Wednesday, August 27, 2008

Soluppgång i Alabama
Jag skrev på bloggen förra veckan om de ljusa nordiska sommarkvällarna och nätterna. Om hur det går mycket fortare vad gäller skiftnigen mellan natt och dag här i Alabama jämfört med Sverige. I Sverige är både gryning och solnedgång en mycket längre fas som går långsammare medans det här på sydligare bredgrader går betydligt snabbare. Dessutom går solen ned tidigare och upp senare vilket märks då man befinner sig närmare ekvatorn här.

Förra veckan medans jag ännu hade jetlag passade jag på att ta med mig kameran på några tidiga morgonpromenader för att dokumentera skiftningen i ljus i gryningen. Här har jag tagit ett flertal bilder mellan klockan 05:45 och 06:30. Då jag började fota var det fortfarande mörkt i princip. Det första blå gryningsljuset började skymta på himlen i övergången mellan natt och dag. Alla gatlyktorna var ännu tända. Sedan går det rätt snabbt. Redan vid 06 eller 06:10 så har solen i princip kommit upp och det råder dagsljus.

Det var iallfall en trevlig morgonpromenad som jag fick. Vi bor ju i närheten av en golfbana så jag passade på att promenera här medans golfarna ännu inte hade vaknat. Annars så är egentligen inte promenader vid golfbanan tillåtna och det sker liksom på egen risk om man väljer att gå här. Men vid denna tidpunkt kunde jag njuta av den vackra miljön utan att vara ett dugg orolig för evetuella golfbollar. Nu fanns det inga golfare på plats bara någon som istället ägnade sig åt att fiska i en av de konstgjorda små sjöarna som finns utmed golfbanan.

Detta första kort är taget strax innan kl 06. Det är ännu ganska mörkt ute och himlen har precis börjat ljusna så smått.
Det här kortet är taget strax efter 06 vid 06:10. Som ni ser har det gått ganska snabbt och är redan näst intill ljust ute vid det här laget. En annan skillnad som märks är hur kuperat landskapet är i vårat område. Det märks att Birmingham ligger vid Appalacherna liksom. Det blir både många uppförsbackar och nedförsbackar då man går på promenad här.Detta sista kort är taget vid 06:30. Som ni ser är det då helt ljust ute och himmlen är helt blå även om vissa av gatlyktorna fortfarande är tända så behövs de inte alls.


7 comments:

Petra H said...

Vilka härliga soluppgångsfoton! Oj, vad du var uppe tidigt trots jetlag... Känns det helt säkert att promenera i ert område så tidigt på morgonen? Jag var också uppe relativt tidigt den första veckan jag var tillbaka i PR men det var mer runt 07 - och då är det fullt med folk som också är ute och promenerar, joggar etc.
Nu är jag tillbaka i mina vanliga sovvanor och har svårt för att stiga upp innan kl 09, jag skäms!!

Anna, Fair and True said...

Vackert! Och vad skönt det låter med en så tidig morgonpromenad!

Desiree said...

Petra, ja det var ganska tidigt men jag var ändå inte själv. Mötte folk som var ute och rastade sina hundar eller som var ute och joggade redan innan soluppgången. Jag trodde att jag skulle få vara helt själv men det rådde ändå viss aktivitet. Jag antar att andra också försöker att passa på att njuta av de svalare timmarna innan det blir för varmt.

Anna, tack så mycket. Jag blev faktiskt riktigt nöjd med bilderna. Kul att ha. Jag brukar dock inte vara så här morgonpigg i vanliga fall.

Marianne said...

Där ser man, det finns fördelar med allt, även jetlag! Annars är i alla fall aldrig jag uppe så tidigt så att jag har möjlighet att fånga soluppgången. Kanske inte du heller?

Jättevackra foton!

Och bra att du inte promenerar på golfbanan när de spelar, det är ju livsfarligt. En golfboll i skallen kan gå riktigt illa.

Hoppas torsdagen blir toppen!

Desiree said...

Marianne, tack så mycket. Ja man får se upp med promenader på golfbanan då det är golfare där. För det mesta försöker jag mig inte ens på det för det funkar liksom inte.

Marie said...

oj, det var en tidig promenad! så tidigt har jag aldrig lyckats pallra mig ut! =)

fina bilder!

Saltistjejen said...

Som vanligt jättefina foton du har Desiree! Och ja visst är det otroligt mycket snabbare solupp- och nedgångar här jmfrt med Sverige. Nu när jag ofta är uppe tidigt för tt mata Ella så ser jag vilken skillnad bara en halvtimme kan göra. Först nattsvart och 30 min senare nästan dagsljus!
Kram!