Wednesday, February 24, 2010

Den heliga heltäckningsmattan

Dax för lite mer amerikanska fenomen. Det där med heltäckningsmattor slog mig igen i helgen då jag skulle hämta lite handdukar i våran garderob inne på toan. Det finns nämligen heltäckningsmatta i just denna garderob. Tack o lov så finns det inte heltäckningsmatta i övrigt på toan (inte heller i köket). Jag tycker att det känns mysko och lite konstigt att man valt att lägga heltäckningsmatta inne i garderoben på toan men men så får det vara.

Annars är det faktiskt heltäckningsmatta i hela den här lägenheten. I vårat hus där vi bodde tidigare så hade vi heltäckningsmatta på hela ovanvåningen samt i trappan och i vårat sovrum som låg på nedrevåningen men i övrigt var det parkettgolv. Det där med heltäckningsmatta är en sådan där inrotad amerikansk tradition att den liksom bara är precis som de där guldknopparna till dörrvreden.

Jag tycker nog både bra och dåligt om just heltäckningsmattor. De är ju ganska sköna att gå på. Man behöver aldrig sätta sina fötter på ett kallt golv även om vintern. De är ganska sköna och mjuka att gå på men också att sitta eller ligga på. Men speciellt praktiskt att ha i hela huset eller halva huset tycker jag inte att det är. Speciellt inte om man har småbarn eller husdjur som kanske råkar ut för en och annan olycka på mattan. Jag tycker inte heller att det verkar vara så praktiskt om man är amerikan och går med skorna inomhus. Då blir ju den där heltäckningsmattan rätt snuskig snart. Visst finns det en hel uppsjö med spray och rengörning för att ta bort fläckar, olyckor och annat men att få det helt rent tror jag inte att man får. Man måste nog byta ut heltäckningsmattan relativt ofta eller använda sig av en firma som kommer och kör rent mattorna regelbundet.

Många av heltäckningsmattorna kan vara rejält lurviga och rätt jobbiga att dammsuga. De vi har nu är rätt lättdammsugna men de vi hade tidigare fick ofta svetten att lacka då. Just nu tycker jag att det är rätt ok med heltäckningsmattorna i lägenheten. De är som sagt rätt sköna att gå på och jag slipper tänka på att våttroka golven. Jag hade dock gärna sluppit de där guldknopparna på alla dörrarna. Det är helt omöjligt att öppna dörrar om du håller i något - du måste alltid ställa ner eller ifrån dig saker du har i händerna.

Ha en bra torsdag. Här är det kyligt och friskt idag men soligt och vackert.

17 comments:

Anne said...

Ibland undrar jag om inte just heltäckningsmattan är det mest amerikanska fenomenet av dem alla.... Kommer nog rätt högt upp på listan eller hur.
Helmysko med mattan i toagarderoben, samtidigt så känns det inte så konstigt att det är så (som sagt, det där med mattor är ju poppis även på de mest konstiga ställen).
Som du vet är jag ingen vän av heltäckningsmattor, tycker inte om dem. Men du har rätt, vissa fördelar finns det ju som att det är rätt gosigt för fötterna och den här årstiden med kalla morgnar är det skönt för fossingarna. Men praktiskt är det helt klart inte.
Vi har sådana där riktigt tungrodda lurivga mattor, som ni verkar ha haft i huset. Segt och svårt att dammsuga dem. I ena trappan har vi en jättelätt matta, den är inte lurvig utan väldigt lättdammsugad. Hade föredragit övriga mattor i huset varit av den typen för då hade det varit betydligt bättre och enklare, då hade jag inte gnällt så mycket. Tror den mattsorten kallas för berber (kanske felstavat här), sån matta är helt ok faktiskt. Men som sagt, vi har bara den mattan i ena trappan, så den största ytan av mattor är lurvmattan.
Vi har faktiskt bara vanliga handtag på alla dörrar, såväl innerdörrar som ytterdörr. Men på första stället vi bodde på då vi kom hit, då var det knopparna som gällde.
Kram!

Saltistjejen said...

Ja du heltäckningsmattan ja. DEN är jag sååå glad att jag slipper. Tycker det är så äckligt med just heltäckningsmatta!!! När man ser hur smutsiga ens golv blir efter bara en vecka kan man ju snart inse att samma skit kmmer på mattan, fast den syns mindre och är svårare att städa bort...! Däremot kan jag hålla med om att det kan vara skönt när det är riktigt kallt. Fast då föredrar jag nog ändå hårda golv och raggsockor alt sköna tofflor... :-)
Om jag ahde en egen lägenhet/hus skulle jag aldrig i livet lägga in heltäckningsmatta någonstans!
Men bor man som ni gör och gjort på ett ställe som man vet att man ska lämna inom begränsad tid så får man ju ta det lite som det är. Så gör ju vi, men jag var bara lycklig över att vi inte hade just heltäckningsmatta utan parkett i lägenheten. Särksilt med småbarn som dels "skitar ner" ganska mycket men också VISTAS mycket på golvet. Då vill man helstha så rent man kan där så de inte ska snusa i sig alltför mycket äckliga saker.
Kramar!!!!

Saltistjejen said...

Haha glömnde handtagen!
Ang dessa så måste jag för tillfället lovorda de runda dörrknopparna! För DE har E inte lärt sig öppna än! Tror det är betydligt svårare för små barnhänder att greppa dessa och vrida, än vad det är med våra klassiska dörrhandtag som hon faktiskt klarar av att öppna. MEN bor man som vi är det GULD juat ATT hon INTE kan öppna än! Då kan man få vara ifred i sovrummet ifall man behöver ta sig en liten eftermiddagslur på helgen och det är otroligt skönt! Det räcker med att hon står utanför dörren och ropar på en tills M (eller jag om det är M som tar en lur) kommer och lyckas lokca tillbaks henne till vardagsrummet, men det lär man sig liksom ignorera, haha! fast snart kan hon nog banne mig öppna dörren till svorummet också... Och då blir det svårare. ;-)
Kram!!

Petra H said...

Det är nog lika mycket ett brittiskt fenomen (inklusive "door KNOBS")!! Vi hade heltäckningsmatta i hela huset inklusive entrén (men dock inte i köket) när vi bodde i England! Egentligen skulle man kunna tro att vi i kalla Skandinavien skulle ha heltäckningsmatta men det försvann för ganska många år sedan. Vi hade "nålfiltsmatta" i vårt förra hus som byggdes 1974-75 (och i vissa rum i mina föräldrars nuvarande hus som mina morföräldrar lade in - den är så klart borttagen nu), det är en icke-luddig matta som man istället kan "bränna" sig på om man glider på den. Mer praktisk men fortfarande inte när barn och husdjur råkar ut för olyckor som du skrev.
När jag var au-pair i Schweiz var det också heltäckningsmatta i barnens sovrum och Gud, vad jag skrubbade för att få bort kräkfläckar och lukt - nästan helt OMÖJLIGT.
Kram

Marie said...

Heltäckningsmattor... usch. Engelsmannen hade det i hela sin lägenhet i England, förutom kök o badrum. Jag fattar inte grejen. Okej, i ett sovrum så kan det ju vara mysigt o ljuddämpande, o de nyare mattorna tar ju inte upp så mycket damm som de gamla.

Men vi var på besök hos Engelsmannens släktingar, o de hade heltäckningsmatta i badrummet! Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra när man kom ur duschen, det blir ju blött liksom! Konstigt.

Desiree said...

Anne, ja jag minns än ditt inlägg om husinterör och heltäckningsmattor. Att dammsuga ett helt hus med luriva mattor är ett träningspass i sig. Det kan du alltid trösta dig med när du står och kämpar med din dammsugare
:-)
Toppen att ni iallfall har vanliga handtag. Det kanske är mer modernt med vanliga handtag som sätts in på nybyggda hus som ert. Den där lilla mattsnutten i toagarderoben kan jag liksom inte låta bli att reflektera över varje gång jag öppnar där. Men om ni ska bo länge i huset kanske det lönar sig att byta ut heltäckningsmattorna mot en annan sort som inte är så lurvig eller ta bort dem helt och ersätta med parkettgolv.
Kramis.

Saltis, visst är det äckligt och opraktiskt. Ja det vet ju du som har både liten och två katter. Du har en mycket god poäng i att det inte bara skitas ner om man har en liten utan att de faktiskt vistas mycket och leker på just golvet. Jag själv gillar ibland att sitta eller ligga på golvet och då skulle jag inte vilja göra det på en ingrodd skitig matta som är full av smuts och snusk.

Aha då fyller iallfall de där runda dörrknopparna någon funktion. Det finns alltså något praktiskt med dem om man har småbarn och vill vara ifred. Jag förstår helt klart att det är svårt för E att öppna och vrida runt dessa. Jag kan ju själv ha problem speciellt om det är en tung dörr som vissa på jobbet är. Ha en bra dag och hoppas du inte känner dig allt för trött efter uppsittar natten med hocky du hade.

Petra, england och USA verkar ha en hel del likheter. Det framstår i all tydlighet att det var engelskmännen som en gång i tiden kolonialiserat denna kontintent. Heltäckningsmattan kommer jag inte direkt att sakna i Sverige. Jag kör mycket hellere med vanliga mattor eller inomhus tofflor om det är kallt på vintern. Det känns betydligt fräshare att inte ha heltäckningsmatta. Det är just det du tar upp från din au-pair tid, barn eller husdjur som kräks. Det går ju inte bort. Ha det gott.

Desiree said...

Marie, nej den där seden förstår man sig inte riktigt på om man inte vuxit upp med den. Heltäckningsmatta i badrummet!!!! Uääääh det är riktigt snuskigt. Den vill man ju inte ens börja tänka på hur äckligt det är. Där hade jag nog övervägt att inte ens sätta ner mina fötter utan dusha i flipflops.

Annika said...

Ja, jag säger nog som Anne: det är nog det mest amerikanska av dem alla...
ÄVEN fast det skett en förändring. men det går ju segt. Då Peter och jag bodde i lgh var det heltäckningsmattor i badrummen, men kakel under. Så ville paret vi hyrde av ha det. Helt otroligt.
Tror nog att USA och England kan ta varann i hand vad gälle MASSOR med grejjer, inklusive mattor.
jag skulle vilja riva ut alla mattor på övervåningen och lägga in trägolv. I källaren får det dock gärna vara matta. Vill inte ha trägolv eller klinkers eller annat där...aldrig...Nej, där blir det för alltid matta.
Berber-mattor är ju annars bättre en lurv...
Du slog huvudet på det klassiska amerikanska fenomenet...BIG time!!
Kram!
Blååååååsigt här, men ingen snö...kallt är det dock, brr....

Jenny said...

Jaa du, de där mattorna är verkligen ett kapitell för sig :-). När vi flyttade till vårt första, nybyggda, hus, ville vi lägga in trägolv även på övervåningen, men då avrådde vår mäklare oss för att huset skulle bli mer svårsålt!? Som sagt, de älskar sina heltäckningsmattor :-). Har dock aldrig sett matta i varken badrum elle kök här, tack och lov (bara i England), det känns hur sunkigt och ofräsht som helst.
Knoppar eller dörrhantag, det tror jag är 50-50 kanske. Däremot är det väldigt omodernt med just de guldfärgade handtaget, numera "ska" det vara borstat eller rostfritt. Jag gillar faktiskt knopparna, eller i vilket fall tycker jag inte illa om dem. Roligt att Saltistjejen skriver om att hennes dotter inte kan öppna knoppar - Här hemma har vi fått sätta "knob-covers" på de flesta dörrar, för Sven är mästare på att ta sig in dit han inte ska :-). Kram!

Desiree said...

Annika, att ha heltäckningsmatta just i badrummet känns verkligen ofräsht. Ett badrumsgolv måste kunna rengöras ordentligt. Vissa delar av huset funkar det ju med matta. Förstår dock att du är sugen på att riva ut mattan på ovanvåningen. Skönt att ni slipper mer snö. Känns som om Washington och Reston redan fått sin beskärda del för i år.
Kram

Jenny, roligt att din son är mästare på att öppna dörrarna med knoppar fast Saltis lilla E inte kan det. Ja alla barn är ju olika. Jag hade gärna bytt ut alla knopphandtag mot vanliga. Jag har också hört det där att huset kan bli mer svårsålt om man river ut alla heltäckningsmattorna. Folk vill gärna ha heltäckningsmatta på ovanvåningen och i master bedroom men resten kan vara vanligt parkettgolv. Vi har ju heltäckningsmatta under vårat matbord nu i lägenheten. Det åker ju ner smulor och annat. Förvisso syns de inte i mattan men varje gång jag dammusger så rasslar det ganska bra.
Kram.

Katarina på Filippinerna said...

Heltäckningsmattan, jo, det för ju både för- och nackdelar.

Det är som ni alla skriver, mycket amerikanskt! Men vi har faktiskt också heltäckningsmattor i just trappen och på övervåningen i alla sovrum. Jag gillar dom inte!

Att köpa dammsugare här var inte det lättaste, då utbudet är minimalt!

Desiree said...

Katarina, interessant att det är myckekt heltäckningmattor i ett tropiskt land som Filippinerna också. Hur kommer det sig att det är så svårt att få tag på dammsugare? Hur gör folk för att hålla sina heltäckningsmattor rena?

A home far away said...

Ja vi är ju inte så vana vid heltäckningsmattor i Sverige, kanske mer förr på 70-talet...

Men vet du, när jag låg inne på sjukhus här i höstas, i sjukhussalen vad fanns om inte heltäckningsmattor...på ett sjukhus! Hur sjutton får de mattorna att hålla sig hygieniska på ett sjukhus, blä...

Ha en fin dag!
Kram Gunilla i Singapore

Desiree said...

A home far away, det låter ju hur märkligt som helst. Det verkar inte så hygeniskt just på ett sjukhus där det krävs att det är rent. Det var iallfall nästan märkligare än att ha det i badrum.
Kram

annebelle said...

Jag har så svårt för heltäckningsmattorna. Okej att det är skönt i sovrummet, men i övrigt...Brrr! I Sverige har vi ju allt oftare golvvärme till parkettgolv, så skönt och praktiskt och snyggt. Jag älskar den ordning du verkar ha hemma. Mina barn däremot älskar inte ordning på samma sätt som jag. ;-/ Undrar varför.

Sporty Spice said...

Heltäckningsmattor är ganska najs i sovrum, men får jag välja själv så skulle jag hellre ha härliga trägolv och sedan en stooor matta ovanpå istället. En som man kan ta ut och piska eller tvätta. Och när jag skaffar hur vill jag ha RIKTIGA handtag. Gillar inte guldplupparna alls. Visst, de ser snygga ut och sådär typiska filmamerikanskt, men ack så opraktiska.

Anna, Fair and True said...

Ibland kan jag tycka att det vore skönt med heltäckningsmatta i sovrummet men om jag får välja tar jag hellre en stor vanlig skön matta istället. Men inga andra rum än sovrum. Och ibland i UK har de ju t o m heltäckningsmatta i kök och toaletter! Hur sjukt är inte det!

Vi har ju heltäckningsmatta på jobbet också, i alla korridorer och rum. Det isolerar ju ljud men det blir ju så smutsigt och äckligt!