Friday, August 22, 2008

Kräftskiva och svenska kräftorInnan jag åkte tillbaka till USA hann jag med en liten kräftskiva med mina föräldrar. Underbart mysigt att sitta ute i den vackra augustikvällen och äta färska svenskakräftor. Sååå gott det var! Vi hade också sett till att köpa räkor. Mums, de räkor som finns i Sverige går ju inte att få tag på här. Här är det ju en helt annan sorts räkor som säljs. Det är ju mer typ jumboräkor som gäller här. Det känndes väldigt mysigt och stämninsfullt med en minikräftskiva.

Något jag också upptäckte i Sverige då jag var där var alla goda nya knäckebrödssorter som kommit ut i handeln. Ett stort sortiment av handgjort och lite lyxigare knäckebröd verkar ha slagit igenom stort. Det var både kul och gott att få prova på och botanisera bland alla nya goda knäckebrödssorter.

Förhoppningsvis verkar det också som om gänget som vi firade midsommar med här i Alabama även är sugna på att fixa en kräftskiva ihop. Jag hoppas att det kommer att kunna ordnas en Svennis-kräftskiva här i Alabama inom kort också.

Jag önskar er allihop en riktigt trevlig helg.
Det var jättetrevligt att hinna med en kräftskiva med mina förldrar medans jag var i Sverige.
Jättegott med både svenska räkor och kräftor.

19 comments:

Petra H said...

Åh, vad mysigt! Passande inlägg eftersom vi ska faktiskt ha kräftskiva här i PR imorgon!! Vi vet fortfarande inte om det kommer att bli kräft- eller räkskiva ;-) men jag ska komplettera med ost- och svamppaj och hemmagjorda köttbullar! Två av gästerna är ett amerikanskt-engelskt bloggpar som bor på västkusten här på ön så vi har aldrig träffats - extra spännande!
Trevlig helg och hoppas att ni också får en kräftskiva i Alabama i år!
Kram.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Millan said...

Ah mums vad gott med kraftor och vilka harliga foton! Vi missade ju arets familje kraftskiva eftersom vi var hemma i Sverige lite for tidigt i ar men i morgon ska vi ha lite kraftis med en svensk kompis som bor har och hennes man. Jag far dock ata paj och sallad for just kraftor ar ingen hojdare nar man ar gravid (i alla fall inte frusna).
Nu ser jag att Petra ocksa ska ha kraftskiva i morgon... sa det verkar vara ett tema for oss alla :-).
Myusigt att du hann med en kraftksiva med dina foraldrar!! Och jag markte forresten ocksa att det fanns nya goda sorters hart brod i affaren nar jag var hemma!!
Ha en fin helg! Kram

Desiree said...

Petra, skoj att ni ska ha kräftskiva imorgon. Det blir nog himla mysigt och trevligt. Ibland tycker jag att det är lite klurigt att komma bra bra, goda och vettiga saker att kompletera med för kräftor i sig blir man ju inte så mätt på. Spännande att ni ska träffa nya personer som kanske också kan bli framtida vänner. Roligt att de får komma och uppleva något så svenskt som en kräftskiva. Ha så trevligt imorgon.

Millan, paj och sallad är ju också gott. Du får satsa på kräftorna nästa år istället. Verkar verkligen som vi är inne i kräfttider nu då både du och Petra ska ha/gå på kräftskiva imorgon. Ha det riktigt trevligt och mysigt.

Annika said...

Visst är käftor bara så gott, och svenska räkor. MUMS!!!
Vi har ju svenne-kräftskiva varje år här hemma hos en god vän. Jättetrevligt!!!
I fjol fick inte Lotta och Magnus tag på svenska IKEA kräftor så det blev kräftor a la Lousiana style istället. HELT annorlunda smak, som ju DU vet! Gott, men totalt annorlunda. Iår hade Lotta och magnus fått tag på "dom riktiga" från IKEA, bra!! Ser fram emot en svensk skiva!!
Fina bilder, AS ALWAYS!!!

Kramar och ha en jättefin helg!!

veronika said...

Vad härligt att du hann med en kräftskiva hos dina föräldrar innan du åkte. Det är så gott med Svenska kräftor och inte tala om svenska räkor, mums.

Fina bilder. Det finns ett ställe här i Usa som både säljer svenska räkor, löjrom och svenska kräftor. De är betydligt godare än Ikeas kinesiska. De är fangade i Kanada och de kokar dom enligt ett svenskt recept. Ända kruxet är att deras porto är dyrt, då de skickar over night.
Superfina bilder!.

Desiree said...

Annika, vad trevligt att ni har svenne-kraftslova varje ar. Louisiana style kraftor ar verkligen inte fel det heller. De ar ju ocksa valdigt goda.

Veronika, ah later interessant att det dock anda gar att bestalla sadant. Du far garna skicka mig lanken till det stallet. Kan vara trevligt om man nagongang vill unna sig/kosta pa sig lite extra.

Anita said...

Ha en skön helg själv Desiree. Roligt att du är tillbaks! Det låter som du har haft en underbar sommar. Svenska räkor...! Mums. Fantastiska bilder på svenska sommaren där i dina inlägg.

Saltistjejen said...

Mums! Jag älskar svenska kräftor!! Jättefina bilder också. Härligt! Det var hur länge sedan som helst sedan jag åt kräftor. Saknar det verkligen.
Hoppas ni kan få till en kräftskiva hos er tillsammans m ert midsommargäng!

Anne said...

Du verkar ha hunnit med så mycket på semestern, jag blir riktigt avis. Jag blev sugen också att gå omkring i en ICA eller Konsum, speciellt efter att du skrev om nya knäckebrödssorter. Jag hoppas att du såg till att få i dig lite goda, svenska mejeriprodukter också :) Sånt där man kan sakna här, du vet.
Har ni nån Marshalls nära er? Där hade de tidigare bra kräftskivedekorationer som passar utmärkt även på en svensk kräftskiva. Petra H tipsade mig om det tidigare.
Jag tror vi ska ordna nån minikräftskiva när mamma kommer hit, har snaps och dekorationer i alla fall :) Får se om jag hittar kräftor.
hoppas vi hörs!

Norrsken och stjärnfall said...

Det lät väldigt mysigt med kräftskiva(om man äter kräftor vill säga). Jag brukar få äta korv med barnen när det är kräftskiva. :-)
Hoppas ni får till en trevlig kräftskiva i Alabama också.
Ha en trevlig helg.

Desiree said...

Anita, tack så mycket. Just svenska räkor var väldigt länge sedan jag åt så det var ljuvligt gott. Jag har verkligen haft det underbart under min Sverigesemester.

Saltis, ja jag hoppas också att det blir en kräftskiva här snart. Skulle vara kul att göra något ihop med svensk gänget som finns här igen. De lite mörkare kvällarna som finns här passar ju också utmärkt att ha kräftskiva.

Anne, tack för tipset om kräftskive dekorationer på Marshalls. Vi har en sådan butik inte allt för långt därifrån vi bor. Oj vad jag har passat på att äta och botanisera bland goda mejeriprodukter som finns i Sverige. Jag ska skriva mer om detta på bloggen här framöver. Det allra första stället jag gick till då jag kom in i Ica butiken var just mejeridisken. Det var så att jag ville börja lipa över allt gott jag såg där första dagen. Vad kul att du ska ha en minikräftskiva då din mamma kommer. Kräftor hittar du nog antigen på IKEA eller på något annat ställe. Vet dock inte om det är kräftsäsong här i USA just nu. Men på IKEA hittar du säkerligen frysta kräftor.

Norrsken och stjärnfall, tack så mycket.

Ninnie said...

Nu har jag läst om din Sverigesemester, ni verkar ha haft det jättebra och hunnit med mycket.
Mm, så gott med kräftor o färska räkor! Vi åt kräftor igår, fast inte svenska. Köpte ett paket frysta kräftor på ICA för jag blev så sugen när jag handlade häromdagen, men de var faktiskt riktigt goda!

Sofo said...

Gud va gott det ser ut!

saknade kräftskivan här nere i australien.

om ni vill kolla in vad jag har för mig gå in på

nereunder.blogg.se

Marianne said...

Utländska räkor och kräftor går bara inte att jämföra med svenska. Konstigt att Ikea har kinesiska räkor! De om några borde ju ha riktiga räkor kokta enligt svenskt recept!

Kommer aldrig glömma räkorna i US, halshuggna som det var för att "de såg så läskiga ut"!

Hoppas ni får en kräftskiva även i Alabama!

Amalia said...

Jag hatar kräftor :/

Lullun said...

Vad kul med kräftskiva, både hemma och hemhemma! :-) Själv är jag ju västkusttjej så jag äter bara (ok föredrar var väl ordet *hihi*) havskräftor och dem kan jag bara sakna något enormt ibland. Det finns inga kräftor alls här nämligen, varken i havet eller i affärerna. Men väl "riktiga" räkor, kallvattensräkor som i Sverige alltså! :-)
Och ja, jag har också noterat fler knäckebrödstyper. Men det i butikerna här, men fortfarande bara Wasas, men nya sorter och former. *mums* Kassörskorna måste tro jag är smått galen, när jag köpte på mig 5-6 olika sorters knäckebröd på en gång, men det var bara så mycket nytt och jag var bara tvungen att prova. Dessutom var jag ju lite rädd för att det var en engågsgrej att de tog in alla dessa olka, men de flesta tycks dock vara kvar turligt nog. ;-) Ingen Husman dock, men det får väl gå. *hihi*

veronika said...

Scandiafood.com heter dom, de samarbetar idag med Wikströms gourme. Jag föredrar Wikströms produkter, de är godare. Speciellt deras bröd och Göteborgskorv som är supergod.
Själv kollade jag hur mycket portot på ett kilo kräftor skulle kosta mig hit till Ca, $ 68.00!!
Så det blir nog Ikeas istället...

Anna, Fair and True said...

Jag har inte varit på kräftskiva ännu i år - vi har ju varit bortrest i en månad stort sett - men den 13 september är det dags! Däremot åt jag supergod hummer och krabbor i USA och även så himla goda rökta räkor på Gotland tidigare i somras! Vi har precis upptäckt också att fiskdelikatessbutiken som ligger mitt emot Peters förra lägenhet säljer rökta räkor! Så de ska provas inom en snar framtid!