Wednesday, May 5, 2010

Ojekatastrofen i Mexikanska golfen

Jag bara tycker allt detta är såååå sorgligt och hemskt på så många sätt. Jag känner att det verkligen skär i mitt hjärta för jag har besökt och varit på många av dessa otroligt vackra ställen längst med gulfkusten. Detta är lite av mina trakter. Här ligger några av våra absoluta smultronställen. Detta kan mycket väl bli den största oljekatastrofen i USAs historia. Även om man lyckas få ett stopp på oljan inom närmsta tiden har redan så mycket läckt ut att det kommer bli rejäla skador för djur och natur i flera år. Detta drabbar så många. Främst är det ju flora och fauna här nere. Dessa våtmarker längst med Mississippideltat är unika på många sätt och här kommer fågelarter, sköldpaddor, och andra arter som redan har det svårt sedan innan hotas ytterligare. Räkor, fisk och ostron dör. Detta innebär också stor katastrof för alla som livnär sig på fiskeindustrin. Folk längst med Louisianas och Mississippis kust som precis hämtat sig från orkanen Katrina drabbas nu igen mycket hårt fast på ett helt annat sätt. Turism, folk, djur, natur, jobb och inkomster kommer få det hårt och svårt.

Detta kommer som sagt ta år och år att reparera och en del kanske aldrig kommer att återhämta sig. Vi fick tillfälle att se och uppleva många av dessa unika och otroligt vackra platser längst med gulfkusten men nu kanske allt detta försvinner. Det är verkligen djupt tragiskt. Jag känner verkligen djup sorg. Man får hoppas på att de snart lyckas få ett stopp på oljan som fortästter att välla upp. Längst med kusten och stränder jobbar nu både frivilliga och de som varit arbetslösa kan få chansen att tjäna lite pengar genom att anställas av BP för sanneringsarbete. Man har även tagit tillvara på fångar som sitter i fängelse för ytterligare hjälp med sanering längst med stränder och våtmarker.

Något som också oroar mig är hur långt oljan kommer att stäcka sig i golfen. I tidningarna skrivs det mest om Louisianas kust men detta läckage drabbar även Mississippi, Alabama och Florida mycket hårt. Vi hade precis bokat in en resa till Key West här i slutet på maj. Jag hoppas att oljan inte ska ha hunnit sprida sig så pass långt söderut. Men det är tyvärr ingen som vet hur det blir. Vi har iallfall bestämt oss för att behålla våra resplaner. Vi kommer att flyga ner till Ft. Lauderdale som vi gjorde sist och sedan ta några extra dagar i anslutning till Memorial Day helgen som är långhelg här i USA. Vi tänkte stanna till i Miami och kolla in stan, lite av Art Decco stilen och sedan fortsätta färden ner till Key West. C vann ju en gratisresa ut med båt till nationalparken Dry Tortugas så dit ut åker vi på lördagen. Vi kommer dock att stanna i Florida fram tills onsdagmorgon så beroende på hur långt oljan spridit ut sig så åker vi norrut på söndagen. Får i dagsläget hålla det öppet om det blir golfen eller atlantkusten. Men jag hoppas att oljan inte kommer att sprida sig så långt. Våran tanke är annars att åka upp mot Naples, Sanibel Island osv.

Vi blir borta en hel vecka faktiskt. Åker ner till Florida på onsdagkväll den 26 maj och återvänder onsdagmorgon den2 maj. Ska bli såååå skönt!!!!!

10 comments:

Saltistjejen said...

Jag håller med dig. Detta ÄR verkligen HEMSKT!!! Det känns så otroligt sorgligt eftersom det handlar om så stora ytor och just natur som är så känslig. Dessutom i ett område som drabbats så hårt redan av katastrofer tidigare....
Hoppas er resa blir bra trots allt. Och Miami med omnejd är ju så häftigt! Vi var ju itne runt så mycket när vi var där i december men det var ändå helt ljuvligt tycker jag!
Stor kram!!!

S w e F l o said...

Ja jag får nästan ångest bara av tanken på den där oljan runt våra knutar. Fruktansvärt, och jag blir så arg, eftersom det är en helt onödig händelse.

Naples är fint, men mycket fina dyra ställen där. Bra om man gillar exlusiv shopping. För mer naturnära upplevelse rekommenderar jag dock Fort Myers Beach och Sanibel/Captiva. Perfekta ställen att hitta snäckor. Kolla gärna in snäckmuseet där om ni är intresserade, det var riktigt mysigt. Säg gärna till om ni får för er att köra upp 1½ timme till våra krokar, vi bjuder gärna på kryssning på Sarasota Bay och middag på något av våra favoritställen på stranden (och om ni skulle vilja sova över får ni gärna låna Sarahs loftsäng som är en dubbelsäng, absolut inget problem!)

Christoffer said...

Jag håller med dig på alla punkter, jag känner mig väl paranoid, lägger mig ner och vill att allt ska vara en mardröm, att vakna upp och höra att allt är över, inget av det har hänt.

Som du säger, det är fiskar fåglar och allt, det är som ett fett som oljan bara kommer och löser upp och förintar. Jag vill inte detta ska ske, vrf vrf borrar man efter olja i ett av världens naturparadis, det passar inte in, som att slå upp reklam inne i en kyrka, lika lite passar oljetorn i gulfen/karibien.

Det måste funka.

Vad roligt att ni ska åka söderut igen. Måste som sagt passa på hela tiden då ni fortf är kvar i USA att röra på er så mkt det går.

Kram!

Marianne said...

Ja, det är verkligen hemskt med det där oljeutsläppet. De bara MÅSTE få stopp på det hela nu snart, fullständigt oansvarigt att först ge tillstånd och sedan ge sig i kast med någonting sådant utan att ha beredskapsplaner för olika sorters olyckor. Människorna kommer väl att klara sig på det ena eller andra sättet, BP lär väl få försörja dem om inte annat, men djur och natur har inte en chans. Hemskt.

Härliga semesterplaner för slutet av maj, hoppas nu att ni inte behöver ändra någonting.

Och vilka fina glasögon du har skaffat, du passar jättebra i dem, de lyfter dina ögon på något sätt.

Lycka till till C också på "förhöret"!

Kramar!

Åsa i Memphis said...

åh nu blev jag avis! :) Hoppas att ni får det underbart, men det tror jag ju.

Själv ska jag se om jag kan hitta ngn resa på memorial weekend. Jag är ju lite sugen på öppet vatten som du är. Det är ju helt klart en katastrof med oljan. Så jäkla dumt. För att inte tala om att våtmarkerna där nere är unika och supersvårsanerade...

Annika said...

Arma folk, säger jag. Som om de inte är nog drabbade där redan efter Katrina och annat.
Jag känner verkligen för och med dem.
OCH för och med den nu skadade floran och faunan. För jäkligt är det.
Men resan er är jag duktig avis på. Underbart!!
SÅ ljuvligt ni kommer att få det!!!
Ser fram emot massor av fina bilder sen!!!
KRAM!!!

Petra H said...

Det är verkligen en stor katastrof och så väldigt sorgligt och hemskt. Varför är det alltid samma områden som drabbas igen och igen. Nu är det ju verkligen ett "man-made disaster", och inte alls något med naturen eller vädret, och det är ju faktiskt de värsta för de hade kunnat undvikas :-(
Hoppas att ni ändå får en jättefin semester och att ni kan njuta av en hel veckas ledighet!!
Vi åker som sagt till Sverige nästa vecka och Normandie över Pingst - jag älskar de europeiska helgdagarna!
kram

Desiree said...

Saltis, ja det är verkligen djupt tragiskt och hemskt på så många sätt. Jag blir sååå ledsen :-(
Det ska bli kul att uppleva Miami lite. Sist vi var nere körde vi bara förbi det och hade inte tid att stanna alls.
Kramis!

Sweflo, jag förstår verkligen att du får mega ångest när du tänker på oljan som drabbar dig betydligt hårdare än vad den gör mig som inte bor vid kusten på samma sätt. Så ondödigt. Man blir förbannad.
Tack så jättemycket för tipsen. Jag har hört så mycket om Sanibel och Captiva som just otroligt vackra snäcköar. Dit vill jag verkligen. You got me right - dyr shopping är inte riktigt jag men däremot älskar vi naturupplevelser så dina tips är helt perfekta. Tack så jättemycket för inbjudan :-)
Vi får som sagt se lite hur och vart vi styr kosan med tanke på oljan och tidsmässigt men tack än en gång för det hade varit jättekul att få ses i verkligeheten.
Kram!

Christoffer, ja visst är det en mardröm alla gånger som man hoppas på inte är sann. Jag hoppas innerligt att de får stopp på oljan och lyckas rädda en hel del av kustlivet. Men det är bara för hemskt!
Helt rätt - gäller att passa på :-)
Kram!

Marianne, tack så mycket. Det ska nog gå bra för C med både provet och förhöret. Usch ja verkligen såååå sorgligt med oljan. Värsta katastrofen i USAs historia verkar det tyvärr bli.
Kram

Åsa, hoppas du får chansen att komma iväg till kusten och havet några dagar över memorial helgen. Det ska som sagt bli såååå himla skönt. Ah vad jag längtar redan!
Kram!

Annika, du har sååå rätt! Arma folk kan man verklgigen säga som drabbas gång på gång. Nätt och jämt hämtat sig efter Katrina så kommer nu detta! jag tycker innerligt synd om dem som drabbas så hårt hela tiden. Men resan hoppas jag blir bra och att oljan inte hinner sprida sig så långt söderut.
Kramis!

Petra, precis som du säger hade detta faktiskt kunna undvikas och det är väl det som gör en mest förbannad. Så himla onödigt och så hemskt. Detta kommer att drabba djur och natur i många många år framöver. Som grädde på moset så är det under maj månad som det kommer många flyttfåglar hit.Så mycket påverkas på så många sätt, djur, natur, människor, ekonomi osv.
Kram!

Marie said...

Ja, det är verkligen en fruktansvärd katatstrof. Det är verkligen typiskt att det drabbar just den delen av USA som redan har varit hårt drabbade! Bra att ni ändå ska dit på semester o kan stötta dom!

Anna, Fair and True said...

Usch ja, det är verkligen HEMSKT! Det kommer nog t o m bli den största oljekatastrofen (läs miljölkatastrofen) i världen. Hoppas de får stopp på oljan snart!!