Friday, March 23, 2007

Helgdagar och firande

I sverige har nästan alla helgdagar religös anknytning fast svensken generellt är väldigt icke-religös av sig. Här i USA finns det många fler som är religösa men här har väldigt få helgdgar någon religös anknytning. Här har man istället helgdagar som: Marthin Luther King Jr, Memorialday, Presidentsday, Thanksgiving, Veteransday och Columbusday mm. Inte heller påsk är klassat som helg. Kanske beror det hela på att USA har en mycket mer heterogen population med fler olika religoner jämfört med sverige eller så är våra svenska helgdagar bara kvar av gamal tradition.

Nyår visade sig vara ett stort antiklimax. Här brydde sig många inte ens om att vara vakna vid tolvslaget, man klädde inte upp sig, skålade inte in det nya året med skumpa eller hade fyrverkerier. Däremot ska 4 th of July vara hur stort som helst med mycket fest och fyrverkerier. I sverige är det tvärtom igen. Nationaldagen kan lätt gå obemärkt förbi medans nyårsafton är stort. Firande och helgdagar kan alltså skilja sig åt en hel del.

2 comments:

Annika said...

Visst blir Nyår lite av ett anti-klimax här. Håller med!!! Inga fyrverkerier eller festligheter. Man får själv ordna det trevligt och festligt. Fjärde Juli är enormt stor! Absolut!

Anne-Marie said...

Jag har också reagerat över att Sverige har så många religiösa helgadagar medan USA inte har det. Amerikaner är ju helt klart mer religösa än vad vi svenskar är. Nyår firas definitivt inte speciellt mycket här i USA.