Monday, May 17, 2010

Tomater och Farmers Market

Till helgen öppnar den lilla lokala grönsaksmarknaden här i Birmingham. Farmers market har de sedan under sommaren varje lördag mellan kl 07 och 12 nere i stan vid Dr Peppers gammla bryggerilokaler. Det är en mysig liten marknad där de säljer frukt och grönt men även lite annat smått och gott som bröd, honung, kryddor, växter, snittblommor och lite handverk. Det varierar lite från lördag till lördag vilka stånd och varor som finns. Från slutet på maj och fram till början på september kan man alltså gå dit. Brukar som sagt vara riktigt nice att strosa omkring där och lyssna på livemusik som de också brukar ha.

Här är lite bilder på helgens tomater som jag handlade. Tyckte att färgerna blev så fina där de låg och torkade på handduken efter att jag hade tvättat dem. Jag gillar att köpa olika sorter och olika färger. De gula tomaterna är rätt ovanliga här. Men olika röda sorter från små körbärstomater till riktigt stora finns det. Sedan är de gröna tomaterna en klassiker här. Det är ju en speciell sort och inte omogna tomater som man kan tro. De stekta gröna tomatern har ju sitt ursprung i södern.

Något som också står på våran lista över vad vi vill hinna med innan vi lämnar Alabama är att åka iväg och plocka persikor. Persikorna lär snart mogna här någon gång i juni så det ska vi åka och göra nästa månad.

Men till helgen åker vi nog ner till Pepper Place som är marknaden och kollar in vad de har där. Jag ser redan fram emot detta besök.


När jag vaknade imorse regnade det häftigt utanför men redan nu någon timme senare har det slutat och himlen har klarnat. Något lite oroande som jag hörde på morgonnyheterna är att oljan mycket väl kan vara på väg mot Key West nu. Tydligen har det flutitit iland stora oljeklumpar. Det gör det förvisso nu och då men just nu är det lite extra många. Men i dagens läge är det ingen som vet om golfströmen fått med sig en del av oljan och hur mycket och hur långt den kommer att sprida sig. De är tydligen väldigt oroade iallfall i lilla söta Key West just nu precis som jag själv är. Nu ska jag dock iväg och träna morgonpasset på gymet innan jag går till jobbet. Ha en bra tisdag.

15 comments:

Charlotte said...

God morgon... Den där marknaden verkar värt ett besök även om man bor lite längre ifrån. Kanske finns det liknande i Montgomery... jag får leta. Men det är trevligt att få gå på marknaden och köpa istället för en "ica" butik. Trevlig fortsättningen på dagen och hoppas passet i gymet gav dig extra energi. /Lotta (1,5 vecka kvar).

Saltistjejen said...

Vilka vackra färger! Och visst är Farmers Markets riktigt härliga att besöka!
Trist med oljan, jag hoppas verkligen att det går att rena så mycket som möjligt.
Hoppas din tisdag blir ritkigt bra!
Kram!!

Sporty Spice said...

Visst är det härligt med Farmer´s Market. Vi har en varje fredag på the Town Green. Har inte hunnit gå dit än men ska försöka nu på fredag - och tar med kameran. Vi har inga band som lirar (låter mysigt) men det är ganska najs ändå.

Marie said...

Åh, jag gillar verkligen Farmers Market! Vi hade en i Linköping under sensommaren o jag försökte handla där så ofta jag kunde. Det blir ju så mycket roligare och godare att veta var grönsaker och annat kommer från!

Livet enligt Jenny said...

Ja vilka härliga färger. Farmers market låter supermysigt. Försöker handla ekologiskt och närodlat så mycket jag bara kan. Hoppas morgonpasset var härligt. Ha en toppendag, kramen

Anne said...

Farmers Market är super, jag gillar verkligen det "fenomenet". Där kan man verkligen så tydligt se vad som är i säsong också, färskt och fräscht.
Persikoplockning ska ni helt klart försöka göra innan ni flyttar, det låter kul och ju nåt ni definitivt inte får möjlighet till i Sverige.

Annika said...

Farmer's market är så mysiga!!
Det håller jag med om.
Oljan är det verkligen högst tragiskt med.
Persikor så underbart goda! Peters fldrar har ett lite träd i trädgården och det har så goda, små söta persikor.
Mmmm....
Vi har regn och kallt, men imorrn ska det klarna framåt dagen. Tror det är er front vi har :-)
Kram!!

Freedomtravel said...

Vilka vackra tomater! De godaste tomater jag nånsin ätit var dock i Italien... anade inte att tomater kunde vara så goda!!

Desiree said...

Charlotte, förmodligen borde det finnas en farmers market i Montgomery också så att du slipper köra hit till Birmngham som ändå tar någon timme. Hur känns det nu när det bara är 10 dagar kvar? Spänning och förväntan antar jag och kanske lite pirrigt också?
Kram

Saltis, jag fastande också för de fina färgmixen som det blev på tomaterna. Usch hoppas innerligt att det inte bara är svart olja nu när vi ska till Key West snart. Bara hålla tummarna och hoppas på det bästa.
Kram och krya på dig.

Sporty, ja jag älskar verkligen farmers markets. Så mysigt att strosa omkring där. Yes du får ta med dig kameran och visa eran famers market.
Kram

Marie, det är mycket mer trivsamt att handla på det sättet det håller jag med om.
Kram

Livet enligt Jenny, tack. Dagen har varit bra lika så träningspasset. Det är både kul och känns bra att handla ekologiskt och närproducerat. Gillar att leta upp sådana ställen i Sverige också om sommaren.
Kram och sköt om dig.

Anne, jepp persikoplock är verkligen på listan. Det har vi haft innan men det har ändå inte blivit av men nu är det liksom sista chansen så den får vi inte missa.
Kramis

Annika, kul att Peters föräldrar har ett persikoträd. Blir det mycket frukt på trädet? Skönt att regnet äntligen lättar för dig. Inte kul när det regnar flera dagar i sträck. Ha en bra fortsättning på dagen.

Kram

Freedomtravel, åh jag kan så väl tänka mig att italienarna har jättegoda solmogna tomater. Mums!

Petra H said...

Härliga tomatbilder!! Och jag stod just och tänkte att det hade varit så gott med tomat på min ostmacka (Sveciaost hemifrån) men vi har inte varit och handlat sedan vi kom tillbaka i söndagsnatt.
Vad kul det låter med persikoplockning! Jag visste inte att de blir mogna redan i juni, men det är ju verkligen en sommarfrukt även i Europa.
Jag hoppas att oljan inte letar sig till fler kustremsor, så tragiskt!
Kram!

Desiree said...

Petra, tack så mycket. Jag gillade också hur tomaterna gjorde sig på bild. Hoppas ni hunnit hem och handla lite nu. Ja under juni är det persikoplock här i Alabma. Man får åka någon timme söderut så kommer man till de stora persikofarmerna. De ska bli kul. SKöt om dig.
Kram!

Taina said...

Forbaskat onodigt det dar med oljan!

Grona tomater har jag aldrig smakat. Smakar de som de roda?

Kramen!!

Desiree said...

Taina, ja oljan helt onödigt absolut. Men får bara hoppas att det får ett slut och stop någon gång. Gröna tomater smakar faktiskt rätt annorlunda mot de röda. Här brukar man doppa dem i filmjölk och sedan i ströbröd med kryddor och steka eller frittera dem. De blir faktiskt kanongoda.
Kram

Millan said...

Jatte vackra foton pa tomaterna. jag alskar tomater och kan tanka mig att de har smakar valdigt mycket godare an de man koper i affaren dessutom! Kram

Anna, Fair and True said...

Å vad kul med tomatmarknad och så fina bilder! Ibland säljer affärerna här ekologiska tomater i pack som har olika färger, gult, grönt, röd. Ser så inbjudande ut.