Monday, August 24, 2009

Intryck och sensommar

Det märks som sagt att det är sensommar. Men ännu kan man verkligen njuta av vackra och soliga dagar. Morgonluften känns frisk och klar. Jag ser en och annan cyklist som faktiskt redan har satt på sig vantar då de cyklar på morgonkvisten.

Jag har tänkt en del på hur olika sinnesintryck skiljer sig åt då jag jämför mitt liv i södern kontra livet här i Sverige. I Birmingham, AL hör man ständigt tågen i fjärran. Man hör tutandet av tågvisslor ständigt i sin vardag. Birmingham grundades just i en järnvägskorsning en gång i tiden och ännu finns det mycket järnvägsspår överallt.

Här i Viksjö som ligger relativt nära både Bromma och Arlanda flygplats så hör man ofta istället flygplan som passerar. I Birmingham hör man om kvällen alltid syrssorna som sjunger och känner den där fuktiga värmen så här års. Den värsta hettan brukar inte lägga sig förrän någon bit in i september. Här hör man istället prasslandet och rasslandet av bjöklöven i vinden. Man känner doften av äpplen. Så vackert med alla äpplen som nu börjar mogna och lyser röda och gröna på vistarna. Här ser man folk som är på väg till jobbet på cykel eller till fots, folk som går till bussen. I Alabama tar man alltid bilen.

Nu är jag i stort sett inne på min sista vecka här. Tiden verkar susa förbi allt för snabbt nästan. Jag ska försöka passa på att njuta ordentligt av min sista vecka här. En hel del står redan på schemat för veckan. Strax ska jag iväg och klippa mig hos min frisörska som jag alltid går till då jag är i Sverige. På torsdag ska jag ut och träffa svägerskan och barnen. På fredag ska jag ha middag med gammla tjejgänget. Vi har faktiskt inte träffats allihop så här på flera år så det ska verkligen bli kul. Även en av de andra tjejerna bor i USA fast på västkusten och råkar vara hemma just nu. Jag ser verkligen fram emot att träffa dem allihop.



Det finns fortfarande en del blommor att njuta av.



Nu nalkas hösten med sin krispiga kyliga luft.Både rönnbär och nypon har blivit vackert röda.



Här hemma i trädgården har mina föräldrar några äppelträd och nu börjar äpplena mogna. Det är underbart att faktiskt kunna gå ut i sin egna trädgård och plocka sig ett äpple att mumsa på. Det där med fruktträd är något jag saknar i Alabama. Man har träd i sina trädgårdar men just olika fruktträd är mycket ovanligt att man har. Varför det är så vet jag faktiskt inte och det är något jag ofta undrat över speciellt som det finns stora odlingar av både persikor och pekannötter och annat men hemma på villatomten har man oftast inga fruktträd men där emot andra träd som blommar vackert på vår och sommar.

4 comments:

Annika said...

Så sann jämförelse du gör mellan sve och US.
Det låter så skönt när du beskriver sensommaren därhemma och jag känner själv att jag gärna skulle vilja vara där, jag också.
Syrsorna spelar väldeliga nattetid här nu (härligt ljud), och det är hett och fuktigt så du lär svettas när du kommer tillbaka igen.
Precis, därhemma ser man så gott om cyklister på väg till jobbet. Det ser man ju aldrig här.
KUL med tjejmiddag!!!!
Tänk att du snart är tillbaks här igen!
NJUT av dina sista vecka hemma i sverige för denna gång!!
KRAM!!!

Saltistjejen said...

Hoppas nu din sista vecka (på ett tag) kommer bli riktigt bra. det låter väldigt kul att ni kunnat dra ihop ert gamla tjejgäng! Sådant är så roligt. Jag ahde ju en sådan träff när jag var hemma i mars. Endawst en av oss kunde inte närvara då.
Furktträd och då särskilt äpplen, är underbart tycker jag! OM jag någonsin skulle ha en egen trädgård skulle jag vilja ha ett magmoliaträd, ett äppelträd, och ett hagtornsträd! :-)
Kraam!

Anne said...

Det där är så sant! Det du säger att olika sinnesintryck är så olika i Sverige jämfört med USA-livet. Det är något jag själv tänkt en hel del på, just det här med lukter och ljud. Det kan verkligen låta och lukta/dofta så olika och annorlunda.
Haha, jag tycker t.om. soptunnorna luktar annorlunda här...
Ljuset är ju så annorlunda också, som vi pratat om förut. Solens strålar är annorlunda, nattljuden. Ja, mycket.
I Stockholm bodde jag många år på ett sätt som gjorde att jag hörde bussen (en hållplats rätt nära vårt lägenhetsfönster). Det där pysljudet när dörrarna öppnades, det där bussljudet överlag. De ljuden kan jag ibland fortfarande nästan få ringande i öronen om jag tänker på nåt särskilt. Minns det så tydligt.
Har det känts konstigt för dig att höra svenska överallt, typ i affärer, på stan och i allmänna miljöer?
Det funderar jag lite på hur ska kännas då jag åker hem den här gången. Om det kommer kännas konstigt höra kassörskan prata svenska...
Här hör jag ju mycket svenska av M, jobbar inte i engelsk miljö eller så. Så det är ju mest svenska i min vardag egentligen. Men ändå, man lever ju i ett engelsktalande samhälle så allting runt omkring en surrar ju på engelska så fort man öppnar dörren.
Jaja, nog flummat. Ha en riktigt bra sista vecka!!! Kram!

Anna, Fair and True said...

Vad kul med tjejträff! Jag ska träffa några barndomsvänner nästa helg men tyvärr är vi bara 4 av 8 som kan. Men det är så det är!