”Fettma sänker USA:s konkurrenskraft” står det i DN på nätet idag. Hälso stiftelsen Trust for Americas Health rapporterade att antalet feta personer har ökat i 31 av de amerikanska delstaterna. Fetman har tydligen mer än fördubblats på 25 år, från 15% 1978 till 32% 2003. DN skriver också att dagens generation förmodligen blir den första som får kortare livslängd och sämre hälsa än sina föräldrar. Enligt rapporten skadas USA:s konkurrenskraft av att folkhälsan blir sämre, samtidigt som sjukvårdskostnaderna stiger skriver de. Det är de fattigaste delstaterna nere i södern som tydligen har de största problemen med fettma.
Det är helt korrekt att fetma är ett problem här. Man ser många feta människor på gatorna. Att fetma har blivit till ett så stort problem beror på flera faktorer helt klart.
Det är svårt att få gratis motion här. Man går ingenstanns utan det är ständigt bilen man tar. Många gånger går det faktiskt inte att gå eller cykla utan man måste ta bilen. Att gå till ett gym kostar pengar som de fattiga inte har.
Bra mat som är hälsosam kostar också pengar. Den billigaste maten är ofta väldigt onyttig. Det är snabbmaten som är billigast. Läsk är många gånger billigare än vatten på flaska. Är man fattig är det billigare att ta familjen på middag till MacDonalds än att gå på en bättre resturang med bättre mat.
Söderns matkultur har många rätter som är ”fried” vilket betyder att de är fritterade. Här kan man finna det mesta fritterat som kyckling, räkor, fisk mm till och med saltgurka fritterat är en specialité från södern.
Socker är något som också konsumeras i stora mängder här. Kakor och tårtor är extremt söta med mycket sockerglasyr. Läsk dricks mycket oftare och i större mängder än i Sverige. Här i södern är det mycket för extra sött och sötat. Sweet tea är stort – iste med mycket socker.
Sedan krävs också bra kunskaper om mat och matlagning för att få bukt med fetma problemet. Många verkar inte ha tillräckliga kunskaper om vad som är nyttigt och hur man äter nyttigt och inte heller hur man lagar bra mat hemma. Bra och nyttig mat kräver också oftast sin tid. Att man tar sig tid att laga mat hemma och inte köper någon snabbmat som ofta innehåller mer fett, salt, socker och kalorier än om man själv hade lagat till det.
God hälsa kräver alltså både kunskap och pengar. Dessutom krävs en del disiplin för att inte falla för alla sockerbomber och annat som ständigt finns runt en. Jag träffade på en kille i mataffären igår då jag passerade kak och godishyllan. ”Oh god this aisle is so bad but I want it all so much” sa han till mig. Jag nickade lite och log men tänkte att det som finns på denna hyllan ska icke ner i min vagn. Jag har själv blivit mer medveten om kalorier och motion sedan jag flyttade hit. Under vårt första år gick jag upp 2 kg men jag har faktiskt lyckats få bort dessa och har blivit mer noggrann och disiplinerad över vad jag faktiskt stoppar i mig. Att gå till gymet hoppar jag inte längre över. Lagar middag och fixar lunchlåda det gör min kära C varje dag. Han ser oftast till att det blir både gott och nyttigt.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
13 comments:
Vad hette det vi hade i skolan, hemkunskap?
Hur som helst, det är ju perfekt för barn/ungdomar att lära sig om kost, mat och hälsa och hur man lagar mat och vad som är nyttigt för en. De kanske inte har sånt ämne i amerikanska skolor, vore nog nyttigt och lärorikt i alla fall.
Många är förvånade här att jag tycker om att cykla och att gå, när man kan ta bilen!
Man motionerar inte gärna här. MEN till min stora glädje börjar det komma mer och mer här - hälso tänkandet, så det känns ju lovande.
Intressant inlägg, Desiree.
Intressant är att vi också har haft en fördubbling av andelen feta i den svenska beflokningen under samma period. Från 5% till 10%.
Hehe, log åt Annes kommentar om hemkunskapen...tror t.o.m att jag lärde mig hur jag skulle diska på dessa lektioner :)
Ja det har ar verkligen intressant. Det ar valdigt stora kulturella skillnader som spelar in ocksa tror jag. Och det borjar redan da barnen ar sma. Pa Nils dagis far de bra hemmalagad mat, men de far ocksa en dessert - varje dag! Visserligen hembakad kaka eller liknande, sa inte nagot godis med en massa tillsatser. Men anda. I sverige har ju de flesta dagis tom tagit bort nyponsoppa for att det innehaller for mycket socker. Nar jag pratar med mina vanner har om Lordagsgodis sa har de ingen aning om vad jag pratar om. Det tror jag att alla svenskar gor!
Helt klart ar det undervisning som kravs men problemet ar nog att hela familjen maste undervisas for det racker ju inte att barnen lar sig i skolan. Foraldrarna maste ju servera ratt mat hemma.
Jag hade samma tanke som Anne, hemkunskap! Det kanske de borde introducera i USA om de inte redan har det! Jag hade hemkunskap i England när jag gick i skolan där men ingredienserna skulle tas med hemifrån, receptet likaså och vi åt inte upp vad vi hade tillagat - det skulle tas hem igen! Och absolut inget snack om kostcirkeln, tallriksmodellen etc.
Min mamma är skolsköterska och kämpar mot ovilliga föräldrar som hellre ger chips och läsk till barnen än frukt och grönsaker - det är för svårt att tjata på barnen, det är dyrt (??) med frukt och föräldrarna är ofta själva överviktiga...
Jag är livrädd för att gå upp i vikt när jag flyttar till PR - men jag hoppas att jag lyckas motstå allt sött och fett i affärerna.
Jamen visst finns väl "Home economics" som ämne i High School. Nå, inte för att jag VET vad det är egentligen, men ändå...
Bra inlägg Desiree!!!
För visst är det så att det är lättare och billigare att öta fet snabbmat.
I södern är det friterade säkert ännu mer påtagligt. Blir tokig på allt friterat när vi är i South Carolina. Usch!
Här är där jag bor finns det gott om promenadvägar o faktiskt ser jag många som är ute och går vid mina dagliga power walks.
Sen att det egentligen inte finns ngn vardagsmotion har säkert stor del i att många är tjocka.
Intressant också det som Monica skriver om fetma i Sverige. Tycker nog att man ser feta oftare i sve nu än man gjorde förr.
Förresten, skolmaten här är bedrövlig!! Tror jag ska skriva ett inlägg om det så snart terminen drar igång igen...
Ett bra och tänkvärt inlägg Desirée! Jag håller med Annika om skolmaten, jag har börjat laga maten igen till killarnas lunchlådor, jag blev trött på att se ordet -burger på varannan dag i matsedeln.
Anne, det där med hemkunskap i skolan har jag också tänkt på att det skulle vara bra. Men det kanske finns redan som Annika säger.
T&T, Det är toppen att det finns cykel och promenad möjligheter där du bor. Det är jättebra att fler och fler i din omgivning börjar gå eller cykla.
Monica, det du säger är också väldans interessant att antalet feta också har ökat rejält i Sverige. I Sverige vill man inte gå i amerikas fotspår men ändå hamnar Sverige där mer och mer. Hi hi jag var inte heller speciellt bra på hemkunskap.
Millan, Interssant att barnen i England får efterrätt varje dag. Jag tror faktiskt att man vänjer sig vid mer sött om man äter det mycket eller ofta. Ja lördagsgodis är ett begrepp som alla svenskar kan men det kanske inte finns på de flesta andra ställen. Du har helt rätt i att hela familjen måste undervisas och inte bara barnen i vad som är nyttig mat.
Petra, jag tror inte att du behöver oroa dig allt för mycket för att gå upp i vikt då du flyttar till PR. Det gäller bara att hålla lite koll och tänka en del på vad man stoppar i sig.
Annika, det är verkligen toppen att du har bra promenadvägar som du kan gå på powerwalks på. Jag skulle verkligen tycka att det vore interessant att läsa ett inlägg om den amerikanska skolmaten.
Viktoria, visste inte att det var så pass dåligt i skolan att det bara var snabbmat som gäller. Synd. Det skulle som sagt vara interessant om du eller Annika kunde skriva om skolmaten här. Kostar den pengar, hur mycket? Vad finns det att välja på? Hur ser skolmaten ut under en normal vecka? Finns det andra godis, glass och läskautomater där barnen kan köpa ännu mer snask? Tar de flesta barnen med sig mat eller äter de hamburgare varje dag?
Jaaa, jag vill också att Annika (eller annan med barn i amerikansk skola) skriver om skolmaten och hur det funkar!!!
Vet inte om ni läst Fast Food Nation, rekommenderas verkligen. Men efter att ha läst den så vägrade jag sätta min fot på en snabbmatskedja...ett tag, nu händer det faktiskt någon gång då och då.:)
Jo, bland annat så skrivs det i boken tex om hur Pepsi har gått in och sponsrat skolor och i gengäld har de fått sätta in Pepsi-maskiner där. I några fall var försälningen av läskedryck så låg så att skolledningen medgav läskedrycker inne på lektionerna (för att öka försäljningen). Inte direkt något vidare sätt att fostra ungdomar till bra kostvanor!
Ja jag skulle ocksa tycka det vore himla intressant att lasa om den Amerikanska skolmaten. Har har det varit ett valdigt hett amne efter att Jamie Oliver gjorde en serie om den daliga standarden pa skolmaten har. Otroligt intressant och valdigt skrammande!
Bra skrivet , Sett Supersize me från 2007 eller 2004 eller när den nu var?
Post a Comment