Thursday, January 15, 2009

Stockholms själJag har ju visat upp en hel del Stockholmsbilder här på bloggen nu då jag är precis hemkommen. Läste en artikel i DN då jag var i Sverige som faktiskt innehöll en hel del interessanta detaljer och fakta om just Stockholm som stad. Finns tydligen även en bok som tar upp smått och gott då det gäller statisisk fakta om just Stockholm.

Detta är en stad med över en miljon ansiken. En stad med 12110 hållplatser, 1701 resturanger däribland 59 McDonalds. Tydligen är Stockholm den staden där det finns fler McDonalds per invånare än någon annan stad i Europa. Under december månad slukas det hela två ton sill av julbordet på Grand Hotel. Stockholms högst belägna gran står på taket av Globen.

Här finns 175 kyrkor. Det föds 33 barn varje dag och det dör 20 personer varje dag. 200 000 personer passerar centralstationen per dygn. Det går åt 210 liter popcorn på Filmstaden Sergel varje dag, det lyfter 299 plan från Arlanda. Här finns 5200 taxibilar och en genomsnittligresa med taxi tar 15 minuter och 36 sekunder, 72% av taxikunderna betalar med kort.

Andra udda fakta är att Karlavägen 100 är Stockholms längsta adress – 350 meter. På östermalm finns 2135 våningar med sex rum eller fler. På söder finns ett bageri som tillverkar tvåmiljoner nattvardsoblater varje år. På Biblioteksgatan byter skyltdockorna kläder varje vecka. På Råsundastadion dricker publiken ett halvtton kaffe varje år.
Mellan klockan fem och sex på morgonen byter Stockholm skepnad. Det är som allra tystast och mest stillsamt vid femtiden på morgonen. Det är då staden sakta börjar vakna till liv. Här i stan finns 264474 bilar därav 65077 som ägs av kvinnor.

Här finns också ett och annat mysterium så som att Bastugatan 29 inte finns men däremot både nr 27 och 31. Vasastan är döpt efter Vasagatan som inte ligger i just Vasastan. Stockholm är tydligen också fullt av överviktiga husdjur. 33% av hundarna väger för mycket. Hundarna har även de övertagit välfärdssjukdommarna och här råder också en klassfråga då det gäller vård. Många av de överviktiga hundarna skickas både till kostrådgivare, bantningsläger, healing och spabesök. På östermalm har till och med hundarna en egen resturang som heter Himmelska Hundar där kan en hund beställa köttfärslimpa – Doggy Meatloaf gjord på blodpudding.

För att återgå till Stockholmarna som människor så beställs tydligen 8 av 10 kaffe som latte. Den första latten serverades dock inte förrän så sent som 1991.

Detta var några axplock från artikeln i DN som jag läste skriven av Markus Wilhelmson som är frilandsjournalist. Stockholm är således full av interessanta detaljer och fakta. Mycket man inte hade den blekaste aning om.

13 comments:

Petra H said...

Wow, vad mycket intressant fakta - lite TP-kunskap över det hela ;-) Kul att latte är så populärt, jag brukar tänka att på 80-talet var det franskt som var inne (café au lait), 90-talet allt italienskt (caffè latte, ciabatta etc) och nu börjar det spanska komma (tapas, weekendresor till Barcelona etc). Undra när folk börjar dricka café con leche ;-) eller det kanske de redan har?
Kram

Annika said...

Den där artikeln läste jag alldeles nyligen, jag har nämligen börjat läsa pappers-DN över nätet. Tyckte den artikeln var jättebra skriven och superintressant att läsa.
Just sådan där kuriosa som oblat-bageriet är kul. Och 59 McDonalds.
Lattemammor är ett sådant vedertaget uttryck därhemma, och vi vet ju hur dom ser ut...hela ligan :-). Cafe au lait på 80-talet som Petra säger. Som blev latte.
Kram, har just varit ute och gått en timme i iskallt väder...nu blossar kinderna, härligt!!

Fritt ur hjärtat said...

Jag ska bo "på" mässan.-) Älvsjömässan har tydligen ett Rica, så det blir en bit till centrum Å andra sidan kan jag gå och lämna saker jag handlat och lägga upp benen och vila.

Desiree said...

Petra, ja jag tyckte det var kul att läsa denna artikel med alla dess kuriosa fakta om just Stockholm. Latte får väl nästan räknas som cafe con leche eller vad tycker du?

Annika, ja visst var den där artikeln bra. Hur är det att läsa pappers DN på nätet? Kostar det lika mycket som en vanlig prenumeration? Ja lattemammor är verkligen stort. Undrar hur länge lattetrenden kommer att hålla i sig och vad som kommer att bli nästa fikafluga?

Fritt ur hjärtat, det låter toppen. Även om det inte är gångavstånd till centrum så går det snabbt och smidigt med pendeln från Älvsjö in till city. Skön också som du säger att kunna lämna av saker och ta en liten vilopaus om du ska på mässan.

Petra H said...

Jo, latte och café con leche är väl samma sak egentligen... men kanske det i framtiden blir coolare att säga det på spanska än på italienska? Jag tycker alltid det är så roligt med amerikaner och säkert andra turister som åker till Italien, beställer en latte och blir förvånade att de får bara mjölk... det är ju det de beställer!! ;-)

Anne said...

Hihi, jag gillar sådana här "knäppa" fakta. Ja, mycket är ju inte alls knäppt utan väldigt intressanta saker som sällan annars redovisas eller skrivs om.
Det där med att kunna läsa papperstidningen på nätet som Annika skriver, det måste jag kolla upp mer känner jag. Kramis!

Desiree said...

Petra, ja det kan mycket väl bli som du säger att det i framtiden blir coolare att beställa latten på spanska.

Anne, det är verkligen kul med dessa små bissara fakta som finns tillgängligt. Det ska tydligen finnas en hel bok om just sådana Stockholmsfakta har jag för mig att jag läste. Ja du får kolla upp det där med pappers DN på nätet. Jag såg en annons om detta tidigare men själv känner jag att jag skippar det hela då jag inte riktigt har tid att läsa hela tidningen på nätet så jag håller mig nog till nätversione framöver också.

Saltistjejen said...

Vilken kul artikel! Och som vanligt fina bilder!
ul med sådana där lite "udda" fakta tycker jag.
Det där med en massa McDonalds berättade en kollega till mig att han tyckte var så skumt. Han är amerikan och var i Stockholm för ett par år sedan på semester och han sa att han var så förvånad över alla McDonalds samt alla 7-eleven. Det fanns ju ett i varje gathörn tyckte han.
Kram!!

Annika said...

Tjejer! Kolla in DN på nätet, där finns instruktioner pm hur man beställer tidningen. Det kostar 1700 SEK. Tidningen kommer in som mail varje dag, och sen klickar man upp den och kan "bläddra" i den, komplett med annonser och allt.
Jag gillar det,faktiskt.
Det känns kul att läsa DN precis som den kommer ut i pappersform!
Kram till alla!!

Sporty Spice said...

Oh, den boken vill ju jag ha! Vet du vad den hette? Jag har boken "100 skäl att älska Stockholm" av Johan Holm. Den är mer som en resguidesbok. Sen ÄLSKAR jag coffee teble-fotoboken "Svenskt" av Marita Jonsson och Ingalill Snitt. Helt underbara bilder från hela Sverige.

Desiree said...

Saltis, interessant att seveneleven är så vanligt i sverige men här har jag faktiskt inte sett det alls nu när jag tänker efter.

Annika, tack för infon om DN.

Sporty, oj jag får luska och forska lite om jag får fram titeln på denna boken. Jag får återkomma. Minns inte om jag såg den på Akardemibokhandlen eller om det var på Designtorget kanske??

Marianne said...

Vilken rolig Stockholmsstatistik! Det är sånt där som man inte har en aning om annars.

Apropå kaffenamnsdiskussionen så är det ändå roligt att det är olika namn för samma sak från Europeiska länder och inte USA för en gångs skull. Annars lånar vi ju det mesta därifrån tycker jag.

Jag försökte beställa DN i pappersupplaga via mejlen genom att klicka på en reklam, det var ett gratiserbjudande under en månad för utlandsboende. Men det funkade inte, det blev bara stopp. Gick aldrig vidare med det och sedan glömde jag det. Kanske ska försöka igen.

Kram!

Anna, Fair and True said...

Vilken rolig artikel! Är den baserad på en bok också kanske? Karlavägen 100 känns väldigt lång när jag ska gå från ena änden till den andra för att köpa min lunchsallad :) (jobbar i närheten)

Nu är det mycket latte machiato :)