Thursday, May 6, 2010

Maj

Jag har bestämt mig för att ta uppehåll från fredagstemat för maj månad. Det blir egna inlägg instället.Idag tänkte jag göra en liten sammanfattning för maj månad. Maj här i Alabama och maj i Sverige är väldigt olika på många sätt.

Vår vs sommar: I Sverige är det vacker vår med vitsippsängar, och koltrasten som sjunger så vackert. Här är det inte längre vår utan maj är sommarmånad i Albama. Jag kan meddela att hettan alla gånger vid det här laget har anlänt. Nu är kallfronterna både efterlängtande och sällsynta och med kallfront menar jag att temperaturen kanske går ner till 25 grader. Nu får man torka svetten ur pannan och ta skydd i skuggan för nu är det 30 grader eller mer nästan varje dag.

Hortensian: Maj månad är hortensians månad här i södern. Nu blommar de så vackert i blått, rosa och lila. Dessa vackra bilder är från Jeff och Liz trädgård. Det är grönt och frodigt här i södern nu. När man kör längst med motorvägen så breder grönskan ut sig som ett täcke över appalachernas kullar här i Birimingham.

Maj är hortensians månad här i södern. Nu blommar den så vackert med sina stora runda bollar av små blommor.

Med tanke på klimatet är det inte så konstigt att det frodas i rabatterna här. Utomhus är som att befinna sig i ett enda stort tropiskt växthus med tanke på både temperaturen och fukten.


Lite bilder från Kim´s rosor.

Mors dag: Infaller här på söndag (lite tidigare än i Sverige men dock under samma månad). Det är stoooort här! Då är resturangerna fullbokade för den dagen ska mor slippa stå vid spisen. Här bjuder man ut mor på brunch eller middag. Man firar med både blommor och presenter. Könsrollerna är fortfarande mycket traditionella här i södern på ett helt annat sätt än i Sverige.

Cinco de Mayo:En viktig dag i Mexikansk historia (dock inte att förväxla med mexikanska nationaldagen som infaller i september). Då det bor många mexikaner här så firas denna dagen som infaller femte maj. Men även amerikaner här nere firar cinco de mayo med mexikansk mat. Ibland har våra grannar ställt till med party med mexikanskt tema dock inte i år.

Memorial Day: Första långhelgen sedan mitten på januari infaller sista helgen i maj här varje år med memorial day. Då flaggas det överallt

Sommarlov: Här börjar sommarlovet för kiddsen i maj. Universitetsterminen här i Birmingham har precis tagit slut.

Något att se fram emot: THIS (nedan) :-)


Aaaah så skönt det ska bli att få lite lediga dagar. Jag hoppas innerligt att beachen inte är helt förstörd av olja :-(
Men det ska iallfall bli underbart att få lite soliga och salta dagar nere vid The Southernmost Point.

Men nu är det FREDAG och hela härliga helgen ligger framför en. Känns underbart! Det är strålande sol och klar och vacker blå himmel. Det kommer att bli ännu en mycket het dag i södern och Alabama. Här ska det bli upp till 33 grader idag! Men till helgen ska det faktiskt bli liiite svalare så det känns bara bra. Ikväll ska vi nog fira Cinco de Mayo lite med mexikanskt till fredagsmiddag.

14 comments:

Saltistjejen said...

Härligt inlägg! Och tänk att ni snart ska på er resa! underbart! :-)
Jag kan också sakna svensk vår en del, men älskar ändå att det är en längre period av värme och vackert väder här än i Sverige. Att sommarhalvåret sträcker sig från april till en bar bit av hösten. Det gör vintern lättare på något vis. fast just värmen och fukten är den är som värst skulle jag gärna slippa....
Ha en fin helg!
Kramar!!

Sunflake said...

Hej! Var in och letade efter fredagstema ;) men hittade dina vackra bilder istället!!!
Tänk att det kan vara så varmt att man vill leta upp skuggan... Det med oljekatastrofen är verkligen obegripligt hur det gång på gång får lov att hända (och denna värre än någon annan visst var det så..?) fyy.. hoppas att väder o vindgudarna är på rätt sida o att räddningsarbetet funkar.... kram o fredagshälsningar annica.

Marie said...

Kul med att läsa lite om vad som händer i maj! Vissa saker händer ju, som du sa, även i Sverige, men inte alla! Jag är avis på er sköna semester ni ska ta, o ert fina väder!

Vilka vackr ahortensia förresteb! Trevlig helg!

Annika said...

Mkt mysifg inlägg.
Horensian, min älskade blomma. Jag har bamseexemplar av den själv, och den är på g.
Underbara blomma som ju faktistk står hela sommaren.
Mors dag gillar jag, tycker den ska firas ordentligt :-)))
;-)
Cinco de Mayo brukade grannar till oss också ordna, brukade vara kul fester...
Slutar alla barn skolan i maj i Bama?
Eller är det universiteten som slutar tidigt. Karolinas sista dag är 25 juni.
Gillar våren här, men som du vet saknar jag sverige den här tiden på året. Eller saknar och sanknar...så svårt att förklara. Det är en KÄNSLA mer än ngt annat...
Ha nu en toppenhelg, Desiree!!!
Kram!!!

Desiree said...

Saltis, jag håller med dig om att jag faktiskt även om jag kan sakna svensk vår som är otroligt vacker uppskattar den lååånga fina våren här. Jag gillar att det blir vår så mycket tidigare precis som jag också gillar de långa milda fina höstarna här. Javisst är det så att det gör vintern mycket lättare. Det är nog detta jag kommer att sakna allra mest då vi flyttat härifrån.

Kram!

Sunflake, du fick lite vackra bilder istället för fredagstema. jag är ledsen men jag kunde för allt i världen inte komma på vad jag skulle skriva om dagens ämnen så efter noga övervägande har jag valt att göra uppehåll i fredagsteman för denna månaden. Det få bli andra ämnen istället :-)

Marie, jag gillar att göra sådana här jämförelser. Lite är samma men ändå ganska olika som du sa. Hortensian är superfin just nu.
Kramis.

Annika, blev inspirerad av dig och din blogg då du tog upp alla vackra bilder på blommor i dina rabatter och blommor du håller på att plantera. Såg framsidan på tidningen Southern Living och där var det just hortensior. Universitetet har redan slutat sin termin men alla barnen slutar skolan i maj här redan. Men det brukar vara slutet på maj. Så de flesta skolbarnen har 2-3 veckor kvar och sedan har de sommarlov. Fast de brukar börja ganska tidigt i augusti igen har jag för mig. Det är väl lite olika med sommarlovs start och slut i olika delar av USA. Egentligen är det väl bättre så som Karolina har det för augusti brukar ju vara en jättefin sommarmånad i Sverige och Finland. Juni kan ju många gånger vara ganska ostadig.
Ha en toppenhelg du också och en fin morsdag.

KRAM!

Fröken Anki said...

Det är rätt skönt att ta ledigt från temat ett tag. Hämta inspiration och idéer och hinna läsa andras inlägg tyckte jag var toppen.

Hortensiorna ser helt underbara ut. Stora, härliga bollar!

Hoppas ni får en fin semester. De där bilderna ser väldigt lockande ut! Ha en skön helg.

Desiree said...

Fröken Anki, tack så mycket. Ja ibland behöver man ta paus för att hitta inspirationen åter igen. Jag kände att jag inte hade så mycket att säga just om dessa ämnen så jag hoppar på juni istället. Det ska bli skönt med några lediga dagar i slutet på månaden. Vi försöker passa på att se oss omkring så mycket som möjligt här under våran sluttamp.
Ha en fin helg.
Kram

eastcoastmom said...

Du, bor du i Birmingham? Maken var ju där massor med gånger i vintras och under våren. Om han ska dit igen har du kanske tips på restaurang?

Desiree said...

Eastcoastmom, ja jag bor i Birmingham. BBQ är ju alltid stort här nere i södern. Är han sugen på det så ska han gå på Jim and Nick´s. Det finns en inne i stan och en utanför stan. Vill han gå på en riktigt bra resturang och få mycket bra kvalité men ändå genuina smaker från södern ska han gå på Highlands Bar and Grill som ligger inne i stan. The Chef som äger det stället räknas faktiskt som en av the top chefs i USA. Andra riktigt bra resturanger är Bottega som också ligger inne i stan och är lite åt det italienska hållet. En annan riktigt bra är en resturang som heter Hot and Hot Fish Club. De har massor med annat på menyn än bara fisk men jättemysig resturang, inte så stor och där man faktiskt kan sitta och blicka in över köket medans man intar sin middag. Googla namnen på dessa restruanger så får du länkarna och kan kolla in mer info, meny och priser.
Ha en fin helg.
KRam

Marianne said...

Ja ni har rena rama växthuset hos er, här har hettan satt igång så nu gäller det att vattna om det inte bara ska bli brunt och torrt och dammigt av det gröna. Vi ska få 41 i morgon!

Hoppas ni får en riktigt skön helg!

Kramar!

Desiree said...

Marianne, ha ha här klagar jag och pustar över 33 grader så har du 41! Det är inte lite varmt. Jag förstår att det gäller att vattna ordentligt varje dag så att allt inte ska torka ihop. Det som är skillnaden är väl att du iallfall har torr värme om än rejält med värme. Ha det bra och se till att dricka kallt och gott.
KRam

Desiree said...

Marianne, ha ha här klagar jag och pustar över 33 grader så har du 41! Det är inte lite varmt. Jag förstår att det gäller att vattna ordentligt varje dag så att allt inte ska torka ihop. Det som är skillnaden är väl att du iallfall har torr värme om än rejält med värme. Ha det bra och se till att dricka kallt och gott.
KRam

Anonymous said...

Det var tråkigt att höra att mitt "hysteri" har fått dig att helt att skippa fredagstemat i maj. Det var inga julklappsäventyr eller midsommarplaner som kunde passa till ett hysteriinlägg? Fast det är ju kanske bra. Ett liv utan stress är ju att föredra. ;-)

Anna, Fair and True said...

I år har vi väldigt kall maj (idag är det kanske 8 grader) så då skulle jag föredra 35 grader och luftfuktighet!

Slutar grundskolan redan nu i maj alltså? Trodde det var kring 10 juni som i Sverige.