Tuesday, May 18, 2010

Good Eats

Sorry det blev ju inget inlägg igår tyvärr men det var ovanligt fullt upp på jobbet och vips så hade dagen liksom tagit slut. Vädret har varit strålande igår och är det även idag. Det har varit torr och skön värme för en gångs skull. Igår var det helt perfekt med 26 grader och klart och TORRT väder som sagt. Till helgen ska det bli dessto fuktigare så det gäller att passa på att njuta nu.

Men över till ett helt annat ämne. Jag tänkte ta upp mat och fotografering. Det är två av mina största hobbies och passioner numer. När jag flyttade hit för ca 4 år sedan så var jag inte speciellt bra på vare sig det första eller det andra. Jag har dock lärt mig en hel del om båda och hoppas på att fortsätta lära mig ännu mer för båda tycker jag är riktigt kul. Att sedan dessutom kunna kombinera ihop dem är något av det bästa.

Något som både jag och C tycker är kul speciellt med nya kameran är matfotografering. Mat gör sig många gånger så bra på bild. Det är så mycket fina färger som samspelar. Den externa blixten vi köpte till nya kameran är verkligen guld värd. Äntligen går det att fota maträtter även då det inte är dagsljus men det ser ändå ut som om de är tagna i dagsljus. Jag har fotat här lite både med min gammla kamera men också med nya.


Lite frukost foton från söndag morgon. Liten fruktsallad med papaya och jordgubbar. Lite hembakatbröd med kalkon, senap, saltgurka och paprika. Fotat med gammla kameran i dagsljus.

Havregrynsgröt med banan och lite frusna hallon är riktigt mumsigt.


Lördagar gillar jag att laga lite extra festligt. Då blir det ofta trerätters och även en hel del nya recept. Dessa bilder är tagna med nya kameran på kvällen fast med externa blixten. Förrätten blev en räkcoctail med citron, rödcoctailsås med pepparrot och lite endivesallad. Huvudrätten blev oxfilé med en squash/potatis gratäng med timjan och en god sallad. Jag lagar i princip all våran mat. Vi går ut och äter väldigt sällan men då kostar vi gärna på oss något lite extra. Jag ser fram emot våran Florida resa för jag har bokat bord på två olika ställen som jag ser fram emot att äta på. Sist jag var ute och åt var nog i slutet på januari då vi var i Florida. Äta ute gör jag som sagt sällan. C går ut lite mer då och då med sina kollegor.

Jag var faktiskt med om en liten lustig händelse sist jag var och handlade på min vanliga affär (Publix). Det kom fram en tjej som jobbar i grönsaksavdelningen och frågade om hon fick ställa en fråga. Javisst sa jag. Hon undrade om jag jobbade som privat kock eller personal Chef som det kallas här. Du plockar och väljer så omsorgsfullt och lassar hela vagnen full med frukt och grönt sa hon. Jag skrattade till och sa att jag bara var en glad amatör som hade en stor passion för matlagning. Men jag tog det som en fin komplimang. Lite kan man väl nästan säga att jag är personal chef fast bara till min C då :-)
Visst väljer man väl sina frukter och grönsaker med omsorg. Gör inte alla det? Man vill väl ha det färskaste och finaste med sig hem eller?

Ananaspaj till efterrätt med Edy´s vaniljglass självklart :-)
Ha ha jo det finns fortfarande glass kvar i burken, trots min glassbekänelse i fredags.

Här ligger de goda biffarna på grillen och börjar se finfina ut. Denna bilden är också tagen i mörker utomhus fast med extra blixten som står vid sidan om grillen.

Vi får väl se vad det blir för gott till helgen men funderar gör jag redan nu över vad jag är sugen på. Jag har väl blivit en riktig foodie som de kallar personer här som är interesserade av mat och matlagning. Vi äter ju både bättre och mer hälsosamt här än vad vi tidigare gjorde i Sverige och jag hoppas att vi kommer fortsätta göra det då vi flyttat tillbaka. Ha en bra torsdag.

15 comments:

Annika said...

Desiree!
Mysigt, mysigt inlägg!!
OCH, vilka bilder. Jag måste fan skaffa en SLR jag också!! Den externa blixten gör sådan skillnad. wow!!
Vilka smaskiga bilder.
Lyllos C som har dig till fru.
Jag tycker också att matlagning är kul, men du har liksom tagit det steget längre. Underbart!
KUL med tjejen på affären, det får du ta som en sann komplimang.
Du borde nog jobba med mat av ngt slag, det skulle passa dig!
SÅ kul med Floridaresan. Hoppas att det blir många goda matminnen från den.
ha en fin nyfredag!!
KRAM!!!

Charlotte said...

Hej Desiree,
KUL! Hemma hos oss är vi också enormt matintresserade, men då är det min make som står med hatten på. Så han är väl min personlige kock. Jag tycker också om att ta foton så det var så kul när du sa att mat är roligt att fota, för jag tycker precis likadant. Mat och blommor blir så otroligt inbjudande i fin tagen bild. Tyvärr kan jag väl inte säga att jag har allt för mycket tid över att ägna mig åt. Men hoppas det blir en förändring det kommande året.
Ha det gott! /Lotta

anna of sweden said...

Åh, nej. Nu blev jag ju hungrig! ;)

Saltistjejen said...

Å Desiree, om jag kunde skulle jag anställa dig som vår personliga kock!!!!!!! Du verkar verkligen ha både smaklökar, kämnsla och öga för mat! Om det är minst lika gott som det ser ut är det ju värsta lyxmaten som serveras hos er varje dag!! :-)
Roligt med kommentaren i affären.
Haha, vi handlar ju det mesta online så det väljs sällan. Men frukt och grönt kan vi ju såklart handla i affär också. Men jag har tyvärr ofta inte så mycket tid att jag väljer alltför noga, men självklart kollar jag att det ser okej ut och itne verkar övermoget eller mögligt eller så.
Många kramar!!!

Anne said...

Instämmer med Annika. Mysigt, mysigt inlägg!
Vilken skillnad den externa blixten gör, hade du inte skrivit den var tagen i mörker hade jag inte trott det. Det behöver ju inte heller vara sååå mörkt för att det ska vara tillräckligt skumt inomhus när man vill fota t.ex. mat. Inte den här årstiden direkt kanske då det är ljust länge. Men mörkare dagar under vinterhalvåret i Sverige så skulle ju fotandet bli väldigt behränsat inomhus utan extern blixt. Så än mer kommer ni nog prisa den externa blixten och nya kameran när ni bor i Sverige igen.
Men du, vilken häftig sak du fick höra i affären.Det ska du absolut ta som en komplimang! Hur coolt som helst.
Jag är kanske på den nivån du var för fyra år sedan, jag har mer och mer börjat intressera mig för matlagning och sakta men säkert byggs det upp ett självförtroende som stärker en. Det ÄR roligt med matlagning, håller helt med dig.
Jag bakade förresten mitt första jästbröd häromdagen. Valde ett till synes enkelt från en Anna Bergenström kokbok, det blev helt ok. Inte super kanske, men helt ok som första jästdegsbröd för mig.
En till sak, du som är så duktig och passionerad matlagare numera. Var hittar du inspiration? Jag vet att du vid nåt tillfälle nämnt alltommat.se. Har du andra källor du ofta går till? Dela gärna med dig tips om du har på olika siter, kokböcker med mera.
Till sist, vad du är suveränt duktig på också, det är uppläggning. Det ser alltid så proffsigt och läckert ut. Det är en konst i sig också, att få maten snyggt serverad, vilket du är jättebra på.
KRAMIS!

Taina said...

Uuuh, nu fick jag daligt samvete. Jag ar varken duktig pa matlagning eller fotografering. Dina matbilder ser sa smarriga ut sa jag blev faktiskt sugen pa att sta i koket (?). Maste kanske anstranga mig lite mer. Hemma hos oss ar det maken som gillar att pyssla med mat. Vi gar daremot ofta ut och ater. Kanske ska andra pa de vanorna for ibland kan jag tycka att det inte ar vart det.

Ditt inlagg inspirerarde mig trots liiiite daligt samvete. Men det ska jag rada bot pa nar jag kommer hem!

Kram kram

Desiree said...

Annika, kul att du gillade inlägget när jag satte ihop det igår kväll var jag lite tveksam till att sätta ut det eller inte. Tyckte att det kanske lät lite väl präktigt och superpräktig är jag absolut inte. När jag och C träffades var det han som lärde mig laga mat. Jag var totalt lost i köket då vi träffades. Mat har blivit kul och roligare blir det när man känner att man börjar få lite koll.
Kram!

Charlotte, det är underbart med en make som gillar att laga mat och är duktig på det. Så var det också när vi träffades. C är fortfarande väldigt dukig i köket även om jag har tagit över numer. Övning ger färdighet har jag märkt. Ja visst är det något visst med mat och blommor och deras härliga färger som verkligen inspirerar till fina bilder. Du kanske blir storkocken i eran familj efter ett år här, vem vet.
Kram!

Anna, tack det tar jag som en jättefin komplimang :-)

Saltis, tack så mycket. Så här äter vi naturligtvis inte varje dag. Men till helgen när jag har lite mer tid tycker jag det är kul att ta till lite extra. Vanlig vardagsmat är ju rätt trist. Den eviga frågan är ju alltid vad man ska hitta på till middag. Jag hade så gärna handlat en del online, alltså basvaror och torrvaror så att man slapp släpa hem ALLT och bara kunde fokusera på att själv välja de roliga extra tillbehören samt frukt och grönt.Jag kollar också så att det inte är mögligt eller övermoget för det händer ju faktiskt med jämna mellanrum. Jag är avis på erat stora utbud på härliga resturanger som ni har i NY. Hade jag bott där hade jag absolut ätit ute mycket mer eller tagit med take away och sådant.
Kram!

Anne, tack så mycket vännen. Ja blixten är suverän. Man kan omöjligt tro att bilden är tagen i mörker. Det är som du säger att det många gånger räcker med att det är mulet och grått ute för att bilderna ska bli rätt trista. Vanliga blixtbilder blir också himla trista. Känns som man inte alls gör maten eller rätten rättvisa om man tar en vanlig blixtbild.

Ha ha du är inte alls på den nivån jag var innan då jag träffade C. Då var det mycket Findus och Dafhgård osv samt Gorby´s piroger. Urk, jag och C pratade om detta och skrattade. Jag sa att jag faktiskt inte skulle kunna tänka mig att äta sådant längre om jag inte vore väldigt väldigt hungrig.
Jag skulle gärna vilja lära mig att lägga upp proffsigt. Där skulle jag nog kunna utöka kunskaperna massvis. Skulle hemskt gärna gå en sådan där matlagningskurs som Millan i England gick.
Här kollar jag dagligen för inspiration:
http://matfeed.se/
http://www.ica.se/Recept-Mat/
http://www.alltommat.se/
http://www3.arla.se/default.aspx
http://www.tasteline.com/
http://www.recept.nu/
http://linneasskafferi.blogg.se/
http://kryddburken.se/
http://www.dn.se/mat-dryck/

Som du ser kollar jag rätt mycket för att få inspiration både till vardags och till helgen. Både Ica och Allt om Mat har ju en hel del bra små instruktiva filmklipp. Ibland är det faktiskt lättare att få se hur man gör än att bara läsa instruktioner.
Kram

Taina, man kan ju inte vara bra på allt eller hur? Du har ju så många andra goda talanger. Jag vet nog att du kan sno ihop grejer till middagsbordet du också. Jag imponeras många gånger av din multitasking och förmåga att ha många järn i elden och dessutom vara högeffektiv. Jag skulle vilja ha en portion av din multitasking förmånga kan jag säga.
Kram

Anne said...

Tack för bra länkar och inspiration, flera nya för mig!

Desiree said...

Anne, varsegod :-)

Fröken L said...

Vilken otroligt fin komplimang att få! Det är bara att ta åt dig. Jag gillar precis som du både mat och fotografering. Måste väl säga att jag är bättre på matlagning än på att fota. Men jag gör framsteg inom båda områdena. Tycker både fruktsalladen och ananaspajen ser fantastiskt goda ut!

Kram Dila

Desiree said...

Dila, tack så mycket. Ja det var jättekul att få höra. Lycka till med fortsatta framsteg.

Marianne said...

Så mycket god mat du lagar. Och nyttig på köpet. Usch jag är lite trött på matlagning just nu, antagligen för att jag inte kan planera maten och sedan gå och handla och vara säker på att jag hittar det jag ska, utan får göra tvärtom, planera maten efter vad som fanns i affären. Det låter värre än det är, det mesta finns för det mesta, men man kan aldrig vara säker. Och så är det ju allt det där som inte finns. Creme fraiche finns inte, som exempel. DET är något som ska bli skönt i Sverige, att kunna planera maten på ett helt annat sätt.

KRAM!

Katarina said...

Så vackra bilder och vad hungrig man blev.. Min L. gillar dina vackra matbilder också,, ha ha.

du är verkligen duktig på att fånga mat på bild!

Jenny said...

Haha, jag är också jordens foodie! Jag kan sitta och läsa recept samtidigt som jag äter frukost och planera middagen :-). Och visst är det roligt att fota maten man lagar! Det gäller bara att komma ihåg att göra det innan man ätit upp den... Snart blir vi väl såna där matfotograferare som står och penslar maten med silikon och duschar med liten sprayflaska ha ha. Kram!

Anna, Fair and True said...

Kul att de lagt märke till dig på affären :) Du tar verkligen jättefina bilder, inte bara på mat men särskilt på mat. Och allt är ju säkert lika gott som det ser ut också!