Tuesday, February 9, 2010

Amerikanska fenomen

Ingen vidare start på den här dagen. Ryggskott! Just som förkylningen börjar ge med sig ska man drabbas av ytterligare en krämpa. Ja det är inte lätt att åldras ibland ;-) Känner mig som om jag vore typ 80 år. Lyckades iallfall ta mig upp ur sängen om än MYCKET långsamt. Jag är verkligen helt usel på att vara sjuk eller skadad, då blir jag manlig så in i hellskotta. Nog dock om krämpor (fast jag har varit tacksam över räcket på handikapp toan på jobbet idag). Här kommer lite mer amerikanska fenomen.

När vi precis flyttade hit var det inte lätt att lista ut allt som hade med sängar och bäddning att göra. Man behöver lätt ett helt lexikon för att lista ut alla termer på bädlinne.
Amerikanska sängar är ofta höga. Jag vet inte om det mest beror på att benen är högre eller på att deras bäddmadrasser är så tjocka och höga. Sängarna och madrasserna finns i de olika storlekarna twin (vanlig 90 cm säng), queen (160cm), king 180 cm och sedan finns även något som heter cal king. Jag har ännu inte fattat skillnaden riktigt mellan king och cal king då det inte verkar vara någon skillnad i bredden. Man får liksom knöla in det så gott det går. Under madrassen lägger man ett ”beadskirt” tyg så att man slipper insyn under sängen vilket jag tycker ser rätt nice ut.

Amerikanska sängar ska bäddas med MÅNGA kuddar. Räknade sist vi var på hotel att det fanns minst 5 kuddar i varje säng. Normalt sätt bäddas inte sängarna med påslakan iallfall inte på hotel här nere i södern utan man bäddar med över och underlakan och sedan en filt eller täcke ovanpå överlakanet. Jag gillar INTE detta för det blir alltid så att det slutar med att man vaknar direkt under täcket och att överlakanet har knölat sig och ligger vid fotänden på något sätt. Speciellt äckligt är det att vakna under något sunkigt hoteltäcke. Sedan har man överkast som heter bedspread eller quilt och till sist lite pryndadskuddar vars kuddfodral kallas för ”shams”.

Lakan och dess olika kvalité är ett helt kapitel för sig. Det finns i princip inget som är bara vanliga bomulls lakan utan det finns en hel uppsjö av olika bomullsvarianter och kvalitéer . Det är ofta finest Egyptian cotton med si eller så många ”threadcounts”. Dessto fler threadcounts dessto finare, funkar precis som man kvalitetsbedömer hur många knutar persiska mattor har. Verkar som om detta med threadcounts brukar börja på ca 200 och går sedan upp över tusen.För den som precis flyttat till USA kan alltså något som en bäddad säng skapa en hel del förvirring mellan alla threadcounts, shams, quilts och olika mått hitan och ditan.


Man har man helt olika mått på både lakan och täcken här jämfört med Svenska påslakan och täcken. Vi tog ju med en del täcken och påslakan från Sverige och sedan har vi köpt några nya täcken på IKEA. De amerikanska täckena är både längre och bredare än de svenska så de passar inte så himla bra i de svenska påslakanen. Ofta har jag stått där och svurit och knölat för att pressa in dem. Det går om man kan nöja sig med att det sticker ut lite i nedre änden och blir lite knöligt där nere. De påslakan man köper på IKEA passar dock de amerikanska täckena. Just nu skulle jag säga att vi har en blandning av både amerikanskt och svenskt sänglinne.

I helgen insåg jag att vi behövde några nya örngott. Vi har nämligen varsin tempur kudde som vi köpt här och vi hade bara varsitt amerikanskt örngott till dessa. Sätter man på ett svenskt örongott så får man verkligen PRESSA in sina amerikanska kuddar. Örngotten ser verkligen sprickfärdiga ut och det ser inget vidare snyggt ut så därför kände jag att det var dax att investera i lite fler örngott i rätt storlek.Sham och bedskirt är några av de nya termer jag har fått lära mig. Sham verkar vara ett kuddfodral till det som ska vara pryndnadskuddarna som ska ligga ovanpå överkastet.


För det mesta använder man sig fortfarande inte av påslakan här utan man bäddar traditionellt med ett underlakan och ett överlakan. Här står ju dels "fitted" och "flat" vad som menas med detta vet jag än idag inte riktigt.

Någon av er kanske vet skillnaden mellan just flat och fitted och även skillnaden mellan vanlig King size bed och Cal King?

16 comments:

Jenny said...

Jag vet :-)! En California King är lika bred som en vanlig King, men LÄNGRE. Jag tror att det typ skiljer 10-20 cm eller nåt. Ett fitted sheet är ett underlakan, som liksom har resår runt, så att det ska sitta lätt fast runt madrassen, medan ett flat sheet är ett vanligt lakan, användes oftast som överlakan. Slut på lakansinformationen och stor kram!

Desiree said...

Jenny, tack så mycket! Aha då vet jag äntligen. Jag funderade ett tag på att beställa en sänggavel och såg ingen skillnad på bredden vad gällde just king och calking men det är alltså längden som skiljer dem åt. Tack även för infon om fitted vs flat. Då har jag fått lära mig en hel del idag.

Annika said...

Japp, de är inte lätt att hitta i de amerikanska sängarnas djungel...
Det där emd över och underlakan tycker jag är skitläskigt...FY tusa, fattar inte att ALLA inte gått över till påslakan!
Mkt fräschare o mkt skönare. Mina svärisar kör med under och överlakan tex.
I NIC när vi var där i nov bäddade de faktiskt med påslakan, halleluja!! PÅ tiden!
Tack till jenny för förklaringen om cal king vs king...Jag har också undrat.

Stackars DIG!! Ryggskott har jag aldrig haft men jag fattar att det är vidrigt!
MÅ du snart känna dig bättre...

KRAMAR från mig i ett dramtatiskt insnöat Washington!!!

Saltistjejen said...

Hahaha! ja detta är verkligen ett mysterium. Jag har itne fattat allt än. Vi har hittills bara handlat påslakan etc på ikea men trots att vi handlat kuddar o täcken där så tycker jag itne alltid det passar ändå. Skumt!
Hoppas du snart blir bra i ryggen också. Ryggskott har jag aldrig haft men det låter verkligen som om man blir väldigt handikappad när man har det.
Kram!

Linda said...

Aj! Jag fick också ryggskott när vi var i Alabama. Blev rekommenderad en kiropraktor i... hmm... intill Wall-Mart i Homewood.. Wildwood! Jättebra var han i alla fall, men det var ju 5 år sedan så man vet ju aldrig om han ens ä kvar.

Desiree said...

Annika, ja ha ha det är verkligen en djungel då man kommer till sängar och bäddning. Jag hatar under och överlakan. Det blir som du säger äckligt för man hamnar alltid direkt under filten eller överkastet som tvättas sällan (iallfall på hotel) blä. När vi var nere i Key West på vårat B&B hade de påslakan MEN de hade påslakanet ovanpå överlakanet. Det fattade ju aldrig jag och C så vi låg direkt under påslakanet utan att krypa under bäddlakanet så att säga. :-)
Tack jag hoppas innerligt att ryggen är bättre till imorgon. Känner mig verkligen invalid.

Kram

Saltis, det är helt klart så att man inte ska blanda helst mellan amerikanska täcken och påslakan och svenska. Det funkar inget vidare. Skönt att du har sluppit uppleva ryggskott för det är inge vidare. Det var dock ca 3 år sedan jag hade det sist tack o lov och jag hoppas jag slipper det på mycket länge när jag väl blivit bra igen. Ha en fin snödag.

Kram

Linda, usch ja det är inge kul med ryggskott. Skönt att du fick hjälp av kiropraktorn. Det brukar ta några dagar så går det över. Jag får nog bara vila ryggen så gott det går och ge det några dagar så får vi se.

Annika said...

Hej Desiree,

Ville bara tillägga att om du vill ha påslakan som passar till täckena här så heter dom "duvet covers" - och finns också i full, twin, queen and king. Jag tror jag köpte vårt på Bed, bath and beyond men amazon har en stor samling också senast jag tittade efter.

Jag själv fattade aldrig poängen med flanelllakan förrän jag bodde i dragiga amerikanska hus. Nu så känns det ju såå skönt att krypa ner i flanell om natten när det är kyligt i rummet. Annars håller jag med om att vanliga lakan är jobbiga och påslakan att föredra. Däremot älskar jag fitted sheets - dom stannar ju så mycket bättre på madrassen.

åsa i memphis said...

Fitted sheets är något som jag gillar, om dom passar riktigt bra. Jag gillar iofs manglade lakan mest och eftersom det är svårt att hitta i SVerige (mangel alltså) är fitted sheets nästan bättre än de vanliga lakan som jag sträckt och sträckt hemmavid.

Påslakan har jag importerat från Sverge :) Jag hade sådär lakan och "duvet"/comforter först men när man delar säng är det som att bjuda på att sova under enbart övertäcket som du säger... och det är lite obehagligt när man är på hotell, tycker jag iaf...

Alla dom där småkuddarna ser ju söta ut på sängen men jisses vilket jobb det är att fixa med dom när man bäddar. Jag rationaliserade bort det med, bara två större kuddar som man kan använda som "läskudde" bakom huvudet är det som ligger ovanpå min säng.

Hopppas att ryggskottet försvinner snabbt. Jag har aldrig haft det, men jag antar att det påminner om "stel rygg som jag haft när jag hade influensan" och inte kunde vrida eller böja mig alls. usch,

Anne said...

Visst är det mysko också att sängarna är så höga, ibland undrar man hur nån skröplig liten tant kan kravla sig upp i en säng...
Höga sängar som sagt men så låga toalettstolar. Kontrasternas land.
Jag köpte av misstag en förpackning fitted sheet på IKEA tidigare i höstas, men jag var väldigt nöjd. Lakenet slirar inte runt. Som Jenny skrev så är det ett underlakan med resår runt. Påminner i konstruktionen om vanliga madrasskydd som man kan spänna på madrassen.

Anonymous said...

Maste saga att det inte ar alla amerikaner som anvander bedskirts, for att inte namna 'shams'. Det verkar vara mer ett gammaldags/rikare fenomen har i WA. Gissar att det skiljer sig ocksa skarpt mellan olika stater? Inga paslakan stammer dock har med, knepet ar att ha en *generos* bit med overlakan kvar som du sen viker over kanten pa tacket.

Anna, Fair and True said...

Det verkar som Ikea (och kanske andra svenska affärer också) har ändrat format/storlek på påslakan och/eller iläggstäcken i Sverige också för nu känns det som inga av våra påslakan (köpta i Sverige) passar täcket (köpt i Sverige). Vi köpte ett nytt täcke precis och det passar lite bättre men inte klockrent. Vadan detta? Så min poäng är att era problem med storlekar kanske också är pga av ändringar av formaten i Sverige också.

Anna, Fair and True said...

Förresten, hoppas ryggen blir bättre snart!

Katarina said...

Ryggskott! Nä, va trist! hopps du blir bättre snart!

Sängkläder, jag det var ett bra tema he he. Jag tycker storleken på täckena och kuddarna är för stora helt enkelt i USA.

Desiree said...

Annika, tack för tipset om duvet sheets. Nu ska vi ju inte bo här så länge till så vi klarar oss med det vi har men blir det en nästa gång så vet man. Flanell har jag aldrig själv provat men det kanske vore nåt alltså.

Åsa, du har gjort som vi och importerat de flesta av våra påslakan från Sverige. Visst ser det fint ut med alla kuddar men som du säger det måste vara ett jobb som verkligen tar tid att fixa iordning alla de där kuddarna varje dag. Tack så mycket. Det är ett elände att vara stel så att man inte kan böja sig. Usch hoppas att du någonsin inte mer råkar ut för det själv.

Anne, ha ha helt korrekt. Det har jag också lagt märke till att toastolarna sitter jättelågt ner. Aha då kanske jag ska köpa mig en fitted sheet och testa. Det låter riktigt smart.

Anonoymous, visst är det så att det skiljer sig nog en hel del från stat till stat eller från familj till familj hur man bäddar och vad man använder. Jag tycker inte att det funkar även om det ser snyggt ut med att ha just ett överlakan där man viker en generös bit över täcket eller filten. Problemet är att under natten så trasslar man till täcke och överlakan så att de separerar från varandra och så ligger man där med bara täcke över sig och överlakanaet tilltrasslat nere vid fötterna. Men man kanske måste ligga lite mer stillsamt för att det ska funka.

Anna, interessant, jag tror att IKEA i olika länder kan ha lite olika sortiment. Tror att IKEA USA har just påslakan som är sydda för de amerikanska måtten på täcken medans de påslakan som säljs i Sverige borde vara sydda för svenska påslakan. Jobbigt om det strular med mått och storlekar även i Sverige. Tack jag hoppas också att det går över snart.

Katarina, tack så mycket. Stoort ska det helt klart vara här. Jag har förvisso inget emot storleken. Ha en bra dag.

Petra H said...

Ha ha, det är en djungel att förstå lakanmått i olika länder! Första gången min familj och jag träffade på "fitted sheets" var i England på 80-talet och vi kom fram till att det var ju ganska praktiskt, MEN himla svårt att vika lakanen snyggt när de ska in i ett skåp.
I Italien köpte jag två påslakan som har som en flärp längst ner, jag tror att det är för att man ska kunna bädda ner änden under madrassen?
Och tja vad ska jag säga, påslakan har ju inte kommit till Spanien heller :-( Tur att det finns Ikea :-)
Jag har köpt ett sött rosa Ralph Lauren-fitted sheet på Marshalls, jag kunde inte motstå det för det var så billigt (typ $5) men det är för en twin bed som är 80 cm bred tror jag... Får se om jag får användning för det i Europa (sv sängar är väl alltid minst 90 breda) eller jag syr om det till kuddar eller något.
Kram

Petra H said...

Förresten, hoppas att ryggen är bättre!!
Vi har faktiskt köpa några amerikanska kuddar + örngott som vi kommer att ha med tillbaka till Europa, jag gillar de lite längre rektangulära varianterna när man har en stor dubbelsäng. Vi har en blandning av amerikanska och europeiska (IKEA 50 x 60 cm) kuddar, det funkar bra om man har örngott som passar. Ett tips är att kolla på Marshalls efter udda örngott, de säljer dem väldigt billigt!!