Monday, February 8, 2010

Hemingways Key West

Jag fortsätter min berättelse med bilder om Key West så här i februarirusket. Det är inget vidare väder här i Birmingham heller. Regnigt och grått och sedan ska det dessutom bli betydligt kallare till imorgon. Men man får vara glad att man slipper snöstormar som hela midwest och östkusten fortsätter att drabbas av med enorma trafik och flygprobelm.

Det går inte att besöka Key West utan att gå förbi Hemingway´s kända bar nämligen Sloppy
Joe´s Bar. Hemingway bodde ju här på Key West i flera år och det har gjort att detta ställe än idag stark förknippas med honom precis som solnedgångar och Key Lime Pie. Vi gick inte in i baren utan nöjde oss med ett foto.Key West är en liten stad men en väldigt mysig stad. Den gammla delen är full av charmiga trähus med sina vackra verandor. Överallt ser man folk som promenerar eller cyklar. Det finns gott om ställen som hyr ut cyklar till turister. Man känner sig trygg och säker när man går längst med gatorna. Duval Street är huvudgatan och den stora turistgatan. Det finns gott om både resturanger, barer och souvenirbutiker längst med denna gata. Efter att vi hade beundrat och upplevt den vackra solnedgången så strosade vi runt lite. Vi fann en trevlig bar med livemusik och slog oss ner där en stund.Det finns mycket gott att uppleva här speciellt om man gillar fisk och seafood. Det finns ett flertal mycket bra resturanger. Key West har lockat till sig några av USAs bästa kockar. Här finner man mycket som är både gott och spännande. Alla rätter som vi tex åt på Café Marquesa var helt outstanding. Här är min huvudrätt till vänster som var en vit tonfisk med sesamfrön och sedan en slags wasabisås till detta. Till höger har ni min förrätt som bestod av rökt lax med rödbettor, ett par majsplättar och rökt forell rom. Nästa gång vi åker ner till Key West ska jag definitivt gå hit och äta middag igen.Många mysiga ställen och fina gammla hus att njuta av. Helt perfekt väder dessutom med ca 25 grader även på kvällen och en mild bris.Härifrån är det inte långt till Kuba. 90 miles vilket motsvarar ca 145 Km. Key Lime Pie finns det gott om. Man behöver inte gå långt mellan ställena som serverar denna berömda efterrätt som har sitt ursprung här. Det liknar cheescake lite och fyllningen är gjord på sötad kondenserad mjölk tillsammans med juice från lime frukten som växer här. Den serveras antigen med vispgrädde eller marängtopping.
Key West är en vacker stad. Jag förväntade mig att det skulle vara betydligt mer turistigt. Även om det är mycket tursiter här så finns ändå det där gammla fina charmen bevarad.

Under 1870 talet kom det otroligt många flyktingar hit från Kuba vilket gjorde att Key West blev landets största producent för cigarrer. Ett tag fanns det hela 166 cigarr fabriker här och det tillverkades över hundra millioner cigarrer per år i dessa fabriker. Än idag går det att handla cigarrer här i små butiker och stånd. Man ser också en del Kubanska butiker och resturanger.Gatorna är relativt smala. Det märks att man befinner sig i tropikerna för det är grönt och frodigt. Palmer och bananträd växer i var och varannan trädgård.Här sålde man kokosnötter med sugrör så att man kunde dricka kokosmjölk. Något man lägger märke till är att det finns gott om tuppar och höns i denna lilla stad. De går helt fritt och man hör tuppar som galer både här och där. Vi hade dessutom ett gäng pappegojor som bodde granne med vårat B&B. De förde ett ganska livat samtal med varandra och jag var lite orolig för att de skulle hålla på så hela natten lång. Men de tystande tvärt då mörkret lade sig vilket var jätteskönt.

Ett ganska typiskt vackert gammalt trähus. Nästan alla hus är byggda i trä med fina fönsterluckor och stora verandro. Sedan är husen i de flesta fall målade i olika pastellfärger.C och jag tog oss en egen morgonpromenad sista morgonen. Gillar man hus och olika typer av arkitektur så som jag gör är det en ren njutning att strosa längst med villakvarteren här. Hustypen som jag fotat här kallas faktiskt för Gingerbread (pepparkaks arkitektur) pga av alla de snidade fina trädetaljerna. Kul namn på stilen. Såg kanske Hans och Gretas pepparkakshus ut så här ;-)


Här på Key West kan man självklart besöka Hemingways hem och villa där han bodde och skrev ett stort antal av sina kända verk. Det är gott om turister som vallfärdar hit varje dag. Jag hörde faktiskt en och annan som pratade svenska så vi var inte de enda svennarna på det här stället.

Hemingway älskade tyligen katter och hade massvis med katter. Han kunde tydligen inte få nog av vare sig katter eller fruar verkade det som. Även om han bara hade en fru i taget så gifte han sig lätt fyra eller fem gånger under sitt liv. Än idag verkar hans katters barnbarns barn leva kvar här.


Det låg till och med två katter i det som varit hans säng och gosade.


I ett separat annex till det stora huset så hade han sin skriv ateljé. Det var här han satt och skrev sina noveller. Han var väldigt produktiv och skrev massor med både böcker och berättelser under de åren han bodde här.


Mitt emot Hemingways hem låg den gammla fyren. Den är inte längre i bruk men man kan ta de 88 trappstegen upp i fyrtornet för att sedan få en fantastisk utsikt över stan och havet.Det är Highway 1 man följer hela vägen från fastlandet ut till Key West som är den sydligaste spetsen. Här på Key West når man till slut The End och Mile 0. Det är alltså här man börjar räkna i miles från denna plats hela vägen till fastlandet. Det är därför vanligt att många adresser anges just med mile si eller så då man passerar de olika öarna.

På väg tillbaka mot fastlandet längst med Hwy 1 som leder en över många broar och längst med det turkosblå havet.

10 comments:

Annika said...

O, du anar inte hur sugen jag blir på att åka dit när jag ser dina ljuvliga bilder. Fantastiska!
Och när du beskriver maten och allt...suck!!
Underbara tropikö!
Jag förstår att det är omöjligt att missa Hemingway då man vistas därnere. Läckert till max!
Måste åka dit ngn ggn. Vi bara måste det.
Underbart temp också, måste jag säga...
Det är annat det än det gråa och kalla vi har nu i väntan på Rune...
Kram!!

Saltistjejen said...

Wow! jag blir också supersugen på att åka dit! Så otroligt speciell känsla och atmosfär! Dina bilder kan egentligen tala alldeles själva! :-)
Kram!

Anne said...

Intressant att stan kändes genuin och med den gamla charmen bevarad, jag hade nog precis som du förväntat mig mer turistigt och att den där gamla charmen skulle ha försvunnit. Men har ju förstått på alla dina inlägg från resan att det inte är så. Vädermässigt låter det ju nästan perfekt åka den här tiden, sommartid kanske det är lite för varmt att strosa runt och riktigt orka med allting. Och maten...ja slurp vad gott det ser ut.

Petra H said...

Jag med, jag blir också sugen! Har alltid tänkt att FLorida bara är theme parks (Disney etc), pensionärer, spring break och bling bling i Miami... Florida är verkligen poppis bland puertoricaner som semestermål men då är det antingen för att hälsa på släktingar eller åka till Disney en VECKA!!
Key West ser bara sååå fint ut! Jag ska bearbeta O att det nog får bli en Floridasemester någongång i framtiden...
Hur likt är det Puerto RIco tycker du?
Kram!

Petra H said...

Förresten, fritt gående tuppar och höns är så puertoricanskt - utanför San Juan ser man det överallt på vår ö. Nästa helg åker vi till ön Vieques med mina föräldrar, där går hästarna fritt!!

Desiree said...

Annika,det var jättefint där. Mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Verkligen ett semesterparadis.

Saltis, det var en skön semseterkänsla som präglade hela stället. Man gick runt där i sina flipflops och njöt av både solnedgångar och hav och mycket annat. Jag kan verkligen rekomendera det här stället.

Anne, ja det är nu man ska åka. Vädret är helt lagom. Inte för varmt eller för kallt. Det är dock nu som det är högsäsong och då är boende och sådant lite dyrare det är väl enda nackdelen. Högsäsongen sträcker sig mellan December och April har jag för mig. Jag trodde också att det skulle kännas och vara betydligt mer turistigt men de hade som sagt ändå lyckats bevara den där gammla genuina charmen och känslan.

Petra, jag hoppas att du åker till Florida någon gång för visst är det mycket mer än bara pansionärer och theme parks. Det finns många vackra nationalparker. Det finns en hel del både natur och kultur att uppleva. Om man inte åker till Orlando där alla theme parks finns så finns det ställen som Key West, Everglades nationalpark. Snäckor och fina stränder ska det finnas längst med Mexikanska golfen om man åker ut till Sanibel island eller Captiva. St. Augustine ska tydligen vara en vacker stad som ligger lite längre norrut längst med atlantkusten. Det finns en hel del här. Jag skulle nog säga att det ändå är olikt PR. Det är en annan atmosfär, stämning och folk som gör det annorlunda. Även stränderna (även om vi bara var på en beach med er i PR så jag har ju inte så mycket att jämföra med) är annorlunda. Det är värt att åka hit till Florida. Jag är sugen på att kolla in Miami lite mer nästa gång. Kolla in Art Decco distrikten och ställen som Little Havanna.

Anonymous said...

The skin disease is known by multi-colored fiber-like (filamentous) strands extruding from the skin!
[url=http://www.morgellons-disease-research.com/]morgellons disease[/url]

Marie said...

Vilken fantastisk reseberättelse och vilka underbara bilder! Jag blir så sugen på att åka dit! Jag måste verkligen åka till södra USA nån gång... och resten av USA också!

Vilken förrätt! Det såg mer ut som en huvudrätt, riktigt stor ju! Men gott såg det ut att vara...

Desiree said...

Marie, ja här finns MYCKET att både se och uppleva. Jag hoppas att du får chansen att komma till USA framöver.

Anna, Fair and True said...

Jag blir bara så sugen på att åka dit! Dock lutar det mot att det blir Dubai för oss istället nu i mars. Men inte riktigt bestämt än. Jag har liksom Petra trott att det var mest Disney World och turistiskt i Florida (och jag har varit där redan) även om iofs Miami och South Beach lockat en smula.