Sunday, August 31, 2008

Orkanen Gustav rakt på väg mot Louisiana


Orkanen Gustav är just nu på väg mot gulfkusten. Louisiana ligger riktigt illa till åter igen. Knappt har man hämtat sig där från Katrina förrän de nu åter igen står inför vädrets makter och ytterligare ett katastrof scenario. Gustav förväntas anlända och slå till inom det närmaste dygnet. Den största evakueringen genom tiderna har och håller just nu på att ske i Louisiana. Folk har lyssnat på varningarna betydligt bättre denna gången och tagit de åt sig på ett helt annat sätt då de fortfarande har Katrina färskt i sina minnen. Läskigt är det. Jag hoppas innerligt att förödelsen inte blir så stor som man befarar. Tyvärr verkar Gustav har vuxit i sin intensitet från att ha varit en kategori 3 orkan till en fyra nu. Gustav är just nu rakt på väg mot det vackra området vi besökte i Lousiana så sent som i maj månad detta året. Det är Cajun country dit ögat på stormen är rakt på väg. Våra kära grannar K och M som har stora delar av sin familj just där är naturligtvis mycket oroliga. En av K:s kusiner har evakuerat sitt hem och kört upp hit och bor just nu hos dem. Det måste vara otroligt hemskt och nervöst att bara sitta och vänta och undra hur stor förödelsen kommer att bli och om ens hem, vänner och övriga familj och deras hem kommer att klara sig. Jag hoppas som sagt att det redan starkt drabbade Louisiana inte råkar allt för illa ut igen. Bakom Gustav lurar också en ny storm med orkan potential nämligen Hanna. Fay har precis ebbat ut och nu verkar orkanerna stå på kö bakom. Det hela känns overkligt och mitt hjärta går verkligen ut till Louisianaborna framför allt.

11 comments:

Fritt ur hjärtat said...

Vi såg konvojerna av evakuerad på väg, i nyhetssändningen igår. Det är verkligen sorgligt. Samtidigt bra att man den här gången inte stannar och tänker att det går bra. Guvenören var övertydlig, vilket är bra. En ny Katrina är det sista som behövs. Hoppas, hoppas den mattas av och att det går så bra det bara går...

TruckerElin said...

Ja hua.., dessa vädrets makter är obehagliga. Hoppas att det går bra för alla som kommer i stormens närhet..

Marianne said...

Läste i SvD att även Alabama kan drabbas. Men det blir väl inte lika hårt i så fall? Jag är så glad för att ni har den där väderradion så att ni kan sätta er i säkerhet! Var rädda om er!!!

Hoppas hoppas nu att Gustav tröttnar!

Annika said...

Ja usch och fy! Jag tycker det är så hemskt, och jag tänker på alla som måste fly sina hem i Lousiana så snart igen efter Katrina.
Vidrigt är det...Måtte det inte bli lika hemskt som katrina, måtte det inte...
Ni lär väl få en hel del regn hos dig i Gustavs kölvatten.
Kram!!

Lullun said...

Usch ja, så mycket hemskt vädrets otroliga makter kan föra med sig. Hoppas verkligen att det hela går bra.

Suzesan said...

Hej Desiree!
Ja fy vad hemskt. Hoppas.. hoppas det går bra. Jag tänkte på dig när jag läste om det för jag visste inte exakt hur den skulle gå in. Jag är urusel på geografi.
Oj är det där som du hade de fina bilderna från som den går in. Snart vet vi hur det gått/går om jag förstått det rätt så är Gustav på väg in nu. De sa att den går långsamt. Vi får hoppas den lugnar sig. De har sagt på nyheterna att de graderat ner den två steg, men det är ju ännu inte över. Den är ju tuff ändå! Vilken skräck för dem som var med om Katrina. Jag tycker det är bra att de är övertydliga och ger direkta order om att lämna området!
Hoppas ni slipper vara med om detta och efterverkningarna av en sån orkan. Var rädda om er. Vi kommer nog få några kraftiga höststormar efter detta. Det brukar nästan aldrig slå fel.
Kramar
/Susanne (som bara skrivit en gång innan du åkte på semester)

Anna, Fair and True said...

Usch ja, såg precis en massa bilder på TVn av stora floder av vatten i New Orleans!

Ninnie said...

Visst är det hemskt med naturens makter som man inte kan rå på.
Och det blir bara fler och fler sådana här oväder, det känns skrämmande. Man undrar vart vi är på väg...?
Hoppas ni klarar er unden iallafall, är det långt från där ni bor?

Petra H said...

Usch, så otäckt. Vi fick ta en omväg med planet från DC ikväll för att undvika nästa orkan - Hanna! (bara "svenska" namn??) Jag hoppas att Gustav inte hälsar på i Alabama efter Louisiana, men han har väl redan lugnat ner sig till en grad 1?
Ska kolla nyheterna nu efter att ha bekräftat på wunderground.com att Hanna kommer att missa PR, Ike är nästa orkan som har potential att kanske, kanske slå till PR med svansen...
Håller tummarna för er och alla andra i amerikanska södern. Hoppas att ni haft en trevlig Labour-weekend!
Kram!

mia said...

Jag följde nyheterna nu innan jag lämnade L.A. Otäckt värre men bra att de tar det seriöst den här gången och är tidigt ute.

Hur ser det ut för er? Er ni i något riskområde?

Kram Mia

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, ja visst är det sorgligt. En ny Katrina behöver verkligen inte New Orleansborna.

Truckerelin, när det gäller vädretsmakter har man väldigt lite att säga till om.

Marianne, här i Birmingham behöver vi nog inte frukta allt för mycket men det är synd om de som bor längre ned längst med kusten.

Annika, ja man får hoppas att det inte blir en ny Katrina.

Lullun, man får som sagt hoppas på det bästa.

Suzanne, tack så mycket.

Anna, ja en hel del hemska bilder.

Petra, tyvärr verkar det ju som om dessa tropiska oväder praktiskt taget står i kö efter varandra nu. Verkar vara ovanligt mycket på en gång.

Mia, jag tror att vi här i Birmingham som ligger en bit från kusten och havet går relativt säkra men jobbigt för dem som behöver evakuera sina hem och leva med oron över hur stor skada som kanske kommer att ske.