Friday, September 12, 2008

Fredagstema - FlaggorDenna veckas fredagstema heter kort och gott för flaggor. Den svenska flaggan ligger självklart på en första plats i mitt hjärta. Som utlandssvensk blir man ju lätt ganska patriotisk och det som är svenskt och svenska seder och traditioner blir ju så mycket viktigare. Innan vi flyttade hit till Alabma köpte jag därför en liten flagga som man kan hänga utomhus. Den har vi uppsatt ganska ofta ute på på väggen som vetter mot våran altan. Sedan har jag också en liten svensk flagga i trä som jag har haft stående på min skrivplats på jobbet ganska länge. Men jag tog med den hem då vi skulle ha midsommarkalas här och den fick därmed stå och pryda bordet vilket den passade perfekt för. Nu har jag den kvar hemma och tycker just att den passar extra bra att stå på bordet då man ska fira något svenskt. Svenska flaggan är vacker och är något vi svenskar bör vara stolta över. Det är tyvärr trist att mycket sådant fortfarande förknippas med extrema grupper i Sverige. Jag hoppas att det kommer att ske en förbättring.
Den amerikanska flaggan gillar jag faktiskt också. Jag gillar mönstret och färgerna måste jag säga. Utseendemässigt tycker jag alltså att just den ameriknanska flaggan är riktigt snygg. Jag har väldans många bilder och fotografier som jag tagit just på amerikanska flaggan sedan jag flyttade hit. Känns som om flaggan är väldigt viktigt element här på ett helt annat sätt. Man ser ofta hur man sätter ut amerikanska flaggan att pryda längst med vägarna då det rör sig om någon helgdag här som Memorial Day eller Veternas day osv. Det största av alla helger där flaggan står i centrum är ju självklart 4th of July och independece day. Då finns flaggor och flaggmotiv precis över allt. Man ska ju även denna dag helst klä sig i amerikanska flaggans färger eller ha något plagg på sig med motivet.

Vi har en liten svensk flagga som klistermärke på våran bil för att skylta lite att vi är svenskar och eventuellt andra svenskar skulle kunna känna igen oss och komma fram om de önskar. En av killarna i svenskgänget träffade vi just genom att C på gymet hade på sig en Sverige t-shirt.

Jag önskar er allihop en riktigt trevlig helg!

Den här byggnaden körde vi förbi någongång och den tyckte jag var lite kul att fota.
Min lilla svenska träflagga fick pryda bordet under midsommarkalaset. Jag har även servetter med just svenska flaggan. Man blir som sagt en mycket större patriot som utlandssvensk.Den här flaggan köpte jag i Sverige precis innan vi skulle flytta hit och den brukar vi som sagt hänga ut utomhus mot väggen som vetter mot våran altan på baksidan. Det är trevligt att ha den hängande där.


Fourth of July är ju den riktigt stora flaggdagen här i USA då i princip allt går i fanans färger och mönster.


12 comments:

Fundersam Cecilia said...

Åh vad lustigt.Förut gick jag och tänkte på att jag var sugen på ägg och kaviar smörgås...och så kommer jag in här och då blev jag inte mindre sugen.
Vår familj är verkligen usla på det här med svenska seder och traditioner,vare sig vi är i sverige eller i usa.Vilket kan kännas ganska tråkigt,önskar att jag kunde ta vara på de mer.Ja visst är det synd att svenska flaggan knappt går att vara stolt över pga att man i såfall kan bli förknippad med något.Man hajar ju till då man ser en svensk flagga på en bil t ex och undrar om de är svenskar.Är dock inte ofta det händer tyvärr.

Ha en trevlig helg!

Fritt ur hjärtat said...

Jag har också tänkt på patrioismen som ju blir "lättare" att verkställa med flaggor, men att du var så försigkommen att du köpte en när ni flyttade. Insåg du att du skulle sakna den?? Det är verkligen trist att extrema grupper lyckats lägga beslag på den, men jag kan berätta att det håller på att ta sig!! Sedan 6 juni blev röd dag har man mer jippo och flaggor säljs i massor, små barn och alla andra med för den del har gärna flaggor och viftar, det siter på bilar och bussar, så den är på väg tillbaks till folket den svenska flaggan!!
Ditt inlägg var härligt färgsprakande!!!

Marianne said...

Visst är det trist när extrema grupper stjäl flaggan som de har gjort med den svenska! Hoppas att Simone har rätt och att svenska folket är på väg att återerövra flaggan så att vi också kan vifta med den utan att känna oss som misstänkta skinnskallar. DET vore riktigt bra. De enda flaggor man ser i Sverige är ju annars bara den svenska i folk trädgårdar och regnbågsflaggan som folk hänger ut från sina fönster för att skylta med det.

Vi måste nog också skaffa oss den svenska flaggan i någon form, det har vi inte. Ska nog gå till hemslöjden och se om de har en sådan där bordsflagga i trä nästa gång jag här hemma.

Ha en skön helg!

Annika said...

Vilka bilder...Så gott det där såg ut då!! jaha, nu blev jag sugen på kaviar och ägg---TACK Desiree ;-)
Visst är den amerikanska flaggan vacker, DET tycker jag också!
Och det är det nog många som tycker lite överallt, skulle jag tro. Tänk så avdesignad den är hos så många.
Urtrist med den svenska flaggan som sverigerassar mfl tagit till sin. DET är verkligen trist. Jag hoppas som Simone säger att det ska bli en ändring där. OCH att det håller på att SKE en ändring där.
Jo, jag borde nog skaffa ett litet märke för bilen, det är ju rätt kul. Det är det fakiskt.
Ha en jättefin helg!
KRAM!!

Petra H said...

Precis som jag skrev på någon blogg (var det Cecilias?) så är den amerikanska flaggan väldigt snygg och passar bra i inredning - det gör inte den svenska på samma sätt (dvs att ha tex kuddar med svenska flaggan på). Blått, rött och vitt är ju fräscha, snygga färger - det är väl därför det är så många flaggor som har just de färgerna!
Jag tycker att det är trevligt att ni har en svensk flagga som ni hänger ut - det skulle jag också kunna tänka mig om vi hade hus utomlands (eller kanske en spansk flagga vid sommarstugan som jag skrev på min blogg!).
Trevlig helg och nu ska jag baka - inspirerad av dina två senaste inlägg, har dock inte bestämt vilket recept ur Rosendahls trädgårdscafé än..
Kram!!

Saltistjejen said...

Ja här är det amerikanska flaggor nästan överallt. Väldigt annorlunda mot Sverige. Jag gillar också amerikanska flaggan. Färg och mönster. MEn vet inte ifall det också handlar om att det är den flagga (förutom den svenska) som man är nästan mest "hemtam" med redan innan vi flyttade hit. Den syns ju som sagt på så många saker även utanför USA.

Fint med er lilla träflagga. Kul att kunna ha lite svensk flagga till de svenska högtiderna. Din bild med svenska flaggan och nubben känns såååå svensk!
Midsommarfesten eller??

Ha en rikgit bra helg!
Kram

Desiree said...

Cecilia, hi hi jag tror att samma sak skedde med Millan i England nagon gang da jag visat en likande bild. Du far kopa lite kaviar pa IKEA om du inte har nagon hemma och koka nagra egg. Ja det ar synd att mycket av den svenska nationalismen blivit forknippad med fel grupper.

Fritt ur hjartat, jo jag kande nog pa mig att jag skulle sakna det svenska och svenska flaggan da jag flyttande utomlands. Jag ar valdigt glad over att jag kopte en flagga att ha med mig. Positivt att hora att firandet och stoltheten over den svenska flaggan ar pa vag tillbaka.

Marianne, ja en liten svensk flagga ar riktigt trevligt att ha nar man bor utomlands. Du borde nog kunna hitta en antigen pa nagon hemslojdsbutik eller i nagon turistbutik i Sverige.

Annika, roligt att du ocksa blev valdigt sugen pa just agg och kaviar. En liten flagga pa bilen som dekal ar ratt nice. Det var ju faktiskt Petra som berattade att hon traffat nagon ny svensk pa just det sattet.

Petra, monster och farger pa den amerikanska flaggan funkar valdigt snyggt inredningsmassigt. Lexington anvander sig ju av detta mycket och det ar ju ett svenskt foretag. Jag trodde att det var amerikanskt forst men oj sa snopen jag blev da jag insag att det var svenskt. Later valdigt trevligt med lite helgbak. Du far ta och beratta och visa upp vad det blev i nasta vecka. Kanske nasta onsdagsrecept rent av? Ha en skon helg.

Saltis, ja bilden med nubben och lilla svenska flaggan ar fran varat midsommarfirande som vi hade med svenskganget har i Alabama. Den passar som sagt utmarkt att ta fram till olika svenska hogtider. Ha en trevlig helg.

Jemayá said...

Är verkligen imponerad över dina foton!!! Hur bär du dig åt för att få dem sådär snyggt många i en ruta?!

Anna, Fair and True said...

Jag gillar verkligen den där bilden på snapsflaskan! Den är så frostig och härlig! Har sagt det förut men ville säga det igen! :)

Jag borde ha tagit en bild på Jasper Johns verk, han som har målat en massa fina tavlor med amerikanska flaggan. Han var representerad på MoMA men jag tog aldrig någon bild. Men jag gillar verkligen dem!

Desiree said...

Jemya, jag använder mig av Picasa som är ett gratis program som du kan ta och ladda ned. Det funkar som ett fotoalbum som du antigen kan ha offentligt på nätet eller som du kan ha lösenord till så att bara vissa kan kolla in dina foton. Där finns en funktion för att göra olika kollage som blir himla bra. Det är väldigt lätt faktiskt. Ta och ladda ned programet och testa det.

Anna, tack så mycket. Jag gillar också den frostiga snapsflaskan och den lilla flaggan i bakgrunden. Känns svenskt och fint. MoMa är ett helt underbart museum. Ibland får man tyvärr inte med alla bilder man vill. Ska ta och kika in hos dig för att kolla ditt fredagstema. Ha en bra helg.

Lullun said...

Ja visst blir man mer patriotisk. på ett positivt sätt. Fast du tycks ändå ligga hästlängder före mig. *hihi* Inte blir det många flaggor här inte. Jo, den på dörren till Aajus födelsedag och ibland en av varje också på tårtan. Men inte i år (på tisdag). Blir nämligen inte något stort kalas i år. Men visst är det ändå härligt att faktiskt den svenska flaggan är på väg att vinnas tillbaka. Det var ju hemskt som det var under 80- och 90-talet då man faktiskt kände sig illa till mods när man såg sin egna flagga. Tycker ju egentligen att svenska flaggan är väldigt vacker, i en flaggstång vid ett hus i den gröna svenska sommaren! :-) Trevlig helg!

Toini said...

Vad fin den svenska flaggan var, det är så sant att men tycker mer om den när man bor utomlands. Jag köpte en flagga i sommras när vi var hem till Sverige, så kankse kan jag hänga upp den här någonstans nu när vi köpt ett hus.