Saturday, September 13, 2008

Orkanen Ike slår till

Det har varit många orkaner här nere i södern på sistone. Det började ju med Fay som framför allt drabbade Florida och sedan kom Gustav och Hanna som förde med sig mycket regn men som tur var inte orsakade allt för stora skador. Nu är dock Ike här och denna orkan verkar föra med sig stora skador framförallt för dem som bor i Galvestone, Texas. Miljontals människor är där nu utan ström och strömmen förväntas inte återkomma på minst två veckor! Många platser eldhärjas men vattnet är det allra värsta. Det väller in och förstör hem och hus en masse. Utegångsförbud råder nu i stora delar av Texas medans översvämningarna fortsatt blir värre och värre. Ike är dessutom ingen liten orkan utan den farligaste delen av Ike är lika bred som hela Texas kustremsa (44 mil).

Även här i Birmingham, Alabma märker vi av Ike indirekt. Eftersom många av oljefälten ligger i just Texas och längst med andra delar av Mexikanskagolfen så har dessa stängt ner inför Ike. Det är alltså fara och färde med bensinproduktionen och utan bil och bensin klarar man sig inte alls här i södern. Det går liksom inte att ta sig någonstanns utan bil. Igår var det redan låååånga ringlande köer vid varje bensinmack här i Birmingham. Alla skulle fylla sin tank i bilen och gärna bunkra upp med bensin i dunkar. Flera mackar hade redan slut på bensin och priset gick upp rejält bara under dagen. Vi lyckades tanka tanken full i bilen iallfall och det kommer defnitivit inte att bli några längre utflykter med bilen denna helg.

Men värst är det naturligtvis för de drabbade som misst sina hem, fått dem förstörda eller lever i total ovisshet om deras hem och nära och kära klarat sig. Drygt 3.5 millioner människor bor i direkt kolliskonskurs med Ike. Jag tänker på alla dessa stackare nu.

6 comments:

Lullun said...

Usch ja, vad vädrets makter kan ställa till med. Stackars de människor det nu går ut över så direkt. Sedan kan man ju tycka att inte dessa saker får amerikanarna att mer tänka över alternativ till detta absoluta bil- och oljaberoende, när nu så många utanför det rent drabbade området också drabbas.

Emmama. said...

Skrämmande vad naturen kan förstöra, orsakerna kan man bara spekulera om.. Tänker också på alla drabbade! Hoppas ni har en lugn och skön lördag!

Marianne said...

Ja, stackars människor som drabbas så. Och nu är visst Josephine på gång. Man kan bara hoppas att hon håller sig liten.

Jag håller med Lullun, det är märkligt att amerikanerna inte börjar fundera på alternativ till det enorma bilberoendet. Oljekrisen 1973 fick ju oss i Europa att tänka till.

Desiree said...

Lullun, det är verkligen synd om de som drabbas. Jag hoppas dock också som du gör att detta faktiskt får amrisarna att tänka till då det gäller bränsleförbrukning och bilåkande.

Emmama, ja naturen kan verkligen orsaka stora skador. Vi fick dock en fin och trevlig lördag med sol och ganska varmt (33 grader).

Marianne, det är verkligen mycket orkaner och tromber som nu uppstår här i södern. Man får som du och Lullun säger också hoppas att dessa kriser för något gott med sig eller något som de kan lära av.

Fundersam Cecilia said...

Ja du stackars folk.Han var ju en rejäl och eländig orkan.Jag har knappt sett några bilder från Texas men har läst om förödelsen.Här har bensinen också gått upp en del och i Orlando har den rasat i höjd,men jag läste precis på en lokal nyhetssajt att det beror inte på Ike.Fast då undrar jag verkligen vad det beror på annars?!

Ha en trevlig söndag!

Saltistjejen said...

Det är så lätt att glömma hur starka naturkrafter kan vara. Och hur lite kontroll man har som människa ändå Trots vårt moderna och välutvecklade samhälle. Ja, det är verkligen fruktansvärt med alla som förlorar sina hem och även de som faktiskt förlorar anhäriga eller vänner i dessa orkaner.
Känns skönt att veta att du och C iallafall är trygga även om ni nu inte kan köra så mycket bil för tillfället.
Kramar!!