Wednesday, January 28, 2009

Amerikanska papperkassar och annat som förbryllar migVarför har amerikanska papperskassar inga handtag? Jag kliar mig förbryllat i huvudet. Kan inte fatta att man tillverkar papperskassar utan handtag. Det är ju otroligt opraktiskt att tvingas bära dem i famnen? På sina ställen finns det ju faktiskt pappkassar med handtag så det är ju inte som om det råder total okunskap om detta. Men varför fortsätter man att tillverka papperskassar utan handtag? Vem vill ha sådana? Varför? Hmmm, ibland undrar man om vissa saker och ideér här har bevarats bara för att liksom. För att det alltid varit så sedan konstitutionen. ”It´s in the constitution and it can not be changed...” eller?

När man flyttar till ett nytt land och kulutr lägger man märke till just sådana här detaljer. Det är faktiskt ganska interessant och spännande på sitt sätt. Just nu kan jag inte komma på fler men jag vet med säkerhet att jag har sett och upplevt fler sådana här små grejer i vardagen som förbryllat mig. Vad har ni upplevt i er vardag som förbryllar er antigen här eller i Sverige eller vart ni än befinner er i världen?

Buljong är också något som jag funderat på. Här verkar det absolut vanligaste buljongen vara kycklingbuljong som säljes färdigblanda i tetrapack. Tycker att det verkar otroligt opraktiskt att behöva släpa hem dessa tunga förpackningar som dessutom tar onödigt stor plats i skafferiet då man kan använda sig av buljongtärningar istället. Något som också är lite märkligt är att det inte går att få tag på fiskbuljong här. Det finns kött, kyckling och grönsaksbuljong men inte fiskbuljong. Så varje gång jag åker till Sverige ser jag till att köpa med mig buljongtärningar av både fisk och mörk oxbuljong som jag inte får tag på här.

Fiskbuljongen och den mörka oxbuljongen har jag fått köpa i Sverige och ta med mig men annars har jag hittat Knorrs grönsks, kött och kyckling buljong här i min vanliga butik. Det går ju utmärkt att köpa buljong som inte är färdigspädd utan som antigen pulver eller kuber (dock ej fisk eller den mörka oxbuljongen som sagt). Det är faktiskt riktigt märkligt att det inte finns fiskbuljong men hittills har jag aldrig sett det i någon butik.

18 comments:

Anne said...

Det där med fiskbuljongen är faktiskt lite märkligt, jag har själv tänkt på det. För, precis som du säger, så finns ju kött, kyckling och grönsaksbuljong. Så varför inte fisk...
De här flytande fonderna som finns på flaska i Sverige tycker jag är bra, det är ju små flaskor som har koncentrerad buljong i sig, inte som de här "dunkarna" med färdig blaskig buljong som säljs här. Fondflaskorna skulle gärna få finnas på hyllorna här.

Vaniljsocker är en annan sak, det är faktiskt nåt jag inte saknade i början men som jag nu verkligen uppskattar och tycker är sååå bra.
Papperskassarna utan handtag förbryllar, helt klart. Dock är min erfarenhet av dem ytterst begränsad, de papperskassar jag kommer i kontakt med är de med handtag.
En annan sak jag tänkt på är brödhyllorna, du vet de här långa raderna av brödhyllor i vilken matbutik som helst, den absolut övervägande delen av det sortimentet är ju vitt, ljust, fluffigt bröd. Även om det finns mörkare så är det fortfarande fluffigt och inget tuggmotstånd alls eller det jag menar och tänker på då jag tänker på mörkt bröd.
Det finns ju annat bröd också, mer grovt och med tuggmotstånd som är i min smak. Visst. Men min erfarenhet är dock att det brödet får man leta efter, det finns mindre sortiment och man kanske behöver gå till vissa speciella affärer för att hitta det osv. Det finns ja, men betydligt mindre sortiment. Det är det andra fluffiga brödet som dominerar stort. Bröddiskarna i Sverige är det ju tvärtom, de goda, grova brödet som dominerar och det finns hur mycket som helst att välja på.
Kram!

SweFlo said...

Vad jag har fattat används det ska "Clam Juice" istället för fiskbuljong, och i princip är det nog detsamma. Säljs på små 8 oz flaskor i olika märken, oftast där tonfisken fins. Har provat det några gånger vid fisksoppa, och det var riktigt bra! Annars använder jag som du svensk fiskbuljong på tärning...

Saltistjejen said...

Hm, vi har buljongtärningar i vår affär här. Fast vad jag saknar är buljonger som är mer som fonder. Hemma kunde man ju köpa jättegoda fonder, men det har jag inte alls hittat här.
Papperskassar utan handtag är verkigen helt knas! varför då undrar man.
Här har dock både plast och papperskassarna handtag. kanske för att så många inte har bil här i staden??? Utan släpar hem sina varor för hand.
Kram!

Fröken Anki said...

Haha, jag har också funderat på det där med fiskbuljong. Gillar dom inte fisk, eller?
Dom andra har dom ju som tärningar, eller pulver. Men jag köper ändå alltid Knorrs tärningar på våran affär. Gillar smaken på dom bättre! INstämmer i att fond-flaskor gärna skulle kunna få införas.

En annan sak jag funderat på är: varför har dom tomatpurén i konservburkar och inte i glasburk, eller varför inte på tub. Har hittat en sort dock på tub men den är typ tre gånger så dyr som den i konservburk. Problemet med konservburken är bara att den ju inte står sig så länge när man öppnat den. Såvida man inte håller på och flyttar över till glasburk, vilket känns lite onödigt.

Och till sist papperskassarna, inga handtag. Varför inte? Det undrar jag också men börjar tro att det är för att det alltid varit så med matkassarna. Det är liksom "amerikanskt" att bära dom i famnen.
Men här använder dom hellre plastpåsar istället. Och dom får man i mängder istället. Dom lägger ungefär 2-3 saker i varje påse, och absolut inte diskmedel eller tandkräm tillsammans med mat. Och köttpaket det får man en extra plastpåse runt innan det går ner i en egen plastpåse. Helt otroligt onödigt! Spelar väl ingen roll om man blandar.Visst kan jag förstå att man inte vill lägga ett ev läckande köttpaket med mjöl och sånt, men mängden kassar som används är ändå så onödig. Var finns miljötänket? Nä jag tröttnade på alla dessa kassar och köpte 5 stycken tygkassar som jag tar med mig varje gång istället. Och så får dom packa ner allt i dom 5 kassarna, oavsett om dom måste blanda varor. Fast ibland lyckas dom ändå smyga ner nån extra plastkasse runt nånting, eller lägga det bredvid tygkassen i vagnen. Dom vill liksom inte... :S

Kul att få läsa er andras funderingar också,och lite spännande är det ju ändå att uppleva hur dom gör i andra länder!

Petra H said...

Ha ha, det FANNS fiskbuljong i Puerto Rico, men bara under hösten 2007 enligt O!! Sedan dess har han inte heller hittat fiskbuljong (något vi ska köpa nu när vi är i Europa). Själv gillar jag örtbuljongerna som säljs i Sverige och Belgien, man kan välja på olika kombinationer basilika-persilja etc. Mums för ris och pasta!
Har inte sett några papperskassar utan handtag, bara de urdåliga plastkassarna som alltid används dubbla eller trippla!
Kram!

Anne said...

Desiree, hoppas det är ok jag skriver en rad till Anki.

Anki, det där med tomatpurén håller jag helt och hållet med dig om!

Ett tips som jag kör med och kanske kan passa dig också. När jag öppnat en tomatpuréburk så sparar jag resterna i lagom portionsstorlekar som jag fryser ner. T.ex. i isblock, sen är det bara att klicka ut en lagom tomatpuré-storlek när man behöver. Jag vet inte om smaken blir sämre av det här, kanske minskar vid frysning? Vet inte. Men tycker det funkar rätt bra att göra så här för att ta vara på purén.

Petra H said...

Jag gör precis som Anne, fryser in tomatpuréen som inte används - för det är ju alldeles för stora mängder i konservburkarna (trots att de är små). Tycker inte att det blir någon skillnad i smak på frusen eller "färsk" tomatpuré.

Desiree said...

Anne, jag tycker som sagt att det där att det inte finns fiskbuljong är så himla konstigt då man laggar rätter, soppor, grytor med fisk använder sig amrisen då av kyckling eller grönsaksbuljong till detta? Vaniljsocker har jag lyckats hitta på IKEA och det tycker jag är en toppenprodukt.Här verkar man istället använda sig av flytande vaniljessanser. Det funkar ju det ockå i för sig eller så får man köpa vaniljstång som man lägger i florsocker för att göra eget vaniljsocker. Minns dock inte rakt av om det finns florsocker här eller inte. Brödet är verkligen uselt i det här landet. Jag trodde att det kanske var mest för att jag bor i södern som är hopplöst efter då det gäller hälsosam mat men så är det alltså tydligen inte. Jo här verkar det som om det fortfarande är det där skumgummibrödet som gäller. Jag bakar som sagt det mesta själv för att jag ska bli riktigt nöjd eller tar med mig bröd från Sverige som jag fryser in. Även bageribakat så kallat surdegsbröd här känns alldeles för fluffigt. Någongång gick jag på en resturang här som hade riktigt gott bröd och jag frågade vart de köpte det från men det visade sig att även de bakade sitt eget bröd. Just nu är jag supersugen på att inhandla en sådan där Kitchen Aid mixer som skulle vara toppen till just brödbakning. De är ju verkligen prisvärda här jämfört med Sverige. Det blir nog en sådan innan vi flyttar hem helt klart.

Sweflo, aha tack för tipset. Ska ta och testa Clam juice. Kul att få lära sig vad som gäller. Tack.

Saltis, ja buljongtärningar finns men fiskbuljong finns som sagt inte. Jag saknar också de där fonderna som finns i Sverige. Bra att alla era butiker har kassar med handtag. Här har Whole Foods pappkassar med handtag men inte Publix och andra butiker.

Fröken Anki, ja det där med tomatpuréen har jag också funderat över. Har hittat på tub men som du säger så är den så himla dyr i jämförelse och dessutom är den inte helt lätt att få tag på alla gånger. Det är ju väldigt opraktiskt med konservburk då man oftast använder en mindre mängd. Då måste man ju föra över det som är kvar i burken till en anna burk med lock som man kan försluta och spara. Ja man kan verkligen klia sig i huvudet över mycket smått här. Jag tror faktiskt att många kanske inte gillar fisk så himla mycket. Jag upplever att många här faktiskt rynkar på näsan åt fisk. Men sammtidigt så är det ju också många som gillar det. Ha ha precis som du säger är det nog så att det liksom är uramerikanskt att bära dessa pappkassar i famen. En tradition som man helt enkelt inte frågasätter hur opraktisk den än är. Kanske känner de sig tryggare då de kan gå och krama sin kasse som en snuttefilt mån tro? Sedan är det precis som du säger man får plastkassar i överflöd med en eller bara två varor i. Jag har börjat köra med egna tygkassar och IKEAs stora blå kassar som jag väljer att packa själv numer för det mesta. Det känns inte alls speciellt miljövänligt med alla dessa plastkassar även om man kan lämna tillbaka dem till butiken för recykling. Att man får tusen stycken av dessa är ju också helt opraktiskt men samtidigt är de så flortunna att man inte kan packa dem med allt för mycket grejer som man kan hemma i Sverige. De kan dock helt klart läggas ned fler saker än vad de gör ändå.

Petra, lustigt att ni hade fiskbuljong en säsong som sedan försvann. Vad gäller färska kryddor har jag inte heller sett några kryddbuljongtärningar men däremot har jag sett att det säljs färska kryddor på tub. Du kan ju kolla efter detta. Brukar finns vid grönsaksdisken. Bland Mexxar maten kan man dock hitta minibuljongtärningar med koreander som jag tycker är bra.

Anne, åh tack! Vilket toppen tips. Det ska jag absolut ta till vara på för jag har också undrat över hur man bäst ska lösa detta problem. Underbart finurlig lösning Anne!

Annika said...

Men jag hittar Knorrs alla buljonger på min Safeway!
Har aldrig tagit med det från Sverige.
jag tycker att dom är godare än buljongen som säljs på tetra. ALLA ggr!!
World Market säljer också Knorr buljong.
Pappkassarna ÄR och förblir en GÅTA!!
Fattar NOLL!!
Trader Joes har ju papperskassar med handtag, varför kan då inte alla affärer ha det?
Plastkassarna i detta land är också ett skämt. Dom går ju sönder för minsta lilla...
Numera tar jag med tygkassar till affären när jag ska handla. Dessutom packar dom ju så dåligt...
Om tomatpure, BRA TIPS ANNE med frysningen.
Annars finns tomatpure på tub på World Market också.
Jag brukar passa på att köpa där.
Desiree, brukar du se folk bära hem pappkassarna så där som man ser på film?
jag har aldrig sett det. jag har bara sett hur man lägger ner papperspåden i en plstkasse och sen packar i bägge. Snacka om slöseri...
Kramis!

chall said...

Jag har set fiskbuljongen men bara p[ lite skumma st'llen.... som i kinabutiken i NY och vietnamesbutiken i Memphis ;)

Samtidigt är det väl mindre användning av fiskbuljong?!

Jag saknar fonderna... du vet, de koncentrerade fonderna som mörk oxbuljong är lite som (har inte sett oxbuljongen heller). Tomatpure ska jag leta efter i burk och frysa in... eftero mjag saknat tuben (eller så köoer jag med mig lite från Sverige ;) ).

Papperskassarna är kanske för at dom tycker det blir enklare att släpa in dom ifrån bilen? Dom packa överlag lite skumt här borta tycker jag eftersom allting hamnar lite hur som haver i kassarna och så är dom lite snålt tilltagna (i min värld vill man inte ha 10 kassar om det går att få plats alldels bra i 5).

men jag gnäller lite :)

Desiree said...

Annika, ja här ser jag folk bära hem pappkassarna i famnen precis som man sett på film. Nej jag tyvärr aldrig hittat fiskbuljongen och inte heller den mörka oxbuljongen som sagt och jag har sökt på alla möjliga butiker. Plastkassarna är som du säger ett skämt. Bra att du tar med dig tygkassar. Det funkar ju mycket bättre och dessutom är det ju så mycket bättre för miljön. Jag kör också med tygkassar och brukar säga till att jag även gärna vill packa själv för jag tycker att de packar så himl kasst.

Chall,jag får kolla efter fiskbuljong på olika asiatiska butiker då till nästa gång. Håller helt med dig om att de packar lite hur som haver. Detta är ju enormt frusterande att man tex får yoghurten i samma plastkasse som konservburkarna ligger i. Jag vill gärna ha mina kylvaror samlade i en kasse och konserver och torrvaror för sig. Jag försöker som sagt att i största mån packa själv. Men ofta får man ju verkligen vara bestämd för annars står de där och packar i en miljon kassar på sitt värdelösa sätt. Å andra sidan tog det mig åtskilliga gånger då jag var hemma i Sverige över julen att komma ihåg att ta med mig egna kassar för att slippa ta nya varje gång jag handlade och behöva betala för alla kassar. Men det var jätteskönt att få packa själv där hemma och även kunna fylla kassarna rejält.

veronika said...

Idag har alla affärer där jag bor papperskassar med handtag. När jag flyttade hit för ett par år sedan så hade bara ett fåtal affärer papperskassar med handtag. Idag är de flesta mataffärer betydligt mer miljömedvetna( äntligen )så man får extra poäng om man använder en tygkasse då man handlar.

Fiskbuljongen slutade de med att sälja för något år sedan på min vanliga mataffär.Men den går alltid att hitta på de Asiatiska mataffärerna. Har insett att mycket där är betydligt billigare och många har ett stort sortiment. Du hittar tex tomatpure på tub för ett billigt pris.
Det verkar vara så att Kalifornien är lite före resten av USA. Tycker verkligen det är på tiden att de blir mer miljömedvetna. De har tom talats om att förbjuda plastpåsar i Kalifornien.

Desiree said...

Veronika, visst är det nog så att Kalifornien ligger långt före södern när det gäller modernitet, tänk, miljömedvetenhet osv. Känns faktiskt som man ligger ganska långt efter här på många områden. Det är jättebra att folk där du bor väljer just papperskassar och att alla kassar har handtag så att det blir praktiskt. Jag ska kolla efter fiskbuljong just på de asiatiska butikerna nästa gång jag går dit. Tycker att jag hittar en hel del i just dessa butiker som man inte hittar någon annanstans. Det är toppen att just dessa asiatiska butiker finns.

Fundersam Cecilia said...

Ja jag håller med dig,varför finns det inga handtag?!Mycket märkligt.Hade ingen aning om det här med buljongen faktiskt.Det blir väl på att tänka på att köpa buljong med sig från sverige med andra ord.

Marianne said...

Här finns exakt samma buljonger! Kött, kyckling och grönsaks. Jag brukar också köpa med mig fisk och mörk ox, plus ört och lite annat. Det är så himla bra att ha.

Här finns så många underligheter så jag vet inte var jag ska börja : ) Varför vinkar polisen inte in bilarna till VÄGKANTEN utan stoppar dem mitt i vägen? Bara som ett exempel ...

Kram!

Lotta K said...

Jag har precis köpt en burk med knorrs fiskbuljong från amazon.com! Har brukat ta med mig från Sverige, och ibland hittat på World Market.

Anna, Fair and True said...

Tror som Saltis, det har med bilåkandet att göra. Tuben är väl en svensk uppfinning (?) så vi gillar väl den slags förpackningen i Sverige :)

Hans said...

Uhh, konstiga tankar ni har. Varfor ska man overhuvudtaget bara sina uppkop nagonstans? papperspasarna halls battre staende i skuffen eller pa flaket och det ar ju bara nagra fotsteg fran garaget till koket. Ni talar om miljon men samtidigt vill ni ha tjockare plastpasar? Kom aven ihag att i Norden ar plastkassarna den mest vinstinbringande artikeln i affaren, i USA delas de ju ut gratis. I de narmaste allt i miljovag har haft sin borjan i USA, glom inte det. Det som man i USA ar ljusar fore oss ar diskussion. I Europa tvingar en elit oss att betala vansinnigheter for minsta lilla nergang i utslapp utan att det finns nagon som helst diskussion over det hela. Och man tror fortfarande pa vansinnigheten att jordens varmeforvaxlingar beror pa manniskans agerande. Trots det har ingen nagra stodande fakta att visa, det ar som under morka medeltiden da man jagade haxor. Jag fatter inte hur man med sadana har tankar flyttar till ett annat land, speciellt ett land som fortfarande gynnar flitighet och uppfinningsrikedom. Ni saknar fiskbuljongskuber? Det finns kanske en marknadsnisch ni kan utnyttja istallet for socialist gnallet. Ja, kanske ar USA inte perfekt men det finns kanske ett och annat som Sverige inte har. Var glad att ni har kommit ivag fran "valfardsstaten" dar de flesta mar illa. Eller kanske vill ni byta det an sa lange nagorlunda fria systemet till Nordens fattiga socialism for en paket Knorr. Lycka till.