Tuesday, January 27, 2009

Våra Svenska Traditioner

Nu när jag var hemma i Sverige köpte jag en helt underbar bok som handlar om och heter just ”Våra Svenska Traditioner”. Den är full av vackra bilder och traditionella svenska recept. Den tar upp hela årets högtider och berättar varför man firar just den högtiden och vart traditionen kommer från osv. Verkligen jättekul att ha speciellt som utlandssvensk.

Något jag också funderat över är varför man blir mycket mer svensk som just utlandssvensk. Plötsligt blir det här med svensk mat och svenska traditoner så mycket viktigare för en än vad det någonsin tidigare varit. Varför får man cravings för falukorv och annat bara för att det inte går att få tag på här? Vad är det ni längtar mest efter eller har störst cravings över?

Det jag själv njuter och längtar mest efter i matväg är nog:

En saftig god svensk kardemummabulle
Svensk mjukglass
Alla spännande sorters delikatess knäckebröd
Alla sorters rökt fisk
Svenska mejeriprodukter (yoghurt, fil, kesella)
Svensk färskpotatis
Grovt gott osötat bröd (så nära bark som möjligt typ ;-) Jag såg dock till att bunkra upp och köpa med mig sådant gott bageribröd då jag var hemma över julen som nu ligger i min kära frys, mums!


En annan sak som jag också har tänkt på som gäller mig iallfall är detta med måttenheterna, temperaturen i Fahrenheit, fartbegräsningarna i miles osv. Även om jag numer ganska lätt kan räkna om dessa så är det så att jag fortfarande måste räkna om dessa till enheter som jag är bekant med för att de ska få mening och betydelse för mig. Samma sak gäller fortfarande priset i dollar. Jag räknar alltid om en vara från dollar till kronor för att jag ska få en känsla för om det är ett bra pris eller om det är dyrt. Speciellt gäller nog detta för frukt och grönt i butiken som då anges i dollarpris per pound. Det säger mig inget alls i princip. Jag handlar frukt och grönt här utan att tänka så mycket på just priset per pound. Medans jag i Sverige alltid kollar kilopriset i kronor och det på en gång säger mig om det känns dyrt eller billigt. Det där med enheterna verkar sitta djupt rotat i en.
Vitsippor och semlor är säkra svenska vårtecken.


Det är mycket man blir sugen på i den här boken. Det är jättefina bilder samt fylld med klassiska goda svenska recept.
Detta är väl ändå riktig Svensk sommar eller vad säger ni? Tur iallfall att IKEA finns och att man kan köpa sill där. Jag känner att jag blivit en riktig "silloman" sedan jag blivit utlandssvensk.Jordgubbstårta är något jag förknippar starkt med svensk midsommar och ljusa nordiska nätter.


26 comments:

supermom said...

Vilken härlig blogg du har! Var helt enkelt tvungen att titta in och läsa då jag såg att det fanns en blogg som hette "Sweet home Alabama". Älskar både sången och filmen som heter så... klart att jag skulle gilla bloggen också!

Anne said...

Vad lustigt att du råkar skriva om en svensk bok, jag satt tidigare imorse och skrev en lista på svenska böcker jag ska köpa nästa gång jag åker hem. Den här boken som du tipsar om hamnar helt klart på min lista. Den verkar jättebra. Tack för tipset!
Nåt annat jag börjat bli väldigt intressetad av är gustavianska stilen och möbler. Gustavian style heter det ju på engelska. Det är sååå svenskt och nåt att vara väldigt stolt över, nåt jag har upptäckt först på sistone. Mina föräldrar har klassiska gustavianska möbler, sån där matgrupp med tillhörande skåp. Jag har alltid tyckt det varit rätt tråkigt, kanske för att jag sett det under hela min uppväxt. Kanske för att man blir hemmablind. Jag vet inte, men som utlandssvensk tycker jag det är så otroligt vackra möbler och stil, så klassiskt svenskt. Jag skulle väldigt gärna vilja ha en matsal med gustaviansk stil en dag.
Apropå hur man ändrar som utlandssvensk, detta är inget jag ville ha eller ens tyckte om i Sverige. Men nu....jag älskar det.

Cravings ja... Det där med bröd som nästan är barkbröd ;) som du så bra skrev. Det håller jag med om, det är vad jag kan sakna ibland. Aå gott. Créme fraiche, framför allt alla smaksatta varianterna saknar jag fortfarande ibland. Än mer när jag läser svenska recept som så ofta har de ingredienserna.
Ost saknade jag tidigare men det tycker jag numera att jag hittat bra alternativ för här, bla på Traders Joe och även Costco. Så det är lugnt.
Godiset så klart...
Varmrökt lax, kallrökt hittar man ju enkelt här. Men varmrök lax, sik eller vad de nu allt heter. Det kan jag sakna för det är nåt jag verkligen älskar.
Färskpotatis, inget jag tänkt på men när jag läser det i ditt inlägg fick jag plötsligt ett stort sug efter det.
Precis som du tycker jag det är så underbart att bara vandra i en ICA eller Konsum när man åker hem och gå runt bland hyllorna och bara titta... Tänk, att det som en gång var vardag nu har blivit exotiskt.
Nu fick jag faktiskt hemlängtan, längtar plötsligt till sommaren.
Kram

Millan said...

Ja visst ar det sa att man blir lite mer patriotisk och saknar helskumma saker nar man bor i utlandet. Jag saknade bland annat fiskbullar i hummersas nar jag var gravid... nagot jag ytterst sallan at nar jag bodde i sverige. Urskumt! Men man ar val funtad sa att man vill ha det man inte kan fa! Lite komiskt ar ocksa att jag insett att man tar sverige i forsvar i allt och inget nar man bor utomlands. Till och med saker som man kanske inte alls tycker ar helt bra .... skumt va!?

Vad fin boken ser ut som du kopt! Jag har aldrig sett den forrut men den liknar min Very Swedish bok lite tycker jag det ser ut som. Jag saknar lite olika saker i just matvag... just nu en semla om jag ska vara arlig ;-). Kram!

em said...

Tror det finns en grupp som är ännu svenskare än utlandssvenskarna - amerikaner med en kvarts droppe svenskt blod. De envisas med att bjuda på "svensk mat" som ingen svensk hört talas om och fira helger på sitt eget svenska vis. För att inte tala om pyntandet med kopparbunkar, trasmattor, dalahästar och muggar som det står "kaffetåren den bästa är" på.....
Har läst att man alltid räknar på det språk man lärt sig räkna, oavsett hur bra man än är på andra språk. Är inte säker på om det stämmer. Men jag vet att det ta'r en himla tid att släppa de invanda enheterna.
Margaretha

Sparkling said...

ser ut att vara en fin bok :)
när jag är i usa saknar ja alltid gott bröd och även vanlig yoghurt eller fil som jag tycker är bra mellanmål. tycker att just frukostmat och mellanmål är lite krångligt i usa. sen när man går på restaurang kan ja tycka att det är jobbigt att alla drycker är så extremt söta. Men måste säga att ja saknar amerikanska mat mer när ja är i sverige än vice verca....southern fried chicken, ranch dressing, god sallad, donuts...

Marie said...

Visst är det så att man blir mer patriotisk när man bor utomlands! Det är väl kanske för att man ifrågasätter sin identitet när man kommer till ett nytt land med annan kultur. Att visa var man hör hemma blir nog en ganska så viktig del.

Och visst är det maten man saknar mest! (bortsett från familj och vänner förstås!) Jag saknar en svensk frukost, med filmjölk och gått mörkt bröd. Och så måste jag ju säga lösgodis, eftersom jag aldrig har sett det någon annanstans än i Sverige, iallafall inte den sorten vi har här! I UK finns pick'n'mix, men det är inte alls samma sak!

Desiree said...

Supermom, jättekul att du gillar bloggen min. Jag gillar också verkligen sången och även filmen. Jag hade inte sett filmen i Sverige men när jag flyttade hit var jag ju bara tvungen. Söt och trevlig film. Du är varmt välkommen att fortsätta läsa bloggen framöver också.

Anne, kul att jag råkade komma med boktips precis när du sitter och komponerar ihop en lista. Jag kan som sagt verkligen rekomendera denna bok. Den är ju lite extra kul att ha då man bor här. Den är ju på svenska men man kan ju ändå visa bilderna om man vill för sina amerikanska vänner och berätta om recepten och traditionerna. Ja Gustaviansk stil är verkligen unik och vacker. Häftigt att dina föräldrar har en del sådant. Det är precis som du säger att man får upp ögonen och får ett annat perspektiv på saker och ting som man tidigare tagit för givet då man bodde i Sverige och om man hade bott kvar där utan att flytta på sig. Det är ju inte så kul årstid just nu i Sverige men sommaren är ju å andra sidan otroligt vacker.

Millan, ha ha jag har alltid tyckt att fiskbullar varit hur äckligt som helst men jag kom faktiskt på mig själv häromdagen att fundera över om jag inte skulle ta och köpa en burk fiskbullar i just hummersås nästa gång jag är på IKEA. Konstigt det där med vilka cravings man liksom utvecklar som utlandssvensk. Jag undara om man kommer att utveckla några cravings över sådant som finns här den dagen man är hemflyttade.

em, jag har ännu inte träffat på någon sådan men det lät ju interessant att det finns en grupp som är ännu mer extrem. Det måste kännas lite märkligt att träffa dessa för jag antar att de även firar och lagar sådant som man inte kör med längre. Att de liksom fastnat i ett sorts mer gammalmodigt firande. Interessant men märkligt på sitt sätt kan jag tänka mig.

Desiree said...

Sparkling, ja visst är det nog så att man saknar mest det som man inte kan få tag på. Jag antar att jag liksom du då jag åter befinner mig i Sverige kommer att sakna mycket av det som är typiskt härifrån. Tänk att det alltid ska vara så ;-)
Men som sagt just frukos och mellanmål skiljer sig jättemycket mellan Sverige och USA. Södern är ju också USAs stora sockerbälte. Liksom inte den nyttigaste delen av USA men visst finns det mycket gott här som man får passa på att njuta av. Glassen här är ju supergod och finns massor med smaker på för att inte tala om all den goda BBQen.

Marie, jag håller med dig till fullo som sagt. Det är precis det du tagit upp som jag tror många svenskar saknar mest. Jag är en av dessa.

Suzesan said...

Fina bilder. Man kan verkligen förstå vad man saknar som svensk overthere.
Jag läste kommentaren av "em" Det där med att räkna på sitt språk. Jag har träffat två här i Sverige som räknar på sitt språk. En polska och en amerikanska. Det låter ganska kul då de pratar bara svenska för övrigt.
Tack för att jag får läsa om hur det är att vara svensk utomlands det är intressant och lärorikt.
Kram
Susanne

chall said...

åh jag saknar kalles kaviar (jag har lite svårt att äta kokta ägg annars...). Jag är så lycklig att Wasaknäcke säljs i min vanliga närbutik här i Memphis :)

Annars håller jag med om fil/god yoghurt, mörkt bröd och lax. Trodde inte att jag skulle sakna gravad och rökt lax men jodå... och lingonsylt. Allting som är lite mindre sött är det som jag saknar mest.

Jag ser fram emot min sverigeresa - åker nästa vecka - och mor och far har lagt undan min craving över julen, JULMUST och julöl. (mer bittert). Sen har dom lovat att laga dillkött (har inte lyckats att göra det här) samt att jag ska mumsa kardemummabullar och halvsemlor.

Väldigt vackra bilder och jag håller med om att jordgubbstårta är verkligen midsommar för mig!

Saltistjejen said...

Javist är det så att ens svanska rötter kmmer fram mer när man bor i ett annat land. Framförallt saknar jag ju viss mat och godis!
Tycker den där boken verkar otroligt vacker och rolig! Det är ju så många traditioner som man egentligen inte vet historiken bakom.
Vi fick en jättefin bok om Sverige i jlklapp. Tyvärr var den väldigt stor och tung så den väntar fortfarande i Sverige på att få komma hit. Jag ska försöka få med mig den när jag åker hem i mars.
Stor kram!

Desiree said...

Suzesan, det är lustigt men just det där med att räkna verkar vara något som man håller fast vid extra länge. Min mamma som är från Mexico och bott i Sverige i över trettio år räknar fortfarande då och då på spanska.

Chall, ja visst är det toppen att de säljer knäckebröd på de flesta vanliga butikerna. Jag förstår dock att du saknar kaviar. Du har betydligt längre bit till närmsta IKEA från Memphis än vad vi har. Man får väl skatta sig otroligt lycklig som ändock bara har 2.5 timmars enkel resa till just IKEA och faktiskt kan åka dit över en vanlig lördag eller söndag. Åh vad kul att du får komma iväg en sväng hem till svedala. Underbart med snälla föräldrar som lägger undan det du längtat mest efter. Ja du får verkligen ta och njuta nu av all god svensk mat som du saknat.

Saltis, det är både kul och interessant att läsa om just våra svenska traditioner och varför man firar. Det finns mycket i den här boken som jag har lärt mig som jag inte visst om innan. Den där boken du fått i julklapp låter också jättefin. Hoppas du får med den hit
till USA då du åker hem i Mars. Lyllos dig förresten som får åka hem igen redan en sväng. Du får också passa på och njuta av saker i matväg du längtat efter då.

Annika said...

Vilken vacker bok!
Jag förstår att den
är inspirerande till max!
Brödet sakanar jag också, men mer än svenskt bröd saknar jag finskt bröd...Du vet Fazer mfl.
Creme Freche har jag hittat i ett par affärer här, inte smaksatt, men...
Precis som Anne tycker jag att jag hittat många bra ostsorter här på både Costco, whole goods och Trader Joes o inte misnt Wegmans som har en enorm ostdisk. Hittade Arlas feta ost på min vanliga Safeway.
Semlor är nog dt jag saknar mest just precis idag...SÅ sugen!!!
OCH precis som du tycker jag att jordgubbsttårta är en sommartårta, framförallt midsommaren ja.
Jag har heller aldrig mött en sådan svenskättling som Em skiver om, men det finns nog en del av dom uppåt Minnesota och dom trakterna. men själv har jag aldrig sett ngt sånt. Det skulle vara intressant att komma hem till ngn gammal svenskättling och SE och smaka :-)
KRAM!! Vi har snödag här idag...SÅ nu ska jag faktiskt hoppa isäng igen :-)

Desiree said...

Annika, mums jag kan mycket väl tänka mig att du saknar grovt bröd. I Finland är man väl ännu bättre på det här än i Sverige. Riktigt gott grovt och osötat bröd älskar jag numer. Jag har dock löst brödproblemet med att baka dessto mer själv och det funkar ganska bra. Tyvärr finns inte många av butikerna som du räknar upp här jo förutom Costco och Whole Foods men WHole Foods är ju så himla dyrt. Vad jag saknar när det gäller främst ost och mejeriprodukter är att det inte finns direkt smalare alternativ alltså med lägre fetthalter på både ost, grädde, creme fraiche med mera. Jag vill gärna ha ett bredare sortiment här.

Petra H said...

Jag tycker att vi svenskar är ett väldigt traditionsfyllt folk, vilket vi ofta inte är medvetna om! Det är därför himla kul att ha en bok om svenska traditioner på engelska så man kan visa upp för utländska vänner och även läsa på lite själv om alla traditioner vi har och varför...
Jag är ju precis likadan som alla andra utlandssvenskar, har ju beställt stekt sill till lunch hos mormor imorgon trots att jag ALDRIG åt stekt sill innan jag flyttade utomlands!
Igår var jag och handlade mat med min mamma för första gången sedan vi kom hem - jag ville köpa ALLT!
Stor kram

Petra H said...

Men jordgubbsgräddtårta har jag aldrig saknat, jag äter helst mina jordgubbar med mjölk och prinsesstårta om det ska vara tårta ;-)

Desiree said...

Petra, boken är jättebra men tyvärr är den inte på engleska utan Svenska men toppen ändå. Jo vi svenskar har nog många traditioner som vi är måna om och ser till att fira och det är kul. Ja passa på du att äta och njuta av sådant du saknat. Man blir nog sådan helt enkelt som utlandssvensk. Vissa saker saknar man mer och andra mindre.

Petra H said...

Så klart är den på svenska - vet inte varför jag fick för mig att den var på engelska... iaf så är det bra att ha en sådan där bok som man kan "slå upp" bakgrunden till traditioner etc.
På fredag vankas det varmrökt lax - läääängtar!!

Sparkling said...

ja glassen i usa är ju underbar men som göteborgare är man rätt bortskämd med lejonet&björnen glass som ändå är snäppet bättre :) amerikansk glass känns ofta så konstgjord och så tkr ja dem stoppar i för mycket grejjer i en del smaker, men det finns en del riktigt goda också :)

Marianne said...

Ja, jag längtar också efter vår, hur knäppt det än låter när det är dryga 20° om dagarna. Men här har trädgårdsbulbylerna åter igen börjat undersöka rören från vår köksfläkt som går ut i väggen utanför köket för att se om det kan vara en lämplig barnkammare. Det rasslar och kvittrar i köksfläkten!

Så mycket gott! Jag räknar också alltid om pengarna för att se om det är dyrt eller billigt. Brukar inte räkna exakt, men på en höft just för att få en uppfattning så att man inte lurar sig själv.

På senaste tiden har jag varit jättesugen på lax, men det är svårt att få tag i här, det finns oftast bara skotsk lax som kanske är bra i sig, men de behandlar den på något underligt sätt så den blir ... papprig om den är rökt och lite läskig när den är "färsk". Men i tisdags hittade jag norsk lax, så det fick vi i dag. Det var så GOTT!

Kram!

kalasLotta said...

Alla som längtar efter Kesella kan bara köpa Cottage Cheese och mixa - vips så har ni Kesella.

Använde det i julas till lussebullarna, blev kanon.

Annars kan jag tipsa om scandiafood.com.

Det är en svensk tjej som bott här i massor av år och som driver Scandia Food butik i Norwalk CT. Hon har även online-shop som skeppar i hela USA...

Så, nu blev ni lite gladare alla ni som längtar efter allt svenskt.

Jag har turen att bo 30 min från IKEA, 10 min från Norwalk och 1 timme från NYC.

Själv längtar jag mest efter:

Bong kantarell & viltfond
Riktig färskjäst
Trottoarer

Trevlig blogg, kul att jag hittade hit.

Kalaslotta i CT

kalasLotta said...

Alla som längtar efter Kesella kan bara köpa Cottage Cheese och mixa - vips så har ni Kesella.

Använde det i julas till lussebullarna, blev kanon.

Annars kan jag tipsa om scandiafood.com.

Det är en svensk tjej som bott här i massor av år och som driver Scandia Food butik i Norwalk CT. Hon har även online-shop som skeppar i hela USA...

Så, nu blev ni lite gladare alla ni som längtar efter allt svenskt.

Jag har turen att bo 30 min från IKEA, 10 min från Norwalk och 1 timme från NYC.

Själv längtar jag mest efter:

Bong kantarell & viltfond
Riktig färskjäst
Trottoarer

Trevlig blogg, kul att jag hittade hit.

Kalaslotta i CT

kalasLotta said...

Alla som längtar efter Kesella kan bara köpa Cottage Cheese och mixa - vips så har ni Kesella.

Använde det i julas till lussebullarna, blev kanon.

Annars kan jag tipsa om scandiafood.com.

Det är en svensk tjej som bott här i massor av år och som driver Scandia Food butik i Norwalk CT. Hon har även online-shop som skeppar i hela USA...

Så, nu blev ni lite gladare alla ni som längtar efter allt svenskt.

Jag har turen att bo 30 min från IKEA, 10 min från Norwalk och 1 timme från NYC.

Själv längtar jag mest efter:

Bong kantarell & viltfond
Riktig färskjäst
Trottoarer

Trevlig blogg, kul att jag hittade hit.

Kalaslotta i CT

kalasLotta said...

Alla som längtar efter Kesella kan bara köpa Cottage Cheese och mixa - vips så har ni Kesella.

Använde det i julas till lussebullarna, blev kanon.

Annars kan jag tipsa om scandiafood.com.

Det är en svensk tjej som bott här i massor av år och som driver Scandia Food butik i Norwalk CT. Hon har även online-shop som skeppar i hela USA...

Så, nu blev ni lite gladare alla ni som längtar efter allt svenskt.

Jag har turen att bo 30 min från IKEA, 10 min från Norwalk och 1 timme från NYC.

Själv längtar jag mest efter:

Bong kantarell & viltfond
Riktig färskjäst
Trottoarer

Trevlig blogg, kul att jag hittade hit.

Kalaslotta i CT

kalasLotta said...

Alla som längtar efter Kesella kan bara köpa Cottage Cheese och mixa - vips så har ni Kesella.

Använde det i julas till lussebullarna, blev kanon.

Annars kan jag tipsa om scandiafood.com.

Det är en svensk tjej som bott här i massor av år och som driver Scandia Food butik i Norwalk CT. Hon har även online-shop som skeppar i hela USA...

Så, nu blev ni lite gladare alla ni som längtar efter allt svenskt.

Jag har turen att bo 30 min från IKEA, 10 min från Norwalk och 1 timme från NYC.

Själv längtar jag mest efter:

Bong kantarell & viltfond
Riktig färskjäst
Trottoarer

Trevlig blogg, kul att jag hittade hit.

Kalaslotta i CT

kalasLotta said...

Alla som längtar efter Kesella kan bara köpa Cottage Cheese och mixa - vips så har ni Kesella.

Använde det i julas till lussebullarna, blev kanon.

Annars kan jag tipsa om scandiafood.com.

Det är en svensk tjej som bott här i massor av år och som driver Scandia Food butik i Norwalk CT. Hon har även online-shop som skeppar i hela USA...

Så, nu blev ni lite gladare alla ni som längtar efter allt svenskt.

Jag har turen att bo 30 min från IKEA, 10 min från Norwalk och 1 timme från NYC.

Själv längtar jag mest efter:

Bong kantarell & viltfond
Riktig färskjäst
Trottoarer

Trevlig blogg, kul att jag hittade hit.

Kalaslotta i CT