Tuesday, May 11, 2010

Amerikanskt

Detta är något man bara ser i amerikanska förorter gott folk. Golfbilen som fordon. Tonåringar som yngre än 16 och ännu inte har fått sitt körkort tar golfbilen då man ska iväg till en kompis som bor i samma område. Här håller man minsann inte på att gå eller ta cykel. Man tar golfbilen. Många som bor vid en golfbana och är medlemmar där har egen golfbil. De flesta golfbanor kräver att man spelar genom att ta sig från hål till hål med golfbil. Man går inte runt golfbanorna som spelare här.

Villaområdena i förort är konstruerade endast för motordrivna färdmedel. Så här ser det ut som på bilden ovan i nästan varje förortsområde här kring Birmingham. Det finns inga trottoarer eller cykelbanor. Tomtgränsen slutar nästintill där vägen börjar. Man har alternativet av att gå på vägen eller på någons gräsmatta då man är ute och går eller cyklar. Båda på egen risk. Det gäller att se upp och hålla ögon och öron öppna för både bilister och hundar.

Sådana här skyltar är nog inte så vanliga i Sverige direkt. Ska man hit till Veterans hospital får man allt lämna piccadoller och andra vapen hemma.

Onsdag, luftfuktigheten stiger liksom värmen. Det känns som om jag befinner mig i en ångbastu. Det är dock grått och mulet än så länge idag och det gör mig inget för molnigheten kanske gör att det blir lite mindre hett. Off to work - so long folks.

11 comments:

Åsa i memphis said...

haha, det är samma på "mud island", den där lilla halvön där jag bodde förut. Inte gå inte, ta golf bilen. Dessutom är det där en liten "halvofficiell" sanning att man inte blir tagen för rattfylla på en sån, mitt i villaområdet mitt i natten heller... men det är lite tufft när man kör bil där och måste se upp för fyllon.

Luftfuktigheten här verkar som den ni har också, helt otroligt idag! Löjligt skulle man kunna säga.

Jag hoppas att allting går bra med semester och flytt och allting! Själv insåg jag så sent som igår att om jag bara hade 2-3 veckor semester till skulle jag kunna trivas så mycket mer här borta. Jag fick tacka nej till en vegasöverraskning för att jag inte har tillräckligt med semester för det och en annan resa före augusti. Kanske lite väl lyxproblem?! ;)

Ta hand om er och hoppas ni slipper tornados idag.

Desiree said...

Åsa, heeej. Ha ha ja det där med golfbilar som fordon är lite lustigt och inte något man någonsin ser i Sverige. De hade ju mycket väl kunnat bygga lite trottoarer eller cykelbanor i sådana här områden men jag tror inte ens att tanken slår dem. Kanske är det mycket pga av klimatet att det är hett och fuktigt stora delar av året som gör att folk inte vill gå eller cykla för då kan man ju börja svettas ;-)
Ja jag antar att ni har precis samma fukt och hetta. Det är bara att vänja sig och kapitulera till den för man kan inte göra värst mycket åt det hela. Jag håller så med dig angående trivsel och semester! Jag hade också trivits sååå himla mycket mer om jag hade semester så att jag både hade kunnat åka till Sverige några veckor och sedan också få lite egen semester här. Åh inte kul att behöva tacka nej till Vegasöverraskningen. Det förstår jag verkligen. Det är just detta men den på tok för korta semsterna här i USA som gör detta land till en stor nackdel. Extra nackdel då man har sin familj på andra sidan atlanten. Sköt om dig också och hoppas att även ni slipper tornados.
Kram!

Saltistjejen said...

Sååå GALET tycker jag!!! varför inte cykla? Vägarna sr ju fina ut. Okej om man inte promenerar men cykeln kan man ju komma lååångt med! :-)
Och skylten ska vi inte tala om. usch! Jag blir nästan arg när jag ser sådant. Hm, södern är verkligen en annan värld på så många vis. Viss saker härliga och exotiska på prositvt vis medan andra känns heeelt sjuka... ;-)
Hoppas ni får en fin vecka!
Kramar!

Annika said...

Inte i den här förorten. Har aldrig sett golfbilar som fordon, och ändå bor jag vid en golfbana.
Kan dock tänka mig att det kan vara poppis om man bor i ett stort villaområde vid en golfbana där det helt saknas trottoarer etc.
Fattar inte heller att man inte anlägger trottoarer i ALLA områden. Helt sjukt, och ngt jag aldrig vänjer mig vid. Galet.
Ja, jag bor ju i en planned community med trottoarer och parkvägar överallt. Inte "typiskt" USA, som du vet...
Säger som saltis, tycker kiddsen kan CYKLA!!!
Och det där med fire arms---ja jösses!!!
Varmt här idag också, runt 26 och fukt, men redan imorrn blir det svalt igen...
MÅ, ni klara er utan tornados. Såg hemska bilder igår från "tornado alley". Grymma öde. Min skräck!!!!

Kramar!!!

Desiree said...

Saltis, javisst skulle man mycket väl kunnat cykla om det bara fanns cykelbanor så att det inte blev så farligt. För bilisterna väjer inte alla gånger. Ute på vägen är du på egen risk och måste alltid ha uppsyn. Hade man fixat cykelbanor hade också barnen i området där vi bodde innan cyklat till skolan och föräldrar hade sluppit skjutsa eller att barnen hade behövt ta skolbussen. Hade man bara byggt lite annorlunda, prioriterat och tänkt till hade detta funkat. Men man tänker inte alls i dessa banor här nere. Du har så rätt i att södern är en helt annan värld på så många sätt. Jag tycker att jag förundras lika mycket över din värld i NY på så många sätt. Birmingham, AL och NY city är varandras motpoler på så många sätt. Vi bor i samma land men din och min vardag ser verkligen helt annorlunda ut. For good and bad.
Kram! :-)

Annika, onekligen är det så att man faktiskt inte behöver åka så långt norrut för som jag sa till Saltis ovan så är din och min vardag sååå annorlunda. Uppe hos dig har man tänkt till på ett helt annat sätt och plannerat helt annorlunda. Jag tror jag hade trivts så mycket mer och bättre om samhället och tänket här hade varit lite mer progressivt och modernt. Här åker ju var och varannan runt med sina firearms i handskfacket på bilen eller har hemma eller både och. Det är inte första gången jag ser en sådan här skylt här nere. Önskar att du kunde skicka ner lite svalka hit. Det skulle behövas. Fuktigt och hett som det är.
KRAM!!!

Katarina på Filippinerna said...

När jag är i Kalifornien ser man ofta golfbilar, på väg eller från golfbanan,, de parkerar utanför shopping mallen, kör in på bensin stationen,, jag ska vara uppriktig, det ser löjligt ut!

Och i nästa stund är fordonen modell vrål stora.. ja, det är verkligen kontrasternas land.

Desiree said...

Katarina, du har så rätt, detta är verkligen kontrasternas land på många sätt.
Ha det fortsatt bra.
Kram

Anna, Fair and True said...

Det är ju detta som är det andra (eller främsta) problemet till amerikansk fetma; att de inte rör på sig. Den dåliga maten är en sak men bristen på vardagsmotion är nästa värre.

Minns när vi var i Sydafrika och flög inrikes. Då stod det "Weapons check-in here". Det har jag nog inte sett någon annanstans förutom i USA.

Marie said...

Haha! Det gäller att hålla koll på när och var man kan ta med sig sina pistoler o andra vapen! ;) Nej, du har så rätt, man hittar inte såna skyltar på så många andra ställen... :D

Desiree said...

Anna, absolut!Här i södern får man absolut INGEN gratis motion alls utan man måste aktivt söka upp den hela tiden. Detta i kombination med all skräpmat som är billig, enkel och väldigt tillgänglig. Det är lättjan som kommer att bli det amerikanska förfallet. Läste att barnfettman är ett sådant problem att amerikanska militären har svårt att rekrytera kompentent personal.
Kram.

Marie, ja sådana här skyltar är fortfarande exotiska för oss som är svenskar. Kram!

Marianne said...

TUR att man slipper se sådana där skyltar i Sverige! Men golfbilar finns även här i Kairo, ungarna i vårt området åker runt i golfbilar! Och området är inte särskilt stort, så man tycker att de borde gå i stället. Men jag har en känsla av att de åker runt mer för att det är kul än för att transportera sig.

Kram!