Wednesday, June 6, 2007

Heja Sverige


Idag är det svenska nationaldagen. Den har äntligen blivit till en röd dag i allmenackan efter många många år. Tyvärr är inte svenskarna ännu vana att fira sin egen nationaldag. Det börjar dock komma lite mer firande numer. Det fina vädret hjälpte tydligen till en hel del. Nationaldagen har blivit en dag att ha kul på, iallfall när vädret tillåter. På Skansen var det tydligen en hel del firande, Sverigeparad mellan Skeppsholmen och Sjöhistoriska museet. Men tyvärr firas dagen också på andra mindre positiva sätt eftersom det också har blivit en dag som en del passar på att framföra extrema politiska budskap.Detta i sin tur leder till att polisen får lägga en hel del resurser för att förebygga våld och slagsmål. Trist att det ska behöva vara så.

Sverige är ett underbart land som verkligen är värt att firas. Inte minst som utlandssvensk så håller man sverige väldigt kärt och ser på det med nya ögon. Man blir mer förälskad i sitt hemland när man befinner sig utomlands. Läste i DN på nätet igår att sverige inte alls är landet lagom utan ett av de mest avvikande länder i världen.

Svenskarna är tydligen bland de lyckligaste i europa. Endast danskar och finnar var mer tillfredsställda i livet.

Svenskarna utmärker sig dock med att INTE fira sin nationaldag speciellt. Även om firandet har börjat att komma igång så är det fortfarande så att den stora majoriteten inte firar speciellt mycket. Vi har inte de traditionella värderingarna som folk i andra länder har. ” Om man väger ihop synen på religion, arbete, manligt och kvinnligt så är Sverige det mest extrema landet” enligt DN.

Något som jag tycker är mycket positivt är den svenska avvikelsen när det gäller synen på manligt och kvinnligt. Svenskarna är de enda i världen som tycker att kvinnor är lika bra ledare som män. Vi är en av de mest jämnställda nationerna och det ska man vara stolt över. Naturligtvis finns det fortfarande en hel del att jobba med när det gäller jämnställdhet även i Sverige. Svenskar ser och blir upprörda över att män har större tillträde. I andra delar av världen ses detta som en normalitet. Här i USA skulle man behöva göra en hel del för att förhållandena för småbarnsmammor skulle förbättras.

Sverige var först i världen med att förbjuda barnaga. Tyvärr har bara ett fåtal länder följt efter.
Vi har dessutom allemansrätten och massor med otroligt vacker natur. Heja Sverige.

6 comments:

Anne said...

Jag läste också artikeln i DN, tyckte den var rätt intressant.
Ska för övrigt bli spännande att se hur amrisarna firar 4 juli. Men ni kanske bodde här vid den tiden i fjol och redan vet hur det går till?

Millan said...

Jag kan bara halla med. Heja sverige! :-) Jag maste erkanna att jag ar dalig pa att fira svenska nationaldagen. Far nog bli battring pa det!

Annika said...

Den där artikeln måste jag leta upp...
Du har rätt i det du skriver att man blir mer förälskad i sitt land när man bor utomlands, så det ÄR!!
Ingen därhemma var ju speciellt "till sig i trasorna" när annandag pingst fick stryka på foten för att 6 juni skulle bli nationaldag. Den allra största "nationaldagen" är ju Midsommar. Jaja, om ngra år kanske det har kommit in lite traditioner om hur 6 juni "ska" firas.
4 juli firas med POMPA o STÅT iallafall i DC!

Desiree said...

Ja 4th of July skulle vara interessant att uppleva. Vi var ännu inte här förra året och i år kommer vi vara hemma i sverige fortfarande. Så kanske nästa år får vi uppleva den dagen. Du får rapportera om hur det går till på 4th of july.

Håller med dig Annika om att största nationldagen för svenskar är midsommar.

Petra H said...

Jag fikade med en svensk kollega i eftermiddags och vi pratade just om att vi svenskar tror ofta att vi inte har så mycket traditioner.. men om man jämför med andra nationaliteter så är vi väldigt bra på att "pracka" våra traditioner på folk; det är midsommmarfirande, Luciafirande, glöggfester etc. Har aldrig blivit bjuden på ngt annat lands traditionella firande när jag varit utomlands, men jag har alltid bjudit på adventsfika och midsommarfest var jag än har bott! Och det är alltid väldigt uppskattat!
Vet inte hur vi ska göra i PR för där finns inget Ikea :-( så varken glögg eller snaps att få tag på!

Anne-Marie said...

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt och precis som du säger kan man nog se de positiva sakerna lättare när man inte bor där. Man blir ofta litet hemmablind. Här i Mt Shasta området firas 4 juli bland annat med en stor parad. Har aldrig varit med på den men många människor brukar delta.