Thursday, February 4, 2010

Fredagstema - Mitt första jobb

Ny månad och nya ämnen. Det är Anna som valt februaris teman för fredagarna. Mitt först jobb var ett sommarjobb på Jästbolaget i Rotebro utanför Stockholm. Det var en kompis mamma som bodde granne med oss som fixat så att både jag och hennes dotter kunde jobba på hennes arbetsplats. Min kompis B jobbade i paketeringen medans jag fick jobba på två olika ställen. Dels jobbade jag i resturangköket och hjälpte till att göra iordning dagens sallad och förbereda maten samt sköta diskmaskinen. Det var ett ganska litet resturangkök men det var ändå MYCKET jobb och tung jobb. Allra värst tyckte jag nog när det hade varit ärtsoppa eller någon annan typ av lite klibbig soppa för det var ett riktigt svårt jobb att få rent de stora grytorna. De var för stora för att gå i maskinen så man fick diska dem för hand.

Sedan jobbade jag också upp i disken på labbet för jästbolaget där de tog ut olika prover under processen då jäst framställdes för att kolla kvalité och annat. Jästen var varm och ganska trögflytande och man andvände sig av små glasskålar. Jag fick börja med att hälla ut jästproverna och skölja dessa små glasskålar innan man diskade dem rent med svinto. Men än idag minns jag den där goda doften av just färsk jäst och vilken härlig känsla det var att hälla ut den varma jästen på händerna och klabba runt med den lite. Det var precis som varm lera som luktade jäst. Kändes som man stod där och gjorde lite manikyr spa kur ;-)

Sedan har jag också jobbat som receptionist och bistått i akriveringsjobb på myndigheten SIDA i Stockholm. Jag har också arbetat som sommarassistent på universitetet under min utbildning. Mitt första sommarjobb på unveristetet fick jag stå på ett mörkerlabb och rena fram några slags celler ur färsk spenat. Labbrocken fick en hel del grön sörja på sig och man stod där och famlade i mörkrummet då dessa celler var ljuskänsliga.

Nu jobbar jag ju som forskare inom genetik. Efter min grundutbildning så fortsatte jag med doktorandstudier vilket egentligen är ett mellanting mellan studier och jobb. Men nu jobbar jag med att analysera diverse prover som kommer in från andra forskare och grupper på campus området.

UAB vilket står för univeristy of Alabama at Birmingham är stadens största arbetsgivare. Det är ett väldigt välkänt universitetssjukhus som håller hög kvalité och har utsetts till en av USAs toppsjukhus. Det är framförallt den medicinska fakulteten som finns här med läkare, tandläkare och sjuksköterskor som utbildar sig i stan medans de andra fakulteterna finns på campuset i Tuscaloosa vilket ligger någon timme från Birmingham.


Några av universitetets tegelbyggnader. Campusområdet upptar lätt halva stan.


Jag hade visst inte så många bilder från labbet. Men jag hittade denna bild där jag står och filmas medans jag labbar. Det kom ett filmteam som ville filma lite i samband med genombrottet om tvillingarna som C hade där de talade om sin upptäckt att tvillingar inte är genetiskt identiska vilket man hade trott innan.


Sååå skönt med helg. Här har det varit både regnigt och kallt de senaste dagarna. Igår regnade det hela dagen! Imorgon kommer det vara uppehåll men kyligt och fuktigt. Imorgon ska det storhandlas för kylen gapar rätt tomt nu eftersom vi var bortresta förra helgen och inte hunnit handla i veckan. Men imorgon blir det nog något gott med fläskfilé till middag och till efterrätt får det bli något smarrigt med äpplen för det har vi gott om hemma.

Annars är det storhelg här i USA inte minst i södern eftersom det handlar om Super Bowl och amerikansk fotboll. Är det något som folk är galna i är det just fotbollen här nere. Man lever verkligen för denna sport. Det är nästan något religöst över det hela. Fotbollen är minst lika viktig som att gå i kyrkan. Det är alltså final för proffslagen på söndag och folk kommer att bänka sig framför sina tv-apparater. Normalt sett ser man till att bjuda över vänner och familj och sedan sitter man där och kollar matchen ihop medans man äter snacks, pizza, hamburgare och annan typisk amerikansk snabbmat. Men själv kommer jag inte att kolla någon super bowl. Det klarar jag mig bra utan.


Men nu är det så att IT IS FRIDAY!!!!! Ha en riktigt skön och mysig helg.

13 comments:

Annika said...

Vilket spännande jobb du verkar ha, en klar kontrast mot att diska ur ärtsoppa! =)

Desiree said...

Annika, ja det är skönt att man slipper diska ärtsoppa hela livet :-)

Fritt ur hjärtat said...

Jag tycker det verkar som om ärtsoppan, via spenaten ledde dig på spåret till vad du skulle bli:-)

Anne said...

Jobbet på jästbolaget tycker jag lät himla annorlunda och spännande. Känslan att ha jästen rinna genom händerna, det låter rätt häftigt (lite äckligt också, om jag ska vara ärlig...). Trevlig helg!

Desiree said...

Fritt ur hjärtat, hi hi jo kanske var det så ;-)

Anne, (ler) jag tror man antigen tycker att jästen är skitäcklig eller så gillar man den. Som varm lera fast med jäst doft. Jag gillar fortfarande doften av färsk jäst jättemycket och när jag köper en kub i Sverige och ska baka så gillar jag alltid att ta upp den och lukta lite på den. Man har sina knäppa sidor ;-)

Saltistjejen said...

Haha! När jag läser om ditt jobb med jästen och spenaten så minns jag min biokemikurs då vi skulle rena fram enolas 8tror jag det var) ur jäst. Då stod vi hela dagarna i kylrummet och häll på med jästen. och jag tyckte INTE det var skoj. Och ett tag efter detta gillade jag inte ens lukten av jäst..! Lite annorlunda än din upplevelse.
Har en kompis vars ena tidiga jobb var på marabou, och hon kan fortfarande inte äta choklad!!!!!!!
Ha en fin helg!
kram!!

Annika said...

Hihi, roligt det där med jästen. OCH nu letar du med ljus och lykta efter färskjäst i affären...
OCh hittar ingen...
Ja, du har verkligen gått från jäst till annat.
Jag skulle nog älska att ha jästen rinnande sådär, varm och mjuk och lerig...
Aaahhh!!!
Ha en fin helg.
SB är nog ngt av det allra största som händer under sportåret i hela USA. Förmodligen det största.
Vi har ju snö som faller in absurdum nu, och det ska falla massor, hela morgondagen också. jag tror itne vi komemr att komma iväg på vårt SB party utan vi kommer att var insnöade...
HIHI!!!
KUL det med...

Anna, Fair and True said...

Det måste vara ditt första jobb som gjort dig till en sådan bakfantast! :)

Vad bra att du fick prova på två saker där, både restaurangjobb och fabriksjobb så att säga. Det är ju alltid bra ur "vad ska man göra i framtiden"-perspektiv.

Ditt nuvarande jobb låter väldigt intressant! Jag skrattade till när jag såg att du skrivit om att forskare var ett mellanting mellan studier och jobb. Så du har egentligen inte börjat jobba på riktigt än ;)

Peter ska kolla på Superbowl mitt i natten hos några kompisar. Jag är också inbjuden och hade tänkt att gå men nu får jag se...

Ulrika said...

Jag bara måste kommentera angående super bowl. Jag bor ju i New Orleans och det är New Orleans Saints och Colts som möts i finalen på söndag. Saints har aldrig någonsin på alla 43 år varit i en superbowl final och jag tror halva stan fick hjärtproblem sista matchen när vi med nöd och näppe gick till finalen. Nu är stan galen. Jag menar verkligen galen. Idag är ALLA klädda i svart och guld på kontor, på stan, hemma och man skriker "WHO DAT" kors och tvärs till vem som helst och jag kan bara tänka mig hur det blir framemot söndag. På tisdag hålls en superbowl parad här oavsett om vi vinner eller förlorar. Men det kommer bli en HÅRD match. Colts är inte lätta att slå men vi får hålla alla tummar och tår. Och jo... även jag är iklädd en svart och guld Saints tröja med spelar nummer 88 (Shockey) på. Det är omöjligt att inte åka på WHO DAT vågen!

Katarina said...

Roligt med jästen!

Du verkar ha ett spännande jobb idag, men jag kommer ihåg att du skrivit om att byta bana. Kul!

Desiree said...

Anna, ja det kanske mycket väl var så att jästen gjort att jag blivit bakfantast. Roliga och annorlunda ämnen du valt denna månad. Jag gillar dem allihop :-)
Oj är din Peter en sådan superfantast av am fotboll att han ska sitta upp under natten och kolla på Super Bowl, då är han en riktigt inbiten fantast alltså.

Ulrika, vad kul att berättade lite om hur stämningen är just nu i New Orelans inför just Super Bowlen. Det låter jättehärligt med hela stan som är på G att fira. Jag kan absolut förstå att det är riktigt STORT att Saints ska spela i finalen. Ha ha den som kommit på det där med Who Dat har verkligen tjänat en bra slant på detta. Jag lyssnade på NPR här i veckan så som jag ofta gör och då tog de just upp fenoment Who Dat och hur dessa personer verkligen lyckats lansera detta och att det säljer som smör i solsken. Jag skulle gärna vilja befinna mig i New Orleans just nu med den stämning som råder där och snart är det ju Mardi Gras också. Är det någonstanns man ska vara just nu för feststämning så är det ju där du är. Du får njuta och jag håller tummarna för att Saints vinner :-)

Katarina,ja jästen var kul. Jag får se om jag byter bana eller inte. Jag trivs egentligen just nu helt ok och att byta bana innebär en hel del eknomiska förluster så just nu får jag nog bli kvar på denna bana.

Anna, Fair and True said...

Inte så stor fantast egentligen men Superbowl är en kul grej och hans kompis har ju ordnat en kväll (eller natt) med snacks och allt. Men gruppen som kommer har blivit mindre och mindre, folk droppar av... Men Peter ska fortfarande gå :)

Petra H said...

Kul att läsa om dina första jobb, lite roligt att du började på jästbolaget som väl hade lite av labb-miljö till ett universitetslabb.
Min första praoplats var på lasaretthotellet i Lund där jag till min besvikelse fick städa hotellrum istället för att vara med patienterna, och jag slutade efter en vecka (meningen var att jag skulle vara där i 2 veckor) för jag menade att någon hotellstäderska skulle jag minsann inte bli... Var hamnade jag som extraarbetande student? Jo på ett hotell som hotellstäderska, ha ha :D
kram