Monday, April 30, 2007

Njuter av sommarvärmen


Nu har första sommarvärmen anlänt här med temperaturer runt +30 grader. Den riktigt höga värmen och fukten har ännu inte kommit. Nu kan man därför passa på att njuta och sitta ute på altanen och dricka härlig kall lemonad. I sverige är det ju valborg idag och ledigt imorgon men här har vi inget sådant. Vi får istället njuta av det härliga väderet och att våra kvällar som också blir ljusare och längre. Nu är det ljust till mellan halv åtta och åtta på kvällen.

Igår var vi ut till en härlig park som heter Aldrige gardens. Finns en liten sjö där och en slinga som man kan gå runt sjön. Vi åkte ut dit med våra grannar Kim och Mike och deras barn och hade picknick i parken. Sedan åkte jag och Calle och handlade lite mer växter och blommor till trädgården och altanen. Det blev en söt polkarandig petunia, en hibiskus och ett gäng med flitiga lisor som planterades i rabatten nedanför altanen.

Friday, April 27, 2007

Sött




Här är det mycket sött som gäller. Folk vill att det ska vara sött för att det ska vara gott. Det är många produkter som är fat-free och många verkar tänka på fett men inte lika mycket på sockerintaget. Kaffe eller te utan socker är ovanligt. När vi var på vingården så frågade vilket som var deras mest populära och sålda vin. Det visade sig att det var den allra sötaste vinsorten som det såldes mest av. Tårtor och efterrättspajer är rejält söta. Vi har blivit bjudna på tårta ett flertal gånger och tycker nästan att deras tårtor är på gränsen till för söta. Tycker tårtorna här är lite små tråkiga. Nästan alla smakar ungefär samma eftersom de består av någon typ av fluffig sockerkaka med glasyr på. Det ska varja rejält med glasyr som kallas för iceing. Man blir rejält törstig av all den söta iceingen efter ett kort tag. De är dock väldigt duktiga på att dekorera sina tårtor som nästan är konstnärliga mästerverk. Vi upplever att det är trevligare att beundra dessa tårtor än att verkligen äta dem. Ovan är några exempel på vanliga födelsedagstårtor här i USA.

Is-te är betydligt vanligare än vanligt te. Säger man bara te så får man is-te. Vill man ha varmt te så får man säga hot-tea. När man går ut och äter finns det alltid X-antal läsksorter samt is-te att välja på om man vill ha något icke-alkohol haltigt. Vanligt kranvatten finns också självklart. Mineralvatten är däremot ovanligare att hitta. Den populäraste varianten av is-te är självklart sweet-tea. Men det brukar också finnas osötat iste att få.

Thursday, April 26, 2007

Jelly Beans


Jelly beans är väl så nära smågodis som man kan komma här. Jag gillar dem för att de är kul. Det finns så otroligt många olika smaker. När man väl har börjat äta jelly beans är det riktigt svårt att sluta eftersom man gärna vill gå igenom så många smaker som möjligt. Det säljes påsar med en 50 eller fler smaker i varje påse. Sedan säljes det påsar med endast syrliga smaker och påsar med sockerfria jelly beans. Har man någon favorit smak så kan man oftast köpa just den smaken för sig på lösvikt och göra sina egna blandingar med sina egna favorit smaker.

Här är några av de många smaker man kan få i sin påse med jelly beans: blueberry, bubble gum, butterd popcorn, café latte, cinnamon, chocolate pudding, coconut, crushed pineapple, green apple, jalapeno, juciy pear, kiwi, lemon, mango, margarita, peanut butter, pina colada, pink grapefruit, plum, raspberry, red apple, strawberry cheesecake, strawberry daiquiri, toasted marshmellow, watermelon, orange juice, baked bean, peppermint, strawberry-banana smoothie, mixed berry smoothie osv

Jag tycker att de är kul för att de nästan påminner lite om de där karamellerna som finns beskrivna i Harry Potter böckerna som finns i alla möjliga och omöjliga smaker. Är ni i USA köp en påse jelly beans och förundras över alla knäppa och roliga smaker som finns. Finns till och med riktigt konstiga smaker som Baked Bean, Roasted Garlic och Jalapeno. Jag har dock inte provat de tre sistnämda.

Wednesday, April 25, 2007

Boonehall Plantation


Idag var våran andra och sista dag i Charlston. Vi passade på att åka till en av plantagerna som låg strax utanför Charlston. Den plantage vi åkte till hette Boonehall och låg ca 20 minuter utanför staden. Under 1800 talet var Charlston en av de viktigast hamnstäderna bland kolonierna. På plantagerna odlades det bomull eller ris. Båda dessa var väldigt arbetskrävande grödor och därför andvändes många slavar på dessa plantager. Slavarna förde med sig sin egen kultur och sitt egna språk som var Gullah. Detta är en dialek som består av en blandning av afrikanskaspråk, franska, tyska, engelska och holländska. Slavarna som skeppades från afrika fick först sitta i karantän på någon av öarna utanför själva Charlston i ca 3 veckor innan de såldes vidare till plantageägarna. När vi var ute på Sullivan island så såg vi ett plakat som var uppsatt som bekräftade detta. Ett sorgligt öde för de många afrikaner som skeppades över. Att jobba på plantagen var ett slitsamt och hårt arbete.

På Boonehall fanns några av de ursprungliga slavhusen kvar . Dessa var små tegelhus där endast de slavar som var hantverkare fick bo i. I varje litet hus kunde det bo upp till 18 personer. De slavar som inte hade något hantverksjobb hade de mest slitsamma jobben ute på själva plantagen och bodde i mycket enkla trähus precis intill fälten. På Boonehall tillverkades också stora mängder tegel som slavarna fick producera.

När man kör in mot Boonehall möts man först av den imponerande allén av ekar. På nästan alla ekarna växer det spanskmossa. Jag har verkligen förälskat mig i spanskmossa på träden. Den kallas för spanskmossa men den är varken en mossa eller från spanien utan en annan typ av växt som inte är en mossa. Det stora plantagehuset var väldigt vackert. Här fick vi en guidadtur av nedervåningen på huset. Boonehall är privatägt och ägarna bor på ovanvåningen. De rika plantageägarna bodde endast halva året ute på Boonehall för under sommaren var det för varmt och allt för mycket insekter i luften. Från mitten på maj till slutet på oktober bodde de normalt inne i Charlston. Förr i tiden låg Boonehall långt ute på landet och det tog 3 dagar med båt att färdas från Charslton ut dit. Gäster och besök stannade därför vanligtvis i flera månader (skönt att man inte levde då).

Utanför det stora huset fanns en vacker trädgård med många olika sorters blommor.

Efter den guidade visningen av plantagehuset så fick vi uppleva och lära oss en hel del om Gullah kulturen. En afro-amerikansk kvinna som var otroligt duktig berättade om livet på plantagen då man odlade ris. Hon berättade en berättelse för oss på Gullah språket för att vi skulle få höra hur det lät. Man förstod inte ett ord. Sedan berättade hon samma historia på engelska. Hon berättade också om hur ris hade odlats och skördas på många plantager.

Vi fick också höra hur slavarna hade sjungit på Gullah. Hon sjöng en sång för oss och sedan tog hon upp några av oss från publiken så att vi fick sjunga och dansa med. Jag blev upplockad på scen. Det var väldigt kul och det blev många skratt både från oss på scen och från de som satt kvar i publiken.

Från Gullah kulturen kommer också korgar som vävs av ett slags gräs som kalls för Sweet water grass. I Charlston såg vi svartakvinnor som satt och vävde korgar av detta och sålde. De var väldigt vackra men också väldigt dyra.


Efter vårt besök på Boonehall var det dags att börja färden hemmåt. Från Charlston åkte vi söderut längst med kusten till en liten stad som hette Beuford fortfarande i South Carolina. Där åt vi lunch. När vi kom dit hade flyvapnet (Blueangels) en flyguppvisning där. Vi stannade inte och tittade på den men när vi var på väg att lämna Beuford såg vi en del rök och mötte en brandbil. På kvällen när vi sedan kollade på nyheterna så visade det sig att en av planen från flyguppvisningen hade krashat ganska precis då vi lämnade Beuford och att det måste varit röken från krashen som vi såg. Det var lite läskigt. Piloten dog och 8 personer på marken skadades då plannet hade krashat inom tätbebyggt område.Hemskt. På vägen hem fick vi övernatta i Macon, Georgia eftersom det var allt för långt att fortsätta hela vägen hem. Vi hittade en Mexikansk resturang och beställde också varsin god Margarita.

Tuesday, April 24, 2007

Lite fler bilder från Charlston


Härligt med allt vatten kring Charlson.

Många broar passerade man när man åkte omkring. Tyckte denna hade lite häftig design.

Beachen, jipppi!

Så härligt att gå omkring barfota.

Här står det berättat lite om Slavarna som anlände till Sullivan Island. Förhoppningsvis går det att klicka på bilden för att få den större så att man kan läsa texten.

Charlston, South Carolina


Då var man tillbaka igen och föräldrarna har åkt hem. Det var härligt att komma iväg på en liten minisemester. Charlston var verkligen en vacker stad. Det är en av amerikas äldsta och charmigaste kolonialstäder. Staden grundades 1670 och hette från början Charls-town. När engelsmännen hade lämnat bytte staden officielt namn till Charlston 1783. Den ligger mycket vackert belägen längst med atlantkusten på South Carlolinas lågland också känt som ”the lowcountry”. Närheten till havet är verkligen underbart. . Vi har märkt att vi saknar närheten till vatten numer då vi bor i inlandet själva. Även om Charlston inte är så stor som stad (120,000 invånare) är det en riktig stad med en aktiv stadskärna. Mycket mysiga resturanger och trevliga butiker. Charlston kallas också ibland för ”the Holy City” eftersom det finns så otroligt många kyrkor (180 stycken minns jag mig ha läst).


Det finns många öar och därmed också många broar runt omkring staden. Det tog oss ca 8 timmar att köra dit. Vi kom fram torsdag kväll och tillbringade sedan hela fredagen inne i Charlston. Det första vi passade på att göra var att ta en guidad tur av en del av det stora historiska distriktet. Det finns många mysiga hästdroskor man kan åka på guidad tur med. Vi passade på att göra detta. Det var perfekt med den lugna lunken vår häst tog sig runt kvarteren. Lagom långsam takt för att kunna passa på och ta massor med fina foton.


Charlston är en populär turistdestination. Vår och höst är nog de bästa årstiderna. På sommaren regnar det ganska mycket och är dessutom otroligt varmt med en genomsnittlig temperatur på 30 grader. Åker man till Charlston behöver man ett par sköna promenadskor för det blir en hel del promenerande. Längst med vattnet finns många vackra och historiska hem som är kända som ”rainbow row” eftersom husen är målade i glada pastellfärger. Flera av de första bostättarna i Charlston kom från Barbados därav de glada pastellfärgade husen.


Förmiddagen blev alltså gudidad tur i hästdroska och sedan lång promenad längst med Baystreet som låg utmed vattnet. I Charlston finns också en speciell arkitektur på flera av husen som kalls för Singlehouses. Dessa hus har en veranda både på övervåningen samt på undervåningen. Till verandan på undervåningen så finns det en dörr. När man lämnade dörren öppen visade man att man välkomnade besök och när man hade den stängd visade man att man ville vara för sig själv. Jag älskar verkligen många av dessa äldre kolonialhus. Tycker att de är hur fina som helst. Det märks när jag kollar igenom mina kort för jag verkar ha fotat hur mycket hus som helst.

Eftersom Charlston är beläget vid Atlantkusten så har det alltid varit en viktig hamnstad och är fortfarande så. Det är den näst största kontainerhamnen längst med östkusten. Det var faktiskt hit som vår kontainer med alla våra möbler anlände när den kom från sverige. Våran kontainer kördes sedan vidare med lastbil från Charlston till oss i Birmingham.



Efter den rejäla promenaden var vi verkligen utsvultna och hittade en trevlig resurang som serverade Seafood. Jag beställde några otroligt goda räkor som var lätt stekta i vitlök och örter, mums. Till efterrätt fick det bli lite glass på Häagendas stället som låg i närheten. När vi sedan var mätta och belåtna var det dax att fortsätta njuta och utforska Charlston. Vi passade på att ta bilen och åka till en av de många öarna strax utanför staden. Utanför Charlston ligger en liten ö med ett fort som heter Fort Sumter. Det var här som det första skottet för amerikanska inbördeskriget avfyrades sägs det. Vi åkte inte ut till detta fort men däremot åkte vi ut till ett annat fort som låg på ön Sullivan, Fort Moultrie. Självklart passade vi på att gå ut på stranden. Det var otroligt härligt att få sparka av sig skorna och gå barfota på sanden och blicka ut över atlanten. Just där vi var på stranden var det dock väldigt starka stömar så det var inte att tänka på att bada. Det stod ett stort varningsplakat uppsatt. Vi njöt av att stosa runt där och blicka på Charlston som vi kunde se längre bort.

Charlston kan också upplevas som en av söderns mest romantiska städer. På kvällskvisten var föräldrarna trötta så jag och Calle åkte själva in till staden och hittade en mysig resturang att äta middag på.

Vi var rejält trötta när dagen var slut. Delar upp reseberättelsen om Charlston i två avsnitt så nästa dag får ni läsa om imorgon.

Wednesday, April 18, 2007

Paus

Hej allihop,

Nu blir det en liten paus i bloggen några dagar. Vi har tagit ledigt resten av veckan och kommer att åka iväg med mina föräldrar på en liten tur. Vi kommer att åka till Charleston, South Carolina. Vi har hört att det ska vara en väldigt vacker stad. Den ligger längst med atlantkusten. Det ska finnas många gamla fina hus att titta på. Vi tyckte mycket om Savannah som vi åkte till under thanksgiving förra året och hoppas att Charleston ska vara lite i samma stil som Savannah. Ha en bra helg allihop.

Tuesday, April 17, 2007

Dyra priser på sprit


Sprit kan man inte handla i vanliga livsmedelsbutiker utan man måste bege sig till speciella Liqiour stores för att handla annat än öl och vin. Det otroliga är att all sprit är väldigt dyr här i Alabama. Det är till och med dyrare än på svenska systembolaget. En fin Whiskey är lika dyr som en sämre whiskey. Det är ungefär samma pris på allt i spritbutiken. Spelar ingen roll direkt om man vill ha whiskey, vodka, tequila, gin eller vad man nu är ute efter. En flaska på 750 mL gick på ca 40 dollar (ca 280 kr). Att det är så dyrt beror på att skatten på sprit är mycket hög i Alabama. Detta är ju bibelbältet i USA så jag antar att de tycker att man inte ska hålla på och supa för mycket i dessa trakter. Vi känner inte att det hela påverkar oss allt för mycket för vin dricker nästan ingen sprit utan brukar hålla oss till öl och vin som är billigare än i sverige.

Vet inte hur det är i andra delstater om man måste gå till speciella liqor stores för att få tag på sprit samt hur priserna är.

Monday, April 16, 2007

Tannehill Statepark





Nu är föräldrarna äntligen här. De anlände i lördags förmiddag. De landade i Atlanta, Georgia och bestämde sig för att sova över en natt i Atlanta innan de körde de 2.5 timmarna det tar till Birmingham från Atlanta. I helgen har vi åkt runt och visat dem en del av Birmingham och dess närområden. Under helgen har det varit riktigt dåligt väder. Lördag varnade de för allvarlig storm och igår var det otroligt blåsigt och kallt med bara +8 grader. Till mamma och pappa hade vi sagt att ta med sommarkläder så de hade inga tjocka tröjor med sig utan fick låna av oss igår för att inte frysa allt för mycket. Det ska dock bli mycket bättre väder resten av veckan med sol och runt +20 grader eller mer. Vi vill ju göra reklam för det soliga och härliga Alabama och då får det inte vara blåsigt, regnigt eller kallt.

Lördag åkte vi ut till Tannehill historical Statepark. Det var väldigt vackert och mycket grönt där ute. Älskar den där intesiva nygröna färgen som bladen har tidigt på säsongen. Det var ett stort strövområde där det även fanns möjlighet till camping. Där fanns också ett musem över det gamla järnsmidesverket där de tillverkat järn vilket var viktigt under inbördeskriget på 1860-talet.

Friday, April 13, 2007

En alldeles speciell fredag

Idag är det en alldeles speciell fredag. Idag kommer nämligen min mamma och pappa och hälsar på oss i Alabama. Vi har inte träffats sedan vi flyttade hit i mitten på juli förra året. När vi bodde i Stockholm brukade vi träffas varje vecka så det är en stor skillnad. Det ska verkligen bli jättekul att äntligen få träffa dem och att få visa dem hur vi bor och lite olika ställen här i södern. De ska stanna i 10 dagar. Även om vi inte kan vara lediga hela den tiden så har vi plannerat lite ledighet. Det ska bli så underbart att få krama om dem ordentligt då de kommer.

Thursday, April 12, 2007

Världens fetaste katt?


Denna bild har några av er sett tidigare kanske men är värd att ta upp igen. Då vi precis flyttat hit så såg jag denna katt. Jag har aldrig sett en så fet katt tidigare. Vet dock inte om katten bara är fet eller om det möjligtvis kan vara en gravid hona som också är fet och inte bara gravid. Eller är det så att även katterna har fetma problem här i USA?

Credit Score

Är något som är otroligt viktigt i USA. Att ha en bra/hög credit score gör stor skillnad. Credit score bygger på en persons intjänade kredit och visar på hur pass kreditvärdig man är, alltså en persons sannolikhet att han/hon kommer att betala sin räkningar i tid. Credit score värdet ligger på mellan 300 och 850. Lägst är 300 och högst och bäst är 850.

Låneinsitut som banker och kreditkortsföretag andvänder sig av credit score för att räkna ut den potientiella risken med att bevilja lån till en person. Credit score bygger på en rad olika faktorer i en persons financiella historia.Det finns olika statistiska modeller för att räkna ut en persons credit score och dessa modeller bygger normalt på faktorer som: hur punktligt man har betalat sina räkningar, mängden lån man har, hur lång kredithistoria man har, vilka olika typer av kredit man har samt hur pass stor kredit man fått beviljat sist. Vad som menas med tex olika typer av kredit och längd av kredithistoria är dock luddiga begrepp utan exakt defnition. Det kan därför vara svårt att veta vilka olika typer av kredit som man ska satsa på för att få en bättre kredithistoria. Inkomst och anställningsförhållanden påverkar inte själva credit score poängen men de vägs ändå in då man ansöker om ett lån.

Det finns 3 stycken stora kreditinstitut som beräknar personliga credit scores (den mäst kända är FICO). Dessa tre instiut gör sina statistiska beräkningar på lite olika sätt och därför har varje person 3 olika credit scores. När man sedan kollar en persons credit score så räknar man fram medelvärdet från dessa tre och andvänder detta värde. Varje år har man rätt till att få en gratis kreditrapport från dessa 3 kreditinsitut.

När vi först kom hit hade vi ingen credit score alls eller någon kredithistoria eftersom vi inte bott här tidigare. Vi hamnade därför automatiskt på lägsta credit score nivån. Skulle vi tagit lån för att köpa bilen hade vi fått en otroligt hög ränta pga av dålig credit score. Nu hade vi sålt våran bil i sverige och kunde andvända de pengarna för att köpa ny bil här utan att ta lån. När det gällde lån till vårt hus fick vi lov att göra en internationell kreditupplysning för att få lån beviljat. Våran amerikanska bank fick ringa upp våra tidigare långivare i sverige och göra en intervjuv för att kunna bevilja oss lån här. Sedan vi flyttade hit antar jag att våran credit score hela tiden har stigit och förbättrats. Vi vet dock ännu inte exakt hur många credit score poäng vi har i dagens läge. Några månader efter att vi flyttat in i huset började vi få en mängd erbjudanden från olika kreditkortsföretag så jag antar att vår credit score hade kommit upp på någon viss nivå så att alla dessa kreditkortsföretag började skicka ut sina erbjudaden till oss.

Det kan vara knepigt när man först kommer hit till USA som utlänning och inte har någon credit history eftersom man då har svårt att få lån beviljade. Får man lån så får man lån med mycket hög ränta som blir dyrt.

Wednesday, April 11, 2007

Blogg tåget har nått Alabama

Tåget har nu även nått djupaste södern i Alabama.

T&T som har bloggen http://edmonton-edmonton.blogspot.com/ har utmanat mig. Jag hoppas jag klarar uppdraget utan att klanta till det hela. Livet i Edmonton ger en skön blanding om allt mellan himel och jord som sker i Edmonton, Kanada.

Jag lägger till ytterligare tre länkar under Mina 3 tillägg och låter tåget tuffa vidare.

Reglerna är:

1. Klistra in texten i ett nytt blogginlägg. Precis innan den kopierade texten skriver du ett kort stycke där du berättar om listan och länkar till den bloggaren som lade till dig på listan. Det här är viktigt eftersom det därmed inte skapas duplicerade inlägg. Eftersom någon också lade till dig på listan torde det inte var för mycket begärt att bjuda på en extra inlänk till den personen.

2. Ta listan under "Mina 3 tillägg" från bloggen som lade till dig och lägg till dem under rubriken "Originallistan". Känn dig fri att ändra länktexten till din egen blogg för att få varierade nyckelord i dina kommande inlänkar.

3. Lägg själv till max 3 st bloggar under "Mina 3 tillägg"4. Kontakta de som du har lagt till och be dem göra samma sak.

Mina 3 tillägg:

http://sunnyswede.blogspot.com/ en genomklok och lagom tjock dam i sina bästa år skrivet om livet i det soliga Florida.

http://boubounne.blogg.se/ Idas babyblogg om väntan, upplevelser och funderingar vecka för vecka.

http://ninaincostarica.blogspot.com/ om livet i Costa Rica.

Originallistan:LoX: Trevliga LO bloggar om "allt mellan himmel och jord" (hennes egna ord). Otroligt spännande och trevligt att läsa:)
Designe: Bjuder på underbar inredning och en väldigt söt katt:)
Hemma på Landet: Inspirerande och bedårande lantlig inredning hemma hos Stina :)
Millans Bak: Mycket gott
Miss Sophie: En förvirrad Höna
Dolcevita: tjejsajt
Äta bör man: godmat
Cutwalk: frisyrblogg
Frisörguiden: frisyrer
ManligtCarolangel: blogg om allt möjligt
Christina: skriver om mat , kryddor, örter: Har hur många fina och goa´ recept.
Annelie: skriver om allt möjligt. Livet, familjen, fina matrecept.
Carina: skriver om utbildning, pyssel-allt möjligt.
Livet efter: Skriver om livet före och efter hennes ögonsjukdom
beckfjall1: Föredetta missbrukare som skriver om sitt liv idag
Sussibussi: Fyrabarnsmor som skriver om sin vardag
Theas rum : Tvåbarnsmor skriver om inredning och sin vardag
Whiskeyochchampagne : Skriver om allt från sitt vackra hus till barn och mat
Hannajos : Trebarnsmor som älskar kläder, brottning och inredning
Mariakoden: mycket humor från stort hjärta och mycket snyggt att se på.
Medaljongen: härlig inspiration från ett smakfullt hem, där rara Maria med familj bor.
Kol och krita: snygg blogg med fina inspirarande bilder som ofta är helt i min smak.
Tinaminastina: En trebarnsmamma med ett härligt hem, varm och närvarande.
Cina med mera: Småbarnsmamma med pyssellust, har två härliga killar som gärna är med på kort.
Petra: Generös med bilder på sig själv och familjen.
Fridasfunderingar:sportintresserad, skriver om vardag och inredning.
Vardagslycka: Skriver om inredning och familjeliv!
Karro : Nybliven bloggare som gillar inredning, barhäng och laga mat
Saravillfara: IKEA-tokig, mysig, inredande tjej.
sannaslillavra.blogg.se Mysig blogg med härlig inredning och familjeliv.
http://www.vickes.blogg.se/ Skriver om familjliv, inredning och IKEA
http://kitchenbloom.blogg.se/ Saga! Inspiratör! Skriver om inredning, familjeliv, mm.
http://camillasnyahem.blogspot.com/index.html Skriver om husbygge, inredning m.m
http://www.perlan.org/ Mycket heminredning och en förträfflig fotograf
http://tinitott.blogg.se/ Inredning, pyssel, foto och livet i allmänhet
Hemma hos Linnea: Om det mesta inom design och inredning och hemma-hos.
For the love of country: Om lantlig inredning, drömhus, loppis och hemma-hos.
Inredning och pyssel: Massor med härlig inredning och pysseltips.
Shoegal: Pernilla är den bloggerska som har ett av de vackraste hemmen, vitt, ljusrosa, lantligt och stilrent och dessutom en jättegullig tjej!
Lantliv i stan: Första inredningsbloggen i lantlig stil and still going strong!
Karna: Fantastisk känsla för inredning!
Annas hus på landet: En härlig blogg med underbara foton på inredning bl.a! :)
Lantlig charm: En underbar, ny, lantlig blogg som jag uppmärksammade igår, har en mysig lantlig butik på sin gård! :)
Nettans blogg: En tjej som skriver om både roliga och djupa funderingar och fångar verkligen läsarens intresse!
Mias Landliv - en fantastiskt blogg med många vackra bilder. Mia har ett helt underbart hem!Emmas Inne & Ute - En mysig blogg om inredning i lantlig stil, pyssel och uteliv...
Pelargoner & Inredning - En härlig blogg som handlar just om blommor och inredning! Mycket inspirerande bilder och många bra tips!
Lantlivet - för hennes vackra fotografier, design, inredningsdetaljer samt pelargonintresse.I mitt vita hem - shabby chic inredning och en vacker samling av fattigmanssilver.
Mysiga lantliga ting - inredning, loppis och vackra ting.Livet i Edmonton - Om livet för en svensk tjej bosatt i Canada .
Lazy afternoon Chez Lisen - Lisen för hennes härliga inlägg och fina bilder.
Linas trädgårdsblogg - för hennes inspirerande inlägg om trädgård och allt som hör därtill.

Dax för service på bilen

Idag var det dax att lämna in bilen på service. Den har nu gått 15000 amerikanska miles eller 24000 km sedan vi köpte den för ca 9 månader sedan och den rullade ut från Mazda hallen för första gången. Vi andvänder verkligen bilen varje dag för att åka fram och tillbaka till jobbet och till allt annat. Går inte att ta sig runt alls här utan bil. Sedan har vi åkt på en hel del både kortare och längre utflykter sedan vi flyttade hit. Utflykter vill vi inte snåla på när det finns så mycket att se och uppleva. Detta är den första stora servicen som vår bil genomgår. Det är iallafall tur att det är billigare att serva bilen här än i sverige. Denna service skulle gå på runt 180 dollar (ca1200 kr) vilket inte känns så farligt. Så i eftermiddag får vi tillbaka våran kära bil. De har också en bra service tjänst på Mazda. De hade någon som körde oss till jobbet från Mazda och som sedan kommer och hämtar oss efter jobbet och kör ut oss så att vi kan hämta vår bil. Blir så när man bara har en bil.

Vi har förresten döpt våran bil till Grace eftersom Calle alltid har haft som tradition att det är kvinnonamn som gäller på bilar. Eftersom vår bil är grå skulle vi hitta ett namn som började på G. Det fick bli gråa Grace helt enkelt. Det var svårt att komma på fräcka svenska namn på G. De flesta svenska namn på G kändes ganska gammalmodiga. Därför blev det ett amerikanskt namn på en amerikansk bil. I sverige har vi tidigare haft en röd Audi som hette röda Rebecka och innan dess hade vi en röd volvo som fick heta röda Reneé. Calles första bil var beiga Bea.

Tuesday, April 10, 2007

Kylan påverkar persikoskörden



På nyheterna rapporterade de häromdagen att kallfronten som vi har haft under hela påsken har ställt till en hel del problem för fruktodlarna i södern. I alabama och Georgia odlas mycket persikor. Fruktodlarna kan ha förlorat frukt för flera miljoner dollar eftersom vi har haft kallt i flera dygn. Det är framförallt på nätterna när temperaturen gått under noll i flera timmar som kan komma att orsaka förlust av stora mängder frukt. De stackars fruktodlarna har försökt skydda sin frukt så gott det går med filtar och till och med genom att ställa värmefläktar under träden rapporterades det.

I Alabama är det Clanton som är staden/området som är mest känt för sina persikoodlingar. Vattentornet i Clanton pryds av en jättepersika. Persikan har nu utsetts av governor Bob Riley till Alabamas symbol för fruktträd. Det har varit en del gnabb mellan Alabama och Georgia om vilken av staterna som formellt ska vara ”persikostaten”. Georgia har sedan länge kallat sig för persikostaten. Det är dock Californien som producerar mest periskor, fler än både Alabama och Georgia gör.

Persikoträdet blir mellan 5-10 meter högt. Persikoträdets blommor blommar innan bladen slår ut. De har vackert rosa blommor. Själva trädet tål ganska mycket kyla och klarar temperaturer ner till -30 grader celcius. Det är dock blomningen som är känslig för frost på våren. Om temperaturen går under -4 grader så dör de flesta blommorna och därmed antar jag att skörden påverkas också. Persikoträdet kräver mycket värme under sommaren för att få fin och mogen frukt. Medeltemperaturen under sommarmånaderna bör ligga på 20 till 30 grader.

Monday, April 9, 2007

Bjudna på påsklunch

Igår fick vi iallfall lite påskstämning. Våra snälla grannar Kim och Mike bjöd in oss på påsklunch. Kim är alltid duktig när det gäller pynt. Det var påskkycklingar, harar och ägg överallt. En härlig påskbuffé hade dukats fram. Vi tog med lite svenskt knäckbröd och bjöd på. I vårt grannskap är det alltid knytkalas som gäller. Förutom oss så var även två andra par från våran gata där och deras barn. Här får tydligen barnen förutom vanligt påskgodis en påskkorg och denna korg kan innehålla lite allt möjligt beroende på barnets ålder. Det kan vara någonleksak eller spel. När de blir äldre fortsätter man ändå med att ge påskkorgar fast då lägger man i presentkort eller biobiljetter eller nåt annat trevligt. Påsklunchen var väldigt trevlig. Det brukar alltid vara trevligt på grannträffarna. Det är interessant att det alltid sker en uppdelning. Kvinnorna sitter i köket och pratar, umgås, dricker vin och äter ihop medans männen alltid sitter i vardagsrummet och kollar på sport. Den stora tv:n står alltid på. Egentligen spelar det ingen roll vad det är för sport bara det är någon sport som visas. Männen umgås inte mycket med varandra för deras blickar är klistrade på tv:n och sedan sitter de där med sin öl och bär in en tallrik med mat som de äter medans de tittar på sin sport. Igår var det golf som gällde. Stackars Calle som inte direkt är sportinteresserad får inte mycket manlig gemenskap. Han brukar sitta med oss tjejer i köket. Det tycker han är mycket trevligare iallafall. Jag är jätteglad över att han inte är någon sportfanatiker som jämt måste kolla på sport. Det hade jag nog inte orkat med. Även om han själv spelar golf så brukar han ändå aldrig kolla på golf på tv.

Nu är påskhelgen över. I amerika finns det inget som heter annandagar. Hela påsken gick ganska obemärkt förbi förutom igår då vi blev inbjudna på påsklunch och alla affärer var stängda, till och med matbutikerna.

Helgens utflykter






I helgen fick det bli en liten utflykt. Det blev faktiskt två stycken miniutflykter. Först åkte vi ner till Sloss Furnances där Birminghams äldsta stålverk är beläget. Stålverket var igång mellan 1882 fram till 1970. Det är byggt vid järnvägsknutpunkten där en gång i tiden Birmigham grundades. Nu är stålverket öde men fungerar som museum. Det är ett riktigt häftigt ställe med alla gamla järnrör. Stålverket drevs genom gas som också framställdes på plats. I början jobbade ca 2000 män där och på slutet var det bara 250 som jobbade där allt eftersom stålverket moderniserades. Fram till slutet på 1960 talet var jobbet och allt annat segregerat. De vita männen hade toppjobben som förmän, kemister, ingenjörer osv och de svarta fick bara vara hantlangare och hjälpare med de tyngsta och jobbigaste arbestuppgifterna. Vita och svarta hade olika omklädningsrum, lunchrum osv. Vi fick en hel del coola bilder iallfall. Numer andvänds Sloss furnances ibland som koncertplats förutom att såklart vara historiskt landmärke och museum i Birmingham.

Vi åkte sedan vidare till en vingård som låg ca 40 minuters bilfärd öster om Birmingham i Harpersville. Morgan Creek vinyard var namnet. Det är en ganska liten familjeägd vingård. De producerade ca 10 olika sortersvin. Deras viner säljes endast i Alabama och Mississippi. Druvan de andvänder heter Muscadine och den har inget att göra med muskatviner som man först kan tro. Det är en druva som är lokal för södern. Vi provade oss igenom deras sortiment av viner. De hade en hel del söta dessertviner. Varken jag eller Calle är dock allt för mycket för söta viner. Vi köpte två flaskor rött och en flaska vitt som var torra och goda. De hade även ett blåbärsvin som framställdes i en söt och en halvsöt variant. Vi köpte en flaska av den halvsöta som inte var dum alls. Precis som allt annat i amerika så är även blåbärsbuskarna och blåbären mycket större än i sverige. Det är förmodligen en helt annan sorts blåbär de har här än vad vi har i europa. Här är blåbärsbuskarna så pass stora att man kan stå upp och plocka dem utan problem. Vi hade en trevlig stund på vingården med vinprovning och vi fick även en liten guidadtur av faciliteten och fick höra om hur processen gick till. Varje år 3:e veckan i september har de dessutom en liten vinfestival på vingården med folk som trampar druvor i stora träkar. Det är nog något som kan vara kul att titta på, så vi får försöka åka dit då och kolla in det hela.

Friday, April 6, 2007

Kallt

En plötslig kallfront har svept in som tyvärr kommer att ligga kvar över hela helgen. Igår var det endast +7 grader och likaså idag. Under våre och hösten kan det ske snabba temperaturväxlingar. Vi har i några veckor haft 22-30 grader. Denna plötsliga kallfront får en verkligen att huttra till. Häromdagen hade vi också ett rejält åskväder med mycket åska och blixtar. Nu har vi för tillfället fått stänga av AC:n och åter sätta på värmen. Det har dock lovats runt 20 grader igen till mitten på nästa vecka.

Birmingham


Birmingham grundades 1871 vid en järnvägsknutpunkt, kort efter USAs inbördeskrig och uppkallades efter engelska staden, Birmingham. Även om Birmingham är den största staden så är det inte huvudstaden i Alabama (Montgomery är huvudstaden). Inne i Birminghams stadskärna bor det endast ca 231 000 invånare men om man även räknar med förorterna runt B-ham så bor det strax över en miljon. De största och främsta industrierna utgjordes av stål och järn. Att B-ham blev stålindustrins centrum berodde på att här fanns gott om järnmalm, kol och kalksten vilket utgjorde de tre viktiga råmatrial för att kunna tillverka stål. I början växte Birmingham ganska långsamt eftersom staden drabbades av både en koleraepidemi samt börscrash 1873. Men därefter växte staden snabbt. Under perioden 1902 till 1912 byggdes flera av stadens skyskrapor. Stålindustrin växte snabbt under efterkrigstiden och staden blev snart rikare och större. Under 1950 talet tillhörde Birmingham en av de främsta industriella städerna i södern. Eftersom tillväxten var så pass hög fick B-ham smeknamn som ”The Magic city” och ”The Pittsburgh of the south”.

1950 och 1960-talet utgjorde en mörk period i stadens historia eftersom det rådde stora problem med rasmotsättningar. B-ham fick under denna period även sitt öknamn Bombingham på grund av de många rasistiska bombdåden som skedde under denna period. Bland annat dog 4 svarta småflickor av en bomb som exploderade vid 16:th street Baptist Church.

Under 1970-talet växte University of Alabama at Birmingham (UAB som är vår arbetsplats). UAB är numer stadens största arbetsgivare med ca 20,000 anställda. Sjukhuset och campus upptar många kvarter på södra sidan av B-ham. UAB är rankat högt både som universitetsjukhus och som forskningscentrum. B-ham är också ledande som finans cetrum eftersom många stora banker har sina huvudkontor här. Telefonbolaget Bell South är också ganska stort här. Birmingham har blivit utsett till en av USAs bästa städer att leva i pga av att man får väldigt mycket för sina pengar här. Under 60-talet flyttade många av stadens invånare ut i förorterna istället. Populationen sjönk från 340 000 invånare 1960 till 242 000 år 2000. Idag försöker man dock att få mer liv i stadskärnan och satsar däför på att bygga nya bostadsrätter inne i stan. Flera av de tidigt byggda skyskraporna stå idag tomma men några av dem håller på och renoveras. När man tittar på demografiska sifforor över city kärnan märker man tydligt att de flesta vita och rika har flyttat ut i förort. Bosatta i city är 73% afroamerikaner, 24% vita, 2% hispanic.

Klimatet räknas som subtropiskt med varma sommrar och milda vintrar. Snö är väldigt ovanligt. Det årliga genomsnittet ligger på 1 cm. Men folk talar fortfarande om the Great Blizzard som skedde 1993 då det kom 30 cm snö under ett dygn. Birmingham ligger placerat på heart of a tornado valley som är känt som Dixie Alley. Birmingham har drabbats av två stycken F5 tornados, 1977 och 1998.

Birmingham är byggt som ett rutnät. Med gatorna numrerade från väst till öst med 20:e gatan som binder ihop nätverket. Vårat lab ligger på just 20:e gatan. Järnvägen är fortfarande kvar och delar stan mellan de norra delarna och de södra delarna. Stålindustrin är det inte längre mycket kvar av. Numer är det universitetsjukhuset och de finans och banker som B-hams ekonomiska stora tillgångar.

Thursday, April 5, 2007

The Garage




Igår var vi ut och tog en öl på ett coolt ställe som heter The Garage. Det var en bar som hade inretts i ett föredetta garage. Det fanns en väldigt mysig innergård där man kunde ta med sin öl och sätta sig. Innegården var utformad som en gamal trädgårdsbutik med statyer och krukor , bord och stolar som även var till salu på lördagar. Det fanns fullt med härliga och vackra klängväxter och wisteria som slingrade sig runt pergolas och träd på innegården. Här sitter jag, Calle och Arek (en kollega till oss) och har det riktigt trevligt. Hit kommer vi defnitivt att gå fler gånger.

Wednesday, April 4, 2007

Ett besök på gallerian


Igår var jag på den stora gallerian och gick runt i butiker. Jag har haft lite svårt att hitta favoritbutiker. Har iallfall lärt mig att gilla Banana Republic och GAP och sedan Victorias Secret för goa myskläder och pyjamasar. Blir fortfarande överväldigad då jag går in i de stora butikerna som Maycies, Parisian, JC Penny, och Sears då det gäller kläder. Det finns så mycket så jag tycker att det är svårt att veta var man ska börja. Det blir liksom överväldigande på något sätt. Skor är ett annat kapitel som jag har haft en del problem med sedan jag kom hit. I sverige har jag storlek 36 vilket här motsvarar storlek 5 ½ till 6. Det verkar dock vara svårt att få tag på dessa storlekar. De flesta skor här har helt enkelt varit förstora. Igår blev jag dock väldigt lycklig då jag hittade två snygga par som var i min storlek och som dessutom var på rea. Hade svårt att bestämma mig vilket par jag skulle ta men slog tillslut till på båda eftersom jag äntligen hade hittat nåt som jag både gillade och som passade.

Sedan finns det roliga butiker som Yankee Candle. En butik full med olika doftljus. Jag sniffade mig runt där en bra stund. Det finns alla möjliga kategorier på doftljus som tex dofter med olika frukter och blommor. Men det finns också dofter som clean cotton och splash of rain som ska vara friska och fräscha. Sedan finns det en mängd roliga dofter som chocolate chip cookie, vanilla cookie, rostat kaffe, Milk and cookies och pumkin pie. Jag gillar sådana här butiker. Har ett ljus som doftar röda äpplen hemma som jag får se till att andvända upp innan jag införskaffar fler.

Tuesday, April 3, 2007

Glad Påsk

Denna vecka är det påskvecka. Men det märks knappt att det är påsk. I affärerna påskpyntas och skyltas det inte. I matbutikerna finns det lite påskgodis/påskägg men annars märks det som sagt inte speciellt tydligt. Påskris med fjädrar i färggranna färger verkar de inte ha i USA som vi har i sverige. Nu har ju alla träd redan slagit ut för fullt så det där med påskris kanske inte gör sig så bra när allt redan är grönt ute.

Ledigt på långfredagen har vi inte heller. Religösa högtyder firas helt enkelt inte som allmän helgdag. Vill man fira påsk får man helt enkelt ta semester. I skolorna har de inte heller ledigt men å andra sidan lägger de inga viktiga prov under tex långfredagen så att de studenter som vill ska kunna ta ledigt för att kunna fira påsk hemma. Skolorna i Alabama har nämligen redan haft sitt Spring break (vårlov). Jag antar att vi inte heller kommer att behöva förvänta oss att det kommer några påskkärringar och knackar på. Här är det ju Halloween som gäller för sådant. Svårt att känna någon direkt påskstämning tycker jag. Vi har inte heller plannerat något speciellt påskfirande på egen hand. Jag antar att denna vecka kommer att vara som vilken annan vecka som helst. I sverige ser man ju fram emot påskhelgens ledighet och påskmiddag med familjen men eftersom vi varken har det ena eller det andra här så får vi försöka hitta på något annat.

Glad påsk på er allihop!

Monday, April 2, 2007

Kräftskiva






I lördags var vi inbjudna på kräftskiva hos Rob och Jen. Rob`s föräldrar hade tagit med sig färska levande kräftor från Biloxi, Mississippi som ligger längst med kusten på Mexikanska golfen. Det är samma typ av kräftor som vi har i sverige (flodkräftor ej havskräftor). De lagades dock till annorlunda. Här kokades kräftorna med citron, lök, potatis, majs och speciella crawfish kryddor samt cayene peppar. Sedan hällde man helt enkelt ut den färdiglagade skörden på ett stort bord täckt med tidningspapper. Sedan stod man runt bordet och skalade och åt direkt. Dessa kräftor var otroligt goda. Det var nästan så att jag tyckte att de var godare än den svenska varianten. De var kryddigare än svenska kräftor och jag gillade att de hade en svag touch av citrus som var väldigt friskt och gott.

Kräftskivan kördes igång redan vid 15:30. Ingen snaps och inga sånger som i sverige. Här drack vi öl och stod och mumsade på kräftor för glatta livet. 30 kilo kräftor kokades och det mesta gick åt. Jag vet med mig att jag åt massor. Man äter tills man tröttnar på att skala helt enkelt. Det är svårt att bli riktigt mätt på de små rackarna. Bra med lite majs och potatis också. Några av de andra hade också tagit med sig några smaskiga efterrätter. Det blev en lång kräftskiva, några av oss blev kvar till midnatt. När det började regna lätt framåt kvällen så flyttade vi helt enkelt in våra stolar i garaget och satt där. Mycket lyckat party och väldigt goda kräftor.