Thursday, June 21, 2007

Hälsning från Svedala

En hälsning här i från oss härifrån Svedala. Allt är väl och vi njuter så mycket det bara går och försöker komma över jetlaggen. Hittills har det verkligen varit fullt upp. Idag är sommarsolståndet. Längsta dagens färd mot natt. Aldrig blir dagen så lång och natten så kort som just idag. Allra ljusast blir det norr om polcirkeln. Under sommaren har det kartlagts att svensken sover en timme mindre än på vintern. Ljuset inverkar mycket på folks välbefinnande. Studier har visat att svenskens välbefinnande och pigghet är på topp just i juni. Runt ekvatorn håller folk samma nivå året runt. Vi har haft svårt att uppfatta vad klockan är när man har suttit ute på kvällarna. Klockan kan lätt bli över 22 och det fortfarande är ljust ute. I Stockholm går solen upp 03.33 och ner 22.08 enligt DN. Imorgon är det midsommarafton – den kanske allra svenskaste högtiden på året.

Ljuset är helt klart härligt men kvällarna är svala (kalla). Man sitter där ute påpälsad med fleecejackor och filtar och äter middag. Här befinner man sig långt från tropiknatten i södern. Man får vara glad om det inte regnar. I söndags skulle C ut och segla i det härliga svenska sommarvädret (+12 grader och ihållande regn blev det). Han återvände efter någon dag då allt var genomvått. Här får vi sannerligen vår efterlängtade svalka.

Sill och färskpotatis har jag ätit idag – så gott! Lite jordgubbar och vispgrädde ska det också bli. Verkar som man vant sig vid de amerikanska storlekarna vid det här laget. Allt verkar så mycket mindre här som om vi hamnat i Lilleput landet. Hushållsrullarna, jordgubbarna, förpackningarna, ja nästan allt är mindre. Det finns dock något som är större och det är myggen.

Glad midsommar allihop! Jag hoppas jag ska kunna lägga upp lite bilder snart och återkomma med fler inslag från sommar Sverige inom kort. Själva ska vi på bröllop imorgon.

8 comments:

Fia said...

Åh vad kul att höra från er och att ni har det bra (trots kyla och stora mygg)njut och jaaaaa bilder vill vi se! Midsommarkram!

Anne-Marie said...

Glad midsommar! Låter som om ni har en härlig Sverigevistelse. Ser fram emot bilder.

SweFlo said...

Glad midsommar! Jag längtar så efter färskpotatis och sill... Snart!

JaCal said...

Vink vink och hoppas ni har en härlig Midsommarhelg! Här i Stockholms skärgård har vi haft en mysig helg - om än något regnig idag, midsommar dagen!

Kram!

Annika said...

Som alltid kul att läsa dina reflektioner!
När vi var nere i Småland över midsommar reggade jag också på hushållspappersrullarna. Dom är små...
Men jordgubbarna är godare!!! Och den vispade grädden!
Vädret var sådär typiskt svenskt det bara kan---dagsregn och 14 grader. men urmysigt ändå!!!
Hälsningar från en av sthlms västra förorter!!

nika said...

Se där...en till som är på sverigesemester läser jag. Ha en bra semester i sverige.

Jaffe said...

Hey, I recently added a news widget from www.widgetmate.com to my blog. It shows the latest news, and just took a copy and paste to implement. Might interest you too.

Fundersam Cecilia said...

Hoppas att ni haft en trevlig tid i Sverige.Jag antar att ni är på väg hem nu eller är hemma redan.Har saknat ditt bloggande.