Monday, June 4, 2007

Allt meck med att vara husägare


Ja det är en hel del meck. Igår kväll var det avloppet i köket som det blev helt totalstop i. Vi har ju en sådan där avfallskvarn eller garbage disposal men det var inte den denna gången. Vi skruvade isär och tömde rören under diskbänken men det verkar som att proppen sitter som berget och att den sitter mycket längre ner i systemet. Jag tror vi testade nästan allt. Vi provade att spola ner kokhett vatten så att eventuella fettrester skulle lösa upp sig. Vi provade att sticka ner och peta med en galge. Vi provade att trycka ner vattenslangen och köra rejält tryck med vatten för att eventuell propp skulle lossna. Vi provade att andvända grovdamsugaren och suga upp åt samt blåsa nedåt....inget hjälpte. Maken åkte till Walmart kl 23 för att handla propplösare. Ibland är man tacksam över Walmart, att det finns och att det är öppet 24 timmar om dygnet. Vi hälde ner lite propplösare och lät det vara så över natten. Imorse verkade det först som proppen hade lösts upp och systemet åter var igång men den lyckan var tyvärr kortvarig. Vi hällde ner resten av dunken med propplösare . Det blev ganska skummig i vasken iallfall. Nu har C åkt hem på lunchen för att kolla hur det ser ut. Om det inte har släppt nu så återstår bara att ringa på rörmokaren. Tycker att sådana där avfallskvarnar verkar ställa till med mer problem än vad de egentligen gör nytta. Det är så lätt att det åker ner saker i dem som inte ska ner där egentligen. Sedan tror jag inte att de alla gånger är så effektiva utan att det mycket väl kan bli rester av fibrer osv som i större mängder kan orsaka stopp i systemet. Dessutom är de lite läskiga. Är rädd för att de på nåt sätt ska gå igång av sig själva eller att man ska komma åt knappen av misstag. Stoppar inte ner fingarna där utan att slå av huvudströmbrytaren.

Rapport från C som just ringde. Läget har blivit ännu värre. Nu luktar det tydligen avlopp i hela huset. Proplösaren har väl löst upp en del men det är fortfarande stopp och köksavloppet verkar även vara kopplat till toan där uppe på nåt sätt. Nu har C iallfall ringt till rörmokaren. Hoppas de kan komma snabbt. Det blir iallfall inget mer jobb för C idag. Han måste vara hemma och vakta huset eftersom vi nu måste ha dörrar och fönster öppna för att vädra ut stanken. Köket kan vi glöma att andvända tills dess att detta är fixat. Det får bli att gå ut och äta.

Igår fick vi allfall några sköna timmar vid poolen. Våran professor, J är med i någon sorts poolmedelmskap i deras område. Han har sagt att vi får komma och låna poolnycken när vi vill. Vi åkte alltså till hans område där poolen ligger (han bor endast 5-10 minuter från oss). Det var riktigt härligt att ta sig ett dopp och ligga där och ta det lungt. Vi hade med oss varsin bok och lite dricka också. Det kommer helt klart att bli fler poolbesök nu när sommarvärmen har anlänt på allvar här. Juni, juli och augusti är det varmt här, riktigt varmt.

8 comments:

SweFlo said...

Avfallskvarnar kan vara bökiga! Som tur är var maken rörmokare i sin "ungdom", fast det var mest installationer, men dock nog kunskap för att vara hjälpsamt! Inte illa, en rörmokare och en revisor i ett! Jag har märkt att kvarnen INTE gillar potatisskal, det blir alltid stopp, så numera hamnar de i soporna. Jag är rädd, men stoppar ändå ner handen för att fixa stopp... men bara om alla är på långt avstånd från strömbrytaren! Ryser alltid med handen där nere... Det finns ju en reset-knapp på kvarnen under diskbänken, men det tog många år innan jag fattade det!

Desiree said...

Smidigt att ha en rörmokare i familjen. Jag tror att jag framöver ska försöka att andvända den där garbage disposaln så lite som möjligt och ta upp det mesta av avfallet och slänga i soporna för säkerhets skull. Nu kommer iallfall rörmokaren imorgon kl 10. Nu luktar det päckel i hela vårat hus bläää :-(

Monica said...

Vi hade också problem med vår avfallskvarn i gamla huset,så nu är jag nu noga med att inte slänga för mycket i den. Som Sweflo skriver, potatisskal är ett stort No-No!

Vad skönt det låter med tillgång till pool, superschysst. En god bok och en kall dricka, låter alldeles uuunderbart. Skulle byta med dig vilken dag som helst :)

Millan said...

Grattis pa brollopsdagen - i efterskott!! Vad roligt att se lite foton i fran eran dag. Sa svenskt och harligt det sag ut!! Hoppas att ni fick firat ordentligt det har aret!?
Jag kan for ovrigt bara instamma med att det ar mycket meck med att ha hus. Mycket mer an med en lagenhet!! Vi insag att det ar mogel pa ena vaggen i det rum som ska bli Nils harom dagen. Nu hoppas vi innerligt att det inte innebar att hela vaggen maste draneras for det ar ju jatte dyrt :-(
Hoppas rormockaren kunde fixa ert problem!!

Annika said...

Jaha...och det kostade massor såklart. Kanske ni tom var tvungen att köpa en ny disposal...Skulle inte förvåna mig. Det finns en liten skriv man kan böka med under kvarnen, ser ut som IKEAS z-tool. Den brukar oftast hjälpa, men inte alltid. Sedan vi flyttade in för snart 7 år sen har vi varit tvungna att skaffa en ny kvarn.
Potatisskal var en nyhet för mig, tack för infon, ska aldrig mer pula kvarnen full med sådana.
Precis som ni så ryser jag alltid när jag stoppar ner handen...så läskigt!

Visst är det lyxigt och underbart med pool!!!
Det känns faktiskt fortfarande som en lyx efter alla år i US...

Fia said...

Nu förstår du kansek varför, då vi fick en ny diskbänk installerad att jag var "oamerikansk" nog att välja bort avfallskvarnen!!

Rörmokaren som var här och installerade den nya diskbänken tyckte jag var smart, han hade ingen själv i sitt nybyggda hus! Om inte ens en rörkrökare vill ha eländet så inser jag nu att jag var kanske t o m lite halvsmart som valde bort det hela?

Lycka till med besöket från rörmokaren. Under tiden, ställ ut lite byttor med vit vinäger (white vineger) och apelsinskal i så ska du se att stanken mildras betydligt. Om du har en Target eller Bed, Bath and beyond i närheten kan du också köpa det som kallas för "kitchen candles" och tända dem, de "äter" upp odör också.

Desiree said...

Tack för alla tips. Inga mer potatisskal. Inget mer av det mesta ner i den kvarnen. Blev av med stanken efter att ha vädrat ordentligt igår. Nu är rörmokaren här och fixar som bäst. Får se vad han kommer fram till. Det verkar som stoppet går ända ner till stora avloppsröret.

millan, usch vad trist att ni upptäckt mögel. Hoppas ni inte behöver byta så mycket. Det blir ju både dyrt och väldigt krångligt annars.

Poolen var en riktig höjdare att ligga och slappa vid med en bok och lite kall dryck.

Anne-Marie said...

Avfallskvarnar är helt klart till mer besvär än nytta. Varför amrisarna tycks älska dem vet jag inte. Har aldrig sett någon avfallskvarn i Sverige och vi klarar oss ju bra ändå. Hoppas att det hela löser sig snart.