Tuesday, September 2, 2008

Fler tropiska oväder väntar södern

Det verkar som om man kan pusta ut nu när det gäller orkanen Gustav. Som tur var så blev inte Gustav så stark som man befarade och orsakade inte så stor skada som man först var orolig för. Man fruktade ju en ny Katrina men det är väldigt skönt att det inte blev så. Med Katrina färskt i minnet tog verkligen New Orleansborna åt sig varningarna och evakuerade från sina hem och sin stad denna gång. Det blev tydligen den största evakueringen genom tiderna med 1.5 till 2 millioner människor som fick lämna allt de hade och leva i total ovisshet om vad de skulle återvända till om några dagar. Nu rapporteras det på väderkanalen att folk troligtvis inom kort kommer att få börja återvända till sina hem i New Orleans. Det skedde en del skador i de gammla Franska kvarteren bland annat men inte så stora som man först befarat. De nya och förstärkta vallarna som gjordes efter Katrina verkar ha fungerat väl och gav ett större och bättre skydd denna gång jämfört med för tre år sedan då Katrina slog till. Det var nära ögat men New Orleans klarade sig denna gång hyfsat bra och det är toppen.

Gustav kommer nu att visa upp sig främst som regn och driver tydligen vidare mot nordöstra Texas. Sedan får man också räkna med en del tornados eller tromber som kan uppstå efter Gustav. Man får hoppas på att det inte blir allt för många och att de inte orsakar någon större skada om och där de evetuellt uppstår. De största regnmängderna förväntas falla över norra Lousiana, nordöstra Oklahoma, Arkansas och Missouri från idag och fram till fredag.

De tropiska stormarna verkar just nu ovanligt aktiva. Nästa oväder, Hanna verkar redan lura runt knuten. Än så länge verkar Hanna inte ha uppnåt någon orkanstyrka och man får hoppas att så förblir. Det är framförallt öarna i karibien och längst med Georgias, South och North-Carolinas kuster som Hanna kan komma att slå till och få effekter. Sedan finns även en Ike, som räknas som den nionde tropiska stormen som ligger på lur efter Hanna. Ingen rast och ro alltså när det gäller tropiska oväder som slår till. Man får som sagt bara hålla tummarna och hoppas på det bästa. Skönt är det iallfall att Gustav inte blev till en ny Katrina för folket nere längst med kusten och här i södern.

10 comments:

Fundersam Cecilia said...

Ja det var verkligen tur att Gustav inte blev så illa som man befarat.Nu väntar vi med fasa på vart Hanna skall ta vägen,hon verkar vara lite fram och tillbaka men snart är hon på väg upp utanför Floridas kust och ja,det ser vi inte fram emot.Sen verkar det som att de andra två Ike och Josephine tar samma riktning.Usch!Har ni haft en bra helg på er lilla tripp?

Saltistjejen said...

Ja fy vad det är obehagligt med alla dessa enorma naturkrafter. Man kan fascineras av dem, men eftersom man vet vilka skador det kan göra både på materiella saker men framförallt på människor (dödsfall, svåra skador, hemlöshet etc) så är det verkligen hemskt. Det är iallafall tur att Gustav inte blev lika hemsk som Kattrina och att man faktikt ärt sig något efter den katastrofen.
Hur är det hos er?? Tornadovarnignar väl?? Sover ni i källaren nu???
Kram!

Annika said...

Tack och lov att Gustav ändå blev så pass "lindrig" som den blev. Men og är det grumt med orkanerna som nu ligger på kö.
Tornados är vidriga...Ni har ju er larmradio. En sådan ska jag också skaffa, lika bra!!

Petra H said...

Jag sitter själv och följer väderleksprognoserna för Ike... Pratade med en svensk kompis som jobbade med orkaner på FN i flera år, han sa att Ike ser farlig ut oss för oss i PR - inte roligt. Vi håller tummarna för oss alla..

Desiree said...

Cecilia, ja vi får hoppas på det bästa och att ni nere i Florida inte råkar allt för illa ut vad gäller Hanna, Ike och Josephine. Vi hade det supernice på våran trip. Tänkte berätta mer om den imorgon.

Saltis, man känner sig väldigt liten just när det gäller naturkrafterna. Hittills har vi faktiskt klarat oss från tornadovarningar. Jag hoppas att vi slipper sova nåt i källaren för man sover aldrig spceillt bra där då man ligger och oroas.

Annika, det känns verkligen skönt att Gustav blev mycket lindrigare än vad man först trodde. Det känns jättebra att ha en larmradio just for tornados när man bor i dessa trakter.

Petra, usch ja. Jag förstår verkligen att du följer weatherchannel ofta nu. Ni ute i karibien verkar ju vara mitt i alltihopa då det gäller många av dessa tropiska oväder. Jag tänker på dig och hoppas att det ska gå bra med allt. Förhoppningsvis blir övriga stormar också mildare och inte orsakar allt för mycket skada eller kräver liv.

Lullun said...

Usch ja, vilket område ni (inklusive några andra bloggare med familjer då) bor i. âven här är Gustav ett stort samtalsämne. T.o.m dagispersonalen pratade om det och det var nog första gången någonsin som de pratat om något annat än Aajurelaterat alternativt vädret precis utanför dörren. Jag hoppas verkligen kommande "killar & tjejer" förblir små stormar utan större risker och att ingen styr kosan direkt mot er. Kram!

Marianne said...

Usch ja, fy sjutton. Man undrar ju också varför de som kan tillverka så många vapen och jag vet inte allt vad, inte kan komma på någonting för att motverka eller minska farligheten i de här ovädren!

Läste att ännu fler har fått sätta livet till i Haiti, den här gången av Hanna. De drabbas verkligen illa.

Och nu tydligen en Josephine också!

Skönt att höra att ni har klarat er bra hittills, läskigt att höra att Petra, Cecilia och Victoria och andra befinner sig inom orkanområdena. Det är väl det enda negativa med bloggarna, man sitter och oroar sig för er andra runt om i världen när det händer saker.

Jag är som sagt väldigt glad för att du har den där väderradion så att ni blir varnade i tid och kan ta er ner i källaren om det händer någonting!

Millan said...

Men gud sa lustigt... jag har lamnat flera meddelanden har de senaste dagarna men nu finns inget av dem kvar. SKumt!!
Laskigt hur som helst med ovader pa gang. Sa skont att just Gustav inte blev sa stor som man trodde men jobbigt anda med all vantan o undran om vad som kommer har nast..

Desiree said...

Lullun, oj så det är så pass att man till och med talar om Gustav ända borta på Grönland.


Marianne, själv ska jag inte klaga för vi har hittills klarat oss väldigt bra. Vi märkte av och fick en hel del regn efter Fay men annars har det varit som vanligt här. Jag hoppas bara att det inte blir allt för mycket tornados som kommer att genereras och dra fram över vårt område.

Millan, vad konstigt att dina meddelanden försvunnit. Ja man får hoppas på det bästa när det gäller alla dessa stormar.

annebelle said...

Man slås av hur snällt och beskedligt klimatet är här hos oss. Hoppas verkligen att inte stormarna blir så skadliga som de befarar.