Thursday, August 21, 2008

Svenska bär och svamp

Något jag fick chansen att njuta av var just svenska bär. Även om både jordgubbarn och blåbären är smarriga här så är det trots allt något lite extra speciellt över just de svenska bären. Jag antar att det är just för att man är svensk och har många sommar och barndomsminnen förknippade just med de svenska bären som får ens hjärta att klappa lite extra. Eller så kanske det beror på att jag är utlandssvensk. Goda var de iallfall.

Även om det sades att detta var ett relativt bärfattigt år så hittade jag iallfall lite blåbär och lingon ute i skogen. Så gott att plocka direkt från busken och mumsa i sig.

Däremot så är det tydligen ett riktigt bra svampår i Sverige i år då det kommit en hel del regn på sistone. Jag var ute med min pappa och hittade gott om fina vilda snöbolls champinjoner som vi plockade. Kantareller hittade vi tyvärr inte några egna att plocka men passade på att köpa en del. Pappas smörstekta kantareller var en ljuvlig upplevelse.
Jordgubbar och mjölk, så enkelt men sååå gott!
Hötorget blev en favoitplats. Här brukade jag stanna till och handla på mig just bär av olika slag. Fanns både amerikanska och svenskablåbär. Jag gillar båda och det var gott att mixa båda sorterna.Rönnbär och vinbär fanns det också gott om.
Smörstekta kantareller var så himla gott.Ute i skogen på en av mina skogspromenader hittade jag både lingon och blåbär.

14 comments:

Norrsken och stjärnfall said...

Visst är det fantastiskt att man bara kan gå ut i skogen och plocka både den ena och den andra delikatessen? Och har man tur så finns de i massor. Jag har haft turen att hitta riktigt mycket blåbär så jag förstår inte riktig vad alla andra pratar om. :-)

Petra H said...

Vilka vackra bilder på lingon- och blåbärssnår!! Jag har faktiskt aldrig plockat varken blåbär eller lingon, eller rättare sagt jag har aldrig gått ut i skogen för att plocka bär men visst har jag ngngång stött på blåbär och ätit (Mors lilla Olle är för övrigt den barnsången som jag aldrig gillade som barn, kunde aldrig komma ihåg texten, hi hi).
Vi åt en massa jordgubbar, hallon och blåbär i somras, köpta från ungdomar som sålde vid Ica i Åhus. På slutet av min vistelse var hallonen nästan större än jordgubbarna! Svenska blåbär är definitivt godare än amerikanska, som jag inte är helt förtjust i.
Smörstekta kantareller, så gott men åh, så länge sedan jag åt!

Desiree said...

Norrsken och stjärnfall, ja det är faktiskt helt fantastiskt att man kan gå ut i skogen och plocka så mycket goda bär. Vad bra att du lyckats hitta så mycket bär. Jag vet inte riktigt om det stämmer att det är så bärfattigt år. Jag hittade ju en del själv. Det är ju väldans gott och man kan ju göra så mycket med bär. Dessutom är blåbär otroligt nyttigt så det är ju bara att mumsa på.

Petra, tack. Kul att du gillade bilderna. Visst är det underbart att passa på och köpa alla möjliga sorters bär. Det känns så sommrigt och gott. Jag tycker de amerikanska blåbären är helt ok och gillar dem men jag gillar de svenska också mycket. Jag försökte verkligen passa på att äta sådant som jag inte kan få tag på här.

Annika said...

Jättefina bilder!!! SÅ vackra!
Visst är det mysigt att bara kunna gå ut i skogen och plocka.
Precis, vi hade inte heller mkt blåbär i skogen iår vid sommarstugan, men det räckte till att göra sylt till plättar samt till muffins.
Lingon tror jag att det finns desto mer av iår, och hallon!!!
Underbart.
Du har verkligen tagit vackra bilder!!!

Musikanta said...

Jag ber att få sälla mig till beundrarskaran av dina fantastiskt vackra bilder. Jag är djupt imponerad - du är verkligen en konstnär med kameran...

Jag räknar med att inhandla en hel låda med lingon om ett par veckor -brukar räcka till ca 30 burkar.

Det finns inga lingon att köpa som smakar lika gott som hemlagade. Bra att ha med sig bort som en liten present...

Desiree said...

Annika, vad kul att du hittade så pass med blåbär att det räckte till plättarna. Det blir ju liksom extra gott då man plockat dem själv. Hallon är ju supergott det också (hallon i kombination med choklad är ju en helt oslagbart kombination).

Musikanta, tack så mycket. Jag blir jätteglad över dina fina komplimanger angående bilderna. Låter som en riktig toppen present att komma med hemgjord och egengjord lingonsylt. Det är verkligen något som iallfall jag skulle uppskatta mycket att få.

Fundersam Cecilia said...

Underbara bilder.Det ser såååå gott och inbjudande ut alltihop.Jag är verkligen förtjust i smörstekta kantareller,ja över huvud taget är jag förtjust i kantareller.Mamma är en storplockare så det brukar bli mycket kantareller i maten hos dem.Vilket jag saknar nu...
Jag har inte ätit amerikanska jordgubbar på många år men när mina föräldrar var här så köpte vi och det var riktigt mumsigt.

Ha en trevlig helg!
Kram

Anne said...

Vad kul att se svenska blåbär och amerikanska blåbär bredvid varann, då blir det väldigt tydligt hur olika de faktiskt ser ut. Det ser ut som helt olika sorters bär. Smörstekta kantareller, bara så gott.
Det är ju inte dumt man bara kan traska ut i skogen där hemma och plocka med sig lite bär, kändes väldigt exotiskt med tanke på att det ju inte riktigt funkar göra så här.
Jag läste faktiskt för någon vecka sedan i dagstidningen här om All Man's Right (Allemansrätten), det är ju väldigt unikt och nåt vi kan vara stolta över tycker jag.

Lullun said...

Ååhhh så mums, mums gott! Och fina foton fick du till också. ska kanske ge mig ut på bärjakt i helgen, med risk för att bli besviken; de ack så vanliga kråkbären är ändå inte det godaste i världen, men kanske har jag tur och hittar några blåbär?! *hoppas, hoppas* :-)

Saltistjejen said...

åååå jag älskar kantareller!!!!!! Finns det här i USA? Jag tror aldrig jag sett det här faktiskt...?
Och hötorget är underbart när det är bärsäsong.
mums!

veronika said...

Vilka härliga bilder på både bär och svamp!
Kantarellen är oslagbart god! Huset vi hade i sverige hade både mycket kantareller och blåbär på tomten. När vi fick besök av en vännina från Kalifornien och hennes då 9 åriga dotter så var det det ända dom ville göra , plocka bär och svamp. För dem var et superexotiskt och kul.
Smörstekta kantareller på formbröd är en klar favorit hos mig.

Marianne said...

Så gott det ser ut! Ja, du är verkligen duktig med kameran! Kan det bero på att det är olika sorter, att de smakar så olika? Jag tycker om både amerikanska och svenska blåbär, och jag säger som Anne, kul att se dem sida vid sida.

Här är det inte många månader kvar så sätter jordgubbssäsongen igång, december tror jag. Nu är det nästan bara mango i affärerna. Att gå ut och plocka bär är det ju inte tal om här. Och inte blir det av när man är hemma i Sverige heller. Men det är riktigt mysigt tycker jag också.

Anna, Fair and True said...

Vad intressant att se de svenska blåbären bredvid de amerikanska. Då såg man verkligen svart på vitt skillnaden!

Vi åt precis middag: lax med svampsås som jag gjorde på kantareller från Hötorget! Borde väl prova på att plocka egna igen - har inte gjort det sedan jag var liten!

Anna, Fair and True said...

På tal om Allemansrätten som Anne nämnde. Det blev verkligen påtagligt nu när vi var i USA. Vi såg "beach" hela tiden på GPS:en men när vi närmade oss var det alltid privat mark/tomt. Trist :(