Monday, June 11, 2007

Extrem Torka i Alabama

I Alabama råder det nu allvarlig torka. Det är tydligen den stat som förhållandena är värst i just nu i hela USA när det gäller extrem torka. Så här torrt har det tydligen inte varit på de senaste 114 åren. I vissa områden av Mississippi, Tennessee, västra North Carolina, Georgia och Florida råder också allvarlig torka. Vi har väntat på regn länge. I slutet på förra veckan fick vi några rejäla skurar som väl var. Men dessa räcker tyvärr inte på lång väg. Det har införts en hel del olika vattenrestriktioner. Man får inte vattna i trädgården alls under onsdagar, lördagar eller söndagar. Bor man på udda nummer får man bara vattna på fredagar och tisdagar och bor man på ett jämt nummer endast måndagar och torsdagar. Man får inte längre andvända sig av vattenspridare kopplade tilll olika timers utan bevattning får endast ske manuellt på angivna dagar med slang eller vattenkanna. Då man vattnar får man endast vattna efter kl 22 eller innan kl 10. Man får heller inte andvända vatten till biltvätt numer. Följer man inte reglerna riskerar man allvarliga böter på upp till 200 dollar och till och med fängelse i upp till 180 dagar.

Det rekomenderas därför att man täcker rabatter med bark eller barr så att fukten håller sig kvar i jorden bättre. Att man inte gör några nyplanteringar. Man rekomenderar folk att ta vara på regnvatten för att andvända till bevattning. Vi har faktiskt ställt in en hink i dushen så att vi tar till vara på det vatten som kommer medans man väntar på att dusch-vattnet ska bli varmt kan andvändas till att vattna blommor med. Man räknar dock med att varje hushåll andvänder i genomsnitt 7500 gallon vatten per månad ( 28500 liter) på en familj med fyra personer. Det har nu sats en gräns att man max får andvända 8977 gallon per månad och familj ( 34112 liter) vatten.

Just nu börjar det också bli riktigt varmt. Igår var det ca 33 grader och relativt fuktigt i luften. Det börjar nästan bli för varmt att sitta ute mitt på dagen. Jag tänker faktiskt köpa mig en fläkt som man kan ha på ute på altanen så att jag kan sitta där ute på dagen i skuggan. Inomhus har vi ju AC så in kan man alltid gå för att svalka av sig. Hade ju inte gått speciellt bra att sova i denna hetta utan AC så vi är väldigt tacksamma för den. Igår åkte vi till poolklubben igen och det var riktigt skönt. Att sitta där vid vattenhålet som en liten gnu och svalka sig. Så vi badade, låg i varsin solstol och läste och tittade på alla andra som badade. Känns underbart att kunna åka iväg och svalka sig vid poolen några timmar.

8 comments:

Anne-Marie said...

Här i Mt Shasta området såg jag att det kommit mycket mindre snö och regn än normalt. Det var ungefär hälften mot vad som vanligtvis brukar komma under vintersäsongen. Så såg jag på TV igår att det varit väldiga översvämningar i Kina och massor med människor hade blivit hemlösa. Min mamma sade att det var otroligt torrt i Stockholm och att brandkåren får göra utryckningar. Något verkar definitivt hålla på att hända med klimatet.

Desiree said...

Ja visst är det trist när vi i vissa delar av världen får problem med torka och andra delar av översvämningar. Vi får nog ta och sköta om våran planet lite bättre.

Annika said...

Det är torrt här också, men ni har det helt klart värre! Hoppas det blir lite regn snart. Men jag antar att det måste regna länge för att grundvattennivån ska återställas.
Visst är det väl så att vi håller på att förstöra vår jord...otäckt.

Fia said...

Ja detta med vattningsrestriktioner har gett mig ett litet dilema som jag ska skriva om i bloggen om en stund...

Igår fick vi i allafall ett skyfall här i Atlanta och det är ju inte helt bra det heller, för då spolades två vägar bort och flera hus blev skadade d blixten slog ner. En gammal dam fick en skallfraktur när ett träd raseade över hennes hus...Vädret här i södern är INTE att leka med.

Desiree said...

Det knäppa är att i Kansas och Oklahoma så har de istället rejäla översvämningar. Extrema väderförhållanden är inte bra vare sig det är för torrt eller för blött.

Fundersam Cecilia said...

Det är skrämmande hur klimatet ändrar sig hela tiden.Hur kommer det se ut om 10 år tro,eller mindre tid än så.Människan fortsätter att förstöra samtidigt som vi säger att vi måste göra något.Man vet inte riktigt i vilken ände man skall börja för att göra nytta.Men helt klart är att något måste vi göra.

Olle said...

Det känns som om Wisconsin är ganska "lagom", så här långt i alla fall, när det gäller väder, men förra veckan kom det hagel stora som tennisbollar en bit längre norrut så helt säker skall man väl inte vara.

Desiree said...

Håller helt med dig Cecilia. Man blir orolig åt vilket håll det ska barka.

Olle, skönt att det iallfall på vissa ställen är lagom. Den där hagelskuren lät inte som nåt att leka med. Man får se till att skydda sig själv och bilen för sådana stora hagel.