att älska Fried green tomatos. Steele Magnolias har jag också sett för länge sedan. Nu blev jag sugen att se om den.

Anne, Det var en underbar upplevelse att äta just stekta gröna tomater på Whistle stop caféet. Forest Gump visade de på tv här förra veckan och jag kunde inte slita mig från att kolla på filmen igen.

Fia, ja Drivning Miss Daisy är en kanonfilm. Åker gärna och kolla på områdena där den spelades in nästa gång vi syns.

Jacal, jag har bara sett filmen men inte läst boken. Men jag känner absolut att jag måste ta och läsa boken nu då jag bor här.

Millan, filmen verkar helt klart vara en sådan film som alla nästan älskar.

nika said...

Jag lägger till en sevärd film...SWEET HOME ALABAMA...sevärd, gullig romantisk komedi.
ha en bra helg

Desiree said...

Nika, ja just det. Den har jag inte sett ännu men vill gärna se den. Det är den med Reese Whiterspoon eller hur? Tack för tipset.

Dila said...

Jag älskar den filmen! Vore det inte så långt att åka så hade jag åkt dit bara för att prova tomaterna. Har alltid undrat hur de smakar.
Kram Dila

maria said...

Gud va kul det måste ha varit att ha varit in där och sett allt det. Älskar filmen! Den är jätte bra. MEn har tyvärr inte lyckats fått tag på en dvd av filmen =( den verkar omöjlig att få tag på, iaf där jag letat! //maria

Traxy said...

Inte imponerad av BBQ:n? Tja, hemligheten låg ju i såsen, sade ju Mrs. Otis... ;)