Monday, August 20, 2007

Swedish Weekend


Denna helg har kännts lite svensk. I lördags hade vi våra enda men väldigt goda vänner S och J över på middag. De hade med sig en fläskfilé som hade marinerats i en härlig vitlöksmarinad som vi tillagade gemensamt. Till efterrätt hade jag bakat en Kardemumma äppelpaj som blev riktigt smarrig. Kardemumma är en av mina favorit kryddor så jag hade i kardemumma både i degen och på äpplena. Till äppelpajen så serverade jag svensk Marsansås (vaniljsås). Åh vad gott...
När vi var i Sverige köpte vi med oss två paket Vaniljsås. Tänk att sådant blir godare då man befinner sig utomlands. Igår ville vi ha nåt lite lättare till middag och det fick bli en burk med Skärgårdssill från IKEA. Så glad att vi har IKEA inom rimligt avstånd.

Annars har helgen varit lugn och skön. Jag har suttit och försökt plannera resmål för Laborday helgen som är första helgen i september eftersom måndagen ledig då och det blir en tredagarshelg. Det är nämligen jag som är resledare i vår familj. Det är jag som kollar kartor, läser på om platser och sevärdheter och plannerar rutten. Jag tycker ofta att man får ut mer av resan om man har läst på en del innan. Därför finns det gott om resguider och böcker hemma hos oss. Finns också en hel del info som man kan hämta gratis på nätet. Jag förundras över folk som kan resa iväg till ett resmål utan någon som helst koll om stället de valt eller folk som frågar andra om semestertips utan att specificera kontinent, intressen eller andra önskemål. Nu är jag ju inte sådan att jag plannerar in allt i minsta detalj. Men jag vill veta vad som finns att se och göra så att man får ut optimalt av resan och jag vill också gärna veta vart jag ska bo. Jag får nog ta och klura lite till men bestämma mig denna vecka så att jag kan boka sådant som behövs bokas.

8 comments:

Anne-Marie said...

Det låter som en toppenmiddag! Jag saknar verkligen att det inte finns någon IKEA i närheten av mig. Visst får man ut mycket mer om man planerar och vet vad som finns dit man åker.

Petra H said...

Jag älskar också kardemumma - kan man hitta det i USA? I Italien och i Belgien har jag inte hittat det utan har köpt med mig hemifrån. Kommer ihåg att en dansk kompis och jag diskuterade kryddan med italienare som trodde att jag hade hittat på namnet men det heter verkligen cardamommo på italienska men den är inte så känd - bara sicilianare verkar känna till den (deras kök ska vara inspirerat av mellanösterns kök och kryddor). Min slutsats är att kardemumma är en mycket nordisk krydda, iaf i Europa!
Jag är också reseledaren i vårt förhållande och älskar guideböcker. O hänger bara mer och lyssnar lite roat på vad jag har läst om destinationen innan vi åkt iväg. Jag känner mig helt lost utan en guidebok, för inhämta information, läsa om ställets historia etc. Vet inte om det är något kvinnligt det där att vilja ha bakgrundskunskap - killar gillar ju för det mesta inte manualer av någon sort.

Millan said...

Kardemumma ar en av mina favoritkryddor ocksa. Later som en smarrig paj! Vi har ocksa haft lite svensk 'mat' det senaste. Narmare bestamt en typisk Svensk fodelsedagstarta. Vi hade barnkalas for Nils igar sa da bjods det pa graddtarta.. och pizzabullar. Inte en speciellt GI lag maltid med andra ord ;-)
Ska bli spannande att hora var ni tar vagen pa er langhelg :-). Jag haller for ovirgt med om att det ar mycket trevligare att resa om man har last pa sig lite om resemalet. Undrar om det ar typistk svenskt? Jag fragar alltid folk hur manga manniskor som bor i en viss stad osv har men det ar aldrig nagon som vet. Nar vi var pa brollop i Prag trodde en av de engelska tjejerna att vi var i Polen... Ingen hojdare pa geografi alltsa ;-)

Fia said...

kardemumma är lätt och billigt att få tag i här i USA om man har en indisk affär i närheten! Där kan man få tag på den "oskalad" dvs i de där gröna fråkapslarna, som blir sååå gott när man lägger ner i kaffepressen!

Jag är också resledare härhemma och kollar kartor, hotell och sevärdheter när vi ska någonstans. Det verkar vara den kvinnliga "rollen"..det och att se till att alla julkort kommer ut och att hålla rätt på alla födelsedagar och andra högtidsdagar på båda sidor av familjen. Hm.

Victoria said...

Recept, recept!!! :o)
Kram/Vic

Desiree said...

Petra, japp kardemumma går att få tag på här även om man ibland får leta lite. I vanliga affären var en lite burk väldans dyr (kostade runt 10 dollar) men sedan hittade vi kardemumma billigt på en butik som heter Whole Foods som säljer mycket ekologiska produkter, där har de mycket kryddor och nötter som inte finns på andra ställen till bra pris. Annars kan man precis som Fia säger gå till en indisk butik, de andvänder ju mycket kardemumma i sin matlagning och skulle aldrig köpa en liten burk för så mycket som 10 dollar.

Viktoria, receptet knyckte jag från denna härliga blogg:
http://www.enmammasdag.com/helena/

Jag bestämde mig dock för att byta ut bären mot äppelskivor istället. Funkade hur bra som helst.

Anne said...

Mums, gotti gott gott med den pajen. Vi tog också med Marsanpulver, hoppas få anvädning för det snart. Det där med reseledare känner jag igen, fungerar likadant här hos oss.

nika said...

den där pajen ser supersmaskig ut...och jag håller med dig saker som marsan, hallonsaft och ballerinakex smakar mycket bättre när man inte är i sverige.

Hoppas ni får en fin laborday semester