Thursday, March 22, 2007

Kudzu


Är en japansk klängväxt som introducerades i USA under 30 och 40-talet. Den kallades då för mirakelväxten eftersom den hjälpte till att förhindra erosion på stora områden. Kudzu växer otroligt snabbt och kan växa upp till ca 30 cm på en enda dag och upp till 20 meter per år. Kudzu har gått från att vara en mirakelväxt till en mardröm. Den har spridit sig enormt i södra USA. Den tar död på många andra växter och träd genom att den täcker allt, så att träd och växter inte får något solljus alls. Det är väldigt vanligt att se stora områden längst med motorvägen där Kudzu växer. På vissa platser andvänds numer får för att bekämpa Kudzun. Fåren lyckas beta bort denna klängväxt ganska effektivt. I vårat bostadsområde finns det också exempel där Kudzun har tagit över en del träd och sakta kväver dem till döds.

4 comments:

Anne-Marie said...

Det är intressant att det finns olika växter som så totalt tar över. För många år sedan såg jag ett svenskt TV-program som berättade om en växt i Sverige som växte otroligt och tog över. Nu minns jag förstås inte vad den hette men den bekämpades ordentligt.

Lotta K said...

Jattebjornlokan! Anvandes den inte som en metafor for framlingsfientlighet? En skaning fran Sjob forsokte utrota den... Filmen hette Sagolandet tror jag. Mitten av 1980-talet.

Lotta K said...

Sjobo, alltsa.

Anne-Marie said...

Tack Lotta! Visst var det jättebjörnlokan. Och visst hette filmen Sagolandet.