Tuesday, February 23, 2010

Medborgarskap

C´s ansökan om amerikanskt medborgarskap lämnats in. Kanske blir det två amerikaner i familjen inom kort. När vi flyttade hit var det bara en amerikan och nu kanske det blir två amerikaner som flyttar från Alabama till Stockholm 2010, ha ha. Som vanligt var det en massa att fylla i för C, byråkrati gillar de ju i det här landet. Upp till 6 månader kan det ta innan han får sitt medborgarskap. Vi håller tummarna för att det kommer att gå lite snabbare än så. Igår kom ett brev där de kallat C till fingeravtryck så det verkar faktiskt flyta på rätt bra med processen hittills.

Sedan ska även ett spårk prov och ett samhälls/historie prov göras av C. Han kommer att få sitta och plugga om amerikanska konstitutionen och annat sådant. Jag tror dock inte att proven kommer att vara speciellt svåra om man bara läst på lite. Även om det kommer kosta oss en slant att fixa detta så är det ändå värt det. Skönt att slippa tänka på att krångla med greencard som ska försöka hållas aktivt eller att kanske behöva söka green card på nytt någon gång i framtiden. För att behålla green cardet verkar det som man måste resa hit relativt ofta. Eftersom Sverige tillåter dubbeltmedborgarskap så är det ju inte ens så att man måste ge upp något. Att ha flera medborgarskap är inte något som jag ser som något hinder utan bara som något positivt och praktiskt.

Men det känns som sagt himla lustigt iallafall att vi skulle bli två amrisar som flyttar hem till Sverige. Då kan vi gå och fira 4th of July på amerikanska ambassaden. Stå där och flippa burgare med de andra amrisarna ha ha. Nu hoppas jag att fortsättningen på den här processen går smidigt. Själva ceremonin då man får medborgarskapet blir sedan i Atlanta, GA. Det är något jag ser fram emot att få vara med om att få uppleva.

12 comments:

Saltistjejen said...

Låter ooootroligt vettigt tycker jag! Om vi bara kunde skulle vi vilja göra samma sak haha! Att slippa visumtrasserl eller Green Card är bara så bra! Att dessutom ha medborgarskap som öppnar dörrarna både här i USA och i EU är inte fy skam. Det är ju vad E har och det är jag glad för att hon har! Hoppas det ska kunna hjäpa henne lite i framtiden och underlätta för henne om hon vill studera och/eller arbeta här eller i Europa. Fast bara därför kommer hon säkert vilja jobba i Kina eller i Australien haha....! ;-)
Kramar!!

Petra H said...

Vad spännande att C ska bli amerikan! Kul!! Måste ni stanna kvar i USA tills han har fått sitt medborgarskap och haft ceremonin? Så praktiskt att ha det amerikanska medborgarskapet för framtiden, om ni bestämmer er för att återvända senare. Det gäller bara att komma ihåg vilket pass man ska resa på - i vissa delar av världen är det ju inte bra att vara amerikan och bättre att vara svensk...
Jag tror inte heller att provet kommer att vara särskilt svårt, speciellt inte för en högskoleutbildad som är van vid att studera. Det är säkert svårare för de invandrare som kommer till USA utan utbildning.
Kram

Marie said...

Oj, spännande! Är det något särskilt skäl till varför han vill bli amerikansk medborgare? Jag tänker på att ni ändå vill tillbaka till Sverige snart? Eller planerar ni att återvända till USA?

Många frågor! Lite nyfiken här! ;)

Desiree said...

Saltis, kan man få möjligheten att faktiskt ha flera medborgarskap ser jag detta bara som något positivt. Precis som för E. Jag tror att hon kommer att ha mycket glädje av detta. Det öppnar ju upp många nya möjligheter för framtiden så att hon lätta både kan jobba eller studera i USA och Europa. Att ha två kontinenter att välja på är aldrig fel. Gifter hon sig med en svensk och vill bo och jobba i USA så kan de lätt fixa greencard till maken via hennes medborgarskap så som jag gjort till C. Man vet dock aldrig vart barnen hamnar.
Kram

Petra, jag tror att det förenklar en hel del att stanna tills processen är helt igenom. Förhoppningsvis hinner han få medborgarskapet innan hösten. Även om provet inte är så svårt ska det ändå bli kul att kolla vad han ska plugga in. Jag kanske också kan passa på att lära mig lite. Ska bli spännande att följa resten av processen. Visst gäller det att ta med båda passen när man är ute på resande fot för precis som du tar upp så är det ibland en fördel med det svenska passet och ibland en fördel med det amerikanska. Jag själv brukar alltid packa med mig båda. När jag kom till Sverige förra sommaren hade mitt svenska pass gått ut och då hade jag legat pyrt till i passkontrollen om jag inte hade haft mitt amerikanska som jag hastigt kunde gräva fram ur handväskan.
Kramis.

Marie, ja eftersom vi inte vet vart vi hamnar och hur framtiden ser ut så tycker vi att vi kan passa på att fixa detta nu när möjligheten finns. Visst ska vi flytta tillbaka till Sverige nu men man vet aldrig om man vill återvända hit igen. Eller så kanske man bara vill kunna tillbringa vintrarna här då man är pansionär i framtiden. Om vi båda är amerikaner kan vi ge möjligheten till eventuella barn att få dubbelt medborgarskap också. Jag ser som sagt många fördelar så why not?

Anne said...

Håller med tidigare talare, tycker det låter otroligt vettigt, smart och det rätta att satsa på medborgarskap för C nu. Helt rätt.
Jag har hört att just medborgarskapsgrejerna går hyfsat snabbt nu, känner ytligt till folk på M´s jobb som sökt/söker och det hade tydligen gått fortare än de förväntat sig. Så hoppas att det är detsamma som gäller för er.
Hihi, men lite kul är det ju att det sannolikt är två amrisar som återvänder till Sverige. Rätt coolt faktiskt.

Christoffer said...

Nu får jag hålla tummarna för er också och hoppas att allt går smidigt och fort.

Jag tror att man har möjlighet att kunna googla upp en del av frågorna som kan komma upp på provet, det är runt 100 frågor men sedan väljer det bara ut hälften av dem eller liknande.

Detta kommer att bli bra :)

Annika said...

SHIT vad bra.
Varendaste ggn jag läser om er som fått ändan ur.
JAG MÅSTE OXÅ!!
Jag har flera kompisar som tagit steget. Byråkratin var det jobbigaste och dyraste. Proven var inte svåra...
Go, C, GO!!!
Det där fixar C galant. Och det är mkt, mkt, mkt smart av er!!!
K är ju dubbelmedborgare hon också. OCh jag borde fasiken få ändan UR!!!!!!
NU!!!
Kram½

Desiree said...

Anne, C hörde också från folk på hans jobb att processen är relativt snabb. Det största och krångligaste steget verkar vara att få grönt kort. När du väl har haft det gröna kortet så länge att du kan söka om medborgarskap så har man liksom passerat det värsta. Det här ska bli jättespännande att följa.

Christoffer, tack. Jag håller tummarna för att du på ett eller annat sätt lyckas komma över grönt kort. Nog ska det googlas så att man kan öva sig lite på frågorna innan. Jag antar att det talar om eller delar ut något matrial som man måste plugga längre fram.

Annika, ja du borde verkligen. Det är ju lite papper att samla ihop och kanske inget som är direkt kul att göra men det tog faktiskt inte C så lång tid att få ihop. Hur gör du nu? Förnyar du ditt gröna kort med jämna mellanrum?

Kram

Katarina på Filippinerna said...

Hoppas processen går snabbt och att C. har sitt medborgarskap innan återflytten. Själv ceremonin sägs kännas högtidlig har mina numera amerikanska vänner berättat.

Själv har jag bara ett Green Card i USA. Jag gjorde också min biometric förra månaden, men av andra skäl.

I de flesta fall är det bara positivt med dubbla medborgarskap, då det öppnar många dörrar i framtiden. Klart man vill ha den möjligheten.

Den enda nackdelen som jag känner till kan vara/bli att om man har dubbla medborgarskap och något händer, ex. naturkatastrof, krig etc. då är det inte säkert att ett av länderna stötar dig vid en evakuering. Det har personer med dubbla medborgarskap erfarit från ex. krig och naturkatastrofer. Dvs. nekad konsulär hjälp.

Av den anledningen är det sällan ex. am/filippinska familjer ansöker om dubbla medborgarskap här, i fall man måste utrymma Filippinerna i hänseende av krig eller naturkatastrof.

Annat kan vara att om man har en högintressant utbildning och erfarenhet som kan ha stort intresse, kan möjligheten eller risken att bli inkallad till militärtjänstgöring.

Kram

Jenny said...

Vi är ju numera en hel svensk/amerikansk familj, herr Dhalstrand var den som fick sitt medborgarskap sist, i februari förra året och vilken otroligt skillnad det var mot när jag fick mitt, fyra år tidigare; Mina ansökningar slarvades bort, hamnade i arkiv och hela alltet tog över två ÅR - När Claes sökte, tog det typ 2 månader drygt från det att han skickade in sina papper tills han svor eden! Så vi håller tummarna för att det går fort för C! Själva provet är INTE svårt, alla frågor finns att printa ut på INS (Fast de heter inte så längre, immigrationsmyndigheten, jag glömmer det nya namnet) hemsida. Inga hemlisar där inte!! Nu blev jag också nyfiken på ditt medborgarskap, är du född med det? Har du dubbelt nu? Jag hade aldrig sökt amerikanskt medborgarskap om inte Sverige ändrat sina lagar - även om du ju teoretiskt avsäger dig alla andra länders medborgarskap när du får ditt amerikanska, det är en del av "eden". Nu bryr sig ju inte amrisarna om det direkt, det är liksom bara det amerikanska som räknas, ha ha. Kram!!

Desiree said...

Katarina, du tar upp en hel del interssant att tänka på. Man får hoppas på att man slipper vara med om någon stor naturkatastrof som kräver evakuering. Ja sedan är det där med att kallas in till militärtjänst men hittills har det ju mest byggt på frivilliga insatser och inte allmän plikt. Kanske något att tänka på ännu mer då man är yngre. Vi får hoppas vi slipper det också. Spännande att du också gjort dina biometrics och lycka till med resten.

Jenny, usch då vad jobbigt att du fick vänta så länge pga av bortslarvade papper. Låter inge vidare men däremot var det ju toppen att det gick både smidigt och snabbt för din man. Jag hoppas att det går lika snabbt för Calle. Jag råkar vara född med amerikanskt medborgarskap. Mina föräldrar befann sig i USA och pluggade och jag liksom Saltis lilla Ella föddes här. Det var pga av mitt medborgarskap som Calle fick sitt greencard hyfsat smidigt så det har hjälpt oss enormt.

Anna, Fair and True said...

Det är ju perfekt om C också kan bli amerikan! Om ni får barn, blir de automatiskt amerikanare också (om ni ansöker om det alltså) eller måste de godkännas så att säga?