Wednesday, December 2, 2009

Gardiner och lampor

IKEA lampan får vi låta hänga kvar till nya ägarna. Här i köket har vi inte haft några gardiner heller. Tycker att det funkat bra utan och velat släppa in mycket ljus.

Nu när vi sålt så tänker jag igen på detta att när man köper hus här i USA är det tydligen väldigt vanligt att det ingår både gardiner och lampor i köpet. För mig som Svensk känns detta väldigt annorlunda och lite bizzart. Varför skulle jag vilja ha någon annan amerikansk frus fjolliga gardiner? För mig som Svensk så är gardiner något som är ganska personligt. Dessutom så vill vi ju gärna i Sverige att färger, tyg och mönster på gardinerna ska matcha och fungera ihop med resten av ens möblemang, färger och stil. Det första jag gjorde då vi flyttade in i vårt hus var därför att ta ner dessa dammiga gammla fula blommiga gardiner. Jag vet faktiskt inte varför gardiner och lampor just brukar ingå. Men kanske är det där med gardiner inte lika personligt för amrisarna. Kanske beror det på att det ofta är stora, långa tygtjok av siden som de har som gardiner. Siden är ju jättefint men dyrt. Gardiner är överlag ganska dyrt här i USA.

Nu är det ju så att vi faktiskt inte ens haft gardiner i alla rummen då vi haft lite större persienner som här kallas för Plantation shutters. De gardiner som hängt i vårat sovrum ger jag gladeligen bort för de har vi haft så länge att jag ändå är sugna på nya och också kanske helt nya färger till nästa sovrum. När det gäller lampor så hade vi gärna tagit med oss IKEA lampan till lägenhten men nu får den väl hänga kvar. Jag tror vi har någon lampa i källaren vi kan andvända på nya stället för den lampan som finns i lägenheten är verkligen inte speciellt kul.

I de flesta rummen i huset satt det sådana här takfläktar med lampor. Kanske inte värdens snyggaste som sagt men väldigt skönt då hettan slår till om sommaren.

Sedan är det otroligt vanligt att ha takfläktar här med lampor och dessa ingår naturligtvis då man köper huset. I Sverige tycker man ju att dessa är hur fula som helst. Jag tycker inte att de är snygga men i detta klimat så fyller de faktiskt en praktisk funktion. Under sommaren är det faktiskt jätteskönt att kunna sätta på fläkten och få lite extra luftsnurr även om man har AC i huset. Så därför har vi behållt takfläktarna i de flesta rummen.

I vardagsrummet kände vi att vi inte behövde några gardiner. Träpersinnerna så kallat Plantation shutters funkade bra och vi ville ha in så mycket ljus som mjöligt.

Här är våran walk in closet där vi kört med IKEA garderober för att optimera plats för kläder. Dessa kommer vi att ta med oss. Det kommer sannerligen att behövas i nya boendet i Sverige där det inte brukar finnas så mycket förvaring och garderober alla gånger. Vi kommer att sätta upp delar av denna garderoben redan nu i lägenheten så vi moterar inte ens ner dessa utan bara flyttar dem.

Däremot kommer vi att ta med oss våran inredning från garderoben. Den har vi köpt på IKEA och den är inte inbyggd. Mäklaren var lite orolig över detta men det får bli så. Dels har de prutat så på priset av huset att de inte får några extras alls, dels så står inte garderoben med på listan över vad som de önskade ha kvar i huset. När man köper hus gör man en liten önskelista över vad man vill ha kvar och sedan kollar man med ägarna om de vill lämna kvar detta. Men garderoben var som sagt inte med på listan. De kanske blir rejält snopa när det bara kommer att finnas vanliga trådhyllor i the walk in closet men så såg det ut då vi flyttade in. Jag tycker de där vanliga trådhyllorna är helt värdelösa så det var därför vi köpte dessa garderober på IKEA.

Gardinerna i gästrummet lämnar vi kvar vilket är seden här nere i södern iallfall.

Två av lamporna som ingick i vårt hus har vi behållit. Den ena hänger i matsalen .Den är ganska ful men den har en bra dimmer funktion som jag gillar så därför har den fått vara kvar. Den andra lampan är den riktigt stora hall-lampan. I hallen har vi väldigt högt i tak och lampan som hänger där är verkligen stor och rejäl. Den lampan tycker jag är helt ok. Tycker att den passar in ganska bra med resten av hallen.

Den stora lampan i hallen är faktiskt rätt häftig och jag gillar den. Jag är glad att den följde med huset. Hallen här kräver sin speciella lamapa då det är både stort och högt i tak. Någon vanlig liten fjuttig svensk lampa hade inte funkat här.


Här ser man lite av gardinerna i sovrummet också dem lämnar vi kvar som sagt men dessa har jag ändå tröttat på rejält. Vi hade dem hängande i sovrummet i Sverige också innan vi flyttade så det är verkligen dax för nya gardiner. De börjar också bli rätt loppiga.


Den lite speciella lampan i matsalsrummet. Jag tycker inte att den varit direkt snygg men den har fått hänga kvar för den hade en bra dimmer funktion.

12 comments:

åsa i memphis said...

jo, visst är det lite lustigt med vad man har kvar i huset och inte. Själv blev jag förvånad eftersom det inte är givet att kylskåp och spis eller tvättmasking ingår heller... eller ja, kanske ska man förvånad över allting som ingår när man köper hus/lgh i Sverige?

samtidigt är det ju bra om man inte vill ha spisen så kan ju den som säljer ta med sig den.... men samtidigt är ju iaf inte jag ett fan av att man ska göra om en ny lgh när den är ny när man köper den. jaja...

Det verkar som om du tycker det är rätt ok nu att flytta?! Jag förstår om det känns lite kluvet - jag funderade mycket på det när jag trodde jag skulle hem till sverige förra året... men det blir nog alldeles bra när ni väl flyttar. Hoppas att ni gillar lägenheten! Lycka till med de sista sakerna! Ser fram emot att höra/se bilder från nya hemma.

och jo, hoppas ni får en underbar jul hemmavid i Sverige!

Marianne said...

Ni är så himla duktiga som gör allt själva! Och vilken smart flyttanordning C har konstruerat! Ska visa den för Klas, det kunde vara något för oss att ha, för även om vi har flyttfirmor vid de internationella flyttarna, blir det alltid någonting som hamnar lite fel och behöver asas omkring. Just nu sitter jag med en jättestor bokkartong i gästrummet på andra våningen som ska ner till första, men den är omöjlig att rubba. Så det får bli typ tio böcker i taget. Nå ja, bra träning för benen!

Skönt att höra att allt går så bra.

Kan ni inte köpa en annan lampa och hänga i köket om ni vill ha kvar den ni har? Eller ville de specifikt ha just den?

Här ingår också just lampor och gardiner, verkar det som. Men vi har bytt ut den över matsalsbordet, för vi har en som vi tycker så mycket om och hyresvärdens var inte så himla snygg. Gardinerna är vita tunna "luftar" i nylon, så dem ska vi också byta ut. Måste in till bra gardinaffären först och köpa nya längder, för de vi har räcker inte på långa vägar. Här är ju så många fler fönster! En sak som är bra är i alla fall mörkläggningsgardinerna som ingår, i sovrummet är det bra för att man vill ha mörkret kvar på morgonen, och i övriga rum för att kunna mota ut solen om den blir för het.

LYCKA NU TILL MED SISTA ETAPPEN!
Kramar!

Victoria said...

Vi fick också överta en massa mer eller mindre hiskeliga lampor nu när vi köpte huset, vi har inte hunnit byta ut dem ännu men det kommer. lita på det! ;o) Vi har också takfläktar i nästan alla rum, inte sådär jättesnyggt kanske men otroligt praktiskt! Vår största "problemlampa" just nu är lampan i biblioteket, de hade ett biljardbord där innan och följaktligen en lågt hängande lampa. Nu när det inte längre står ett biljardbord där är lampan otroligt i vägen och jag kan inte längre komma ihåg hur många gånger vi slagit i huvudet i den. Den ska bytas ut mot en... just det, takfläkt! ;o) Kram!

Anonymous said...

>> Desiree och Åsa i Memphis; tänkte bara meddela att det inte finns någon amerikansk butik på Odengatan 36, så ni inte letar ihjäl er när ni är i Sverige. Men letandet går vidare.. /Erik

Anna, Fair and True said...

Synd att ni inte kan ta med kökslampan för den var snygg! Men ni kanske kan göra som Marianne föreslår?

Jag kan förstå att lampor är standard men gardiner??? Men som sagt, i USA får man oftast dem uppsydda en gång i livet (typ) och så stannar de. I Sverige ordnar vi ju nytt lite då och då, vissa t o m flera gånger om året.

Någon skrev om amerikanska butiken, Gray's, på Odengatan. Det stämmer att den stängdes för några år sedan. Numera är det en superbra italiensk affär där. Rekommenderas starkt för deras olika balsamvinäger!

Desiree said...

Åsa, ja det är verkligen lustigt vad som ingår och inte. Jag trodde dock att spis brukade ingå. Tvättmaskinen och torktumlaren kommer vi också att ta med oss till lägenheten och sedan sälja av den dagen då vi lämnar landet. Spisen och kylen/frysen lämnar vi i huset. Fast jag kan nog tycka att det är ännu värre i tex Tyskland där inte ens köksskåp och bänkar ingår. Det blir så opraktiskt att ha ett modulkök som inte passar optimalt då varje kök ser olika ut och har lite olika mått.

Det känns fortfarande lite kluvet men jag känner mig iallfall säker på att jag är ganska färdig med just Birmingham, AL. Tack så mycket och hoppas att du också får en riktigt fin och skön jul.

Kram

Marianne, tack så mycket. Nu har vi flyttat så många gånger i livet och ibland kört själva och ibland haft flyttgubbar att man lärt sig vad som är smarta lösningar. Det underlättar helt klart att ha smart och riktig utrustning. Jag tycker du har gjort ett stort jobb och ett kanonjobb också fast ni haft flyttgubbar så finns det alltid mycket att göra. Du får göra som du säger att flytta lite böcker i taget för det blir jättetungt annars speciellt om du ska upp och ner för trappor.

Lustigt och interessant att det också är så i Egypten att det brukar ingå lampor och gardiner. Jag förstår dock att ni väljer att köra med era egna favoriter. Klart att vi skulle kunna köpa någon lampa och hänga upp och ta med oss IKEA lampan och det kanske vi gör eller så hänger vi upp någon av våra andra lampor som vi hade med oss från Sverige i nya lägenheten som aldrig kom upp i huset. Ha en bra dag och ta det lungt med upp-packandet.

Kram

Victoria, ja de där takfläktarna med lampor är som sagt inte jättesnygga men väldigt praktiska. Jag förstår helt klart att du vill byta ut den där gammla biljardlampan. Aj inte kul att slå i huvudet där. Ni har ju tid på er så att ni kan byta ut lite lampor i taget men jag antar att första lampan som byts ut är den där biljardlampan. Ha en bra torsdag.

Erik, oj finns den alltså inte längre kvar. :-( det var ju inge kul. Jag hade hoppats att den skulle finnas kvar. Trist att den inte finns då och att du inte kunnat få tag på dina corndogs. Men tack för uppdaten och infon.

Annika said...

Visst är det märkligt detta att man får gardinerna och lamporna på köpet...
DET tycker jag också. Precis som du så rev jag ner alla gardiner som satt uppe då vi flyttade hit. men jag tror du har rätt, gardinerna i sammet och siden är ju skitdyra, och ofta i flera sjok, så det är väl därför de lämmas kvar? Men fula är det ofta. Likaså lampor...
Men spis och alla vitvaror hänger med i köpet i norra VA iallafall, såvida inget annat ÄR angivet.
Skulle vi sälja vårt hus skulle inte gardinerna hänga med i köpet. Många av mina gardiner har min mormor virkat, och jag tycker så mkt om dem. Skulle aldrig lämna dem bakom mig!
men man måste tydligen sätta upp lappar på gardiner och lampor där det står "does not convey" då man säljer. Annars tas det för givet.
Annorlunda är det!

TÄNK att ni snart är utflyttade!!

Bamsekram!!

Desiree said...

Anna, ja du har nog helt rätt i att det är så att man får sina gardiner uppsydda en gång i livet och då är det iförsig ofta fina sidengardiner men eftersom man inte är van att ärva förraägarens gardiner så blir det konstigt. Dessutom så matchar de inte alls vår mer moderna avskalade stil och inte heller färgmässigt.
Synd att Grey´s försvunnit som sagt men jag kollar gärna in italienaren. Låter som man kan hitta en massa gott där också så det låter inte helt fel.

Annika, ja det är som du säger ofta fina sidengardiner så jag förstår helt till fullo att de är dyra men stilmässigt så har de liksom ändå inte passat in bland vårat möblemang på det husen vi var och tittade då vi skulle köpa hus här. Här brukar också kyl/frys och spis hänga med. De fanns då vi köpte detta huset vilket var jätteskönt. Gardinerna måste ju inte hänga med i köpet utan det tar man upp på den där listan där man gör upp med nya potentiella ägnarna om vad som ska ingå eller inte. Jag förstår verkligen att du vill ha med dig dina gardiner som din mormor sytt.

Marie said...

Lampa och gardiner? Varför inte säng och matbord också! ;) Känns lite udda, men det är väl som man säger, man får ta seden dit man kommer! Smart av er att ta med garderoben, såna kostar ju ändå en del! Har de prutat på priset så får de skylla sig själva...!

Kram o ha en bra helg!

Desiree said...

Marie, ja precis, de där garderoberna kostar ju en bra slant och kan mycket väl behövas i nästa boende så det följer med oss. C håller på att sätta upp sådana där vanliga trådhyllor som amrisarna gillar iallfall till dem så att de får nått att hänga sina kläder på.

Anne, ja det är en hel del man finner märkligt då man är van vid något helt annat. Kanske praktiskt att det fanns lampor till er då ni flyttade in men kanske inte så kul att det är samma lampor som är genomgående för hela huset. Blir lätt lite tråkigt då. De som köpt är en barnfamilj med två döttrar tror jag. Den äldsta dottern är i sjuårsåldern och den andra är något yngre. De är en vanlig amerikansk familj som bott närliggande men som ville flytta hit till just våran lilla del av området då många av deras döttrars vänner finns på samma gata. De fastanade för huset och känner som sagt redan en hel del folk på våran gata.

Anonymous said...

Mycket märkligt med kvarhängande gardiner. När vi var runt och letade boende såg jag inte det någonstans. Klart man vill att gardinerna ska passa inredningen.

åsa i memphis said...

ERik:

Det här kanske fungerar: http://www.grays.se/