Tuesday, August 25, 2009

Vardags skillnader


Något som facinerar mig och som jag alltid finner interessant är alla små skillnader i vardagen som jag numer lägger märke till som jag inte gjorde innan jag bott utomlands. Jag tänker på saker och lägger märker till detaljer som jag aldrig innan reflekterat över. Alla dessa små skillnader är som spännande små pusselbitar.

Idag la jag märke till hur mycket folk man ser och möter då man är ute. Folk är ute på ett annat sätt här. Eftersom man inte åker bil hela tiden överallt så blir det naturligt på ett annat sätt att man både ser och möter folk så som man inte gör nere i södern. Jag ser mammor och pappor som kommer med barnvagnar med sina barn och lämnar dem på dagis om morgonen. Jag passarer folk som är på väg till jobbet, folk som skyndar till busshållplatsen för att inte missa bussen. En doft av perfym i den svala lite kyliga morgonluften då man passerar en kvinna på väg till jobbet. Utanför skolor står det fullt med cyklar parkerade. Man möter klungor med skolbarn som är på väg hem från skolan till fots och på cykel med sina väskor och ryggsäckar om eftermiddagen. När man är ute på kvällen möter ser man joggare, folk som är ute och rastar sina hundar, ungdommar som spelar fotboll ute på diverse gräsfält och grusplaner.

Jag lägger märke till att det finns gott om allmänna lekplatser. Märker att de flesta både vuxna och barn som cyklar är ordentliga och bär cykelhjälm.

Nu när det börjar mörkna om kvällarna är det riktigt mysigt att gå en kvällspromenad. Jag brukar så följe med min pappa och Emil. Dessa kvällspromenader med just pappa och Emil kommer jag nog sakna väldigt mycket. Det är så rogivande, tryggt och mysigt att gå där med dem och småprata om dittan och dattan. Jag tycker också det är trevligt och mysigt att kunna titta in och se hur folk har det lite i sina hem. I USA kan man inte titta in hos folk på det här sättet för där har alla tunga gardiner, draperier eller rejäla persienner som ständigt är neddragna. Men här ser man hur det lyser i fönstrena, hur folk sitter och tittar på tv, och lite allmänt hur det ser ut i hem och hus. Jag gillar detta. Det känns levande på ett annat sätt då man kan smygkolla lite då man är ute på sin kvällpromenad. Lampornas mjuka sken i fönstrena och hemmen är vackert och ser ofta inbjudande ut. Det ser hemtrevligt ut. Man kan fundera och fantisera om familjerna som bor där innanför på ett helt annat sätt då man får se en glimt av dem.

Något annat som jag också uppskattar är att få packa mina varor helt själv i matbutiken. Här ska man ju inte bara packa dem själv utan man ska också se till att komma ihåg att ta med sina kassar för annars blir det lätt rätt dyrt i längden att köpa kassar varje gång. Så skönt och befriande att faktiskt få packa sina kassar själv på exakt det sättet man vill.

Att bo utomlands en tid gör att man inte bara lär sig massor av saker om sitt nya hemland där man bor utan också massor av saker om sitt gammla hemland som man lämnat. Det finns inget rätt eller fel bara skillnader och olikheter. Det är just alla dessa små skillnader som gör ger krydda här i världen.

7 comments:

Annika said...

HAHA,jag är visst alltid först med att kommentera hos dig. Du tror väl att jag är en stalker, hahaha!!

DU har ju helt rätt, hemma ser man folk ute på ett helt annat sätt än här. visserligen är reston ovanligt med gångvägar o dyl, men man ser iallafall fler fotgängare och cyklister ute...mysigt.

Och ja, jag vet vad du menar om att packa själv i affären. jag tar alltid med tygkassar här, och jag packar alltid själv till expeditens förvåning.

OCH ja, visst är det mysigt att ta kvällspromenad hemma!! Love it!
Just det där att titta in medan man går förbi ett hus är så mysigt. Det kan man ju inte här för allt är ju fördraget och nerdraget. Så annorlunda alltså. Inget är rätt eller fel, bara just--annorlunda...

Kramar!!!

Victoria said...

Absolut lägger man märke till saker på ett helt annat sätt när man "kommer hem" till Sverige som utlandssvensk än vad man gjorde innan man flyttade! Mycket man tog för givet är inte alls självklart längre och man lär sig uppskatta såna saker påett helt annat sätt! Det enkla blir plötsligt lyx! :o)

Anne said...

Desiree, du är en riktig betraktare och nyfiken person som tar in saker från din omgivning och analyserar dem. Jag gillar det! Jag är själv sån :)
Som du säger, alla de här pusselbitarna på nåt sätt. Saker man aldrig tänkt på eller sett men plötsligt ser i ett annat ljus.

Saltistjejen said...

Hahaha Desiree, för mig är det precis tvärtom!! När jag kommer till Stockholm tycker jag det är såååå LUGNT!!!! Ibland nästan dött...!!!
Här myllrar det ju ständigt av folk som är på väg ngnstans. Och i Stockholm känns det mer som en småstad där jag ofta kan gå i områden där jag knappt möter en människa eller bara ett par stycken! :-)
Så annorlunda mot ditt USA. Men här i NYC så går ju väldigt många. Och massvis med personer tar public transportations! Så jo folktomt är det sällan. Jag kan istället sakna just DET. Att ha det lite lugnare. Bästa tiden om man vill ha lite mer folktomt är helt klart tidiga helgmorgnar. Då är det iten så mycket folk ute. Fast tomt är det ju inte. Men betydligt lugnare.
:-)
KRAAM!

Desiree said...

Annika, det gör mig inget att ha en "stalker" när jag vet att det är du ;-) fast jag tror nog mest att det beror på att du kanske är den som är uppe tidigast och börjar din bloggrunda så därmed blir du först av USA vännerna med att hinna kommentera. Jag kan dock tänka mig att det jag tog upp kanske inte är fullt lika ovanligt hos dig i Reston. När vi var där såg jag ju många som var ute och cyklade, promenerade, körde powerwalk, sprang med mera. Att ni har mycket mer gångvägar och cykelbanor och sådant som absolut inte finns i södern. Kontrasten mellan sverige och södern blir därmed ännu större för mig än vad den blir för dig. Men jag kommer ihåg att du och andra har tagit upp just detta med att kunna kika in hos folk och hur man ständigt lever med fördragna persienner och gardiner i USA på ett helt annat sätt. Jag tror dock att det kanske beror mycket på klimatet och hettan. Man vill stänga ute solen så att det inte blir så hett inomhus är kanske en teori.

Victoria, ja det är faktiskt himmla kul att kunna lägga märke till just dessa små detaljer och skillnader. Man uppskattar plötsligt saker man inte tänkt på och relfekterat över innan. Visst är det så.

Anne, tack. Jo jag tycker sådant här är spännande. Jag vet ju att du verkligen också är sådan och det är nog en av många anledningar till att jag tycker så mycket om din blogg och det du skriver. Det finns ofta ett djup eller något som triggar igång tankar och funderingar i det du skriver. Jag ser fram emot att få höra dina tankar och reflektioner då du är här.

Saltis, även det du tar upp är verkligen super interessant. Jag kan mycket väl förstå och tänka mig att Stockholm känns just som en lugn nästan sömning småstad i jämförelse med NY. NY är ju en riktig storstad, en världs metropol på ett helt annat sätt och nog är det liv och rörelse där dygnet runt. USA är ju så stort land och det skiljer sig verkligen åt från ställe till ställe. Det är ju egentligen väldigt svårt att skriva om USA på ett generellt sätt för det kan verkligen vara så olika. Men det är som sagt roligt med alla skillnader man faktiskt lägger märke till.

Anonymous said...

Jaaa, jag älskar också att gå runt på kvällarna och smygtitta in hos folk. Det ser alltid så mysigt ut, precis som du skriver har man ofta en liten lampa i fönstret som lyser och man ser kanske en familj som förbreder middagen. Det ÄR Sverige för mig!
Jag hade alltid själv en liten lampa i fönstret i Belgien som jag tände om jag skulle ut på kvällarna. O undrade varför och jag förklarade att jag tycker att det är mysigt att komma hem till en lägenhet som inte är helt mörk. Nu ser han alltid till att vi har en lampa tänd när vi går ut på kvällarna ;-)

Anna, Fair and True said...

Jag gillar också att smygkika in hos folk! Ja, inte smyga fram på gräsmattan och kolla in men kolla på lite avstånd :)