Tuesday, March 27, 2007

Wisteria
Är en klätterväxt som klättar genom att vrida sin stam runt ett stöd så som ett träd eller på en pergola. Den vrider sig antigen medsols eller motsols. Wisterian kan bli upp till 20 meter hög och växa minst 10 meter åt sidorna. Blommorna växer i klasar och påminner lite om syrenernas blomklasar. Blommorna kan antingen vara lila, vita eller rosa. Vissa sorter av Wisteria doftar. Här nere syns de lite överallt. Jag tog några bilder från vårt område där det växer Wisteria. Tycker att de ser väldigt häftiga och vackra ut. Dessutom doftar den underbart. De blommar nu under våren. Wisterian är snabbväxande och kan lätt ta över stora områden. Precis som Kudzun som jag skrev om förra veckan så kan den kväva träd till döds. Men den är också en populär trädgårdsväxt.

Det är helt otroliga mängder pollen i luften nu. Det virvlar upp fullt synbara moln från våra tallar. Nu sitter jag och förbannar dessa tallar än en gång. På hösten förbannar jag dem för alla tallbarr som jag måste räffsa och nu blir våran uteplats helt gul varje dag. Det blev ju pollen i sverige också men inte i dessa mängder. Nu får jag andvända våran blåsare som man andvänder för att blåsa bort löv på hösten innan vi sätter oss på altanen.

Det känns lite märkligt att detta är slutet på mars. Hela helgen har det nämligen varit riktig högsommar värme med +27-30 grader. Vi fick sätta på vår AC för säsongen denna helgen.

4 comments:

Desiree said...

Har för mig att "The Desperate Houswifes" bor på just Wisteria Lane. Kul att veta vad det är numer.

Fia said...

Jag älskar wisterian och ja - jag håller med dig ang. pollen här är alla bilar gula nu och det går inte att vara ute mer än ett par minuter innan ögonen känns som de var fulla av grus. Vi har haft pollenmängde på över 5000 nu i snart en vecka och inget regn i sikte. Men - om ett par veckor blir det bättre.

Annika said...

Absolut! det var det första jag tänkte idag när jag läste ditt inlägg: Wisteria Lane...

Vacker blomma är det iallafall!

OJ fy vad jag hatar pollen. Jag hoppas att du inte lider av allergier!

Monica said...

Fina bilder, tror faktiskt aldrig att jag sett en wisteria "live", men å andra sidan har jag noll koll på blommor och fåglar...