Friday, March 30, 2007

Toaletter

Kanske är detta ett känsligt ämne men here goes:

Här är det otroligt vanligt att ha toabås där det är öppet både undertill och övertill. Man ser skorna på personen som är i båset brevid. Jag måste erkänna att jag inte riktigt har vant mig vid detta. Tycker det är lite jobbigt att kunna bli identifierad på toan lika väl som att identifiera den som är i båset brevid, iallfall på jobbet. Dessutom är glovet ganska blankt och speglar sig väldigt bra (på jobbet) så man kan väldigt lätt se vem som är på toan när man går in. Jag går helst inte på toa på jobbet om det är någon annan där då utan väntar till kusten är klar. Det är även vanligt här att om man går på toa och känner den som är i båset brevid så kan dessa personer lätt hålla igång en konversation medans de är på toa. Måste erkänna att det inte riktigt är min grej. Jag har nog inte vant mig vid denna toalettkultur ännu. På toa vill jag få kunna vara ifred utan att exponeras eller identifieras.

10 comments:

Anne-Marie said...

Visst kan man känna sig "exponerad" och litet utlämnad på en amerikansk toalett. Efter 10 år här har jag nog vant mig. Har nästan glömt hur det är i Sverige. När jag gick på högstadiet och gymnasiet i Sverige minns jag att det fanns toalettbås precis som här i USA.

Monica said...

Eftersom det var några år sedan jag jobbade nu så hade jag nästan glömt det där med båsen..hehe! Jag tycker framförallt att det är obehagligt om man har lite större behov och kanske måste sitta en stund...jag kunde liksom inte släppa loss med någon annan inne i båset...om du förstår vad jag menar :)

Annika said...

Ah'men jag vet vad du menar!!! Ibland kan man ju SE in också genom glipan. Inte kul alls.
Tur att man inte jobbar så att man måste göra "det stora" på jobbet :-)))...Sorry about that...
Hatar verkligen offentliga toaletter.

Lotta K said...

En av mina kollegor (feminist med specialiteten mellanmansklig kommunikation) sager alltid att kvinnor ar avspanda nog att konversera mellan toabasen medan man inte gor det. Sa for att bevisa denna tes pratar hon ALLTID med en om man gar pa toaletten samtidigt. I hate it!

Anne said...

Jag går lite mot strömmen nu...Men personligen fullkomligt älskar jag de amerikanska offentliga dassen eftersom de 1) ofta har en hasp (eller nån form av låsanordning som inte kan gå i baklås) 2) dörren går inte ner till golvet utan det är gott om utrymme på såväl sidoväggarna som vid dörren.Och man kan alltså komma ut den vägen om låset inte skulle funka.
Mmmm, I love it. Jag är klaustrofobisk av mig och föredrar därför helt klart den "öppna" amerikanska varianten. Känns luftigare och mindre instängt och definitivt svårare bli inlåst (vilket hänt mig i Sverige - vilket var rena rama döden upplevelsen!).
-Anne

nina said...

Visst är båsen mindre privata, men ack så praktiska ibland!

Här i Costa Rica är de flesta toaletter också bås.

För ett tag sedan gick dörren i baklås på toan på ett uteställe. Med två dörrar mellan mig och personalen, och med karaoke på högsta volym var det ingen som kunde komma till min räddning.

På en vanlig toa hade jag blivit sittandes i timmar. Med ett bås gick det alldeles utmärkt att göra en Tarzan och klättra upp över kanten och svänga sig över till båset bredvid.

Sedan dess föredrar jag definitivt bås framför vanliga toaletter. :-)

Fundersam Cecilia said...

Ja huamej,är inte vidare förtjust i de amerikanska toaletterna.Dessa glipor,är ju nästan så stora att det spelar ingen roll om det finns nån dörr känns det som.
Håller med Anne och Nina om att det kan ju vara bra med bås om det händer något sådant som att man inte kommer ut via dörren utan måste ta sig ut över eller under dörren.

Fia said...

Jag fick en klientakt skjuten under öppningen en gång då jag fortfarande jobbade på advokatbyrå, fy farao säger jag bara!!

Nej jag gillar inte dessa bås, jag vill sitta i fred.

Dessutom, i detta land där inga kroppsliga funktioner ska diskuteras, där föräldrar inte visar sig nakna framför sina barn där ska man sitta och göra sina behov framför helt främmande människor?? Jag får inte detta att gå ihop.

Desiree said...

Jag håller med både Nina och Anne om att det är skönt att slippa oroa sig för att dörren ska gå i baklås. Usch har varit med om sådant i sverige och höll på att få panik. Jag håller också med om att de säkert är praktiska och lättstädade. Toaletterna tycker jag ofta väldigt rena och städade iallfall på vårt jobb och det är toppen. Jag löser det hela genom att kolla så att kusten är klar om jag vill vara lite mer ifred.

Anonymous said...

miley cyrus nude miley cyrus nude miley cyrus nude