Tuesday, May 4, 2010

Amerikanska fenomen

Något som finns här men som jag inte sett i Sverige hittills är "screen doors". Man har alltså en tunnare fördörr framför sin riktiga dörr. Jag måste säga att jag faktiskt inte riktigt fattar vitsen med detta förutom att man skulle skydda sin ytterdörr lite extra på det viset. Men om man ändå har en front porch eller något tak ovanför ytterdörren så blir den ju ändå relativt skyddad. Kim och Mike har den här plexiglas screen door varianten. De kan i för sig lämna ytterdörren öppen och då se ut genom plexiglas dörren och ha koll på om det kommer någon. Men jag måste säga att jag mest tycker att the screen door är i vägen. Det är ganska bökigt att behöva öppna och hålla uppe en extra dörr om man håller något i händerna som tex C som kommer här med Sadie i koppel eller om man skulle komma med tunga kassar eller något sådant.
Typisk screen door.


Något annat som kom med posten igår var detta kuvert. Iiiii så spännnande nu har C blivit kallad till intervjuv för sin medborgarskapsansökan. Detta kommer att ske i Atlanta, GA 3 juni. Nu ska här pluggas ordentligt inför provet om amerikansk historia och den amerikanska konstitutionen. Vi undrade just när det skulle komma och så låg det här och väntade i postlådan.

Ännu en het dag dagas här med sol och klarblå himmel. Nu är det sommar i Alabama och inte längre vår. Den västa fukten har dock lagt sig för denna gången. Have a good one ya´ll som man säger här.

19 comments:

Linnéa Lindblad said...

Hej! Jag trillade hit och känner igen mig i din blogg. Jag heter Linnéa och flyttar om 11 dagar till ATL för att gifta mig med min american dream. Jag träffade honom under mina stdier i Macon GA. Han söker in till en massa lawschools nu och en av dem ligger i Birmingham Alabama. Får jag fråga hur du trivs i Alabama? Hur är Birmingham som stad? Är det svårt att skaffa jobb tror du?

Härlig blogg!
Linnéa

Annika said...

Hej babe!
Jag älskar min screen door!!
Jag tycker den ger både extra ljus och exra säkerhet. Låser den på nätterna.
men det är skönt att ha innerdörren öppen och screen-dörren stängd och ändå se ut + att man slipper alla insekter.
Sen finns ju screen doors med bara myggnät, har tre sådana vid deck, nederdörr och balkong. Gillar verkligen myggnäten som man har för fönsterna här.
Så jag är kär i min screen door, och flyttar vi kommer jag se till att vi skaffar en sådan dörr omågående, om det inte redan finns sas...
:-)

GUD vad spännande med Cs intervju!! Jag dör av spänning. Vill höra ALLT om vad de frågar. Hörde att det finns "flash cards" på nätet som är supereffektiva då man pluggar inför det där...
KUL.
Jag ska ta tag i mitt också. MÅSTE!!!

KRAMAR!!

Sporty Spice said...

Screen door i glas fattar jag inte heller, men går det att sätta i nät är det ju en helt annan femma. Vi har en sådan till våran veranda och det är schysst att ha öppen dörr utan mygginvasion.

Spännande med medborgarskapsansökan. Det blir kanske en sådan för mig framöver (tror att reglerna är att man måste haft Green Card i tre eller om det var fem år först).

Happy Wednesday!

Saltistjejen said...

Jag ahr nog mest sett sådana där screen doors i typ nät och då tänkt att de fungerar lite som myggnät. Alltså man kan ha dörren öppen för att få in luft men utan myggor! Men den på bilden är ju av glas! Så då fattar jag inte riktigt vitsen....?
Härligt med medborgaskapet! Det komemr gå finemang på intervjun tror jag!
Kramar!!

Desiree said...

Linnéa, kul att du hittade hit och gillar bloggen. Stort grattis även till bröllopet och bröllopsdagen så här i förskott. Spännande och kul att du ska flytta hit. Hur vida det är svårt att få jobb eller inte beror helt på inom vilken branch osv du har tänkt jobba. Jag hade redan jobb då vi flyttade hit vilket var huvudorsaken till att jag just hamnade här. Jag önskar dig lycka till i jobbsökandet. Jag antar att du ska skaffa Greencard så snart ni gift er och därefter kan du börja söka jobb när den processen är klar.
Då du redan pluggat i södern så känner du säkert redan till hur det är här nere. Vi ska faktiskt till att flytta hem till Sverige nu efter att ha bott här i fyra år. För att vara helt ärlig så trivs jag bara sådär i Birmingham och känner mig färdig med södern därav våran hemflytt. Jag kan mycket väl tänka mig att bo i USA igen men då skulle jag vilja bo närmre öppet vatten och i en lite större och mer levande stad. Jag är dock övertygad om att det kan bli helt annorlunda för dig. Det beror så mycket på olika faktorer hur man trivs eller inte. Det har varit underbart och jättespännande för mig att bo här men jag kände mig aldrig riktigt hemma här i södern och att jag platsade in här. Har man däremot familj här, barn, pluggar, din makes vänner ect så tror jag det underlättar massvis.
Stort lycka till och grattis än en gång.

Annika, jag fattar de screen doors med myggnät som gör att man håller insekter borta men samtidigt får in luft och bris men annars skulle jag nog helst vara utan screen door. Nä jag vill inte ha någon screen door och nu har jag ju ingen heller så jag behöver inte bekymra mig om detta. Men det kanske är en vanesak.
Provet till intevjuvn kommer nog inte att vara några problem vare sig för dig eller C. Han fick en broshyr med alla frågorna. Sedan fick han även en CD skiva så att man kan sitta i bilen och lyssna och plugga på det sättet. Men jag ska självklart keep you posted :-)
Kram!

Sporty, jag fattar också poängen med de screen doors med myggnät men inte de som är i glas som denna men kanske har jag inte vant mig eller insett grejen med dessa.
Klart du ska ansöka om medborgarskap. Reglen är att du kan ansöka om det då du varit här i tre år om du är gift med en amerikan annars måste man ha haft greencard i fem år för att få ansöka.
Kram.

Saltis, tack jag tror inte heller att det kommer att vara några problem med medborgarskapet. Jag fattar inte heller vitsen med de i glas precis som du och sporty säger fast Annika säger att hon älskar sin så. Det är väl olika hur man tycker, tänker och känner. Jag har ju inte haft någon så kanske ser jag inte poängen med den därför.
KRam

Marie said...

Vad spännande med hans medborgarskap! Ska bli kul att höra hur det går sen, jag håller tummarna! :)

Fröken Anki said...

Jag funderade också mycket på de där dörrarna. Vi har ingen sån, men många av de äldre husen har en. Kanske det är mer vanligt på fristående hus än på Town Houses (som vi har). Jag skulle kunna se en poäng med de som är i nät, ett insektstopp liksom så att man kan ha dörren öppen och vädra. Men de i plast kan ju inte ha det syftet?

Spännande med C:s intervju. Håller tummarna för att allt ska gå bra, men det gör det säkert.

Ha en fin eftermiddag och kväll!

Desiree said...

Marie, ja nog är det spänande. Tänk att min C snart är amris ;-)
Kramis.

Fröken Anki, ja precis jag förstår absolut logiken med nät för att få ett luftflöde men annars är det ju bara för att släppa in ljus eller kunna se ut utan att behöva öppna ytterdörren. Kanske beror det på om man har en mörk hall och vill få in mer ljus men annars tycker jag att det är mer bökigt med screen door i glas än vad man får ut av den. Jag tror inte att folk vill åt ljuset här som man själv vill för de har sina persienner neddragna eller sluta nästan hela tiden. Jag skulle hellre dra utan gardiner eller perisnner och släppa in ljuset på det sättet än att ha en screen door i glas.
Tack och ha en fin kväll du också.
Kram

Freedomtravel said...

Såna där dörrar ser man ju ofta på amerikanska filmer! Jag har nog trott mest att det är nåt extra skydd mot inbrott eller så? Men det verkar ganska bökigt...

Desiree said...

Freedomtravel, nog kan det mycket väl skydda lite mer mot inbrott men i sådana här områden är det inte direkt vanligt med inbrott så det har nog inget med inbrottsrisken att göra. Våra grannar låser ofta inte ens dörren då de ska ut på ärenden.

Christoffer said...

Ooo så roligt att se C's brev där, man fick lite ryssningar nu när det har passerat första maj och jag själv sitter där och väntar på att kanske får ett brev så vem vet kanske jag med ska på intervjuer och läkarundersökningar. Spännande spännande. Men de där frågorna kommer han klara i ett naffs, det tror jag.

Ang sådana där dörrar så är det flera äldre hus i mitt samhälle med omnejd som har haft det, dock flera ute på landsbyggden.

Ha en riktigt bra start på sommaren

Jenny said...

Tänk här har jag nog nästan aldrig sett en screen door! Vad olika det kan vara mellan platser. Däremot så är ju screen doors i myggnät vanligt vid just uteplatser etc, men då tjänar de ju ett uppenbart syfte. Kram!

Desiree said...

Christoffer, vad kul att du också går och väntar på ett sådant brev från de amerikanska myndigheterna. Håller tummarna för att det kommer snart så att du kan gå vidare med processen. Jättegrattis!
Kram!!:-)

Jenny, ja jag antar att det skiljer sig åt hur vanliga de är från ställe till ställe. Egentligen är de väl inte så där jättevanliga här heller. De flesta husen har inte screen door förutom om det är en med myggnät som man har på sin baksida om man har som ett uterum.
KRam!

Katarina på Filippinerna said...

Screen doors har jag aldrig haft. men jag tänkte som så att man öppnar innedörren och får in en massa ljus i hallen eller vardagsrummet, som så många ytterdörrar i USA vetter till.

Vi har myggnät på alla våra screen windows och dörrar,, men det är ju för att slippa Dengue myggan som är mycket besvärlig och har högre dödlighet an H1N1 viruset!

Fin bild på dörren!

俊翔俊翔 said...

非常感謝~3Q~....................................................

Desiree said...

Katarina, dengue feber känner jag till och det är inte att leka med. Mygg är besvärliga på många sätt. Att man har screen door för att släppa in ljuset tror jag inte, iallfall inte här. Man vill inte alls ha in ljus på samma sätt som man i Sverige vill.Tvärtom vill man hålla solljuset ute då det är varmt här.
Kram

Åsa i Memphis said...

åh så spännande med frågor och intervju. Som det lät på en arbetskollega till mig här var det ingen större intervju, mannen undrade mest om dom känt varandra länge före giftemålet och så lite andra småfrågot. dom hade laddat upp med bilder och allt, men icke.

Fast det är ju alltid lite extra spännande med immigrationen i usa tycker jag. Hittills har det ju inte varit så skämtsamt om man så säger ;)

Lycka till med pluggandet och som andra sagt, ska bli intressant vad C tycker om det hela!

Själv gillar jag min screen door med glas och nät :) Det gör att det ser lite mer "hemma" ut när J är hemma och låter den dörren vara stängde men riktiga ytterdörren är öppen. SAmtidigt skulle jag aldrig ha den öppen om jag är ensam hemma... men det är nog mest Memphis och att jag blivit harig med åren.

Petra H said...

Nämen, det är ju jättekonstigt med en screen door som inte är en "screen" - alltså jag tänker på typ myggnätsdörr när jag hör ordet screen door. En plexiglasdörr verkar ju bara onödigt och som du säger, krångligt att hålla upp två dörrar.
Jag blev helt vansinnig på att de belgiska dörrarna går INÅT i tisdags då vi var på ett minimalt japanskt "soppställe". Man måste köa för att få sitta ner vid baren och äta sin nudelsoppa och vi hamnade precis vid dörren... Grr, först och främst är det ju inte säkert om det blir t.ex panik eller börja brinna och så tar det sådan plats med inåtgående dörrar. Plus att det är lättare att "slå sig in", t.ex inbrottstjuvar. Jag undrar om man kan byta till utåtgående dörrar eller om sådana inte existerar i Belgien (på kontinenten överhuvudtaget!?).
Spännande med intervjun, jag håller tummarna för C och att ni kan åka hem som två amerikaner!

Anna, Fair and True said...

Brukar inte vissa byta ut plexiglaset/glaset till myggnät på sommaren? Och att det är kanske därför man har det, för att kunna ha öppet på sommaren? Å andra sidan måste man väl ha ACn på så då kanske folk ändå inte gör så...

Hållerna tummarna för Cs intervju! Får man en till chans och hur snart då?