Thursday, August 2, 2007

Made from scratch

Igår kom våran granne, Kim över med en bit tårta/kaka som en vän till henne hade bakat. Ni måste absolut prova denna Kokostårta sa hon till oss. Den är helt utsökt, den är bakad från SCRATCH. Detta var en stor sensation förstod vi att hon tyckte iallfall. Visst blev vi glada över lite kaka men vi fattade nog inte att det var så speciellt att den var hembakad med endast riktiga ingredienser. Öhum, det är väl så man brukar baka kakor tänkte vi. Men det kan hända att många inte bakar alls eller då de bakar så köper de ett paket med alla torra ingredinserna. Sådana som det står ”just add water” på. Kakor bakade från paket brukar ju bli ganska trista. Men som jag tidigare redan konstaterat så skiljer sig kak & tårt kulturen ofantligt åt mellan amerika och Sverige.

Jag undrar om detta fenomen med att tillaga från Scratch också gäller matlagning? Hur många lagar mat dagligen med riktiga råvaror här? Är det vanligt att laga mat genom att inkorporera halv eller helfabrikat? Själva äter vi nästan alltid lagad mat både till lunch och till middag och alltid endast från råvaror som vi tillagar själv till olika rätter. Vi brukar varje dag till jobbet ha med oss lunchlåda som består av rester från gårdagens middag.

Vår granne Mike klämde försiktigt på alla våra frukter i vår fruktskål som stod i köket för att försäkra sig om att de var riktiga. Självklart är de riktiga tänkte jag.

11 comments:

Petra H said...

Ha ha, det är samma sak här - jag har fått så många komplimanger för min pajdeg (inte pajfyllningen, utan skalet!!) som man ju inte tycker är något märkvärdigt i Sverige (det är ju bara lite margarin, mjöl, vatten och salt) men här köper man ju pajdeg...
Jag insåg när jag var au-pair i Schweiz att inte alla människor kan/vill laga mat - mamman i familjen brukade tex köpa djupfrysta fyllda tomater! Däremot är ju spanjorerna nästan "värre" än svenskar, O gillar tex att göra sin egen fiskbuljong vilket jag inte skulle göra, Knorr går lika bra tycker jag. Men någon färdigblandad kakmix har jag aldrig använt!
När vi var i PR för att leta lägenhet så tyckte mäklaren att vi nästan var konstiga som tyckte att ett stort och praktiskt kök var viktigare än pool!

Victoria said...

Har folk verkligen konstgjord frukt hemma??? Det är så man häpnar. Men det där med hel- och halvfabrikat är stort här, frysarna är ju proppfulla med sånt - bara att plocka åt sig och in i micron. Lätt som en plätt. Men hur roligt det är undrar man... Kram/Vic

Desiree said...

Petra, verkligen interessant hur olika det kan vara på olika ställen. Roligt att få känna sig som en proffkock då man bakat pajdeg. Att köpa färdiga djupfrysta fyllda tomater låter helknäppt. Håller dock med dig om att färdig buljon går bra istället för att laga det själv. Tror att det finns gott om folk som aldrig lagar mat i sitt kök.

Viktoria, tydligen kanske folk har plastfrukter som ligger och dammar i köket men jag är inte den typen. Håller med dig om att det finns jättemycket hel och halvfabrikat att välja bland här.

Anne said...

Vilket bra och intressant inlägg, skrivet på ett så roligt sätt också. Jag har handlat ett par gånger tillsammans med min granne, det är ofta mycket halvfabrikat i hennes kundvagn (även färdig kakmix). Nu har hon en 1-årig pojke och har säkert inte tid och energi kocka en massa. Men går man och sneglar i folks kundvagnar så är det ju väldigt mycket halvfabrikat i dem. Intressant i alla fall.

Hmmm, märkligt det här med att baka med hjälp av kakmix. Jag tycker hemlagat smakar ju så mycket bättre (och inte är det särskilt jobbigt eller mer ansträngande baka helleR). Även om kakmixgrejer är helt ok så smakar det "förpackning" och inte "äkta" om du förstår vad jag menar.

Nu när du tar upp det och jag börjar tänka på det så har vi nog aldrig fått en dessert/bakverk hemma hos nån som varit bakad från grunden. Märkligt egentligen.

Hemlagad blåbärspaj med vaniljsås a´la svenskt recept. Tror du det skulle uppskattas av en amerikan?

Jag vet att Daimtårtan som bland annat Ikea säljer inte var så jättestor succé för de som vi bjöd det på. Men smaken är ju som baken, så nån annan amerikan kanske skulle älska det.

Anne said...

En till sak, glasyr på muffins, tårtor och liknande som de säljer i affärerna är ju inte sällan i väldigt granna färger. Typ orange eller blått eller andra färger som i mina ögon ser väldigt konstgjort och oäkta ut, det ser inte alls gott ut med färgämnen i glasyren.

Millan said...

:-) ja har hemma duger det absolut inte med kopebullar. Det ska vara hemmabakat!! Men det ar samma i England som i USA. Mycket halvfabrikat och det finns otroligt mycket kakor och tartor att kopa i de vanliga affarerna om man jamfor med har dar bagerierna darimot har mycket battre sortiment an i England. Ah vad jag alskar Svenska kakor och bullar... det blir hard bantning som galler ar vi kommer hem igen ;-)
Harliga bilder ifran er utflykt forresten!!

Desiree said...

Anne, håller med dig om att det inte är särskilt mer jobbigt att baka på riktigt jämfört med att andvända kakmix. Vet inte vad amrisarna skulle gilla blåbärspaj med vaniljsås men personligen låter det hur gott som helst för mig. När vi var hemma i Sverige såg vi till att köpa med oss vaniljsås/marsansås jag har inte sett att det finns här.

Icing och glasyr av olika slag har de ju dille på här. Muffins eller cupcakes gillar de ju ofta med färggrann glasyr på. Ser inte så gott ut. Jag tycker inte glasyr förhörjer smaken direkt utan bara är sött och sliskigt. Kanelbullarna på IKEA har de ju gärna glasyr på och det tycker jag förstör dem. Jag vill ha vanliga hederliga kanelbullar utan glasyr!

Millan, åh du får passa på att njuta av alla godsaker som finns i Sverige nu när du är hemma på semester. Alltid interessant att höra hur det är i England så att man kan jämföra lite mellan USA och England.

Victoria said...

Det där icingfluffet ovanpå muffinsen är ju läbbig, jag trodde inte att jag någonsin skulle yttra orden "det är ju bara FÖR sött!" men så är det verkligen. Gossarna kan inte få nog av dem och ju konstigare färger, desto bättre. Som grädde på moset finns ju små plastgrunkor mitt på varje muffins, för att få ungarna att vilja ha fler och fler... Har du sett att det finns "tårtor" gjorda av massor av muffins, tätt tätt ihop, och så har de kladdat litervis med sån där icing ovanpå så det ser ut som en hel tårta?! Praktiskt iochförsig för man behöver ju inte skära och varje bit blir lika stor, men ändå...! Tacka vet jag svensk gräddtårta med jordgubbar!

Desiree said...

Victoria, håller verkligen med dig till fullo. Äckligt blir det med all denna sötsliskiga icing. Tacka vet jag svensk tårta med jordgubbar och grädde så får amrisarna ha sin icing bäst de vill för sig själva.

SweFlo said...

Det har varit otaliga gånger vi har varit bortbjudna på middag och det har i princip varit nått som varmts från en förpackning, halv- eller helfabrikat! En av mina amerikanska kompisar är övertygad om att jag måste vara kockutbildad eftersom jag nästan alltid lagar all mat från scratch.. fniss!

SweFlo said...

Gjorde blåbarssmulpaj som serverades varm med vaniljglass, det var mycket populärt! Min MIL såg på när jag gjorde den och kunde inte fatta att jag kunde mig på sånt. Och vaniljglass hade de aldrig haft till paj, bara vispad grädde (den sorten som kommer ur en sprayflaska så klart...) Sverige har helt klart en mer hälsosammare matkultur, även om det blir mer och mer amerikaniserat där med. Hittade både grädde på sprayflaska och färdigskivad ost i de svenska kyldiskarna i sommras, hu!