Wednesday, August 20, 2008

Ljusa sommarnätter


Dessa två bilder tog jag från mitt sovrumsfönster första morgonen då jag vaknade. Trodde att klockan var ca 07 men det visade sig att klockan bara var 04:15. Hörde hur tidningsbudet kom någon halvtimme senare.


Jag har verkligen haft en underbar Sverigesemester. Det kändes så skönt med semster. Att få vara lite ledig var verkligen efterlängtat för mig. Det bästa var att få träffa min familj och umgås med dem. Jag hade inte träffat mina föräldrar på ett helt år och det är faktiskt på tok för lång tid. Det är något jag inte tänker låta ske igen. Jag har faktiskt bestämt mig för att fira jul i Sverige i år. Det blir alltså två Sverigeresor för mig detta året. Men just nu känns det både välbehövligt och viktig för mig. Igår bokade jag och C våra flygbiljetter inför julen. Att veta att jag kommer få komma tillbaka till jul gjorde det lite lättare att ta avsked på Arlanda. Det var en stor tröst. Att ta avsked är alltid något som känns jobbigt.

Men jag har verkligen njutit för fullt av den svenska sommaren, vädret som faktiskt varit riktigt bra denna gång även om det regnade en del dagar så fick jag många fina dagar. Även om det inte heller var någon värmebölja kändes det bara bra för värme är något jag får så att det räcker och blir över i Alabama. Jag har njutit av den svenska naturen, svensk mat och mycket umgänge med vänner och familj. Denna gången såg jag till att få vila upp mig och inte boka in allt för mycket. Det blev mycket bättre på detta viset känner jag verkligen att jag fått semester och inte behövt stressa och fara runt så som det blev förra året.

Jag märker att jag numer då jag är utlandssvensk ser på Sverige med andra ögon. Jag upptäcker skillnader och små saker jag tidigare aldrig tänkt på. Jag uppskattar saker som jag tidigare tog för givet då jag bodde i Sverige. Det är verkligen interessant med alla detaljer både stort och smått som skiljer Sverige och USA åt.

Första dagen vaknade jag mycket tidigt i Sverige. Jag hade ingen aning om vad klockan var när jag tittade ut genom fönstret och morgonsolen redan stod högt på himmlen. Jag trodde att klockan kanske var runt 7 eller 8 på morgonen men när jag kollade på klockan var den 04:15. Även om det är augusti så blev jag förvånad över hur ljust det är på sommaren i Sverige. Det är verkligen ett vackert morgonljus. Jag kunde inte låta bli att ta fram kameran och ta ett par foton ut genom mitt sovrumsfönster denna första morgon. Nu när jag är tillbaka här i USA märker jag att man befinner sig på mycket sydligare bredgrader då solen här inte alls kommer upp förrän vid 06. Soluppgången här är också mycket mer snabb och plötslig. Det är inte den där gradvisa vackra skiftningen i ljus som finns i Sverige. Det märks att man bor mycket närmre ekvatorn här.

Kommande tid framöver kommer bloggen därför att varvas med Sverige bilder och berättelser och aktuella inslag om våran vardag här i Alabama.
Stockholm visade upp både en solig och en regning sida. Jag njöt dock av båda. Soliga dagar passade jag på att ta härliga långpromenader och regninga dagar ägnade jag mig mer åt shopping.Denna bild känner jag är otrolig svensk. Röda små stugor med vita knutar, öppna fält och sommar. Sverige är fantastiskt vackert på så många sätt.

18 comments:

Marie said...

visst är sverige vackert, och visst ser man på sverige med andra ögon när man bott utomlands ett tag! o vad skönt att du får komma hem över jul också, att veta att man snart ses igen gör det mycket lättare att ta avsked!

aurorabuddha said...

Det dar med ljuset... Bla timmen kallas det for, vet du, den dar stunden nar solen ar pa vag ner - eller upp for den delen. Jag saknar det har i Texas. For det ar samma har, som dar du ar: plotsligt ar det morkt. Blue Five Minutes kallar vi det for har! :o)

Lullun said...

Vad skönt att du får lite ro nu, med den bokade resan! Och vad underbart att du fick så mycket tid till att bara njuta och "vara" på din resa. Det har ju låtit ett tag som det varit något du verkligen har behövt, i Svenska miljöer och med de svenska nära & kära.

Desiree said...

Marie, ja det är verkligen interessant hur ens syn på Sverige ändras då man blivit utlandssvensk. Man lägger märke till detaljer man aldig tidigare reflekterat över.

Aurorabuddah, ja just det, det kallas för blåtimmen. Just det ljuset tycker jag är otroligt vackert. Precis som du säger är det verkligen Blue five minutes här istället ;-)

Desiree said...

Lullun, denna sverige semester var verkligen precis det jag behövde. Sååå skönt och underbart att få ladda batterierna och få krama om mina nära och kära ordentligt.

Saltistjejen said...

Ja jag saknar också ljuset. Det är så fantastiskt och unikt. Härligt att ni ska hem igen till jul. Vi ska också hem då. Det ska bli så kul att få visa Ella för flörsra gången eftersom vare sig min eller M's mamma kommer hit innan dess.
Kram!

Millan said...

Gott att du hann ta det lite lugnt och verkligen vara ledig pa semestern!! Och jag haller med dig om det dar med att man upptacker saker man tidigare tog for givet. Jag reagerar varje sommar pa hur otroligt tidigt det blir ljust och hur sent solen gar ner... klockan 23.30 var det fortfarande ljust ute vid sommarhuset.. helt otroligt!!

Harligt aven att du bokat resan hem for julen. Det kanns ju alltid lattare att saga hej da nar man vet nar man ses nasta gang. Och hosten har en formaga att springa forbi tycker jag sa det kommer nog inte kanns som sa lang tid alls mellan besoken for dig den har gangen,. Vi ska forsoka fa bokat vara biljetter hem till jul nar vi far lonen nasta vecka.

Desiree said...

Saltis, vad kul att ni åker hem över julen. Jag tror det kommer bli helt underbart att få visa Ella för både mormor och farmor. Det kommer säkerligen bli ett speciellt möte för er allihop. Åh vad underbart. Har ni bokat biljetter redan eller bestämt vilket datum ni åker?

Desiree said...

Millan, ja ljuset under sommarnätterna är verkligen både vackert och speciellt. Kul att ni också åker hem över julen. Jag tror också att hösten kommer att gå snabbt då man vet att man snart kommer att få chansen att träffas igen. Det känns riktigt bra att redan ha bokat biljetten som faktiskt blev billiagare troligtvis då vi bokat i god tid jämfört med biljettpriset då jag åkte hem nu under sommaren då jag bokade den mycket senare inpå resan. Precis som för Saltis så blir det väl en extra rolig och speciell jul för er att få komma hem med nya familjemedlemen och få visa upp för släkt och vänner.

Petra H said...

Åh, vad härligt att du redan vet när du kommer tillbaka till Sverige igen - hur länge stannar ni över julen?
Vackra bilder från Sverige, visst är ljuset annorlunda än här borta.. Det är så speciellt att sitta ute på kvällarna och knappt slippa ha några ljusa tända, eller ta en kvällspromenad i kvällsljuset. Nu fick jag lite hemlängtan igen :-)
Stor kram!

Annika said...

Ja, visst är det så, Desiree...Man ser på sverige med andra ögon när man bott borta ett tag. Vissa saker höjer man till skyarna och andra börjar man fnysa lite åt.
SÅ santdär med ljuset. OCH sen jämför jag ljuset i Sthlm och i Österbotten och då tycker jag Sthlm är så mörkt i jämförelse. OCH jämför man sedan mot nattsvarta DC så är Sthlm så ljust. Det är sant, här är det soluppgång BÅNG BRAK. Därhemma tar den god tid på sig. DET är ljuvligt.
Jag är så glad att du ska få fira jul därhemma, urmysigt!!!! Mörkret på vintern GILLAR jag också!!
Ska bli kul att få se Sverigebilder ett tag på bloggen nu!!
KRAM!!!

Desiree said...

Petra, ljuset är fantatiskt. Du fick nog uppleva det ännu mer då du var i Sverige under juni och juli då det verkligen är som ljusast. Jag kommer faktiskt att vara i Sverige nästan hela tre veckor över julen. Känns så lyxigt och härligt. Jag ser redan fram emot att få komma hem igen.

Annika, det är interssant med alla skillnader man märker. Det är precis som du säger att en del tycker man är alldeles otroligt underbart och annat är mindre bra. Precis som Petra fick du ju uppleva de ljusa sommarnätterna ännu mer än vad jag fick då du dels var på nordligare breddgrader än vad Stockholm befinner sig på samt att du var där mycket tidigare på sommaren än vad jag var. Men jämfört med Alabama så tyckte jag det var otroligt ljust. Första morgonen då jag vaknade här tyckte jag att jag fick vänta otroligt länge på att det skulle ljusna.

Anne said...

Just ljuset har jag saknat i sommar, det har jag tänkt på flera gånger. De där nordiska sommarmorgnarna och kvällarna, det känns nästan lite som jag glömt dem...och det ger mig nästan panik att jag inte kan "känna" dem längre om du förstår vad jag menar. Att glömma på bara två år är ju inte möjligt, men ändå...
Hösten kommer gå fort för dig, mycket besök och sen julen hemma att se framemot.
Jag VILL åka hem i jul, den lusten och önskningen har blivit bara starkare och starkare på sistone.
M har i princip sparat all sin semester och bara tagit ut strödagar, så målsättningen är helt klar att åka hem i december.
Vi kommer dock inte kunna boka biljetter förrän riktigt sent, vi vågar inte riktigt beställa än. Grejen är den att vår green card ansökan som är på gång för behandling inte tillåter man lämnar landet under de 3-4 första månaderna. Det har nåt med handläggningen att göra. Så just nu är vi inte tillåtna lämna landet, 3-4 månader är lite tight. Sånt där vet man ju aldrig. Men förhoppningen är att det ska hinna bli klart så vi kan åka hem.

Marianne said...

Å Desirée, vad roligt att ni ska åka hem över jul också! Ja, då känns det inte så långt och länge när man vet och redan har planerat.

Jag är så glad att du hade en lyckad semester och verkligen kunde koppla av också. Visst är det härligt att ta långpromenader i Stockholm! Jag tror det är en av de bästa promenadstäder som finns i världen. Jag älskar att gå från en ände till en annan. Det finns alltid någonting att titta på och någonstans att slå sig ner för en kopp kaffe eller en bit mat.

Så fina bilder som vanligt, det ska bli roligt att se fler varvade med "vanliga" berättelser.

MY WHITE COTTAGE said...

Vad roligt att läsa att du känner dig nöjd med din Sverige-resa! Låter som du fått ut precis det du ville av den. Fina bilder från ett vackert Stockholm! Ser fram emot att få se fler... :)

Det kändes faktiskt tomt när du var borta, saknade dina kommentarer, känns bra att kontakten mellan dig och mig är som vanligt igen! :)

Stor kram till dig!!!

Desiree said...

Anne, jag tror inte att du glömt det nordiska ljuset. Dinna minnen finns nog där precis under ytan. Jag hoppas att du och M får chansen att åka hem över jul. Om man känner en sådan längtan och stark önskan är det viktigt att att lyssna på sådana känslor. Jag ska hålla tummarna för att er greencard ansökan går enligt planerna och att ni som sagt får komma hem till julen.

Marianne, ja Stockholm är verkligen en alldels underbar promenadstad. Som du säger finns det alltid något att titta på. Många mysiga fik där man kan slå sig ned och ta en kopp kaffe. Det är så rogivande och skönt att just promenera.

My white cottage, ja min semester blev helt underbar. Till och med bättre än vad jag hade hoppats och förväntat mig och jag kände att jag hade rätt höga förvätningar innan jag åkte så jag är mycket mycket nöjd med allt jag hann med och den avkoppling jag fick.

Fundersam Cecilia said...

Låter som att du har haft det riktigt bra på semestern och jag förstår så väl att avsked blir lättare då alla vet att både du och C kommer tillbaka om några månader.Håller verkligen med om att soluppgången här är plötslig,det är ju inte alls som de nordiska breddgraderna....fast snart är det ju knappt att solen hinner upp förrän den går ner igen där hemma.

Anna, Fair and True said...

Ett år verkligen i längsta laget att inte träffa sin familj! Jag träffade inte min på ett helt år (13 månader för att vara exakt) när jag var aupair i USA ett år. Men det var precis efter gymnasiet och då tror jag att jag behövde den där perioden för att "slita mig loss" och bli lite vuxen. Men senare när jag bodde i England och Bryssel åkte jag hem varannan, var tredje månad, delvis för att jag kunde eftersom avståndet är kortare men även för att jag helt enkelt ville det; jag saknade dem för mycket. I och för sig tror jag att det blir lite annorlunda när man bor utomlands med sin respektive, då kanske man inte har samma behov.