Thursday, September 4, 2008

Fredagstema - Ett SommarminneNu drar äntligen bloggarnas fredagstema igång igen. Denna månad är det Petra i Puerto Rico som har valt ämnen för September månad. Först ut är ”Ett sommarminne”. Jag får säga att jag har många härliga sommarminnen att välja bland så det var faktiskt ganska klurigt att välja ut ett att skriva om. Jag väljer dock ett sommarminne från min Sverigesemester. Något som jag tyckte var riktigt underbart att få njuta av var den vackra svenska naturen. Jag gillar nog Sverige allra bäst just på sommaren. Tycker att det är så vackert!

Jag njöt ett flertal gånger av tidiga morgonprommenader. Sköna, härliga promenader föbi golfbanan som ligger i närheten där mina föräldrar bor och där jag vuxit upp. Känslan jag fick av dessa var verkligen rogivande för själen. Jag njöt av friheten och att det i Sverige är så enkelt att snabbt komma ut i skog och mark. Att man har både frihet och möjlighet att gå i princip överallt. Att man kan ta sig till fots på ett helt annat sätt än vad man kan göra här. Denna frihet är något jag saknar här i södern där det är bilen som gäller i princip alltid. I Sverige älskar jag att det finns gångvägar och trottarer som man kan använda överallt. Detta var något jag tagit för giviet innan jag flyttade hit. Visst kan man ge sig ut på en promenad i vårt område men man kommer inte ut i skog och mark. Det saknas också trottoarer och gångvägar och man får hela tiden se upp för trafik och vara beredd på att hoppa upp på någons tomt då det kommer bilar.

Skogsstigar, att kunna sitta ned vid en brygga och blicka ut över det blå vattnet från Mälaren...så underbart! Jag brukade också passera ett vackert kolonilottsområde. Just kolonilotter måste vara riktigt svenskt. Det tror jag inte finns här i USA. Här i södern finns det defninitivt inte. I detta mysiga kolonilottsområde fanns en vacker örtagård dit man kunde ta en paus, beundra de vackra blommorna och ta några djupa härliga andetag. Lite balsam för själen.

Jag njöt av morgonsolen, och försökte att ta in både ljud och dofter av frisk skog, av fuktiga grusvägar då jag gick på promenader under min semester. Närheten till vatten här är också något jag saknar. Då jag gick på promenader i Sverige var det så lätt att kunna ta sig ut till vatten. Att sätta sig ned på en brygga och blicka ut över det blå blå vattent och höra hur vågorna sakta kluckar in mot strandkanten. Detta är ett av mina sommarminnen som jag bevarar ömt i min själ.


Tidiga morgonar bjöd på stillhet, fågelkvitter och doften av fuktiga grusvägar genom olika skogspartier. Så vackert och så rogivande för själen.

Närheten och enkelheten att kunna ta sig till vatten är något jag märker att jag saknar otroligt mycket här i Birmingham, Alabama. Här finns nämligen inget vatten på nära håll alls. Ingen större flod, inte någon större sjö och havet och kusten ligger minst 4 timmars bilfärd bort så det är inget man har möjlighet att åka till varje helg utan några gånger per år ändast.
Jag brukade passera ett mysigt kolonilottsområde. Passade på att ta med mig kameran en av gångerna på mina morgonpromenader. Detta tycker jag ser så härlig svenskt ut och så sommrigt. En vit grind som leder upp till dörren på en av de små söta stugorna. En sitplats och oas under ett äppelträd där man skulle kunna njuta av sin frukost eller en härlig fikastund.
Denna skylt var uppsatt vid ingången till Örtagården. Jag tycker budskapet verkligen stämmer.


Äpplen, äppelträd, rönnbär, vinbär och vackra blommor. Så mycket av njuta av under en morgonpromenad.
Fastnade för den gammla knotiga eken. Den tycker jag var otorligt vacker. Denna utsikt över det blå vattnet med sina öar. Så svenskt så underbart! När jag satt på klippkanten och blickade ut över detta vatten kände jag en sådan där riktig sponan djup lyckokänsla. Jag kände att "Livet är vackert".

Vill avsluta med att önska er alla en riktigt skön helg.23 comments:

Petra H said...

Åh, vilka vackra bilder och så fint skrivet Desiree!! Första fotot är min favorit! Grythyttan-stolarna som syns på fotot från kolonilotten är så fina, och väldigt bekväma att sitta i - synd att de är så dyra att köpa nuförtiden.
Det är verkligen något speciellt med den svenska naturen, och som du skrev att den är så tillgänglig för alla - tack vare allemansrätten och att Sverige inte är så tättbebott. Jag förklarade Allemansrätten för mina belgiska vänner i somras, (de som har nu flyttat till Sthlm) de var väldigt imponerade!
Trevlig helg!
Kram.

Millan said...

Verkligen jatte fina foton och sa fint skrivet. Jag haller aven med dig och saknar Allemansratten i England. Eller att bara leva runt knuten fran en skog dar man kan ga langa harliga prommenader. Fast kanske beror det pa var man bor i England...

Det ar verkligen nagot speciellt med svenska somrar ocksa. Visst ar det harligt att aka pa solsemestrar och sa vidare men det luktar pa nagot speciellt satt i Sverige, aven efter ett sommarregn, som jag aldrig upplever nagon annan stans. Trevlig helg. Kram!

annebelle said...

Härliga bilder. Eken är underbar. Jag gillar också koloniområden, Årsta är en av mina favoriter. Nu var det länge sedan jag var där, hoppas de inte byggt igen det.

Marie said...

vilka vackra foton, och så vackert skrivet också! min favorit är också första fotot, typiskt svenskt! =) grythyttan-möblerna är ju så snygga och så sköna, mina föräldrar har dom och e står på min önskelista när jag skaffar hus! =)

Fundersam Cecilia said...

Jaha nu fick jag en sting av hemlängtan när jag såg dina vackra bilder och som du beskriver det.Underbart.Jag längtar efter att se hur man ser den svenska sommaren ( och allt annat förresten) då man kommer hem igen och hälsar på.Måste väl se det med andra ögon kan jag tänka mig.
Ha en trevlig helg!

Annika said...

Vad fint, Desiree!! SÅ vackra bilder och så fint skrivet!!
Vet du, det finns koloniområden här!! DOCK ej kolonistugor, men lotter finns det. Vi har två områden här i Reston med odlingslotter.

Visst är det ngt speciellt med den svenska naturen. ATT det är, och lättheten att ta sig ut i den---ÄLSKAR!!


Den där tavlan var för söt, och så SANN. DET kan man ju skriva under på. Nog är det doftminnen som styr alltid!!

Ha en jättefin helg... Hoppas ni inte ska bli dränkta av Hanna. Det lär vi ska bli...
KRAMAR!!!

MY WHITE COTTAGE said...

Underbara bilder! Jag förstår att man värdesätter saker i Sverige som när man bor här bara tar för givet... På så vis är det nog väldigt nyttigt att bo i andra länder tror jag.

Så kul att du även fick till en bloggträff när du var hemma i Sverige. Visst är det fantastiskt vad bloggandet kan ge! Jag har också fått flera nya goda vänner tack vare bloggen och det är så häftigt!

Hoppas ni får en skön helg!
Varma kramar Jenny

Saltistjejen said...

Oj nu längtar jag till Sverige!!!!!! Vilka bilder! Så fulla med sommarSveriges bästa sida! Mmmmmm!!!!
Jag saknar också den svenska naturen, allemnansrätten och att bara kunna ströva fritt. Dessutom är det nära till naturen nästan var du än bor i Sverige. DET är skönt. Och det saknar jag här i NYC.
Hoppas du också får en riktigt skön helg!

Desiree said...

Petra, ja jag uppskattar verkligen allemansrätter på ett helt annat sätt sedan jag flyttat utomlands. Dessa sommarminnen är något jag förvarar ömt i min minnesbank.

Millan, det är kul att komma tillbaka till Sverige och lägga märke till och uppskatta småsaker som man tidigare tog för givet. Att så lätt kunna ta en promenad och komma ut i naturen. De där dofterna som man faktiskt inte finner någon annanstans.

Annebelle, ja visst är eken med sin knotiga stamm och grenar underbar på sitt sätt.

Marie, visste inte att möblerna hette Grythyttan möbler men jag fastande på en gång för dem för de såg både fina och riktigt bekväma ut. Första fotot är taget då jag går längst med golfbanan och morgonsolen lyste så vackert och intesivt. Underbart!

Cecilia, ja det blir annorlunda och speciellt på många sätt då man kommer till Sverige på semester som utlandssvensk. Man försöker verkligen suga i sig allt det där som är som mest underbart och svenskt. Man får upp ögonen för saker som man aldrig lagt märke till innan.

Annika, vad kul att det faktiskt finns kolonilotter här i USA och att du har sett det! Men man får nog komma längre norrut mer till dina trakter för att få se det. Det verkar som om Hanna inte kommer att drabba oss allt för mycket enligt väderprogonsen. Skönt.

My white cottage, ja man får upp ögonen för saker man tidigare tagit för givet då man bodde i Sverige. Att bo utomlands en tid är en nyttig och god upplevelse som verkligen ger en många nya perspektiv. Det var jättekul att få träffa Annika och få till en bloggträff. Tycker det är så kul och positivt att man verkligen fått riktiga vänner genom bloggen.Ha en skön helg du också.

Saltis, ni skulle väl hem över julen också? Det är ju ett annat sverige då under vintern men jag hoppas på att man kommer att kunna få några mysiga vackra vinterdagar då. Svensk natur är fantastisk och allemansrätten verkligen något som är mycket positivt och mycket unikt. Ha en riktigt skön helg.

Ninnie said...

Å, så härliga sommarbilder! När jag läser det du skrivit så tänker jag att jag borde uppskatta det jag har omkring mej lite mer. Men så är det ju, man blir "hemmablind" och vill se nya vyer.
Att ha nära till vatten, hav, sjö eller vattendrag, är härligt! Jag har alltid en stor längtan till havet, men här hemma kan jag njuta av en vacker å som rinner genom byn där jag bor, och flera sjöar, både små och stora finns i närheten. Fast havet är det ju ändå något speciellt med...
Ha en skön helg! /Ninnie

Marianne said...

Visst är det i Sverige sommaren är som mest underbar med naturen och vattnen och dofterna och ljuset! Det känns så rent och fräscht på något sätt som man inte kan hitta någon annanstans. Underbara bilder! Nu har jag bestämt mig för att det måste bli hem till Sverige nästa sommar, i alla fall ett par veckor.

Du har nog rätt om kolonilotter, det är nog någonting typiskt nordiskt. Har inte hört talas om det mer än i Sverige och Danmark.

Hoppas du också får en toppenhelg!

Nilla said...

Vilket jättefint inlägg du har gjort!

Desiree said...

Ninnie, tack så mycket. Jo det är ju som du säger att man lätt blir hemmablind. Det är lustigt att man måste bli av med saker många gånger för att just sakna och uppskatta dem till fullo. Man har lätt att ta det man har framför näsan förgivet. Det finns säkerligen massor av saker här jag borde uppskatta mer än vad jag gör.

Marianne, kul att du bestämt dig för att åka hem till nästa sommar. Sverige är ju så fantastiskt vackert just om sommaren. Jag tror att det är viktigt att få komma hem en stund med jämna mellanrum också. Som utlandssvensk får man ju också en helt ny och extra dimension på sin tillvaro hemma i Svedala.

Nilla, tack så mycket. Det här inlägget är verkligen skrivet från mitt hjärta.

londongirl said...

Underbara bilder som vanligt här och fin text! Det verkar som du har njutit av din sommar i Sverige. :-)

Fritt ur hjärtat said...

Man känner nästan dofterna från de underbara småvägarna du haft för morgonpromenaderna! Vilket fantastiskt område. Helt underbara bilder. Härligt att läas din känsla för Sverige och somrarna:-) Koloniträdgårdarna tillför verkligen något i sammhällsbilden!!

Desiree said...

Londongirl, jo jag såg verkligen till att passa på att njuta av min Sverigesemester även om den inte var så lång (2 veckor). Eller så kanske jag njöt ännu mer för att jag visste att det var en kort tid jag hade på mig.

Fritt ur hjärtat, detta är ett härligt sommarminne och ett härligt svenskt minne att bära med sig. Kolonilottsområden är underbara på så många sätt.

Victoria said...

Underbara bilder som vanligt! Du lyckas fånga den där Sverige-känslan SÅ perfekt! Många kramar/Vic

Lullun said...

Verkligen fina foton och fina ord till det allra bästa med Sverige. Visst har vi blivit "bortskämda" med den otroliga lyxen att ha naturen runt hörnet och att lätt kunna komma ut "på tur" i Sverige. Man kunde ju hoppas att detta med trottoarer och annat kan vara något som fler och fler snappar upp och tar med i den amerikanska stadsplanläggningen. Kolonilotter är ju också väldigt svenskt, men de finns också Danmark. Så långt har det i alla fall spridigt sig... ;-)

mia said...

Vackra bilder. Även vi som är i Sverige kan behöva se sånt då och då, speciellt nu när näsan är röd och regnet forsar ner.

Kram Mia

Desiree said...

Victoria, tack så mycket.

Lullun, ja man skulle kunna hoppas på att troatter och promenerande skulle få större genomslagskraft här nere i södern. Kolonilotter tror jag också man borde kunna hitta i övriga norden och vissa andra delar av europa kanske. Annika i Virginia berättade även att man kan se och hitta dem på vissa delar av östkustens USA.

Mia, ja sommarminnena behöver man vårda även i Sverige när hösten ligger framför en med regn och rusk. Sköt om dig.

Emmama. said...

Wow, vad vackert och vilka bilder! Nu fick jag akut hemlangtan! :) Hoppas du har en skon sondag! :)

Desiree said...

Emmama, tackar. Man blir nog mycket mer nostalgisk over saker och ting som utlandssvensk. Hoppas du ocksa fick en skon sondag och att du far en bra vecka framover.

Anna, Fair and True said...

När vi reste runt i USA nu i sommar tänkte jag en hel del hur lyckligt lottade vi är i Sverige eftersom vi har Allemansrätten. Man kan gå nästan var man vill, bada var man vill, campa osv.

Jag gillar också kolonilotter! Mitt favoritområde är Årstakolonierna vid Gullmarsplan mitt emot Tantokolonierna. När jag bodde i Årsta vandrade jag runt där en hel del och drömde att jag hade en av de små husen! Där, liksom i Tanto, ser de ju ut som miniaturträhus.

Jag skulle också sakna vatten! Visst, det skulle funka några år, men sedan skulle jag vilja flytta närmare havet eller i alla fall en sjö.