Tuesday, December 1, 2009

Kyrka på onsdagar

Igår satt jag och C och funderade över traditionen som finns här i Alabama att man går i kyrkan om onsdagkvällarna. Naturligtvis går man också på söndagar på den vanliga söndagsmässan. Men här i Alabama går man i kyrkan två gånger i veckan. Varför går man även på onsdagar? Vart har denna tradition sitt ursprung? Är det bara så här i södern där det är mest Babtister och Metodister eller förekommer onsdagskyrka i hela USA? C och jag försökte söka på nätet men hittade egentligen inget vettigt. Vi undrar också över vad som sker i kyrkan om onsdaskvällarna. Är det en vanlig gudstjänst eller är det lite andra aktiviteter som förekommer då? Jag vet en tjej som jobbade på min avdelning som brukade gå på bibelstudier om onsdagskvällarna iallfall. Det kanske inte är en vanlig gudstjänst mitt i veckan utan just olika typer av studier, aktiviteter, möten ect.

Kyrka på just onsdagar vart kommer det från? Är det som sagt bara här i södern eller finns det något bibliskt ursprung? Någon som vet?

13 comments:

Jane said...

Hej, det gör katolikerna även i Tyskland, sa det är nog en internationell tradition,

Fundersam Cecilia said...

Så är det här i Florida också.Åtminstone har jag sett att många av kyrkorna har på onsdagar också.

Christoffer said...

Informationen jag hittade talade endast om baptist churches, men det kan ju vara liknande från andra trossamfund med.

Kyrkmöten på onsdagskvällar (har även förekommit andra dagar) har varit en tradition i USA i över ett århundrade. Ursprungligen kallade ”bönemöten”, det har nu kommit att bli både bön och bibelstudier.

Åren innan dess att nyhetsmedia och reportrar överallt användes också dessa möten för att dela nyheter och händelser, säkerligen en massa skvaller mellan de amerikanska hemmafruarna.
Det var inte mycket men hoppas det hjälpte lite.

Sparkling said...

en vild gissning (jag har ingen aning egentligen), onsdag är mitt i veckan typ och en bra dag om man vill sprida ut två kyrkobesök? om jag skulle vilja gå i kyrkan 2grr i veckan hade jag inte valt söndag och måndag direkt om du förstår hur jag menar men detta är bara en tanke =)

Annika said...

Det är säkert som Jane säger att det förekommer lite överallt!
Ser det inte så ofta häruppe faktiskt (finns inte lika många baptiser här som där, här är det mer presbyterian och episcopalian).Sen har de väl bibelgrupper, morgonböner och...ja så mkt...att vara medlem i en församling verkar vara ett halvtidsjobb.
Kramar!!!

Desiree said...

Jane, ah det visste jag inte. Interessant att få höra sådant här. Tack för info.

Cecilia, hm det kan alltså röra sig om ett söderfenomen men också som i Tyskland som Jane säger.

Christoffer, åh tack så mycket! Du är verkligen rena rama uppslagsverket. Det var ju bara bra att du hittade främst info om just baptister eftersom de utgör den stora majoriteten här. Nu har jag lärt mig massor genom dig igen :-)
Ha ha du har nog helt rätt där i att dessa möten utgör en massa skvaller bland hemmafruarna.

Sparkling, jo nog är det mest praktiskt att köra några dagar mellan kyrkobesöken fast jag tror att det kan finnas fler skäl också.

Annika, interessant att höra att det inte är lika vanligt uppe hos dig. En liten minikartläggning får jag här genom era svar. Nog har du rätt i att det är rena rama halvtidsjobbet att bara vara med i en församling. Det är ju dessutom en rätt rejäl slant man betalar då de fortfarande har kvar traditonen om att ge en tionde här.

Anonymous said...

Hej!
Jag var utbytesstudent i Alabama och bodde hos en familj som var baptister. På onsdagkvällar var det bibelstudier som de hade. Det var uppdelat efter ålder. Det fanns youth group och senior group osv.
Sedan gick man till kyrkan två gånger på söndagen, en på morgonen och sen kom man tillbaks på kvällen.
Det är mycket business på ett sätt. Pastorn får ju betalt av församlingen och en del bistår med hus och bil. Så ju större församling han kan hålla desto bättre för honom om man ska se det lite krasst.

åsa i memphis said...

Onsdagen är "mittiveckan" då man kan behöva en liten dos med kyrka :)

Det är inget speciellt för södern, Tyskland eller samfund. episkopaler, lutheraner, baptister eller metodister. Dock tror jag inte att katoliker har som tradition (vad jag vet iaf inte så mycket här i memphis) att träffas på onsdagar. Dom har däremot sin lördagsmässa - om man inte vill vakna på söndagsmorgonen...

I många kyrkor är det ett middagsmål tillsamamns i gemenskapen och sen är det olika grupper som träffas - bibelgrupp, kör, barngrupp, tonåringar, etc. Däremellan är det en kortare gudstjänst. Jag tror dock inte att man tar nattvard på onsdagar utan det brukar nog mest vara söndagar - som Högmässodag - då det sker. Fast visst, det kan nog variera.

Mestadels är det alltså en gemenskapshetsgrej, att man kan gå i kyrkan för organiserad verksamhet på onsdagar. Och detta att det är onsdag är för att det är mitt i veckan...

Det gäller fö även i Sverige, även om vi har många kyrkor med torsdagsmässa som "mitt i veckan" mässa.

Anne said...

Ett kort hej från mig, har läst hela veckan men varit dålig på att kommentera. Vill bara säga att duktiga ni varit med flytten, det såg rätt jobbigt ut (som du säger så glömmer man HUR jobbigt...) men skönt när man ser hur saker mer och mer försvinner. Mycket smart anordning det där med att fira ner saker för trappan, kanske C kan ta patent på den :)
Beträffande kyrka, håller med Annika, att vara med i en församling verkar nästan vara ett halvtidsjobb. Det du skrev om att ge en tionde, det visste jag inte!!! Intressant i alla fall.

Desiree said...

Anonymous, tack för ditt svar. Kul att höra från någon som dig som faktiskt bott i just en troende baptistfamilj om hur det går till. Verkligen interessant att få höra om hur och varför. Att gå i kyrkan inte bara en gång om söndagar utan alltså två, oj det var inte illa.

Åsa, tack för även ditt svar. Det verkar vara något som alltså finns överallt och är mycket vanligt bara att jag kanske inte tänkt på det tidigare. Det verkar ju vettigt att dela upp det så att man inte har allt om söndagarna. Jag förstår att det finns en hel del verksamhet kring kyrkan förutom gudstjänster och mässor som just bibelstudier, kör och annat. Kyrkorna här verkar ju organisera väldigt mycket för sina medlemmar och dessutom har de en betydligt viktigare funktion här i samhället då det gäller att ta hand om fattiga och behövande så nog finns det massor att göra, plannera och ordna.

Anna, Fair and True said...

Man kanske har hunnit begå lite nya synder så man kan inte vänta till nästa söndag! :)

Skämt åsidå så googlade jag lite och fann följande:

"Wednesday evening church meetings have been a tradition in U.S. Baptist Churches for over a century. Originally called 'Prayer Meetings,' they have come to be both prayer time and Bible Study time meetings in most Baptist Churches today. Some denominations might be different, but most hold their Wednesday meetings for an hour."

Hittade också en specifik kyrkas sajt där de skrev att de har gudstjänst på onsdagar för att välkomna dem som av olika skäl inte kan gå på söndagar http://www.churchonwednesday.com/

Saltistjejen said...

Hade ingen aning om att man gick i kyrkan på onsdagar. regelbundet. Hm, nytt för mig.
Hoppas ni inte stressar ihäl er förresten!
Kram!

Anonymous said...

Solar eneragy is the future for the world.
[url=http://www.solarcourses.org/]solar energy facts[/url]